O Parkside PWSA 18 A1 είναι ένας γωνιακός τροχός μπαταρίας 18V με τεχνολογία ιόντων λιθίου. Είναι μέρος ενός σετ, το οποίο εκτός από τον τροχό περιλαμβάνει ένα παλμικό κατσαβίδι και μια σπαθοσέγα. Και τα 3 εργαλεία πωλούνται ξεχωριστά, αλλά έχουν την ίδια υποδοχή για την μπαταρία, έτσι αγοράζοντας περισσότερα από ένα, μπορείτε να αλλάζετε τις μπαταρίες μεταξύ τους. Το κόστος του PWSA A1 ήταν 75 ευρώ, και φυσικά όπως όλα τα Parkside, πωλείται αποκλειστικά από τα καταστήματα Lidl. 
 
 
Επισήμανση
Το συγκεκριμένο άρθρο, είναι παρουσίαση/unboxing. Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Parkside ή το κατάστημα πώλησης του εργαλείου. Το εργαλείο αγοράστηκε κανονικά από κατάστημα, σε κλειστή συσκευασία. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το εργαλείο ή το σέρβις θα πρέπει να απευθύνονται στην εταιρία κατασκευής ή το κατάστημα πώλησης. 

Γωνιακοί τροχοί μπαταρίας

Οι γωνιακοί τροχοί μπαταρίας, είναι μια σχετικά καινούργια κατηγορία εργαλείων. Άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την επικράτηση της τεχνολογίας των μπαταριών ιόντων λιθίου. Συνήθως έχουν τάση από 18V και πάνω και έχουν σχετικά υψηλό κόστος (σε σύγκριση με τους απλούς ηλεκτρικούς γωνιακούς τροχούς).
 
Λόγω του τρόπου λειτουργίας που έχουν οι γωνιακοί (δηλαδή συνεχόμενη λειτουργία για αρκετή ώρα) δεν έχουν εδραιωθεί στην αγορά, καθώς η μπαταρία κρατάει το πολύ μισή ώρα. Και πολλές φορές όταν ένας γωνιακός πρέπει να δουλεύει 2-3 ώρες συνεχόμενα, σημαίνει αρκετές μπαταρίες οπότε πολύ μεγαλύτερο κόστος. 
 
Ένας άλλος λόγος που δεν έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς ακόμα, είναι και το μεγαλύτερο βάρος το οποίο έχουν. Μαζί με την μπαταρία το βάρος ενός γωνιακού τροχού μπαταρίας, μπορεί να είναι και το διπλάσιο ενός αντίστοιχου ρεύματος. Έτσι γίνονται αρκετά κουραστικοί.
 
Βέβαια προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που από μόνο του υπερνικά όλα τα παραπάνω μειονεκτήματα. Ότι δεν απαιτούν ηλεκτρική παροχή και μπορούν να δουλέψουν οπουδήποτε. Έτσι αν για παράδειγμα θέλετε να κόψετε κάποια σίδερα σε ένα απομακρυσμένο οικόπεδο, χωρίς παροχή ρεύματος, ο γωνιακός τροχός μπαταρίας θα σας σώσει. 
 

Χαρακτηριστικά Parkside PWSA 18 A1

 
Parkside PWSA 18 A1
Μπαταρία
Τάση18V
ΤεχνολογίαΙόντων Λιθίου (Li-Ion)
Χωρητικότητα 2.6 αμπερώρια
ΦορτιστήςΦορτιστής με διάρκεια φόρτισης περίπου 1 ώρας
Διάμετρος και ταχύτητα περιστροφής
Μέγιστη διάμετρος δίσκων115 χιλιοστά
Μέγιστο πάχος δίσκων6 χιλιοστά
Ταχύτητα ρελαντί8000 στροφές ανά λεπτό
Σπείρωμα άξοναΜ14
Θόρυβος / Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης81.6.dB ± 3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος92.6.dB ± 3dB
Δονήσεις βασική λαβή3,043 m/s2 ± 1,5 m/s2
Δονήσεις πρόσθετη λαβή5,024 m/s2 ± 1,5 m/s2
Φορτιστής
Τάση εξόδου18V – 2600mA
Κλάση προστασίαςΙΙ
Είδος προστασίας IPXO
Λοιπά χαρακτηριστικά
Βάρος2,66 κιλά
Εγγύηση3 χρόνια
ΠρόσθεταΚουμπί κλειδώματος άξονα
Μαλακή λαβή
Εύκολη αφαίρεση προφυλακτήρα
Πρόσθετη λαβή με 3 διαφορετικές υποδοχές
Φωτεινή ένδειξη, με 3 LED, της κατάστασης της μπαταρίας

