Ο (σκληρός) δίσκος υπολογιστή, είναι το μέσο στο οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα. Υπάρχουν αρκετά είδη δίσκων με διαφορετική τεχνολογία, λειτουργία και με διαφορετικό τρόπο σύνδεσης. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά τους, τις διαφορές τους και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον δίσκο που είναι κατάλληλος για τις απαιτήσεις σας.

HDD ή SSD;

Καταρχάς οι δίσκοι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, Hard Disk Drives (HDD) και Solid State Drives (SSD).

HDD

Οι HDD είναι μαγνητικά μέσα αποθήκευσης. Έχουν μεταλλικούς μαγνητικούς δίσκους που περιστρέφονται χιλιάδες φορές ανά λεπτό και μια μαγνητική κεφαλή που διαβάζει ή
γράφει δεδομένα πάνω σε αυτούς τους περιστρεφόμενους δίσκους.
Χωρίζονται σε 2 βασικά μεγέθη, 2.5 ιντσών (οι δίσκοι των λάπτοπ) και 3.5 ιντσών που είναι οι δίσκοι των Desktop συνήθως. Η μέγιστη (εμπορική) χωρητικότητα αυτή τη στιγμή είναι 6 ΤΒ.
 
O τρόπος σύνδεσης είναι είτε IDE (για παλιούς δίσκους, δεν βγαίνει πλέον) SATA (ή πλειονότητα των HDD) και SAS (κυρίως για σέρβερ). Η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να είναι 5400,7200 ή και 10000 rpm

SSD 

Οι SSD είναι δίσκοι που δεν έχουνε μαγνητικά μέσα όπως οι HDD αλλά κυκλώματα. Είναι η ίδια περίπου τεχνολογία που έχουνε τα Flash Drives. Χωρίζονται και αυτοί σε δυο μεγέθη, 1.8 ιντσών και 2.5 ιντσών. Η μέγιστη εμπορική χωρητικότητα τους αυτή τη στιγμή είναι 2TB. Συνδέονται με SATA ή MSATA.

 

Διαφορές

Οι διαφορές τους είναι αρκετές. Οι SSD υπερτερούν έναντι των HDD σε αρκετά σημεία. Είναι σίγουρο οτι με τη πάροδο των χρόνων οι HDD θα αντικατασταθούν εντελώς.

 

Τιμή: Καλύτερος ο HDD

Το χαμηλότερο κόστος είναι το κύριο πλεονέκτημα των HDD δίσκων αυτή τη στιγμή. Είναι κατά πολύ φθηνότεροι των αντίστοιχων SSD. Το κόστος ανά GB στους HDD ξεκινάει περίπου στα 0.05 Ευρώ. Δηλαδή αγοράζεις ένα δίσκο 1TB με περίπου 50 Ευρώ. Στους SSD το κόστος ανά GB είναι λίγο παραπάνω από 0.5 Ευρώ, δηλαδή ένας δίσκος 1TB SSD κοστίζει λίγο παραπάνω από 500 Ευρώ. 10 φορές πιο ακριβός δηλαδή.

 

Χωρητικότητα : Καλύτερος ο HDD 

Η χωρητικότητα είναι το δεύτερο (και τελευταίο) σημείο στο οποίο υπερτερούν οι HDD έναντι των SSD. To μέγιστο όριο των HDD στη αγορά (υπάρχουν και αρκετά πιο μεγάλοι πειραματικά) είναι 6TB. Το μέγιστο των SSD αυτή τη στιγμή είναι 2 ΤΒ. Δηλαδή αν για κάποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο δίσκο και θέλετε όσο πιο πολύ χώρο γίνεται, τότε αναγκαστικά θα διαλέξετε HDD δίσκο.

 

Αντοχή : Καλύτερος ο SSD

Οι SSD φημίζονται για τη ανθεκτικότητά τους. Σε αντίθεση με τους HDD δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν αν πέσουν ή αν τους χτυπήσετε γιατί δε έχουν κινητά μηχανικά μέρη. Αν και φυσικά δεν συστήνεται, οι SSD μπορεί να επιβιώσουν καλύτερα αν βραχούν από ότι οι HDD. Σε αντίθεση αν έχεις ένα λάπτοπ με HDD και πέσει όταν γράφει στο δίσκο και από μικρό ύψος, η ζημιά είναι σχεδόν σίγουρη. Ακόμα και σε ένα δυνατό σεισμό αν δουλεύει ο HDD υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βλάβης. O SSD αντέχει εώς και 1500 g εν λειτουργία.

 

Διάρκεια Ζωής : Καλύτερος ο SSD

Οι SSD  αν και δε είναι αθάνατοι, έχουνε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους HDD. Δεν έχουνε μηχανικά μέρη που μπορεί να χαλάσουμε με την πολύ χρήση. Η διάρκεια ζωής  των HDD είναι. ανάλογα με τη χρήση, 4-6 χρόνια. Οι SSD αντίθετα αρκετά παραπάνω. Η «αντοχή» τους εξαρτάται από την τεχνολογία την οποία έχουν (SLC, MLC ή TLC) καθώς και την ποιότητα κατασκευής. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος κυμαίνεται από 5 έως και 20 χρόνια.

 

Ταχύτητα : Καλύτερος ο SSD

‘Εαν είναι ένα κομμάτι που υπερτερούν αρκετά οι SSD έναντι των HDD, αυτό είναι η ταχύτητα. Το πόσο γρήγορος είναι ένας δίσκος υπολογιστή, εξαρτάται από αρκετά χαρακτηριστικά. Ας τα δούμε αναλυτικά
 

Start-Up Time

Start-up time είναι ο χρόνος που κάνει να ξεκινήσει να διαβάζει/γράφει.
 • Οι HDD όπως είπαμε πιο πριν, είναι δίσκοι με μηχανικά μέρη. Για να ξεκινήσουν να γράφουν/διαβάζουν, πρέπει να ξεκινήσουν να περιστρέφονται στη κατάλληλη ταχύτητα και να μεταφερθεί η κεφαλή στο κατάλληλο σημείο.
 • Οι SSD δε έχουνε μηχανικά μέρη, οπότε αστραπιαία ξεκινάει η ανάγνωση/γραφή. Ένας μέσος SSD δίσκος έχει περίπου 100 φορές πιο μικρό Startup-Time.

Latency

 •  Το Latency στους δίσκους είναι ο χρόνος που κάνει ο δίσκος υπολογιστή να πάει το κατάλληλο sector ακριβώς κάτω από τη κεφαλή που διαβάζει / γράφει. Είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο για τη ταχύτητα του δίσκου και όπως καταλαβαίνετε,είναι μόνο στους HDD.
 • Στους SSD όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Το Latency εξαρτάται από τη ταχύτητα του δίσκου. Όσο μικρότερο τόσο καλύτερα. Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται τα Latency για όλα τα RPM των HDD
 
Rotational speed
[rpm]
Average latency
[ms]
15,000
2
10,000
3
7,200
4.16
5,400
5.55
4,800
6.25

Seek Time

Είναι η ταχύτητα την οποία κάνει για να βρει το δεδομένο.
 • Πάλι στους HDD λόγω του ότι τα δεδομένα βρίσκονται σε περιστρεφόμενες πλάκες και τα διαβάζει μια κινούμενη κεφαλή, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στους SSD. Στους HDD κυμαίνεται από 2.9ms για τους Ηign End ως τα 12 ms για τους δίσκους των Laptop.
 • Στους SSD είναι κάτω από 0.1 ms. Δηλαδή από 30 έως 130 φορές πιο γρήγορος από ότι ο HDD και είναι πάντα σταθερό. Όμως με τη πάροδο του χρόνου αυξάνεται σταδιακά αυτός ο χρόνος.

Data Transfer Rate

Eίναι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.
 • Στους HDD εξαρτάται από τα RPM του δίσκου και το fragmentation του δίσκου. Θεωρητικά είναι γύρω στο 140MB/s, πρακτικά αρκετά πιο λίγο, αφού τις περισσότερες φορές, τα δεδομένα θα είναι διάσπαρτα στο δίσκο και θα κάνει χρόνο να τα βρει και να φέρει τη κεφαλή στο κατάλληλο σημείο.
 • Στους SSD ξεκινάνε από 200ΜΒ/S και φτάνουν έως και 700MB/s για ακριβά μοντέλα. Αυτή η ταχύτητα όμως -σε αντίθεση με τους HDD- εκτός από ονομαστική είναι η ίδια και πρακτικά. Δηλαδή στην πράξη ο SSD είναι από 5 έως 10 φορές πιο γρήγορος στη μεταφορά δεδομένων.

