Πως μπορείτε να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας

39
βαφές ρούχων σε σκόνη

Το βάψιμο ρούχων είναι κάτι που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχή γινόταν με φυσικές βαφές από διάφορα υλικά (κοχύλια, λουλούδια, βότανα…). Τα τελευταία χρόνια γίνεται κυρίως με τεχνητές ανεξίτηλες βαφές. Πως μπορείτε όμως να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας; 

 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε τα ρούχα σας, με φυσικές οικολογικές βαφές, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.
 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε μάλλινα ρούχα, πατήστε εδώ
 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε πάνινα παπούτσια, πατήστε εδώ
Μπορούν να βαφούν σχεδόν όλα τα είδη των ρούχων (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά, μάλλινα, λύκρα, νάιλον..) με λίγο διαφορετική διαδικασία και τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το ύφασμα.
Φυσικά υπάρχουν και υφάσματα που δεν μπορούν να βαφούν, τουλάχιστον χωρίς την χρήση πολύ εξειδικευμένων βαφών. Ένα τέτοιο «δύσκολο» ύφασμα, είναι ο πολυεστέρας.
Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα ενός ρούχου, να βάψουμε για παράδειγμα κόκκινο ένα λευκό, μαύρο ένα μπλε (καλό είναι πάντως αν είναι ισχυρότερη η πρώτη βαφή από αυτήν που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, να χρησιμοποιούμε πρώτα μια ξεβαφή ρούχων. Έτσι π.χ. αν θέλουμε να βάψουμε γκρίζο ένα μαύρο μπλουζάκι, πρέπει να το ξεβάψουμε πρώτα, αλλιώς ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία του βαψίματος αρκετές φορές για να πιάσει)

Που θα βρείτε βαφές για τα ρούχα

Τις βαφές μπορούμε να τις προμηθευτούμε από μαγαζιά που έχουν είδη ραπτικής, κλωστικά, αξεσουάρ ρούχων. Υπάρχουν και αρκετά e-shops (Ελληνικά και ξένα) που τις πωλούν πλέον, ενώ πάντα μια καλή λύση για premium βαφές είναι και το  Amazon.
Το κόστος της βαφής είναι πολύ μικρο. Υπολογίστε περίπου ένα με ενάμιση ευρώ το ρούχο, εκτός και αν βάψετε κάποιο δύσκολο ρούχο ή κάνετε κάτι εξειδικευμένο, οπότε το κόστος ανεβαίνει.
Ποικιλία χρωμάτων από συγκεκριμένη εταιρία
Ποικιλία χρωμάτων από συγκεκριμένη εταιρία
Δυστυχώς η ποικιλία των χρωμάτων δεν είναι τεράστια, αν και αναλόγως την εταιρία, μπορείτε να βρείτε αρκετές αποχρώσεις.

Στάμπες και γαζιά

Οι στάμπες δεν επηρεάζονται από την βαφή, συνήθως μένουν ανέπαφες ή στη χειρότερη απλώς ξεθωριάζουν λίγο τα χρώματα τους. Το πιο κακό αποτέλεσμα σε στάμπα μέχρι στιγμής που είχα, ήταν μια πορτοκάλι στάμπα να γίνει μετά από το βάψιμο κάπως σαν καφέ.
Αν υπάρχουν ξώγαζα ή γενικά ραφές συνήθως αλλάζουν λίγο χρώμα και παίρνουν μια ανοιχτή απόχρωση της βαφής που χρησιμοποιείται (δηλαδή για παράδειγμα, μια λευκή ραφή σε μια μπλούζα όταν βάφτηκε με μαύρο χρώμα έγινε κάπως σαν γκρι), αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από υλικό κατασκευής της κλωστής. Αν είναι νάυλον ή πολυεστερικές δεν επηρεάζονται τόσο πολύ (συνήθως καθόλου).