Εντυπώσεις από γωνιακό τροχό Parkside PWSA 18 A1

γωνιακός τροχός μπαταρίας PARKSIDE PWSA 18 A1

O Parkside PWSA 18 A1, είναι ένας ερασιτεχνικός γωνιακός τροχός μπαταρίας. Με τάση 18V και χωρητικότητα μπαταρίας 2.6 αμπερώρια, σίγουρα δεν είναι ο ισχυρότερος γωνιακός τροχός που θα βρείτε στην αγορά. Ο ανταγωνισμός προσφέρει συνήθως μπαταρίες με 3-4 αμπερώρια (φυσικά σε πολύ μεγαλύτερο κόστος). Οι περισσότεροι έχουν τάση 18V, όπως και ο Parkside, αλλά θα βρείτε επαγγελματικούς ακόμα και με 36V.

γωνιακός τροχός μπαταρίας PARKSIDE PWSA 18 A1
Οι στροφές του είναι 8000, πάνω κάτω όσες έχουν όλοι οι γωνιακοί τροχοί μπαταρίας. Είναι αρκετές για να κάνετε όλες τις δουλειές για τις οποίες προορίζεται. Επειδή δουλεύει σε λιγότερες στροφές από τους ενσύρματους, είναι και λίγο πιο ήσυχος.
Parkside_goniakos_mpatarias_6_v1
Είναι 115αρης, δηλαδή παίρνει δίσκους με μέγιστη διάμετρο 115 χιλιοστών. Φυσικά αν βγάλετε τον προφυλακτήρα, μπορεί να πάρει και 125άρη, αλλά εφόσον δεν υποστηρίζεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή, καλό είναι να μην το κάνετε.
προφυλακτήρας για γωνιακό τροχό parkside
προφυλακτήρας γωνιακού τροχού
Ο προφυλακτήρας αλλάζει αρκετά εύκολα, χωρίς κανένα κλειδί, καθώς ασφαλίζει μέσω μοχλού πίεσης, κάτι που σίγουρα είναι θετικό. Ο άξονας ασφαλίζει μέσω ενός κόκκινου κουμπιού, το οποίο βρίσκεται πάνω στην άτρακτο. 
Κάτι το οποίο θα σας προβληματίσει, είναι ότι ο διακόπτης δεν ασφαλίζει στη θέση λειτουργίας (τουλάχιστον στο εργαλείο που δοκιμάστηκε, αν και δεν φαίνεται να είναι προβληματικός ο διακόπτης). Έτσι θα πρέπει να ασκείτε συνεχώς πίεση στο διακόπτη για να βρίσκεται το εργαλείο σε λειτουργία. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι κάνει το εργαλείο πιο ασφαλές, αφού είναι πολύ πιο εύκολο να αφήσετε το διακόπτη αν υπάρξει πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι κουραστικό μετά από λίγη ώρα.
Parkside_goniakos_mpatarias_9_v1

Βάρος και μέγεθος

Τώρα βάρος και μέγεθος…Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Το βάρος του εργαλείου είναι λίγο περισσότερο από 2μιση κιλά (2,66 σύμφωνα με κατασκευαστή) και σίγουρα είναι αρκετά πιο βαρύ από έναν 115αρη ενσύμαρτο, ειδικά τελευταίας γενιάς ή επαγγελματικό. Επειδή δεν προορίζεται για συνεχή εργασία, δεν είναι και κάτι το τρομερό, αλλά είναι σίγουρα βαρύς για μικρός γωνιακός. Το μόνο καλό είναι ότι είναι σχετικά ζυγισμένο το βάρος, οπότε δεν υπάρχει έξτρα κόπος για την ισορρόπηση του εργαλείου. 
Εκτός από το μεγάλο βάρος, και το μέγεθος του είναι ένα θέμα. Μαζί με την μπαταρία είναι 50% πιο μακρύ από ένα αντίστοιχο ενσύρματο γωνιακό. Και η διάμετρος στο κορμό αν και δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από παλιά ενσύρματα, έχει σημαντική διαφορά από μικρούς γωνιακούς τελευταίας γενιάς. Στα θετικά του ότι μπορεί να σταθεί και να ισορροπήσει όρθιος, πάνω στην μπαταρία.
Βέβαια και τα δύο αυτά θέματα, δεν είναι θέματα που αφορούν μόνο το Parkside. Σχεδόν όλοι οι γωνιακοί τροχοί μπαταρίας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και βάρος, με μόνες εξαιρέσεις κάποια πολύ ακριβά επαγγελματικά μοντέλα.
μπαταρία 2.6 ah για γωνιακό τροχό parkside

Μπαταρία και φορτιστής

Η μπαταρία του όπως είπαμε έχει χωρητικότητα 2,6 αμπερώρια και μπορεί να κρατήσει λίγο παραπάνω από 20 λεπτά (χωρίς φόρτο, αναλόγως την εργασία ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά). Ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος και σίγουρα αν κάποιος θέλει να κάνει πολλές εργασίες με αυτόν τον γωνιακό, θα πρέπει να αγοράσει παραπάνω μπαταρίες από το σέρβις, αλλά για χρήση μόνο σε κοπές, δεν είναι και άσχημη διάρκεια. Φυσικά η μπαταρία έχει LED ένδειξης φόρτισης.
 

φορτιστής για γωνιακό τροχό parkside

Ο φορτιστής του, είναι ταχυφορτιστής με 2600mA, πράγμα που σημαίνει ότι φορτίζει την μπαταρία σε περίπου μία ώρα. Είναι σχετικά ελαφρύς και έχει υποδοχές στο πίσω μέρος, για κρέμασμα σε οριζόντια επιφάνεια.

Ένα μικρό προβληματάκι που συνάντησα σχετικά με την μπαταρία, είναι ότι δεν ασφαλίζει καλά όταν βρίσκεται στο εργαλείο. Δηλαδή αν κουνηθεί λίγο απότομα ή ασκηθεί πίεση, μπορεί να ξεκουμπώσει μόνη της ενώ λειτουργεί το μηχάνημα. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι της μπαταρίας,  και ειδικότερα στο εσωτερικό ελατήριο, καθώς η μικρή μπαταρία που έχουν τα άλλα δύο εργαλεία, ασφαλίζει μια χαρά πάνω στον γωνιακό ενώ αυτή έχει το ίδιο πρόβλημα στο παλμικό. Πιθανώς να είναι προβληματική μόνο η συγκεκριμένη, και οι άλλες στην παρτίδα να είναι μια χαρά, οπότε μέχρι να το επιβεβαιώσω δοκιμάζοντας διαφορετικό γωνιακό, θεωρώ ότι το θέμα δεν είναι γενικό. Το πρόβλημα φτιάχνει εύκολα με πατέντα αν ανοίξετε την μπαταρία, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε αν αγοράσετε το εργαλείο.


 

3 διαφορετικά εργαλεία με τον ίδιο τύπο μπαταρίας

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει, είναι ότι παίρνει τον ίδιο τύπο μπαταρίας με τα άλλα δύο εργαλεία της σειράς. Έτσι αν έχετε ήδη κάποιο από αυτά, τότε έχετε ήδη άλλη μια έξτρα μπαταρία (λίγο πιο μικρή σε μέγεθος και χωρητικότητα) και άλλον ένα έξτρα φορτιστή.

 

Parkside_goniakos_mpatarias_18_v1Φυσικά, όπως προείπαμε είναι ερασιτεχνικός, οπότε μην περιμένετε φτερωτές αλουμινίου ή οτιδήποτε συνηθίζεται σε επαγγελματικά εργαλεία. Βέβαια, επειδή ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να δουλέψει για πάρα πολύ ώρα συνεχόμενα (λόγω μπαταρίας), δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επαγγελματικά (τουλάχιστον χωρίς έξτρα μπαταρίες).

 

Parkside_goniakos_mpatarias_7_v1Έξτρα

Στην συσκευασία συμπαραδίδεται η πλαϊνή λαβή, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στις 3 θέσεις που έχει, καθώς και το κλειδί για τον άξονα και ένας 115αρης δίσκος κοπής μετάλλων (χοντρός). Δεν υπάρχει βαλιτσάκι μεταφοράς. Η εγγύηση, όπως σε όλα τα Parkside είναι 3 χρόνια μαζί με την απόδειξη αγοράς.
 

Συνοψίζοντας


O γωνιακός τροχός μπαταρίας της Parkside, είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό εργαλείο, που απευθύνεται κυρίως σε άτομα που θέλουν ένα γωνιακό τροχό για μικρή και περιστασιακή χρήση σε μέρη που δεν υπάρχει ηλεκτρική παροχή. Μπορεί τα 75 ευρώ που κοστίζει να μην φαίνονται και λίγα για τροχό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην αγορά αντίστοιχος σε τόσο μικρή τιμή. 
 
Σίγουρα δεν είναι ο γωνιακός τροχός που θα δουλέψετε με τις ώρες, καθώς η μπαταρία του κρατάει κανά 20 λέπτο με το ζόρι (ο χρόνος ποικίλει, αναλόγως την εργασία), οπότε αν δεν έχετε ήδη κάποιο γωνιακό τροχό και θέλετε να αγοράσετε μόνο έναν, σίγουρα ένας με μπαταρία δεν θα ήταν και η ιδανικότερη επιλογή. Με τα ίδια λεφτά αγοράζετε έναν καλό επαγγελματικό, με σχετικά καλή ισχύ.
 
Αν θέλετε να έχετε ένα γωνιακό τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε (για μικρό-δουλειές), και ακόμα καλύτερα αν έχετε ήδη κάποιο άλλο εργαλείο αυτής της σειράς (με την ίδια μπαταρία), τότε είναι μια αρκετή καλή επιλογή.
 

Πλεονεκτήματα

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε
  • Ο πιο οικονομικός γωνιακός τροχός μπαταρίας στην αγορά (συγκρινόμενος με μοντέλα που είναι μαζί με μπαταρία και φορτιστή)
  • Δέχεται την ίδια  μπαταρία που χρησιμοποιούν 2 ακόμα εργαλεία Parkside

Μειονεκτήματα

  • Μεγαλύτερο βάρος και μέγεθος από έναν ενσύρματο
  • Αρκετά πιο ακριβός από έναν ενσύρματο
  • Ο διακόπτης δεν ασφαλίζει στη θέση λειτουργίας
 

Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε


  • Η εγγύηση έχει διάρκεια ισχύς για 3 χρόνια (φυσικά με ορθή χρήση). Η εγγύηση είναι μέσω της απόδειξης, η οποία είναι θερμική. Οπότε καλό είναι να την φυλάσσετε σε ασφαλή μέρος για αυτό το διάστημα.
  • Αν δεν έχετε κάποιο άλλο εργαλείο της σειράς και θέλετε έξτρα μπαταρίες, μπορείτε να αγοράσετε από το επίσημο σέρβις με αποστολή στον χώρο σας.
  • Το επίσημο σέρβις του εργαλείου, σύμφωνα με τον βιβλίο οδηγιών την στιγμή αυτή, είναι το σέρβις της grizzly με τηλέφωνο επικοινωνίας 801 5000 019 και email grizzly@lidl.gr. Επειδή τα στοιχεία επικοινωνίας ή ακόμα και το ίδιο το σέρβις πιθανώς να έχει αλλάξει, όταν διαβάζετε αυτό το άρθρο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο εξυπηρέτησης της Lidl και αναφέροντας τον κωδικό ΙΑΝ (273481 για το συγκεκριμένο) να σας κατευθύνουν στο επίσημο σέρβις.
  • Αν έχετε χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
  • Η μπαταρία που έχει το συγκεκριμένο είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου, το οποίο σημαίνει ότι δεν αποφορτίζεται ή έχει φαινόμενα μνήμης. Βέβαια για να μην αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα και να σας κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, θα πρέπει να την φορτίζετε σωστά και να μην την αφήνετε ποτέ ξεφόρτιστη. Ειδικά το τελευταίο είναι αρκετά σημαντικό, καθώς αν η μπαταρία μείνει εντελώς ξεφόρτιστή για μεγάλο διάστημα θα καταστραφεί, ακόμα και αν έχει χρησιμοποιηθεί λίγο. Ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει για όλες τις μπαταρίες και όχι μόνο για την συγκεκριμένη. Για περισσότερα σχετικά με το πως θα σας κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μπαταρίες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ γωνιακό τροχό, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά το βιβλίο οδηγιών που συμπαραδίδεται στην συσκευασία. Είναι αρκετά αναλυτικό και έχει σχετικά καλή Ελληνική μετάφραση.

Δείτε μερικά ακόμα δημοφιλή review με εργαλεία Parkside


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως κάνουμε πυρογραφία με ρεύμα υψηλής τάσης
Επόμενο άρθροΜια ξύλινη ραφιέρα που δεν χρειάζεται εργαλεία για να συναρμολογηθεί
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια