Πως κάνουμε πυρογραφία με ρεύμα υψηλής τάσης

0

Η πυρογραφία είναι η μέθοδος με την οποία αποτυπώνουμε μια εικόνα πάνω σε μια επιφάνεια (συνήθως ξύλινη), με την βοήθεια της θερμότητας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε μια πυρογραφία, με τον πιο συνηθισμένο να είναι με έναν πυρογράφο, μια μικρή ηλεκτρική συσκευή η οποία έχει θερμαινόμενη μύτη.

Ο χρήστης austiwawa από το instructables, παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο για πυρογραφίες. Με την μέθοδό του, το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές μεταλλικές πρόκες, λίγη μαγειρική σόδα (baking soda) και μια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε υψηλή τάση.
 
 FHKJYZIIPH0OSIK.LARGE_

H λογική πίσω από αυτή την τεχνική, είναι να κάνετε το ηλεκτρικό ρεύμα να δημιουργήσει την πυρογραφία μέσω της θερμότητας που παράγει κατά την μεταφορά του λόγω της αντίστασης. Για να γίνει αυτό, και να γίνει αρκετά γρήγορα, θέλουμε μια παροχή υψηλής τάσης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένας παλιός μετασχηματιστής από φούρνο μικροκυμάτων (έχουν πάντα τάση μερικών χιλιάδων Volt) και κάποιο ηλεκτρικό αγώγιμο διάλυμα. Ένα τέτοιο διάλυμα είναι μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό.

 

Danger-High-Voltage

Εδώ είναι και το επικίνδυνο κομμάτι της υπόθεσης. Ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, είναι αρκετά επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρο ατύχημα, αν δεν τηρήσετε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. Οπότε αν δεν γνωρίζετε, σχετικά καλά, ηλεκτρολογικά, καλύτερα είναι να μην το επιχειρήσετε καν.

 
 FUWQTMSIPH0ORU7.LARGE_
Για να δημιουργηθεί η πυρογραφία, θα πρέπει να χαράξετε αυλάκια πάνω στο ξύλο. Στα αυλάκια αυτά, θα βάλετε το διάλυμα της μαγειρικής σόδας. Όσο πιο βαθιά είναι τα αυλάκια, και όσο περισσότερη ποσότητα μαγειρικής σόδας μπει σε αυτά, (πιθανότατα) τόσο πιο ακριβές θα είναι το αποτέλεσμα.
 FJLNQ1FIPH0OSGI.LARGE_
 
Τώρα το μόνο που μένει, είναι να καρφώσετε τις πρόκες πάνω στο σχέδιο που έχει ήδη χαράξει. Το πόσο κοντά θα πρέπει να είναι οι πρόκες, εξαρτάται καθαρά από την πολυπλοκότητα του σχεδίου. Με το χάραγμα και την χρήση του διαλύματος, είναι αρκετά δύσκολο το ηλεκτρικό ρεύμα να “πηδήξει εκτός” ακόμα και αν είναι σχετικά μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο προκών.
 FIVMRDSIPIYPVXG.LARGE_
 
Εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά, θα πρέπει απλώς να ενώνετε κάθε φορά, τους ακροδέκτες των καλωδίων του μετασχηματιστή, πάνω στα κομμάτια με τις πρόκες.
 FHZ3PZRIPIYPVZC.LARGE_
 
Το αποτέλεσμα δείχνει αρκετά καλό, και αν και πιθανώς για τόσο απλό σχέδιο θα είναι πιο γρήγορη η πυρογραφία με πυρογράφο, είναι μια καλή (και επικίνδυνη) εναλλακτική λύση. Τα σχέδια που έχουν γίνει στο τέλος, είναι σχέδια lichtenberg. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
 
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία, στο παρακάτω βίντεο. To βίντεο έχει διαγραφεί.
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞύλινα γλαστράκια για παχύφυτα σε γεωμετρικά σχήματα
Επόμενο άρθροReview: Γωνιακός τροχός μπαταρίας Parkside PWSA 18 A1
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια