H ηλεκτρική σέγα PARKSIDE PSTK 800 B2 είναι μία από τις 2 σέγες που βγάζει η PARKSIDE (η άλλη είναι η σέγα μπαταρίας PSTDA 20 Li). Πρόκειται για μία αρκετά δυνατή σέγα με ισχύ 800WATT που προορίζεται για ερασιτεχνική χρήση. Η τιμή της, την τελευταία φορά που βγήκε στα καταστήματα LIDL, ήταν μόλις 30 ευρώ. Ας την δούμε αναλυτικά

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PSTK 800 B2


ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPSTK 800
ΈκδοσηΒ2
ΚατασκευάστριαKompernass
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή29.99@LIDL
Εγγύηση 3 χρόνια

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ισχύς 800 WATT
Αριθμός εμβολισμών στο ρελαντί0 έως 3000
Βάθος κοπής ξύλο80 χιλιοστά
Βάθος κοπής μέταλλο8 χιλιοστά
Λοξοτομές0 / ±22.5 /±45 
Στάθμη ηχητικής πίεσης90dB ± 3dB
Επιτρεπόμενη στάθμη θορύβου101 ± 3dB
Κραδασμοί σε μοριοσανίδες10.2m/s2 ± 1.5m/s2
Κραδασμοί σε μέταλλο11.9m/s2 ± 1.5m/s2
ΛέιζερΝαι
Φύσημα στο σημείο κοπήςΝαι
Απορρόφηση σκόνηςΝαι
ΛέιζερΝαι
ΦωτισμόςΝαι
Επιλογή στροφώνΑβαθμίδωτη
Μήκος καλωδίου3 μέτρα

 

Τι υπάρχει μέσα στην συσκευασία


ηλεκτρική σέγα parkside

Μέσα στο κουτί υπάρχει καταρχάς μία πλαστική κασετίνα μεταφοράς. Μέσα στην κασετίνα υπάρχει το εργαλείο, ένας μεταλλικός οδηγός για παράλληλες κοπές, ένα εξάρτημα για την ηλεκτρική σκούπα, 4 λάμες Ελβετικής κατασκευής και το εγχειρίδιο χρήσης.

Εντυπώσεις από σέγα PARKSIDE PSTK 800 B2


H ηλεκτρική σέγα PARKSIDE είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο. Με την σημερινή μορφή, αυτή με το χαμηλό προφίλ ανοικτής λαβής, κυκλοφορεί από το 2016 στη χώρα μας. Το προηγούμενο μοντέλο ήταν το PSTD 800, που ήταν η κλασσική ψηλή σέγα με την κλειστή λαβή. Σίγουρα είναι θέμα συνήθειας, αλλά οι περισσότεροι τώρα πια προτιμούν τις σέγες χαμηλού προφίλ, καθώς η λαβή είναι πολύ πιο κοντά στο σημείο κοπής, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στις κοπές. 

sega parkside

Αρκετά με τον πρόλογο, ας δούμε τι πραγματικά κάνει αυτή η σέγα. Καταρχάς πρόκειται για μία δυνατή σέγα. Έχει ισχύ 800 WATT, τιμή αρκετά καλή για ερασιτεχνικό εργαλείο. Βέβαια αυτό την κάνει λίγο πιο βαριά και λίγο πιο ογκώδης, αλλά για αυτό θα πούμε περισσότερα πιο κάτω.

σέγα parkside

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι έχει αβαθμίδωτη επιλογή ταλαντώσεων. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε την ταχύτητα που απαιτεί η κάθε εργασία. Φυσικά έχει και επιλογή εμβολισμού (με 3 επιλογές), ώστε να κόβετε λίγο πιο γρήγορα κάποια υλικά.

κοπή σε 16αρα μελαμίνη
Κυρτή κοπή σε 16αρα μελαμίνη με την λάμα που υπήρχε στην συσκευασία. Σχετικά καθαρή κοπή, παρότι αυτή η λάμα δεν είναι και η ιδανικότερη για μελαμίνη.

Το βάθος κοπής σε ξύλα είναι 80 χιλιοστά, ενώ σε μέταλλο είναι 8 χιλιοστά. Και τα δύο νούμερα είναι πολύ καλά για σέγα. Ειδικά τα 8 εκατοστά ξύλο είναι υπεραρκετά. Περισσότερα από όσα κόβει ένα δυνατό δισκοπρίονο. Οι κοπές είναι ευθείες και χάνει κάποια μοίρα το έμβολο που συγκρατεί τις λάμες (δυστυχώς συμβαίνει κάποιες φορές).

Εργονομικά είναι αρκετά καλή. Ο διακόπτης λειτουργίας βρίσκεται στο αριστερό μέρος, ενώ το πιάσιμο γίνεται αγκαλιάζοντας το εργαλείο στον κορμό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο αβαθμίδωτος διακόπτης επιλογής ταλαντώσεων βρίσκεται στο πίσω μέρος, οπότε δεν μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητα όσο το κρατάτε. 

Φυσικά έχει την δυνατότητα φαλτσοκοπών, με κοπές μέχρι -+ 45 μοίρες. Η αλλαγή στην γωνία γίνεται αρκετά εύκολα τραβώντας τον ειδικό μοχλό που υπάρχει στο πλάι και στην συνέχεια τραβώντας προς τα πίσω το πέλμα και γυρίζοντάς το στις μοίρες που θέλετε.

Ένα αρνητικό που έχει αυτή η ηλεκτρική σέγα είναι το βάρος. Η σέγα ζυγίζει περίπου 2300 γραμμάρια. Το βάρος αυτό δεν είναι υπερβολικό. Όλες οι μεγάλες σέγες περίπου τόσο ζυγίζουν, αν όχι και παραπάνω. Αλλά σίγουρα είναι πιο βαριά από μικρότερα μοντέλα. Βέβαια η σέγα δεν είναι γωνιακός δίσκος που όλο το βάρος πέφτει στο χέρι. Συνήθως το βάρος πέφτει στην επιφάνεια εργασίας και εσείς απλώς την οδηγείτε. 

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι η επιλογή απορρόφησης ή φυσήματος των υπολειμμάτων από το σημείο κοπής. Αριστερά έχει έναν διακόπτη που μπορείτε να διαλέξετε αν τα υπολείμματα θα απορροφούνται με κάποια ηλεκτρική σκούπα ή το ίδιο το εργαλείο θα τα φυσάει μακρυά από το σημείο κοπής. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συνήθως δεν υπάρχει σε φθηνές, ερασιτεχνικές σέγες και αναμφισβήτητα είναι πολύ θετικό. 

λάμες για σέγα

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ λέιζερ ή φωτισμού. Με ένα κουμπί που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος, μπορείτε να επιλέξετε αν θα φωτίζετε απλώς το σημείο κοπής ή αν θα ενεργοποιηθεί το λέιζερ ευθυγράμμισης, για μεγαλύτερη ακρίβεια στις κοπές. Το κουμπί για το λέιζερ/φως στο εργαλείο που δοκιμάσαμε δεν είναι και πάρα πολύ καλό.

λάμες για σέγα

Οι λάμες που χρησιμοποιεί είναι οι κλασσικές λάμες με το σύστημα bayonet για αυτόματο μηχανισμό. Έτσι μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα ότι λάμα θέλετε και από το εμπόριο. Στην συσκευασία υπάρχουν 4 λάμες, 3 για ξύλο και 1 για μέταλλο. Είναι σχετικά καλής ποιότητας και θα κρατήσουν για αρκετό καιρό. 

Τώρα, ίσως το μοναδικό χτυπητό ελάττωμα του εργαλείου. Ο μηχανισμός αλλαγής των λαμών. Ο μηχανισμός είναι αυτόματος και δεν χρειάζεται κανένα εργαλείο για να αλλάξετε μία λάμα. Απλώς τραβάτε το μοχλό προς το πλάι και πιέζετε την λάμα προς τα μέσα, μέχρι να κουμπώσει. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο μηχανισμός είναι μεταλλικός και γρασαρισμένος, χωρίς να υπάρχει κάποιο πλαστικό προστατευτικό. Έτσι κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε λάμα, ακουμπάτε το γρασαρισμένο μέταλλο. Σίγουρα όχι και κάτι τρομερό, αλλά αρκετές σέγες έχουν πλαστικό περίβλημα για αυτόν τον λόγο.

στοιχεία επικοινωνίας Service parkside
Τηλέφωνο επικοινωνίας service Parkside για Ελλάδα και μερικές ακόμα Βαλκανικές χώρες.

Φυσικά όπως σε κάθε εργαλείο Parkside, στην συσκευασία υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά, ενώ το εργαλείο συνοδεύεται από 3τη εγγύηση.

Προβλήματα / Ελαττώματα


Κάποιο τρομερό κατασκευαστικό πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει. Όλα αρχικά λειτουργούν σωστά. Βέβαια οι διακόπτες του δεν δείχνουν και πάρα πολύ αξιόπιστοι (ειδικά αυτός της σκούπας/φυσήματος), αλλά αυτό θα φανεί στο μέλλον πόσο θα αντέξουν. 

Το λέιζερ αρχικά ήταν ευθυγραμμισμένο σωστά. Όμως μετά το άνοιγμα έχασε την ευθυγράμμιση (δεν είναι στερεωμένο) και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχετε ακριβώς, καθώς κουνιέται όπως κουμπώνετε το καπάκι. 

Η βάση είναι από πλαστικό και γλιστράει σχετικά καλά πάνω στα υλικά, όμως ξεφτίζει ελαφρά με τη χρήση. Οπότε ίσως αφήσει σημάδια πάνω σε ξύλα.

πριονίδι με γράσο

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο αυτόματος μηχανισμός που αλλάζει την λάμα είναι μεταλλικός και γιαυτό έχει γράσο. Έτσι και το γράσο κολλάει λίγο στο χέρι όταν αλλάζετε λάμα, αλλά και κολλάει πριονίδι όπως κόβετε. Μπορείτε να το καθαρίσετε, αλλά με τον καιρό θα οξειδωθεί.

Κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με την σχεδίαση είναι το ζέσταμα του σημείου της λαβής από το μοτέρ. Η ζέστη είναι υποφερτή, αλλά σίγουρα μετά από αρκετή χρήση θα το νιώσετε να ζεσταίνετε αρκετά. Είναι περίπου ίδιο πρόβλημα με τους γωνιακούς τροχούς. Αν αυτό σας ενοχλεί, τότε πρέπει να επιλέξετε μία σέγα κλειστής λαβής, καθώς εκεί η λαβή είναι μακρυά από το μοτέρ.

Σύγκριση των χαρακτηριστικών της PARKSIDE PSTK 800 με άλλες σέγες του εμπορίου


 

Ισχύς (Watt)

Βάθος κοπής ξύλο (χιλ)Βάθος κοπής μέταλλο (χιλ)ΤαλαντώσειςΧαμηλότερη τιμή
PARKSIDE PSTK 8008008080-300029.99
INCGO JS5718650658800-300036,9
INCGO JS800288001008800-300049.9
Einhell TH-JS 85620858800-300047.1
Bulle 6346075010010800-300047
Stanley FME340K71085100-320097
SKIL 4585ME71010080-300099

 

Σημείωση: Οι τιμές που αναφέρονται είναι οι χαμηλότερες την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν.

 

Teardown 


Φωτογραφίες από το εσωτερικό του εργαλείου. Για περισσότερες φωτογραφίες (και σε μεγαλύτερη ανάλυση) και τυχόν πληροφορίες σχετικά με εξαρτήματα του εργαλείου, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες


  • Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την PARKSIDE ή τα LIDL. 
  • Αν χάσετε το εγχειρίδιο χρήσης μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα της LIDL, πατώντας εδώ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY καλούπι για πρέσα δέρματος από 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροReview: Έξυπνη πρίζα Sonoff S26
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια