Το κολλητήρι αερίου της Parkside είναι μια αρκετά καλή επιλογή για κολλήσεις χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει 3 λειτουργίες, λειτουργία φλόγας, ζεστού αέρα και μύτης κολλήσεως. Και στις 3 περιπτώσεις η θερμότητα εκλύεται με τη καύση αερίου που έχει σε ένα ενσωματωμένο δοχείο 30 κυβικών εκατοστών. Το κόστος του είναι περίπου 20 ευρώ και διατίθεται αποκλειστικά από τα Lidl. 

 
Επισήμανση
Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντος. Είναι unboxing / αξιολόγηση προϊόντος, που αγοράστηκε καινούργιο σε κλειστή συσκευασία. Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία κατασκευής, πώλησης ή το σέρβις αυτού του προϊόντος.

Τι περιλαμβάνει η συσκευασία


 • pageΤο εργαλείο
 • 1 καλάι (διάμετρος 1 χιλιοστού, βάρος 20 γραμμαρίων με fluc core)
 • 1 σφουγγάρι με θήκη (για τον καθαρισμό των μυτών)
 • 4 διαφορετικές μύτες (η μία είναι ήδη κουμπωμένη)
 • 1 πλαστικό προστατευτικό
 • 1 εκτροπέα θερμού αέρα
 • 1 φιαλίδιο 100 ml μείγμα αέριου (βουτάνιο 75% προπάνιο 25%) Rothenberger
 • 1 πλαστική κασετίνα

 

Εντυπώσεις από κολλητήρι αερίου Parkside


κολλητήρι αερίου parksideΤο κολλητήρι του αέρα της Parkside απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να έχουν ανεξαρτησία από το ρεύμα όταν κάνουν κολλήσεις. Είναι μικρό σε μέγεθος και χωράει άνετα ακόμα και σε μια τσέπη. Έχει αυτόματη ανάφλεξη και έτσι δεν χρειάζεται να έχετε αναπτήρα μαζί και ρυθμιζόμενη αβαθμίδωτη επιλογή φλόγας. Χρήσιμο αρκετά είναι και το κουμπί συνεχούς λειτουργίας ώστε να μην κουράζεστε πατώντας συνέχεια το διακόπτη.
 
Η κασετίνα αν και αρκετά απλή είναι βολική. Το μόνο της μειονέκτημα, είναι ότι είναι φτιαγμένη από πολύ μαλακό πλαστικό. Έτσι αν κάνετε το λάθος και βάλετε το κολλητήρι ή κάποιο εξάρτημα μέσα στην θήκη πριν αυτή κρυώσει, θα λιώσει αμέσως.
 

Δύσκολο να βρείτε φιάλη προπανίου/βουτανίου

Το γέμισμα του δοχείου γίνεται εύκολα και γρήγορα και η μία φιάλη με τα 100 ml θα σας κρατήσει παρέα για λίγο καιρό (ανάλογα τη χρήση). Φιάλες ανταλλακτικές μπορείτε να βρείτε παντού, ειδικά απλές βουτανίου έχουν και τα super market, αν και προτείνεται να χρησιμοποιείτε αυτές με το μείγμα βουτανίου προπανίου για καλύτερα αποτελέσματα. Αυτές όμως δεν θα τις βρείτε και τόσο εύκολα. Εκτός από amazon, στην Ελλάδα μόνο σε πολύ εξειδικευμένα καταστήματα με είδη κάμπινγκ / extreme sport μπορείτε να βρείτε.
 

Εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα δείχνουν καλής ποιότητας  και το ίδιο το εργαλείο φαίνεται ανθεκτικό, αν εξαιρέσει κανείς τα κουμπιά που δείχνουν λίγο αδύναμα και πιθανώς να θέλουν λίγο προσοχή (αν θέλετε να κρατήσει αρκετά χρόνια).
 
Η αλλαγή των εξαρτημάτων είναι αρκετά εύκολη και δεν χρειάζεται κάποιο κλειδί. Απλώς ξεβιδώνετε το εξάρτημα και τοποθετείτε το νέο. Φυσικά θα πρέπει να μην είναι ζεστά τα εξαρτήματα.
Το μόνο εμφανές μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει κάποια σταθερή βάση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κρατώντας το στο χέρι (εκτός και αν φτιάξετε κάποια πατέντα εσείς). Σίγουρα δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά αν χρειάζεται να δουλεύετε και μετά δύο χέρια ελεύθερα στις κολλήσεις, θα έχετε πρόβλημα.
 
Ας δούμε αναλυτικά τώρα τις χρήσεις του:

Οι θερμοκρασίες που επιτυγχάνει σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι

 • Λειτουργία φλόγας1300 C
 • Λειτουργία ζεστού αέρα600 C
 • Λειτουργία κολλητηριού450 C

1. Κολλητήρι αερίου

Το κολλητήρι είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Μπορεί να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία σε λίγα δευτερόλεπτα κάνοντας το έτσι πιο γρήγορο από τα απλά κολλητήρια ρεύματος. Οι κολλήσεις που κάνει είναι αρκετά καλές και οι μύτες που έχει είναι κλασσικές (2 πλάγιες, μία κωνική και μία λεπτή). Κάτι αρκετά καλό είναι ότι κρατάει θερμοκρασία ικανή να λιώσει το καλάι για 
Ένα μειονέκτημα είναι ότι δύσκολα θα βρείτε μύτη από άλλο κολλητήρι που να ταιριάζει, οπότε αν τις χάσετε ή έχουν φθορά θα πρέπει να αγοράσετε από το service της Parkside.

 

Θετικά
 • Γρήγορο
 • Καλές κολλήσεις
 • Δεν θέλει ρεύμα
Αρνητικά
 • Εκτός από τις αναθυμιάσεις του καλάι θα έχετε και τις αναθυμιάσεις του αερίου, οπότε σίγουρα θέλει μάσκα.
 • Αν θέλετε να κάνετε κολλήσεις για αρκετή ώρα, θα πρέπει να σταματήσετε για να ξαναγεμίσετε τη δεξαμενή (είναι βέβαια αρκετά γρήγορη διαδικασία)

2. Φλόγα


Η φλόγα είναι ίσως η καλύτερη λειτουργία που έχει. Αν και είναι μικρή είναι αρκετά δυνατή και θα μπορέσετε να κάνετε ότι μικρο κόλληση θέλετε. Για όσους έχουν μόνο καμινέτο mapp το οποίο μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατό και με μεγαλύτερη μπουκάλα, είναι όμως αρκετά δύσχρηστο για μικρο-κολλήσεις, οπότε είναι σίγουρα μια αρκετά καλή λύση.
Θετικά
 • Αρκετά μικρότερο από τις πιο πολλές εναλλακτικές λύσεις
 • Καλή φλόγα
 • Εύκολη και γρήγορη αυξομείωση της φλόγας με το ίδιο χέρι που κρατάτε το εργαλείο
Αρνητικά
 • Μικρή φιάλη που δεν θα κρατήσει πάρα πολύ αν κάνετε πολλές κολλήσεις

3. Θερμός αέρας


Η λειτουργία του θερμού αέρα είναι μάλλον η λιγότερη χρήσιμη. Αν και σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε κάποιους και είναι καλό να υπάρχει σαν επιλογή, η μη δυνατότητα να δείτε τη θερμοκρασία του θερμού αέρα και η μικρή σκάλα επιλογών που έχει το κάνει λιγότερο ακριβές από τα κοινά πιστόλια θερμού αέρα. Πολλές φορές όταν χρησιμοποιείται θερμός αέρας η θερμοκρασία του αέρα είναι αρκετά σημαντική. Άλλες φορές φυσικά δεν είναι, και λόγω του μικρού μεγέθους που έχει ίσως να βολέψει (πχ για να ζεστάνετε βίδες σε δυσπρόσιτα σημεία)
Θετικά
 • Μικρό μέγεθος που το κάνει να χωράει παντού
Αρνητικά
 • Δεν έχετε τη δυνατότητα να δείτε την πραγματική θερμοκρασία του αέρα
 • Όχι πολύ μεγάλη θερμοκρασία

Μια ματιά στον ανταγωνισμό


dremel_VersaFlameΟυσιαστικά το μόνο αξιόλογο ανταγωνιστικό εργαλείο είναι το VersaFlame της Dremel. Το VersaFlame της Dremel είναι σαφώς καλύτερο με περισσότερη ισχύ, μεγαλύτερη φιάλη και μερικά άλλα πλεονεκτήματα (όπως βάση για να στέκεται). Το κόστος του είναι περίπου 40-50 ευρώ (2 χ φορές αυτό της Parkside). Φυσικά το όνομα Dremel είναι εγγύηση με καινοτόμα εργαλεία που κρατάνε για αρκετά χρόνια ακόμα και με επαγγελματική χρήση, έχοντας ως μόνο μειονέκτημα τα λίγο ακριβά αναλώσιμα και παρελκόμενα.

 

Αν είστε επαγγελματίας ή έχετε σκοπό να κάνετε βαριά χρήση, το Dremel σίγουρα θα είναι καλύτερη επιλογή. Αν δεν είστε και θέλετε περιστασιακή ελαφρά χρήση, το εργαλείο της Parkside με το μισό κόστος είναι καλή επιλογή.

Συνοψίζοντας


Το κολλητήρι αερίου της Parkside είναι μια αρκετά αξιοπρεπής λύση για κολλήσεις χωρίς χρήση ρεύματος. Έχει τριπλή λειτουργία (φλόγα, αέρα, μύτη) με σχετικά καλές επιδόσεις. Είναι αρκετά οικονομικό (20 ευρώ περίπου) και έχει 3 χρόνια εγγύηση. Δεν είναι επαγγελματικό εργαλείο, αλλά καθαρά ερασιτεχνικό που θα σας βοηθήσει σε μικρές κολλήσεις.

Αν και σίγουρα δεν φτάνει σε επιδόσεις τα αντίστοιχα ηλεκτρικά εργαλεία ή το φλόγιστρο του υδραυλικού, είναι μια καλή φορητή λύση που μπορεί να σας σώσει σε κάποιες ειδικές καταστάσεις.

Μερικά χρήσιμα


 • Για να δείτε άρθρα με άλλα εργαλεία της Parkside μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 • Για πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία της Parkside (πχ manual) μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 • Η γραμμή εξυπηρέτησης της Lidl, στην οποία μπορείτε να ρωτήσετε πληροφορίες για το Service, είναι το 800 111 3333 και το email το info@lidl.gr

Άλλα δημοφιλή άρθρα για εργαλεία Parkside


Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • admin

  Ναι αυτό είναι ένα μικρό θέμα. Το κολλητήρι χρησιμοποιεί φιαλίδια μείγματος προπανίου βουτανίου. Στη συσκευασία είχε το industrial super 100 της Rothenberger. Φιαλίδια βουτανίου μπορείτε να βρείτε παντού (σούπερ μάρκετ, καταστήματα με αναπτήρες…). Δουλεύει και με αυτά, απλώς δεν δίνουν την ίδια φλόγα (προσωπικά το έχω δουλέψει αρκετές φορές με βουτανίου).
  Φιαλίδια προπανίου/βουτανίου μπορείτε να βρείτε σε αρκετά καταστήματα για είδη κάμπινγκ (και e-shop), αλλά το κακό είναι ότι (τουλάχιστον τα περισσότερα) έχουν βαλβίδα ασφαλείας. Το μόνο που μπόρεσα να βρω που ίσως έχει λαιμό είναι αυτό. Από την φωτογραφία δεν φαίνεται κάτι ούτε λέει στα χαρακτηριστικά, αλλά στο κάτω μέρος λέει ότι είναι συμβατό με αναπτήρες, οπότε πιθανώς να έχει και να μπορείτε να το συνδέσετε με το κολλητήρι.

  Σίγουρα (πριν κάποια χρόνια τουλάχιστον) φιαλίδια προπανίου/βουτανίου είχαν και τα Praktiker, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει και τώρα αυτό.

  Πάντως εφόσον το φιαλίδιο στη συσκευασία ήταν Rothenberger, και η Rothernberger έχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, μπορείτε να δοκιμάσετε να παραγγείλετε το φιαλίδιο από ένα κατάστημα εργαλείων το οποίο φέρνει μπουκάλες υδραυλικού της Rothenberger (τα περισσότερα το κάνουν), oπότε έχει συνεργασία με τον προμηθευτή, ή να επικοινωνήσετε με την ίδια την Rothenberger Ελλάδος, και να ρωτήσετε αν φέρνουν το φιαλίδιο και ποια καταστήματα πώλησης το έχουν. Αυτό, μάλιστα, προτείνει και το φυλλάδιο οδηγιών του εργαλείου της Parkside. To τηλέφωνο της Rothenberger Ελλάς είναι 210 94 02 049 και το email τους ro-he@otenet.gr.

 • Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το εργαλείο αλλά δεν υπάρχουν πουθενά στο ελληνικό εμπόριο φιαλίδια βουτανίου – προπανίου. Από το internet τα ταχυδρομικά είναι κ 4 φορές η αξία ενός φιαλίδιου και δεν συμφέρει προφανώς. Υπάρχει η λύση της φιάλης βουτανίου από το super market αλλά την συγκεκριμένη που χρειάζεται το εργαλείο μήπως ξέρετε πού μπορώ να την προμηθευτώ; Ευχαριστώ!