Διαδικασία για βαμβακερά σε κατσαρόλα

βάψιμο ρούχων στον Μεσαίωνα
Παραδοσιακό βάψιμο ρούχων σε καζάνι αποτυπώνεται σε Μεσαιωνικό πίνακα του 15ου αιώνα
Το βάψιμο σε κατσαρόλα ή καζάνι, είναι η παραδοσιακή μέθοδος με την οποία βάφονται τα ρούχα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι σχετικά απλή αν και απαιτεί κάποιο χρόνο και κόπο.

Πλεονεκτήματα

 • Μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί.
 • Μπορείτε να βάψετε μερικώς ρούχα
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε ξεχωριστές τεχνικές (dip-dyeing)
 • Με την ίδια βαφή μπορείτε να βάψετε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι στο πλυντήριο

Μειονεκτήματα

 • Θέλει συνεχώς ανακάτεμα
 • Έχει αναθυμιάσεις, οπότε πρέπει κανονικά να φοράτε μάσκα
 • Αν δεν ανακατέψτε καλά, υπάρχει η περίπτωση να κάνετε “μπαλώματα” στη βαφή
 • Θα πρέπει να “θυσιάσετε” μια κατσαρόλα που από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιείται μόνο για βαφές ρούχων.

 

Διαδικασία:
 1. Διαλύουμε το χρώμα σε 1 κιλό ζεστό νερό και το ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
 2. Σε ένα μεταλλικό δοχείο (κατσαρόλα,η οποία καλό θα είναι να είναι μακρόστενη και όχι ψηλή για να απλωθεί καλά το ρούχο μέσα και να μην είναι μαζεμένος) βάζουμε 10 λίτρα ζεστό νερό.
 3. Αδειάζουμε στο μεταλλικό δοχείο το μείγμα με το νερό και τη μπογιά και το ανακατεύουμε καλά και εκεί και προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλάτι (χοντρικά μια χούφτα )
 4. Βρέχουμε καλά το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε και μετά το τοποθετούμε μέσα στο μεταλλικό δοχείο με τη μπογιά.Το ανακατεύουμε όσο μπορούμε και προσέχουμε μην έχει μείνει αέρας στο ρούχο και φουσκώσει ή μην είναι πάρα πολύ μαζεμένο.Το ιδανικό είναι να είναι όλο βυθισμένο στο διάλυμα και να είναι απλωμένο όσο γίνεται στο δοχείο.
 5. Το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με μια ώρα ανακατεύοντας στην αρχή για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια ανά 10-15 λεπτά (για να βαφεί ομοιόμορφα παντού). Μετά το βγάζουμε, το ξεπλένουμε πρώτα με ζεστό νερό και σταδιακά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι να γίνει κρύο στο τέλος και το απλώνουμε στη σκιά για να στεγνώσει (ποτέ μην το απλώνεται απευθείας στον ήλιο).
Όταν στεγνώσει είναι έτοιμο (ίσως τη πρώτη φόρα βγάλει λίγο χρώμα στο πλύσιμο, γιαυτό καλό είναι να πλυθεί μόνο του το ρούχο η με ρούχα παρόμοιου χρώματος).

Βάψιμο στο πλυντήριο

 

Vapsimo_rouxon_8_v1Το βάψιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο πλυντήριο αν θέλουμε. Υπάρχουν ειδικές βαφές για πλυντήριο που βάφουν σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από τι κοινές, αν και μπορείτε να βάψετε με όλες.

Πλεονεκτήματα

 • Μικρότερη πιθανότητα για ‘μπαλώματα’
 • Κανένας κόπος
 • Καλύτερο ξέβγαλμα

Μειονεκτήματα

 • Δεν μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί
 • Έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς χρησιμοποιείτε αναλογικά περισσότερη βαφή
 • Μακροχρόνια χρήση σε βαφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πλυντήριο ή τον κάδο
Η διαδικασία στο πλυντήριο είναι η εξής
 1. Βάζουμε στο κάδο του πλυντηρίου τη κατάλληλη ποσότητας βαφής μαζί με το αλάτι.
 2. Τοποθετούμε το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε
 3. Βάζουμε το πρόγραμμα με τη θερμοκρασία που χρειάζεται η βαφή που έχουμε (για κοινές >=90 βαθμούς) χωρίς πρόπλυση. Αν το πλυντήριο το επιτρέπει βάζουμε και έξτρα ξέβγαλμα.
 4. Όταν τελειώσει το αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα σκιερό μέρος.
Προσοχή πάντα διαβάζετε τις οδηγίες της βαφής. Μπορεί η βαφή που έχετε αγοράσει να χρειάζεται διαφορετική διαδικασία.

Βάψιμο σε πλαστική λεκάνη

 
Βάψιμο ρούχων σε λεκάνηΑν δεν θέλουμε να λερώσουμε κατσαρόλες ή δεν θέλουμε η βαφή να γίνεται κοντά στη κουζίνα για οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να βράζουμε καλά το νερό σε μια κατσαρόλα και μετά να το βάζουμε μαζί με τη βαφή σε μια στενόμακρη λεκάνη πλαστική και να το αφήσουμε μια μιάμιση ώρα εκεί, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία με την βαφή στην κατσαρόλα.

Βάψιμο σε μάλλινα ρούχα

Για περισσότερα σχετικά με το βάψιμο σε μάλλινα ρούχα, μπορείτε να δείτε εδώ.

Λάθη που δε πρέπει να γίνονται

 • Δεν πλένουμε πότε με απορρυπαντικά, στο πλυντήριο ή στο χέρι, το ρούχο πριν το ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό και το αφήσουμε να στεγνώσει καλά την πρώτη φορά. Το πιθανότερο είναι να μην βαφεί καλά το ρούχο και να έχει μπαλώματα.
 • Δεν βάζουμε ξύδι στη βαφή αν βάφουμε βαμβακερά, το ξύδι χρησιμοποιείται στο βάψιμο των μάλλινων.
 • Δεν βάζουμε μανταλάκια στο άπλωμα. Μπορεί να γίνουν σημάδια πριν στεγνώσει η βαφή.
 • Δεν κάνουμε το άπλωμα απευθείας στον ήλιο. Μόνο σε σκιερό μέρος.
 • Δεν χρησιμοποιούμε σκευή ή αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Η μπογιά είναι πιθανώς τοξική. Πάντα φοράμε γάντια.

Υφάσματα που βάφονται με επιτυχία

Υφάσματα που δε βάφονται ή θέλουν ειδική βαφή και διαδικασία

 • Αδιάβροχα υφάσματα
 • Γυαλιστερά υφάσματα
 • Πολυεστερικά υφάσματα (θέλουν ειδική βαφή για πολυεστέρα )  

Κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας 

Απόλυτη επιτυχία;

Κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί 100% επιτυχία από τη πρώτη φορά. Η βαφή θα πρέπει να γίνεται για αποκατάσταση ήδη κατεστραμμένων ρούχων ή πειραματισμό σε κάποια μικρής αξίας, ειδικά τις πρώτες φορές.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Όχι, οι βαφές με το καιρό ξεβάφουν. Κάποιες πιο γρήγορα, άλλες κρατάνε λίγο περισσότερο. Έχει σημασία όμως και το ύφασμα. Πάντως θα πρέπει να έχετε στο νου σας, ότι αν το ρούχο θα πλένεται συχνά, θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία κάποια στιγμή.

Κάντε δοκιμές και πειραματιστείτε

Αν θέλετε να βάψετε κάποιο περίεργο ύφασμα ή κάποιο πολύ καλό ρούχο και έχετε άγχος για το αποτέλεσμα, κάντε πρώτα δοκιμή σε κάποιο ρετάλι αντίστοιχου υφάσματος, για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Επιτυχία με τη πρώτη φορά;

Κάποια ρούχα πετυχαίνουν με τη πρώτη φορά, πολλά όμως όχι. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να δείτε ‘μπαλώματα’ που θα σας αναγκάσουν να επαναλάβετε την διαδικασία, ειδικά αν τα βάψετε σε κατσαρόλα.

Όλες οι βαφές ακολουθούν την ίδια διαδικασία;

Όχι, κάθε βαφή μπορεί να ακολουθεί εντελώς διαφορετική διαδικασία. Υπάρχουν πλέον δεκάδες είδη βαφών. Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Αν δεν υπάρχουν οδηγίες, ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω.

Καλό ξέπλυμα!!!

Αν δε θέλουμε να δούμε τη βαφή να μένει πάνω στο σώμα μας ή σε άλλα ρούχα που θα έρθουν σε επαφή με το βαμμένο ρούχο, ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το ρούχο μετά τη βαφή. Επίσης καλό είναι επίσης, να μην φορέσουμε φρεσκοβαμμένο ρούχο βροχερή μέρα, γιατί είναι αρκετά καλές οι πιθανότητες αν γίνουμε μούσκεμα, να ξεβάψει λίγο πάνω μας.
Ακόμα και αν δεν το βάψετε στο πλυντήριο, μια καλή λύση για καλό ξέπλυμα είναι να το βάλετε σε 1-2 κύκλους του πλυντηρίου χωρίς ή με πολύ λίγο απορρυπαντικό, όταν το ρούχο στεγνώσει.

Το λευκό ξύδι είναι φίλος σας

Αν θέλετε το βαμμένο ρούχο να κρατήσει λίγο περισσότερο, τότε πριν κάθε πλύσιμο μπορείτε να το βουτάτε για καμία ώρα σε ένα διάλυμα λευκού ξυδιού. Αυτό θα αποτρέψει το χρώμα από το να ‘δραπετεύσει’ από το ρούχο κατά το πλύσιμο.

Συμβουλές από αναγνώστες

Μια πολύ καλή συμβουλή από τον χρήστη ‘Βαψορουχας‘, που νομίζω έχει βάση, είναι ότι ένα καλό σιδέρωμα μετά το πρώτο στέγνωμα σταθεροποιεί τη βαφή καλύτερα.
Αν έχετε ανακαλύψει και εσείς κάποια διαφορετική διαδικασία ή έχετε κάποια συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει, μπορείτε να την συμπληρώσετε στα σχόλια.


Φωτογραφίες από βαφές

Μαύρο Polo μπλουζάκι
Polo μπλουζάκι
Αυτό ήταν ένα “πετροπλυμμένη”μπλε πόλο μπλουζάκι που είχε κόψει από τον ήλιο και είχε γίνει σαν γκρίζο σχεδόν. Τώρα είναι μαύρο.
Merc T-Shirt
Merc με στάμπα
Αυτό ήταν λίγο περίεργο το αρχικό του χρώμα και δε ξέρω πως ακριβώς να το περιγράψω.
Ήταν μια απόχρωση του μπλε που φαινόταν σαν τσαλακωμένο πάντα.
Βάφτηκε και αυτό μαύρο. Το έβαλα κυρίως για να φανεί η στάμπα η οποία δε πειράχθηκε καθόλου (ξεθώριασαν ελάχιστα τα ανοιχτά χρώματα που είχε).
Παντελόνι καπαρντίνα
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή ρούχων
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή

Αυτό ήταν ένα βαμβακερό παντελόνι που το αρχικό του χρώμα ήταν μια απόχρωση του κίτρινου. Βάφτηκε με τη βαφή Rimo μπεζ 2 φορές. Δεν έγινε ακριβώς μπεζ αλλά η απόχρωση που βλέπεται. Η ετικέτα έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφη. Το ίδιο και οι ραφές του.

