Ο συγκεκριμένος σταθμός ακονίσματος Parkside, είναι ένας ερασιτεχνικός σταθμός ακονίσματος πολλαπλών λειτουργιών. Με κόστος περίπου στα 22 ευρώ (τουλάχιστον τόσο είχε την στιγμή που αγοράστηκε), υπόσχεται να σας ακονίζει σωστά μαχαίρια, ψαλίδια, σκαρπέλα και τρυπάνια.
Το συγκεκριμένο άρθρο, είναι παρουσίαση/unboxing. Η ιστοσελίδα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Parkside. Οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το εργαλείο ή το σέρβις, θα πρέπει να την απευθύνετε στην κατασκευάστρια εταιρία ή το επίσημο σέρβις.
Τεχνικά χαρακτηριστικά Parkside PSS 65A1
Ας δούμε καταρχάς τα χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή (που εδώ φαίνεται ότι είναι η εταιρία Grizzly για λογαριασμό της Parkside), ο σταθμός ακονίσματος Parkside PSS 65 A1, έχει
ισχύ 65 Watt και δυνατότητα περιστροφής
6500 στροφών το λεπτό. Διαθέτει
δίσκο ακονίσματος διαμέτρου 49.5 και
πάχους 8 χιλιοστων (με επίστρωση διαμαντιού, στην συσκευασία υπάρχει και ανταλλακτικός δίσκος) και 3 διαφορετικά συστήματα ακονίσματος, τα οποία μπορούν να αλλαχτούν απλώς με το τράβηγμα ενός μοχλού. Οι διαστάσεις του είναι
15χ14χ11 εκατοστά (χωρίς τα εξαρτήματα). Το
μήκος του
καλωδίου του είναι
2 μέτρα ενώ το
βάρος του
1.35 κιλά. Έχει βαθμό προστασίας
IP 20 (δηλαδή καμία προστασία στα υγρά, διαβάστε περισσότερα για τους βαθμούς προστασίας
εδώ). Η εγγύηση που το συνοδεύει, έχει ισχύ για 3 χρόνια και φυσικά δεν περιλαμβάνει αναλώσιμα (πχ τροχό ακονίσματος) ή διακόπτες.
Ας δούμε λίγο τον ανταγωνισμό
Στην αγορά υπάρχουν αρκετά μοντέλα άλλων εταιριών που έχουν ακριβώς ίδιες λειτουργίες ή λίγο παρόμοιες. “Περιέργως”, υπάρχουν μερικά μοντέλα που είναι ακριβώς ίδια σε εμφάνιση και χαρακτηριστικά όπως αυτό εδώ της Hofftech ή αυτό εδώ της Guede. Και τα δύο στην Ελληνική αγορά, έχουν σχεδόν το διπλάσιο κόστος. Μερικά ακόμα που είναι ακριβώς ίδια σε εμφάνιση και χαρακτηριστικά έχουν κόστος ακόμα μεγαλύτερο. Φυσικά υπάρχουν και κάποια επαγγελματικά με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ή πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά, που εννοείται ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με το συγκεκριμένο.
Τι μπορεί να κάνει αυτό το ακονιστήρι
Αυτό το ακονιστήρι, έχει τρεις λειτουργίες. Η πρώτη λειτουργία του επιτρέπει να ακονίζει ίσιες λάμες (δηλαδή μαχαίρια, ψαλίδια) μεγάλου μήκους. Κουμπώνοντας το κατάλληλο εξάρτημα, περνάτε απλώς αυτό που θέλετε να ακονίσετε στις υποδοχές που έχει. Οι υποδοχές είναι δύο εκατέρωθεν με την ίδια ακριβώς κλίση. Κάθε φορά που το περνάτε η λάμα ακονίζεται από την μία πλευρά.

