
- Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε τα ρούχα σας, με φυσικές οικολογικές βαφές, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.
- Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε μάλλινα ρούχα, πατήστε εδώ
- Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε πάνινα παπούτσια, πατήστε εδώ
Πως να βάψετε τα ρούχα
Φυσικά υπάρχουν και υφάσματα που δεν μπορούν να βαφούν, τουλάχιστον χωρίς την χρήση πολύ εξειδικευμένων βαφών. Ένα τέτοιο «δύσκολο» ύφασμα, είναι ο πολυεστέρας.
Που θα βρείτε βαφές για τα ρούχα
Στάμπες και γαζιά
Διαδικασία για βαμβακερά σε κατσαρόλα

Πλεονεκτήματα
- Μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί.
- Μπορείτε να βάψετε μερικώς ρούχα
- Μπορείτε να εφαρμόσετε ξεχωριστές τεχνικές (dip-dyeing)
- Με την ίδια βαφή μπορείτε να βάψετε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι στο πλυντήριο
Μειονεκτήματα
- Θέλει συνεχώς ανακάτεμα
- Έχει αναθυμιάσεις, οπότε πρέπει κανονικά να φοράτε μάσκα
- Αν δεν ανακατέψτε καλά, υπάρχει η περίπτωση να κάνετε “μπαλώματα” στη βαφή
- Θα πρέπει να “θυσιάσετε” μια κατσαρόλα που από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιείται μόνο για βαφές ρούχων.
- Διαλύουμε το χρώμα σε 1 κιλό ζεστό νερό και το ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
- Σε ένα μεταλλικό δοχείο (κατσαρόλα,η οποία καλό θα είναι να είναι μακρόστενη και όχι ψηλή για να απλωθεί καλά το ρούχο μέσα και να μην είναι μαζεμένος) βάζουμε 10 λίτρα ζεστό νερό.
- Αδειάζουμε στο μεταλλικό δοχείο το μείγμα με το νερό και τη μπογιά και το ανακατεύουμε καλά και εκεί και προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλάτι (χοντρικά μια χούφτα )
- Βρέχουμε καλά το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε και μετά το τοποθετούμε μέσα στο μεταλλικό δοχείο με τη μπογιά.Το ανακατεύουμε όσο μπορούμε και προσέχουμε μην έχει μείνει αέρας στο ρούχο και φουσκώσει ή μην είναι πάρα πολύ μαζεμένο.Το ιδανικό είναι να είναι όλο βυθισμένο στο διάλυμα και να είναι απλωμένο όσο γίνεται στο δοχείο.
- Το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με μια ώρα ανακατεύοντας στην αρχή για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια ανά 10-15 λεπτά (για να βαφεί ομοιόμορφα παντού). Μετά το βγάζουμε, το ξεπλένουμε πρώτα με ζεστό νερό και σταδιακά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι να γίνει κρύο στο τέλος και το απλώνουμε στη σκιά για να στεγνώσει (ποτέ μην το απλώνεται απευθείας στον ήλιο).
Βάψιμο στο πλυντήριο
Το βάψιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο πλυντήριο αν θέλουμε. Υπάρχουν ειδικές βαφές για πλυντήριο που βάφουν σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από τι κοινές, αν και μπορείτε να βάψετε με όλες.
Πλεονεκτήματα
- Μικρότερη πιθανότητα για ‘μπαλώματα’
- Κανένας κόπος
- Καλύτερο ξέβγαλμα
Μειονεκτήματα
- Δεν μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί
- Έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς χρησιμοποιείτε αναλογικά περισσότερη βαφή
- Μακροχρόνια χρήση σε βαφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πλυντήριο ή τον κάδο
- Βάζουμε στο κάδο του πλυντηρίου τη κατάλληλη ποσότητας βαφής μαζί με το αλάτι.
- Τοποθετούμε το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε
- Βάζουμε το πρόγραμμα με τη θερμοκρασία που χρειάζεται η βαφή που έχουμε (για κοινές >=90 βαθμούς) χωρίς πρόπλυση. Αν το πλυντήριο το επιτρέπει βάζουμε και έξτρα ξέβγαλμα.
- Όταν τελειώσει το αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα σκιερό μέρος.
Βάψιμο σε πλαστική λεκάνη

Βάψιμο σε μάλλινα ρούχα
Λάθη που δε πρέπει να γίνονται
- Δεν πλένουμε πότε με απορρυπαντικά, στο πλυντήριο ή στο χέρι, το ρούχο πριν το ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό και το αφήσουμε να στεγνώσει καλά την πρώτη φορά. Το πιθανότερο είναι να μην βαφεί καλά το ρούχο και να έχει μπαλώματα.
- Δεν βάζουμε ξύδι στη βαφή αν βάφουμε βαμβακερά, το ξύδι χρησιμοποιείται στο βάψιμο των μάλλινων.
- Δεν βάζουμε μανταλάκια στο άπλωμα. Μπορεί να γίνουν σημάδια πριν στεγνώσει η βαφή.
- Δεν κάνουμε το άπλωμα απευθείας στον ήλιο. Μόνο σε σκιερό μέρος.
- Δεν χρησιμοποιούμε σκευή ή αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Η μπογιά είναι πιθανώς τοξική. Πάντα φοράμε γάντια.
Υφάσματα που βάφονται με επιτυχία
- Βαμβακερά
- Μάλλινα
- Λινά
- Λινάτσα
Υφάσματα που δε βάφονται ή θέλουν ειδική βαφή και διαδικασία
- Αδιάβροχα υφάσματα
- Γυαλιστερά υφάσματα
- Πολυεστερικά υφάσματα (θέλουν ειδική βαφή για πολυεστέρα )
Κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας
Απόλυτη επιτυχία;
Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Κάντε δοκιμές και πειραματιστείτε
Επιτυχία με τη πρώτη φορά;
Όλες οι βαφές ακολουθούν την ίδια διαδικασία;
Καλό ξέπλυμα!!!
Το λευκό ξύδι είναι φίλος σας
Συμβουλές από αναγνώστες
Μια πολύ καλή συμβουλή από τον χρήστη ‘Βαψορουχας‘, που νομίζω έχει βάση, είναι ότι ένα καλό σιδέρωμα μετά το πρώτο στέγνωμα σταθεροποιεί τη βαφή καλύτερα.
Φωτογραφίες από βαφές
Μαύρο Polo μπλουζάκι
Merc T-Shirt
Ήταν μια απόχρωση του μπλε που φαινόταν σαν τσαλακωμένο πάντα.
Βάφτηκε και αυτό μαύρο. Το έβαλα κυρίως για να φανεί η στάμπα η οποία δε πειράχθηκε καθόλου (ξεθώριασαν ελάχιστα τα ανοιχτά χρώματα που είχε).
Παντελόνι καπαρντίνα


Αυτό ήταν ένα βαμβακερό παντελόνι που το αρχικό του χρώμα ήταν μια απόχρωση του κίτρινου. Βάφτηκε με τη βαφή Rimo μπεζ 2 φορές. Δεν έγινε ακριβώς μπεζ αλλά η απόχρωση που βλέπεται. Η ετικέτα έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφη. Το ίδιο και οι ραφές του.
Καλησπέρα σας. Πολύ ενδιαφέροντα όσα δημοσιεύετε.Χθές αντιμετώπισα ένα πρόβλημα μετά τη αλλαγή χρώματος σε ένα καλοκαιρινό σακκάκι. Ήταν εκρού και το έβαψα με μπεζ βαφή. Παρατήρησα ότι σε κάποια σημεία ψηλά στους ώμους και στα μανίκια υπήρχαν κηλίδες μουσταρδί και ελάχιστες μπλέ σαν από στυλό. Πριν το βάψω δεν υπήρχε κανένα σημάδι στο ρούχο είτε απο στυλό είτε ό,τιδήποτε άλλο. Διορθώνεται; Δεν θα ήθελα να το βάψω σκούρο χρώμα.
Κοιτάξτε, δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι ανάλογο. Να κάνει μπάλωμα, δηλαδή να μην βαφεί ένα σημείο γίνεται, αλλά να βαφεί σε τόσο διαφορετικό χρώμα σε συγκεκριμένα σημεία νομίζω είναι δύσκολο. Ή η βαφή είχε κάποιο θέμα (το όποιο δεν μου έχει συμβεί ποτέ) ή συνέβει κάτι άλλο (ίσως σε εκείνα τα σημεία είχε πέσει κάποιο υλικό πχ συστατικά από αποσμητικό που δεν φαινόταν καλά και με την βαφή αντέδρασε και άλλαξε χρώμα ή είναι σημάδι που έγινε κατά την βαφή από αντίδραση με κάποιο άλλο υλικό που ακούμπησε). Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν είναι λεκές και δοκιμάζετε… Διαβάστε περισσότερα »
Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Κάτι ακόμα θα ήθελα να ρωτήσω. Δοκίμασα να βάψω κάποια φορέματα σε άριστη κατάσταση που δεν φόραγα λόγω έντονου χρώματος, από κόκκινο τα δύο και μώβ το τρίτο, και ένα μαύρο που είχε ξεθωριάσει το κάτω μέρος του, να τα κάνω όλα μαύρα. Έβαλα δύο φακελλάκια βαφής μαύρης στο πλυντήριο με το αλάτι, ( να ομολογήσω ότι έβαλα αρκετά ρούχα καθώς πρόσθεσα ακόμα ένα φόρεμα μαύρη δαντέλα για φρεσκάρισμα και μια μπλούζα μαύρη), και δεν έγιναν μαύρα. Το μώβ παρέμεινε μώβ, τα κόκκινα έγιναν μπορντώ, και τα μαύρα ούτε κατάλαβαν τη βαφή, αφού το ξεθώριασμα… Διαβάστε περισσότερα »
Και μπάλωμα έγινε στο λευκό τζήν που έβαψα. Με λίγα λόγια η εμπειρία ήταν πολύ δημιουργική, αφού τα είχε όλα. Θα το πλύνω όπως με συμβουλεύσατε και ευελπιστώ να έχω αποτέλεσμα θετικό.
Σίγουρα βάλατε πάρα πολλά ρούχα στο πλυντήριο. Προσωπικά δεν έχω βάλει ποτέ πάνω από 2-3 ξεχωριστά κομμάτια σε 9κιλο κάδο. Τώρα τα προβλήματα μπορεί να είναι αρκετά. Καταρχάς υποθέτω ότι χρησιμοποιήσατε κλασσικές βαφές υψηλής θερμοκρασίας και όχι βαφή πλυντηρίου χαμηλής θερμοκρασίας. Το πιο βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με τα μοντέρνα, πιο οικολογικά πλυντήρια. Για να γίνει σωστά το βάψιμο, χρειάζεται πρόγραμμα χωρίς πρόπλυση στους 90. Μερικά μοντέρνα πλυντήρια δεν έχουν τέτοιο πρόγραμμα και έτσι χάνεται η βαφή. Τα καλύτερα πλυντήρια για βάψιμο ήταν τα παλιά, καθώς δεν είχαν εξελιγμένα προγράμματα πλύσης. Τώρα το πλυντήριο σας μπορεί να λέει πλύσιμο… Διαβάστε περισσότερα »
Πολύ κατατοπιστικά όσα λέτε. Επεχείρησα να κάνω την διαδικασία της αλλαγής χρώματος, επειδή είχα ήδη δοκιμάσει σε τέσσερα μπλουζάκια με βαφή της μάρκας αυτής σε μπλέ σκούρο και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλα, ανάλογα με το αρχικό χρώμα τους. Η δεύτερη απόπειρα ωστόσο, ήταν χρήσιμη σαν εμπειρία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα,πώς θα μπορούσα να βάψω παπούτσια από μαύρο καραβόπανο που έχει ξεβαψει από τον ήλιο;
Καλησπέρα, αν είναι απλό καραβόπανο ναι. Αν έχει κάποια ειδική επίστρωση (πχ τα αδιάβροχα καραβόπανα), τότε λογικά όχι.
Καλησπέρα, αγόρασα από κατάστημα ξεβαφη ώστε να ξεβαψω ένα βαμβακερό μπλουζάκι. Το μπλουζάκι έχει άσπρα σημάδια από χλωρίνη για ρούχα. Μου πρότεινε να το ξεβαψωε και να το βάψω ώστε να πετύχω καλύτερα να μη γίνουν στάμπες. Ωστόσο δεν είναι σίγουρη ότι θυμάμαι σωστά όσα μου είπε ο κύριος που μου την έδωσε. Μου έδωσε γραμμένες τις οδηγίες για το βάψιμο μετά βέβαια. Θα εκτιμούσα τη βοήθεια σας.
To πρόβλημα με τα σημάδια χλωρίνης δεν είναι μόνο ότι είναι άλλο χρώμα, απλώς έχουν αλλοιωθεί λίγο και οι ίνες γιαυτό αν πάτε να βάψετε κατευθείαν μπορεί να έχει διαφορετική απόχρωση εκεί που ήταν τα σημάδια χλωρίνης. Έτσι, συνήθως χρησιμοποιούμε ξεβαφή. Τώρα συνήθως οι ξεβαφές έχουν περίπου τις ίδιες οδηγίες με την βαφή, δηλαδή βάζεις το φακελάκι σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό ή στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς και περιμένεις κάποια ώρα. Μερικές φορές χρειάζεται επανάληψη. Απλώς επειδή κάθε ξεβαφή ίσως έχει δικές της οδηγίες καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της ξεβαφής που έχετε εσείς. Λογικά θα τις… Διαβάστε περισσότερα »
Ξεβαψιβο και βάψιμο
Σε παιδικά / βρεφικά ρούχα είναι κατάλληλες οι βαφές αυτές;
Δυστυχώς στις περισσότερες βαφές δεν υπάρχει καμία τέτοια επισήμανση. Σε βρεφικά προσωπικά δεν θα το ρίσκαρα ούτε για αστείο. Δεν νομίζω να υπάρχει θέμα από το φόρεμα του ρούχου, αλλά επειδή ένα βρέφος μπορεί να δαγκώσει ή να βάλει στο στόμα του το ρούχο, σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ρισκάρει κάποιος.
Σε παιδικά, εφόσον έχει γίνει παρα πολύ καλό ξέπλυμα μετά το βάψιμο και το ρούχο δεν βγάζει χρώμα, δεν νομίζω να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά και εκεί μόνο σε σχετικά μεγάλες ηλικίες που έχουν επίγνωση.
Καλησπερα σε μαυρο βαμβακερο υφασμα το οποιο εχει “πιτσιλιες”χλωρινης τι προτεινεται?
Το πρόβλημα με τα σημάδια χλωρίνης είναι ότι η καθαρή χλωρίνη δεν ξεβάφει απλώς το ρούχο, αλλά αλλοιώνει ελαφρά και τις ίνες του (αν έχετε πιάσει ένα ρούχο ξεβαμμένο με χλωρίνη θα δείτε ότι συνήθως είναι λίγο πιο άγρια η υφή του). Έτσι η βαφή δεν πιάνει και τόσο καλά μετά πάνω σε ξεβαμμένα ρούχα με χλωρίνη ή αν πιάσει ίσως έχει μία διαφορετική απόχρωση. Προφανώς επειδή τώρα είναι πρακτικά “κατεστραμμένο” δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε. Το καλό είναι ότι είναι μαύρο το ρούχο και ακόμα και αν έχει μία μικρή διαφορά στην απόχρωση δεν θα φαίνεται.
Σας ευχαριστω πολυ.
Χρήσιμο άρθρο! Μου φέρανε δώρο αυτό το κατακκόνικο μπουφάν https://www.notos.gr/gynaika/rouha/palto-boufan/boufan/?view=Index&ProductCategoryID=208&Min=17&Max=420&sortBy=Default&pageSize=24 . Δεν παίζει να το φορέσω, οπότε ήρθε η ώρα του να γίνει μαύρο!
Κοιτάξτε το συγκεκριμένο μπουφάν είναι 100% πολυεστέρας και ο πολυεστέρας είναι το πιο δύσκολο υλικό για βάψιμο. Απαιτεί ειδική (κανονικά καλή και ακριβή) βαφή και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι 100% επιτυχή. Επειδή είναι και μπουφάν με πολύ έντονο χρώμα (εννοώ το αρχικό) είναι ακόμα πιο δύσκολο. Προσωπικά, επειδή είναι και σχετικά ακριβό, αν είναι αφόρετο και με την ετικέτα θα σας έλεγα να προσπαθήσετε να το πουλήσετε και να μην επιχειρήσετε να το βάψετε. Αν το έχετε φορέσει και όντως πιστεύετε ότι δεν σας αρέσει, μπορείτε να το επιχειρήσετε αλλά μόνο με καλή βαφή ειδική για πολυεστέρα (ή γενικότερα… Διαβάστε περισσότερα »
Γεια σας , θα ήθελα να βάψω ένα γαλάζιο δερμάτινο τζακετ σε μαύρο. Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι πρόκειται για δερμάτινο ύφασμα (όχι γνήσιο).
Καλημέρα σας. Δεν κατάλαβα τι εννοείτε με το “δερμάτινο ύφασμα (όχι γνήσιο)” που λέτε. Είναι αυθεντικό δερμάτινο, συνθετικό (δερματίνη) ή κάποιο άλλο υλικό. Αν είναι αυθεντικό δέρμα τότε βάφεται, αλλά η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που αναφέρεται στο άρθρο. Θέλετε ειδική βαφή για δερμάτινα ρούχα (το link από Αγγλικό amazon, αλλά λογικά μπορείτε να βρείτε και από Ελλάδα). Είναι λίγο πιο ακριβή και έχει εντελώς διαφορετική διαδικασία βαφής (κάποιες είναι σε μορφή σπρέι, κάποιες τις απλώνεται με σφουγγαράκι, κάποιες είναι σε μορφή ζελ…). Πρακτικά περίπου το ίδιο κάνουν και τα βερνίκια παπουτσιών. Αν θέλετε και πρόκειται για κάποιο… Διαβάστε περισσότερα »
Εννοούσα ότι είναι δερμάτινη. Σας ευχαριστώ πάντως πολύ για τις συμβουλές.
Γεια σας! Έχω ένα 100% βαμβακερό κόκκινο παντελόνι που έχει ξεβάψει αρκετά απ’τον ήλιο και θέλω να το βάψω πάλι κόκκινο. Το «πρόβλημα» είναι πως πρόκειται για παντελόνι τύπου cargo με πολλές εξωτερικές τσέπες. Αξίζει να προσπαθήσω ή θα έχω ανόμοιο αποτέλεσμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γεια σας. Αν και οι τσέπες είναι και αυτές βαμβακερές, τότε δεν υπάρχει θέμα. Θα βαφούν κανονικά. Δεν βάφεται μόνο το εξωτερικό του ρούχου, αλλά όλο το ρούχο (τουλάχιστον τα μέρη που δεν είναι συνθετικά). Ακόμα και το εσωτερικό από τις τσέπες θα βαφεί κόκκινο. Προσωπικά έχω βάψει παρόμοιο παντελόνι και δεν είχα κανένα θέμα. Μόνο μην περιμένετε η βαφή να κρατήσει για πάντα. Όπως ξεθώριασε από τον ήλιο η αρχική βαφή του ρούχου, έτσι και η δικιά σας θα ξεθωριάσει μετά από κάποιο διάστημα. Ειδικά οι πολύ ανοιχτές βαφές δεν κρατάνε και πάρα πολύ. Απλώς πρέπει να προσέξετε η… Διαβάστε περισσότερα »
Γεια σας. Έχω ένα βαμβακερό ροζ καπελάκι και θέλω να του αλλάξω το χρωμα επειδή έχει γίνει με λεκέδες. Τι να κάνω ?
Αν είναι 100% βαμβακερό, βρίσκετε μία βαφή για βαμβακερά στο χρώμα της αρεσκείας σας και κάνετε την διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο για τα βαμβακερά (αν και καλό είναι αν υπάρχουν οδηγίες στην βαφή που αγοράσετε να διαβάσετε και αυτές γιατί ίσως είναι διαφορετικές. Για ευκολία θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο του πλυντηρίου και ίσως να χρησιμοποιήσετε την μισή βαφή αν είναι μόνο για το καπελάκι (και την άλλη μισή όταν ξεθωριάσει και χρειαστεί φρεσκάρισμα). Και σε μικρή λεκάνη μπορείτε να το βάψετε αν δεν θέλετε πλυντήριο. Το μόνο που θέλει προσοχή, επειδή είναι και καπέλο, είναι το… Διαβάστε περισσότερα »