Τα εργαλεία με τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, είναι πολύ πρακτικά καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, έχουν αντικαταστήσει πλήρως τις μπαταρίες παλαιού τύπου (NiMh / NiCd), αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Παρότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν έχουν τα τεράστια μειονεκτήματα που είχαν οι παλαιότερες μπαταρίες, αν δεν τις χρησιμοποιήσετε σωστά θα τις πετάξετε πολύ πιο σύντομα από ότι θα έπρεπε.
Πριν αρκετό καιρό είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο, με το τι εναλλακτικές έχετε αν η μπαταρία του επαναφορτιζόμενου εργαλείου αχρηστευθεί. Τώρα, σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορεί να έχετε την μέγιστη απόδοση από τις μπαταρίες των εργαλείων σας, αλλά και να τις κάνετε να κρατήσουν πολύ περισσότερο.
Δεν είναι όλες οι μπαταρίες λιθίου ίδιες
Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες οι μπαταρίες λιθίου ίδιες. Η τεχνολογία τους συνεχώς εξελίσσεται και υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα αλλά και στα χαρακτηριστικά. Έτσι, μπαταρία από μπαταρία μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές στην διάρκεια ζωής.
Γιαυτό όταν βλέπετε μία τεράστια διαφορά σε τιμή μεταξύ μίας επώνυμης επαγγελματικής μπαταρίας από μία ανώνυμη συμβατή, μην τα ρίχνετε όλα στο marketing και στους «κλέφτες» εισαγωγείς. Τις περισσότερες φορές, θα υπάρχει και διαφορά στην τεχνολογία και στην ποιότητα κατασκευής. Τώρα αν αυτή η διαφορά είναι ανάλογη με την διαφορά τιμής, είναι ένα άλλο θέμα.
Κύκλοι φόρτισης στις μπαταρίες επαναφορτιζόμενων εργαλείων
Ακόμα και με σωστή χρήση, οι μπαταρίες λιθίου, έχουν ένα περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης. Ως κύκλος φόρτισης, θεωρείται μία πλήρης φόρτιση της μπαταρίας Ο αριθμός αυτός, εξαρτάται από την τεχνολογία και την ποιότητα κατασκευής, αλλά για τις περισσότερες, σε ιδανικές πάντα συνθήκες, είναι περίπου 1000 . Κάποιες μπαταρίες λιθίου, υποστηρίζουν ότι μπορεί να αντέξουν ακόμα και 1500 κύκλους φόρτισης.
1000 κύκλοι φόρτισης, σημαίνει ότι ακόμα και αν την φορτίζεται κάθε μέρα, θα κρατήσει περίπου 3 χρόνια.
Αποφόρτιση μπαταριών λιθίου
Υπάρχει ένας μύθος, ότι οι μπαταρίες λιθίου δεν αποφορτίζονται καθόλου. Μπορεί οι μπαταρίες λιθίου να μην έχουν το πρόβλημα που είχαν οι μπαταρίες Νικελίου Καδμίου/Μαγγανίου, οι οποίες αποφορτίζονταν πλήρως σε λιγότερο από 1 μήνα, αλλά αποφορτίζονται και αυτές, έστω και πολύ πιο αργά.
Σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης, η αποφόρτιση των μπαταριών λιθίου, είναι σχετικά μικρή. Αλλά αν αποθηκευτεί σε θερμό σημείο γεμάτο υγρασία, η αποφόρτιση μπορεί να είναι σημαντική και να φτάσει ακόμα και στο 30-50% μέσα σε ένα τρίμηνο.
Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης της μπαταρίας
Σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές εργαλείων και μπαταριών, οι ιδανικές συνθήκες στις οποίες θα πρέπει να βρίσκεται μία μπαταρία η οποία δεν χρησιμοποιείται, είναι σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Θερμοκρασίες 0-25 βαθμών Κελσίου, θεωρούνται ιδανικές. Θερμοκρασίες είτε χαμηλότερες είτε υψηλότερες, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη αποφόρτιση αλλά και σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.
Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις μπαταρίες λιθίου σε πλήρη φόρτιση
Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες, σημαντικός παράγοντας είναι και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, όταν αυτή δεν λειτουργεί. Όσο και να φαίνεται παράδοξο, αν αποθηκεύσετε μία μπαταρία λιθίου, σε πλήρη φόρτιση για σημαντικό διάστημα, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στα ίδια τα στοιχεία της μπαταρίας.
Αυτός είναι ο ένας από τους δύο λόγους, που οι μπαταρίες λιθίου, των ηλεκτρονικών συσκευών, είναι προ-φορτισμένες σε ένα επίπεδο 40-50% και όχι στο 100%.
Βέβαια, δεν μιλάμε για αποθήκευση για ένα βράδυ, ούτε για μερικές μέρες, αλλά για αποθήκευση μηνών. Ειδικά αν η αποθήκευση γίνει σε ένα θερμό και υγρό περιβάλλον, τότε η μόνιμη απώλεια που μπορεί να έχει η μπαταρία είναι σημαντική.
Γιαυτό, αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τις μπαταρίες σας για αρκετό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πλήρως φορτισμένες, αλλά βρίσκονται σε ένα επίπεδο 40-50%. Η πιο σίγουρη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμετρο, αλλά επειδή όλες οι μοντέρνες μπαταρίες ή τα εργαλεία που τις φέρουν, έχουν ένα ενσωματωμένο δείκτη φόρτισης, μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτόν, και απλώς να τις δουλέψετε ή να τις φορτίσετε ώστε να φτάσει ο δείκτης φόρτισης στην μεσαία σκάλα.
Τι μπορεί να καταστρέψει μία μπαταρία ιόντων λιθίου
Σύμφωνα με όλους τους κατασκευαστές, υπάρχουν μερικές καταστάσεις, που αποδεδειγμένα μπορεί να καταστρέψουν μία μπαταρία ιόντων λιθίου, ακόμα και αν είναι εντελώς καινούργια.
Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί μίας μπαταρίας, είναι η υπερβολική θερμότητα αλλά και η πλήρης αποφόρτιση. Θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, προκαλούν βλάβες στις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες μπορεί να μειώσουν σημαντικά τους κύκλους φόρτισης αλλά και την χωρητικότητά της.
Γιαυτό θα πρέπει να τις προφυλάσσετε από πηγές θερμότητας, μέρη που αποκτούν μεγάλες θερμοκρασίες (πχ εσωτερικού αυτοκινήτου το καλοκαίρι) και απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Όμως μπορεί η υπερβολική θερμότητα να προέρχεται και από την ίδια την μπαταρία ή το εργαλείο. Η μπαταρία μπορεί να υπερθερμανθεί αρκετά αν αποφορτιστεί πολύ γρήγορα. Ειδικά φθηνές οικονομικές μπαταρίες, με όχι και τόσο καλό σχεδιασμό, με συνεχή χρήση ανάβουν πραγματικά. Αυτό τις καταστρέφει. Γιαυτό, αν θέλετε να κρατήσουν αρκετά χρόνια, καλό είναι να μην τις πιέζετε αρκετά.
Θερμότητα μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και κατά την φόρτιση, ειδικά αν ο φορτιστής δεν είναι ο σωστός. Οι περισσότεροι επίσημοι φορτιστές (ακόμα και οι ταχύ-φορτιστές), φορτίζουν την μπαταρία σε χρόνο ικανό ώστε να μην προκληθεί υπερβολική θερμότητα. Κάποιοι φορτιστές επαγγελματικών εργαλείων, έχουν μάλιστα και ενσωματωμένο μικρό βεντιλατέρ (πχ Makita), ώστε να απομακρύνει την θερμότητα από τον φορτιστή και την μπαταρία.
Για σιγουριά πάντως, οι περισσότεροι κατασκευαστές, επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να φορτίζετε ποτέ μία μπαταρία που έχει ζεσταθεί αρκετά(πχ η DeWalt συστήνει να περιμένετε 2 ώρες μετά την χρήση, για να τοποθετήσετε την μπαταρία στον φορτιστή), και μετά την πλήρη φόρτιση μίας μπαταρίας θα πρέπει πάλι να περιμένετε κάποια ώρα, ώστε αυτή να κρυώσει και μετά να την χρησιμοποιήσετε.
Το επόμενο που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ, είναι να αφήσετε να αποφορτίζεται πλήρως μία μπαταρία. Αν διαβάσετε τα περισσότερα εγχειρίδια χρήσης από εργαλεία με μπαταρίες ιόντων λιθίου, θα δείτε ότι αναφέρεται ότι οι μπαταρίες δεν θα πρέπει να αποφορτίζονται πλήρως. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι όταν η μπαταρία φθάσει στο 10-20% της φόρτισης, θα πρέπει να φορτίζεται άμεσα.
Πως θα το καταλάβετε αυτό; Τα περισσότερα εργαλεία ή οι ίδιες οι μπαταρίες έχουν φωτεινές ενδείξεις. Όταν λοιπόν φτάσει στην χαμηλότερη σκάλα ή πολύ πιο απλά, όταν το εργαλείο αρχίσει να μειώνει την απόδοσή του λόγω χαμηλής μπαταρίας, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να φορτιστεί άμεσα. Μην προσπαθήσετε να δουλέψετε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω, ακόμα και αν η μπαταρία αντέχει λίγο, καθώς αυτό την καταστρέφει.
Σημαντικό λάθος επίσης, είναι να αφήνετε τις μπαταρίες επαναφορτιζόμενων εργαλείων αφόρτιστες, έστω και για μερικές μέρες. Ακόμα και ολοκαίνουργια μπαταρία να έχετε, αν την αφήσετε πλήρως αφόρτιστη μερικές βδομάδες, θα μειωθεί η μελλοντική απόδοσή της σημαντικά. Αν την αφήσετε δε και για μήνες, τότε ίσως καταστραφεί εντελώς. Δεν έχει σημασία σε αυτό το πόσο καλή και ακριβή είναι η μπαταρία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που σχεδόν καμία εταιρία, δεν προσφέρει εγγύηση σε μπαταρίες περισσότερο από ένα χρόνο.
Μερικές συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε
- Αν και ο παραπάνω οδηγός, αναφέρεται κυρίως στις μπαταρίες ιόντων λιθίου των επαναφορτιζόμενων εργαλείων, περίπου τα ίδια ισχύουν και σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές με μπαταρίες ιόντων λιθίου (πχ κινητά, λάπτοπ. τάμπλετ…)
- Ποτέ μην πετάτε τις μπαταρίες λιθίου στα σκουπίδια. Πάντα σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς κατά την μεταφορά και την αποκομιδή, αλλά και πιθανότητα μόλυνσης του υπεδάφους.
- Οι μπαταρίες λιθίου, υπάγονται σε ειδικούς κανονισμούς για την αεροπορική μεταφορά. Γιαυτό το λόγο, πολλές χώρες έχουν θεσπίσει ειδικούς νόμους (με αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες) που περιορίζουν την μεταφορά συσκευασιών με μπαταρίες λιθίου αεροπορικώς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που όλες οι νέες μπαταρίες λιθίου στις ηλεκτρονικές συσκευές, έρχονται συνήθως προ-φορτισμένες σε ποσοστό 30-40%, καθώς ο περιορισμός δεν αφορά τον αριθμό των στοιχείων, αλλά τις Wh.
- Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης των εργαλείων, ειδικά στα επαναφορτιζόμενα εργαλεία, και μην θεωρείται τίποτα δεδομένο, καθώς οι τεχνολογίες αλλάζουν δραματικά.
- Μία πολύ καλή πηγή πληροφοριών, για τις μπαταρίες των επαναφορτιζόμενων συσκευών, είναι αυτή εδώ η αγγλόφωνη ιστοσελίδα., η οποία υποστηρίζεται από μία Αμερικανική εταιρία ηλεκτρονικών συσκευών που σχετίζονται με τις μπαταρίες.