Με το δεύτερο εξάρτημα, μπορείτε να ακονίζετε σκαρπέλα, σμίλες ή μαχαίρια πλάνης. Σε αυτό, υπάρχει μια πλάκα στην οποία εναποθέτεται το εργαλείο, η οποία έχει την δυνατότητα επιλογής της κλίσης που εσείς επιθυμείτε. Η
επιτρεπόμενη κλίση είναι από 15 έως 50 μοίρες, με ένδειξη ανά 5 μοίρες. Η πλάκα αυτή έχει την δυνατότητα κίνησης πάνω σε ράγες και
έχει ενσωματωμένους δύο μικρούς μαγνήτες που μπορούν να “ασφαλίζουν” το εργαλείο, ώστε να μην κουνιέται. Το εργαλείο ακονίζεται περνώντας το με αργές κινήσεις πάνω από τον τροχό. Θα πρέπει να εφαρμόζεται ελαφρά πίεση στην μύτη του εργαλείου, γιατί έχει την τάση να ανασηκώνεται λίγο.
Τέλος με το τελευταίο εξάρτημα, έχετε την δυνατότητα να ακονίσετε τρυπάνια σχήματος V (απλά τρυπάνια). Αυτό το εξάρτημα έχει έναν μικρό οδηγό, στον οποίο τοποθετείται το τρυπάνι μέχρι να ακουμπήσει η μύτη του τρυπανιού σε ένα μεταλλικό έλασμα που έχει. Στην συνέχεια το ασφαλίζετε και το βάζετε στην ειδική υποδοχή. Αν έχετε κάνει το προηγούμενο στάδιο σωστά, θα πρέπει οι ακμές του τρυπανιού να εφάπτονται με το πλαϊνό μέρος του δίσκου ακονίσματος. Αν δεν εφάπτονται αλλά υπάρχει κάποια κλίση, κάνατε λάθος στο προηγούμενο στάδιο, και θα πρέπει να επαναλάβετε ή να το ρυθμίσετε.
Εντυπώσεις από Parkside PSS 65A1
Πλεονεκτήματα
Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Ο σταθμός ακονίσματος PSS 65 A1, είναι ένας οικονομικό πολυεργαλείο ακονίσματος. Σε αυτή την τιμή, δεν υπάρχει αντίστοιχο ηλεκτρικό εργαλείο που μπορεί να ακονίσει όλα αυτά τα διαφορετικά εργαλεία.
Το σώμα του, καθώς και όλα τα εξαρτήματα, είναι από ελαφρύ πλαστικό. To σώμα συγκεκριμένα είναι φτιαγμένο από PA6 (Ultramid Polyamide) και τα εξαρτήματα από ενισχυμένο πλαστικό PA6 GF30 . (Το μόνο μεταλλικό πάνω του, είναι ο δίσκος ακονίσματος, ο οποίος είναι μεταλλικός με επίστρωση διαμαντιού. Το μοτέρ του είναι μικρό, με ισχύ μόνο 65Watt, αλλά λόγω του μικρού και ελαφριού δίσκου που διαθέτει, δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Τα εξαρτήματα αλλάζουν πολύ εύκολα, χωρίς τη χρήση βίδας ή κάποιου δύσκολου μηχανισμού. Απλώς τραβάτε το μοχλό που τα ασφαλίζει και σηκώνετε το εξάρτημα και βγαίνει. Στα θετικά του είναι ότι έχει υποδοχές για να κουμπώσουν και τα δύο εξαρτήματα που δεν χρησιμοποιούνται πάνω στο σώμα του εργαλείου. Έτσι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ψάχνετε για κάποιο.
Δεν καίγεται το μέταλλο
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτό το πολύ-εργαλείο ακονίσματος, είναι η χρήση τροχού με επίστρωση διαμαντιού. Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η επίστρωση διαμαντιού, είναι πολύ δύσκολο να “αρπάξει το μέταλλο”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τους αρχάριους.
Στα θετικά του είναι επίσης και η δυνατότητα επιλογής γωνίας με οδηγό, στο εξάρτημα για το ακόνισμα των σκαρπέλων και η εύκολη αλλαγή του τροχού ακονίσματος, χωρίς να χρειαστεί να λύσετε το εργαλείο.
Για μένα το πιο μεγάλο του πλεονέκτημα, είναι οι μικρές του διαστάσεις και βάρος. Με βάρος λιγότερο από ενάμιση κιλό και διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από ενός ρούτερ, μπορείτε να το πάρετε εύκολα μαζί σας οπουδήποτε. Αν μάλιστα ήταν και μπαταρίας θα ήταν ένα τέλειο φορητό εξάρτημα. Αλλά και με ρεύμα, μπορεί να σας δώσει γρήγορες λύσεις σε μέρη οπού δεν μπορείτε να έχετε πχ ένα δίδυμο τροχό ή ένα σετ με ακονόπετρες.
Μειονεκτήματα
Τώρα ας δούμε και τα αρνητικά. Το πρώτο αρνητικό, είναι ότι δεν δείχνει και τόσο γερή κατασκευή. Όπως είπαμε είναι όλο από πλαστικό, με τα τρία εξαρτήματα να είναι φτιαγμένα από ενισχυμένο πλαστικό, για μεγαλύτερη αντοχή. Παρόλα αυτά το πλαστικό είναι πλαστικό, και φθείρεται και σπάει πολύ πιο εύκολα από το μέταλλο. Έτσι σίγουρα θέλει προσοχή, ειδικά στην αλλαγή των εξαρτημάτων (με τον μοχλό που τραβάτε για να απασφαλίσει το κάθε εξάρτημα, να είναι σίγουρα το πιο επίφοβο κομμάτι). Το καλό βέβαια, είναι ότι μπορείτε να αγοράσετε σαν ανταλλακτικό, όποιο από τα τρία εξαρτήματα σας χαλάσει.
Ένα ακόμα μειονέκτημα (ίσως το πιο σημαντικό κατ’ εμέ) είναι το σύστημα που υπάρχει για την αλλαγή και κίνηση των εξαρτημάτων. Τα εξαρτήματα, είναι πλαστικά και έχουν πλαστικές ράγες, οι οποίες μπαίνουν συρταρωτά στο σώμα. Προφανώς για να μην δημιουργείται μεγάλη τριβή και καταστραφεί το πλαστικό, η επαφή μεταξύ της ράγας και του οδηγού δεν είναι και τόσο σφιχτή.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να “παίζουν” λίγο τα εξαρτήματα. Όμως, αυτό το “λίγο” μπορεί (αν δεν προσέξετε) να σας χαλάσει “λίγο” την ακρίβεια. Αυτό το μειονέκτημα, είναι πιο εμφανές στο εξάρτημα για το σκαρπέλο/σμίλη, αφού εκεί παίζει αισθητά, ο οδηγός που ακουμπάμε το εργαλείο, και θέλει αργές και σταθερές κινήσεις για να μην αλλάξει η κάθετη γωνία, με την οποία το εργαλείο περνάει πάνω από τον τροχό.
Ο δίσκος δεν θα κρατήσει πολύ καιρό
Κάτι επίσης, που δεν είναι ακριβώς μειονέκτημα, καθώς είναι φυσικό επακόλουθο, είναι ότι οι δίσκοι ακονίσματος δεν θα σας κρατήσουν πάρα πολύ καιρό. Σε αντίθεση με έναν δίσκο από δίδυμο τροχό, που σε ερασιτεχνική χρήση μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, οι συγκεκριμένοι δεν είναι συμπαγείς. Υπάρχει μόνο μια λεπτή επίστρωση διαμαντιού, στην επιφάνεια του μεταλλικού δίσκου. Η επίστρωση αυτή, σιγά σιγά φθείρεται και έτσι όταν φθαρεί εντελώς θα πρέπει να αλλάξετε το δίσκο. Στην συσκευασία υπάρχει ακόμα ένας ανταλλακτικός δίσκος, αλλά σίγουρα οι δύο αυτοί δίσκοι δεν θα σας κρατήσουν χρόνια. Δεν ξέρω ακριβώς το κόστος του ανταλλακτικού δίσκου, αλλά δεδομένου ότι όλο το μηχάνημα κόστιζε 22 ευρώ και είχε στη συσκευασία 2 δίσκους, μαζί με το εργαλείο, σίγουρα θα είναι αρκετά οικονομικοί.

Τέλος, σίγουρα ο τρόπος ακονίσματος των τρυπανιών, δεν είναι και ο πιο εύκολος που υπάρχει. Σε αυτό δεν φταίει το συγκεκριμένο εργαλείο, αφού ακριβώς ίδια πατέντα χρησιμοποιούν και άλλα αντίστοιχα εργαλεία, αλλά οπωσδήποτε για έναν αρχάριο δεν είναι ο ιδανικότερος. Ο λόγος είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξεις την γωνία κοπής. Φυσικά, το να χαθεί λίγο η γωνία κοπής αλλά να είναι ακονισμένο, είναι πολύ καλύτερο από ένα τρυπάνι καμένο ή στομωμένο. Απλώς, νομίζω ότι τα εργαλεία ακονίσματος που είναι αποκλειστικά για τρυπάνια (όπως είναι αυτού του τύπου της παραπάνω φωτογραφίας από την Parkside), είναι λίγο πιο απλά στη χρήση. Πάντως με λίγο προσοχή και εμπειρία θα το μάθετε και θα αποφύγετε τα λάθη.
Σύνοψη : Αρκετά χρήσιμο για ερασιτέχνες
O σταθμός ακονίσματος Parkside PSS 65A1 είναι ένα φτηνό ερασιτεχνικό εργαλείο ακονίσματος, που σας επιτρέπει να ακονίσετε γρήγορα αρκετά διαφορετικά εργαλεία. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο τέτοιο εργαλείο που μπορείτε να αγοράσετε, αλλά με μόνο 22 ευρώ δύσκολα θα βρείτε κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά.
Θα μπορέσετε να ακονίσετε στομωμένα μαχαίρια, σκαρπέλα, ψαλίδια και τρυπάνια; Ναι, σίγουρα μπορεί να το κάνει αυτό. Και με μόνη εξαίρεση το ακόνισμα τρυπανιών, είναι και πολύ απλό στη χρήση.
Μπορεί να ακονίσει τέλεια τα επαγγελματικά ή τα πολύ ακριβά σας εργαλεία; Όχι, ούτε μπορεί να το κάνει ούτε και θα πρέπει ποτέ να το επιχειρήσετε. Το να έχει κάποιος την απαίτηση να ακονισθεί σωστά πχ ένα Ιαπωνικό μαχαίρι των 100 ευρώ, με αυτό το εργαλείο των 22 ευρώ, είναι σίγουρα παράλογο. Ο λόγος, είναι ότι αυτό το εργαλείο δεν παρέχει τόση ακρίβεια, ούτε κάνει το φινίρισμα που απαιτείται στα επαγγελματικά ακριβά εργαλεία, γιατί διαθέτει μόνο ένα δίσκο με το ίδιο grit. Το επαγγελματικό ακόνισμα αυτών των εργαλείων, γίνεται συνήθως με πέρασμα από αρκετές διαφορετικές ακονόπετρες. Ένα καλό σετ με επαγγελματικές ακονόπετρες μπορεί όμως να κοστίζει από 100 έως και 500 ευρώ.
Προσωπικά, νομίζω ότι θα προτιμήσω άλλες λύσεις για το ακόνισμα των εργαλείων μου, αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο σύστημα είναι μια καλή επιλογή για γρήγορα αποτελέσματα ή ακόνισμα σε μέρη που δεν μπορείς να κουβαλήσεις πολλά εργαλεία. Για κάποιον που δεν έχει άλλους τρόπους ακονίσματος, και θέλει να μπορεί να ακονίζει γρήγορα διάφορα εργαλεία με μικρό κόστος, ίσως είναι ιδανικό.
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε
- Το σέρβις αυτού του εργαλείου (σύμφωνα με το φυλλάδιο χρήσης) την στιγμή αγοράς είναι
- τηλ: 801 5000 019
- email: grizzly@lidl.gr
- Το ΙΑΝ του εργαλείου είναι 270702 (ίδιο εργαλείο σε μεταγενέστερη πώληση, μπορεί να έχει διαφορετικό IAN αν υπάρχουν μερικές μικρό-αλλαγές)
- Φυλάξτε πάντα την απόδειξη αγοράς, μακρυά από ακτίνες του ήλιου και υγρασία. Είναι θερμική. Η απόδειξη θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα σε περίπτωση που απευθυνθείτε στο σέρβις ενώ το εργαλείο βρίσκεται εντός εγγύησης.
- Πριν το χρησιμοποιήσετε, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.