Fragmentation

Είναι κατά πόσο σκόρπια είναι τα δεδομένα στο δίσκο και παίζει σημαντικό ρόλο στη ταχύτητα του δίσκου.
Αυτό δεν είναι τεχνικό χαρακτηριστικό των HDD, έχει να κάνει με το χρήστη και το λειτουργικό σύστημα που έχει. Στα Windows (NTFS) όταν ο HDD πάει να γράψει δεδομένα, τα γράφει όπου βρει κενό χώρο. Αν ο δίσκος ήταν εντελώς άδειος θα τα γράψει όλα συνεχόμενα. Αν όμως ο δίσκος είναι γεμάτος, θα γράψει ένα κομμάτι σε ένα σημείο, ένα άλλο κομμάτι πιο μετά. Δηλαδή τα δεδομένα θα είναι διασκορπισμένα. Όσο πιο γεμάτος είναι ο δίσκος, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το fragmentation, ειδικά στα μεγάλα αρχεία.
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα στα Windows που κάνουν defragmentation, δηλαδή προσπαθούν να τακτοποιήσουν όσο πιο πολύ γίνεται τα δεδομένα, ώστε να είναι ενωμένα και όταν διαβάζει το αρχείο ο δίσκος να μη ψάχνει συνέχεια να βρει το επόμενο κομμάτι.
Στα Linux (και Mac νομίζω) δεν χρειάζεται DeFragmentation καθώς χρησιμοποιούν ένα πιο έξυπνο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων στο δίσκο. Αφήνουν μεγάλα κενά μεταξύ των αρχείων, οπότε αν χρειαστεί να γραφτεί κάτι άλλο κάποια στιγμή, το γράφουνε δίπλα στο αρχείο που χρειάζεται και όχι σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Μόνο αν γεμίσει ο δίσκος στα Linux αρχίζει και παρουσιάζεται Fragmentation, αλλά και πάλι το Linux μόνο του προσπαθεί να το λύσει με μεταφορά δεδομένων. Και έτσι  δεν χρειάζεται ποτέ Defragmentation.
Tώρα στους SSD δεν σας απασχολεί το fragmentation, αφού ο χρόνος εύρεσης δεν διαφέρει όπου και να βρίσκεται το δεδομένο στο δίσκο.
 

Θόρυβος : Καλύτερος ο SSD

O SSD -σε αντίθεση με τον HDD- είναι σχεδόν αθόρυβος.
Ο HDD επειδή, όπως είπαμε, έχει μηχανικά μέρη, μπορεί να είναι αρκετά «ενοχλητικός» όταν δουλεύει. Κάποια μοντέλα είναι λίγο πιο αθόρυβα, ειδικά οι δίσκοι των λάπτοπ, αλλά γενικά η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη ανάμεσα σε HDD και SSD. Συνήθως με την χρήση και την παλαιότητα, ο HDD γίνεται αρκετά πιο θορυβώδης.

 

Αντοχή Στη Θερμότητα : Καλύτερος ο SSD

O SSD έχει καλύτερες αντοχές και στις υψηλές θερμοκρασίες και στις υψηλές απο ότι ο HDD. O SSD δουλεύει άνετα σε θερμοκρασίες 0℃ έως 70 ℃  ενώ τα δεδομένα αντέχουν σε θερμοκρασίες -40℃ έως 90℃ .
 
Οι HDD θεωρητικά και αυτοί αντέχουν περίπου τις ίδιες υψηλές θερμοκρασίες αλλά οι κατασκευαστές συνιστούν οτι η συνεχόμενη λειτουργία πάνω από τους 40 ℃ μικραίνει τη διάρκεια ζωής του δίσκου, και θερμοκρασίες πάνω από 60 ℃ είναι επικίνδυνες για τη ασφάλεια των δεδομένων.
 

Εγκατάσταση και Τοποθέτηση :  Καλύτερος ο SSD

Ο SSD δεν έχει κανένα πρόβλημα στη τοποθέτηση. Μπορείτε να τον βάλετε, όπως θέλετε, όπου θέλετε. Μπορείτε επίσης και να τον κινείτε εν λειτουργία, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο HDD και αυτός μπαίνει όπως θέλετε (οριζόντια ή κάθετα), αλλά πρέπει να είναι σταθερός σε ένα σημείο, γιατί με απότομες κινήσεις εν λειτουργία ίσως υπάρξει πρόβλημα.

Βάρος και μέγεθος : Καλύτερος ο SSD

Ο SSD είναι αρκετά πιο ελαφρύς από έναν HDD. Το βάρος είναι μικρότερο των 100 γραμμαρίων πάντα. Σε πλάτος είναι ή 1.8 ίντσες η 2.5 ίντσες.
O HDD έχει βάρος που μπορεί να πλησιάσει το κιλό (συνήθως από 200 γραμμάρια και πάνω, με τα 700 μέσο όρο). Πλάτος έχει ή 2.5 ίντσες η 3.5 ίντσες.

Κατανάλωση Ρεύματος : Καλύτερος ο SSD

O SSD είναι αρκετά πιο οικονομικός στη κατανάλωση ρεύματος από ότι ο HDD. Αν και οι τελευταίοι δίσκοι HDD έχουν μειώσει αισθητά τη ενέργεια που απαιτούν, πάλι και σε αδράνεια και σε λειτουργία, είναι πιο ενεργοβόροι.
 
Ο SSD ξεκινάει από 0.5W σε αδράνεια και φτάνει ως 1W, και σε λειτουργία από 1.5W έως 2.8W περίπου.
O HDD καταναλώνει σε αδράνεια 3W και πάνω και σε λειτουργία από 5W έως ακόμα και 20W στους πιο μεγάλους.

Τρόπος Σύνδεσης

Οι τρόποι σύνδεσης των δίσκων είναι στους HDD
 • IDE (ξεπερασμένος πλέον)
 • SATA (I, II, III, με τον Ι να μη υπάρχει πλέον και να τείνει να εξαφανιστεί και ο ΙΙ) 
 • SAS (που είναι για σέρβερ).
Αν αγοράσετε καινούργιο HDD το πιο πιθανό είναι να είναι SATA III. Η διαφορά μεταξύ του Ι, του ΙΙ και του ΙΙΙ, είναι ο ρυθμός μετάδοσης των δεδομένων. Ο Ι έχει 1.5Gb/s,ο ΙΙ 3Gb/s και ο ΙΙΙ 6Gb/s.To βύσμα είναι ακριβώς ίδιο.
Οι SDD είναι οι
 • SATA (II η ΙΙΙ) .Οι SATA Ι έχει 1.5Gb/s,ο ΙΙ 3Gb/s και ο ΙΙΙ 6Gb/s όπως και στους HDD.
 • mSata (μίνι SATA) για τους πιο μικρούς SSD.O mSATA έχει 1.5Gb/s η 3Gb/s
 • Μ.2 για τους ακόμα πιο μικρούς .O Μ.2 2Gb/s
 • PCI-Express.O PCI-E είναι απο 2Gb/s και πάνω.
 
Τώρα αν ο δίσκος υπολογιστή είναι εξωτερικός, ανεξαρτήτου τι σύνδεση θα έχει ο δίσκος, η ταχύτητα  θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που τον συνδέουμε. Η σύνδεση, μπορεί να είναι με USB, Firewire h eSATA.
Όπως και με το SATA υπάρχουν 3 είδη USB.To USB 1.1 0.12GB/s, το USB 2.0 0.48GB/s και το USB 3.0 5GB/s. To 1.1 είναι απαρχαιωμένο και πλέον υπάρχει μόνο το 2.0 και το 3.0.
Τρία είδη έχει και το Firewire (που ήταν το μοντέλο σύνδεσης της Apple, αλλά εγκαταλείπεται σιγά σιγά) και 2 ο eSATA.
 
Συνοπτικά οι ταχύτητες στο παρακάτω πίνακα.
 
Eσωτερική Συνδεσμολογία
ΣύνδεσηΤαχύτηταΕίδος ΔίσκουΈτος Δημιουργ.
IDE
0.133 Gb/s
HDD
1986
SATA I
1.5 Gb/s
HDD
2003
SATA II
3 Gb/s
HDD Η SSD
2006
SATA III
6 Gb/s
HDD H SSD
2009
mSATA
1.5 Gb/s | 3Gb/s
SSD
2009
M.2
2 Gb/s
SSD
2012
PCI-E
>= 2 Gb/s
SSD
2005

 

Εξωτερική Συνδεσμολογία
ΣύνδεσηΤαχύτηταΕίδος ΔίσκουΈτος Δημιουργ.
USB 1.1
0.012 Gb/s
HDD H SSD
1996
USB 2.0
0.48 Gb/s
HDD H SSD
2000
USB 3.0
5 Gb/s
HDD H SSD
2008
eSATA I
3 Gb/s
HDD H SSD
2011
eSATA II
6 Gb/s
HDD H SSD
2011
Firewire 1
0.4 Gb/s
HDD H SSD
1995
Firewire 2
0.8 Gb/s
HDD H SSD
2002
Firewire 3
3.2 Gb/s
HDD H SSD
2007

 
Συνοψίζοντας στο πίνακα παρακάτω φαίνονται όλες οι διαφορές μεταξύ SSD και HDD συνοπτικά (πηγή Wikipedia)

ΧαρακτηριστικάSolid-state driveHard disk drive
Start-up timeΣτιγμιαία. Κάποιοι χρειάζονται λιγα ms για να βγουν απο Power Saving ModeΜπορεί να πάρει μέχρι και κάποια δευτερόλεπτα ώσπου ο δίσκος να φτάσει τις κατάλληλες στροφές
Seek Time
 0.1ms
 
2.9ms – 12 ms
Latency Time
≈ 0
2ms-6ms
Data transfer rate
200MB/s – 700MB/s
Θεωρητικά ≈ 140 MB/s
Πρακτικά ≈ 50-80MB/s
Χρόνος ReadΣτους SSD,δε έχει σημασία που είναι τα δεδομένα,οπότε o χρόνος για να διαβάσει οτιδήποτε είναι πάντα ο ίδιος.Όμως ο χρόνος αυτός με το καιρό μειώνεται σταδιακά.Με νέες τεχνολογίες,έχει μειωθεί αισθητά αυτή η μείωση,αλλά συνεχίζει να υπάρχει.Αναλόγως που είναι τα δεδομένα και το Fragmentation του δίσκου,ο χρόνος αυτός μπορεί να διαφέρει αρκετά.
FragmentationΔε έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στους SSDΕίναι αρκετά σημαντικό στους HDD.Όσο πιο μεγάλο fragmentation στους δίσκους τόσο πιο αργός θα είναι.Στα Linux είναι πολύ πιο μικρό από ότι στα Windows.
ΘόρυβοςΣχεδόν αθόρυβοιΑνάλογα το δίσκο και τη παλαιότητα μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός.
Αντοχή στη Θερμοκρασία
Λειτουργία : 0℃ έως 70 ℃ 
Αντοχή -40℃ έως 90℃ 
Πάνω από 60 είναι επίφοβος
Αντοχή στα δονήσειςΕξαιρετικά ανθεκτικός. Έως 1500g εν λειτουργίαΟποιαδήποτε πτώση η δόνηση όταν βρίσκεται σε λειτουργία είναι επικίνδυνη.
Εγκατάσταση και τοποθέτησηΔεν έχει πρόβλημα όπως και να τον βάλεις η αν τον κουνήσει.Πρέπει να είναι σε σταθερό σημείο ακίνητος πάντα.
Αντοχή στα μαγνητικά πεδίαΣχεδόν μηδαμινή.Έχει πρόβλημα όμως στους Ηλεκτρομαγνητικούς Παλμούς όπως όλα τα κυκλώματα.Κίνδυνος αλλοίωσης δεδομένων με τα μαγνητικά πεδία
Βάρος και Μέγεθος
Βάρος : ≤100 γρ.

Μέγεθος : 1.8 ίντσες και 2.5 ίντσες πλάτος

 

Βάρος :  ≥ 700 γρ
Μέγεθος : 2.5 ίντσες και 3.5 ίντσες πλάτος

Διάρκεια Ζωής και αξιοπιστίαΗ διάρκεια ζωής των SSD ποικίλει. Έχουν περιορισμένο αριθμό εγγραφών και μετά από αυτόν χαλάνε. Όμως σε φυσιολογική χρήση μπορούν να κρατήσουν 2-3 φορές παραπάνω από τον HDD Μέγιστο όριο 9-11 χρόνια
Συνήθως 4-6 χρόνια.

 
ΚόστοςNAND flash SSDs κοστίζουν περίπου  0.5 Ευρώ ανά GB.HDDs κοστίζουν περίπου 0.05 Ευρώ ανά GB για τους 3.5 ιντσών and 0.10 Ευρώ ανά GB για 2.5 ιντσών.
ΧωρητικότηταΜέχρι 2 ΤΒ γενικά,εμπορικά 1 ΤΒΕμπορικά 6 ΤΒ
Read/write ταχύτητες Φτηνοί : Read 300-500MB/s | Write 100-200MB/s
Ακριβοί : Read 450-550 MB/s | Write 450-500 MB/s
Συνήθως έχουν αρκετά μικρότερη ταχύτητα στη εγγραφή από οτι στη ανάγνωση.
Κατανάλωση Ρεύματος Σε αδράνεια : 0.5W – 1W
Σε λειτουργία : 1.4W – 2.8W
Σε αδράνεια 3W και πάνω
Σε λειτουργία 5W-20W

Τελικά τι δίσκο να αγοράσω;

Όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, ο SSD υπερτερεί κατά κράτος του HDD.
Το τι δίσκο θα πρέπει να αγοράσει κάποιος, εξαρτάται καθαρά από την χρήση που θέλει να κάνει και το πόσο που μπορεί να διαθέσει.

SSD

Αν είστε άνετοι οικονομικά

Αν τα οικονομικά σας είναι πάρα πολύ καλά, τότε για όλες τις χρήσεις ο καταλληλότερος δίσκος υπολογιστή είναι ο SSD.

Αν πρόκειται για δίσκο που θα φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα

Τότε, ο SSD είναι ο κατάλληλος δίσκος υπολογιστή για να φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα. Ειδικά σε αργά μηχανήματα,ο SSD με τη ταχύτητα του μπορεί να κάνει τη διαφορά.Τα λειτουργικά συστήματα γενικά παίρνουν το πολύ 20GB μαζί με τα διάφορα βασικά προγράμματα. Ένας 64GB SSD, είναι υπεραρκετός για να φιλοξενήσει το όποιο λειτουργικό. Ένα ενδιαφέρον βίντεο με τη διάφορα σε bootαρισμα από ακριβώς ίδιο μηχάνημα με διαφορετικούς δίσκους. 

Για λάπτοπ  που κάνουν πολλά ταξίδια

Αν κάποιος έχει φορητό που κάνει αρκετά ταξίδια συνεχώς, τότε ο δίσκος υπολογιστή που θα πρέπει να διαλέξει είναι σίγουρα ο SSD λόγω της αντοχής του στα χτυπήματα και στις πτώσεις,είναι πάλι η πιο κατάλληλη λύση.

 

Αν η ταχύτητα είναι πάρα πολύ σημαντική για τη δουλειά του

 
Ο SSD είναι αρκετά πιο γρήγορος από όλες τις απόψεις. Αν είναι σημαντική η ταχύτητα για τη δουλειά που τον χρειάζεται, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος.
 

Αν ο θόρυβος έχει σημασία

Αν θέλετε τελείως αθόρυβο σύστημα για κάποιο λόγο (πχ τεχνικός ήχου), τότε ο SSD με την σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του είναι σίγουρα ο καταλληλότερος δίσκος υπολογιστή για τις ανάγκες σας.
 
Δύο συγκριτικά τεστ από το Tom’s Hardware για διάφορα μοντέλα SSD

συγκριτικά τεστ σκληρών δίσκωνσυγκριτικά τεστ σκληρών δίσκων
 
 

HDD

Οικονομία
 
Αν θέλετε  την πιο φτηνή λύση, τότε ο HDD είναι 10 φορές πιο φτηνός από τον SSD.
 
Πολύ Χώρο
 
Αν κατεβάζετε αρκετά GB τη μέρα και θέλετε 10 ΤΒ χωρητικότητα και δεν είστε εφοπλιστής, τότε αναγκαστικά θα πάτε στους HDD.
 

 

Τι κοιτάμε όταν αγοράσουμε SSD;

 • Να είναι SATA III αν είναι SATA.
 • Να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερα Read/Write Speeds
 • Να έχει όσο πιο μεγάλο MTBF (Mean Time Between Failures)
 • Να έχει όσο το λιγότερο κατανάλωση, ειδικά αν προορίζεται για λάπτοπ
 • Ναι είναι MLC, αν μπορείτε να διαθέσετε λίγα ευρώ παραπάνω.

Τι κοιτάμε όταν αγοράσουμε HDD;

 • Να είναι SATA III
 • Να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερα Read/Write Speeds και RPM (τουλάχιστον 7200)
 • Να έχει όσο πιο μεγάλο Buffer Size
 • Να έχει όσο πιο μεγάλο MTTF (Mean Time Till Failure)

Ουσιαστικά υπάρχουν 3 επωνυμίες. Hitatchi, Western Digital και Seagate. Οι πιο αξιόπιστοι συγκριτικά, είναι οι Hitatchi, έπειτα ακολουθούν οι Western Digital και τελευταίοι οι Seagate. Στο backblaze υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη αξιοπιστία των σκληρών δίσκων.

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.