Beneton T-shirt : Ανοιχτό γκρι σε γκρι σκούρο
To t-shirt αυτό της Benetton, είχε ξεχαστεί στον ήλιο μια πολύ ηλιόλουστη μέρα και έκοψε. Στην αριστερή φώτο φαίνονται καθαρά τα σημεία που είχε κόψει. Βάφτηκε στο πλυντήριο με γκρι σκούρο της RIMO και δεξιά είναι το αποτέλεσμα. Καλύφθηκαν εξίσου καλά όλα τα μέρη, ξεβαμμένα ή μη (οι διαφορές στην απόχρωση στην δεξιά φώτο είναι από το φλας της φωτογραφικής μηχανής). Η στάμπα δεν επηρεάστηκε καθόλου.
Converse «σταράκια» : Λαδί ανοιχτό σε λαδί σκούρο
βάψιμο σε σταράκια
Παλιά παπούτσια Star που βάφτηκαν από ανοιχτό ξεθωριασμένο λαδί σε χακί
Αυτά ήταν κάποια πολύ παλιά σταράκια που είχα και είχαν ξεθωριάσει από τις πολλές πλύσεις. Το αρχικό χρώμα ήταν ανοιχτό λαδί και έγινε χακί. Η βαφή έγινε στο πλυντήριο. Μπορείτε να το δείτε πιο αναλυτικά εδώ.

Μάλλινη ζακέτα

Πως βάφουμε μάλλινα ρούχα
Βάψιμο μάλλινης ζακέτας από λευκό σε γκρι-μπλε

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην σελίδα supereverything.gr τον Νοέμβρη του 2009
 

39
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
26 Comment threads
13 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
12 Σχολιαστές
adminmariaΝίκος ΓιαννακοπουλοςStivi Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
maria
Επισκέπτης
maria

καλησπερα! θα ηθελα να βαψω ενα τζιν σε μοβ χρωμα.. δεν κατακαβα ποια ειναι ακριβως η διαδικασια στο πλυντηριο και επισης ειναι δεδομενο οτι δεν θα εχω μπαλωματα;

admin
Admin

Καλησπέρα σας. Η διαδικασία στο πλυντήριο εξαρτάται από την βαφή που θα χρησιμοποιήσετε. Στις κανονικές βαφές απλώς βάζετε την βαφή μαζί με το αλάτι στο πλυντήριο ρούχων και επιλέγετε πρόγραμμα με 90 βαθμούς χωρίς πρόπλυση. Υπάρχουν ειδικές βαφές για βάψιμο στο πλυντήριο και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (ακόμα και 40 βαθμούς), όπως υπάρχουν και ειδικές βαφές για τζιν (δεν νομίζω όμως να βρείτε μοβ απόχρωση σε τέτοια βαφή). Αν δεν αγοράσετε χύμα βαφή, η διαδικασία για το πλυντήριο θα αναγράφεται στις οδηγίες. Τώρα για τα μπαλώματα, όχι δεν είναι δεδομένο τίποτα. Κανονικά -τουλάχιστον αν τα κάνετε όλα σωστά- δεν πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

Νίκος Γιαννακοπουλος
Επισκέπτης
Νίκος Γιαννακοπουλος

Καλησπέρα. Θέλω να βαψω ένα πανινο παντελόνι που έχει ξεβαψει. Αν κατάλαβα καλά με απλη βαφή στο πλυντήριο δεν θα έχω πρόβλημα

admin
Admin

Ναι ακριβώς όπως το λέτε. Μονόχρωμο πάνινο παντελόνι είναι ίσως το πιο “εύκολο” βάψιμο. Ειδικά αν θέλετε απλά να φρεσκάρετε ένα ξεβαμμένο παντελόνι, νομίζω ότι πολύ δύσκολα δεν θα το πετύχετε με την πρώτη. Απλώς όπως είναι λογικό, η βαφή δεν θα κρατήσει για πάντα. Μετά από κάποιο διάστημα θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία. Το πόσο θα κρατήσει εξαρτάται από το χρώμα (όσο πιο σκούρο, τόσο πιο εύκολα ξεβάφει), τα πλυσίματα καθώς και τον ήλιο.

Stivi
Επισκέπτης
Stivi

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να βάψω μία βαμβακερή φούστα από άσπρο σε έντονο κίτρινο χρώμα. Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό μόνη μου? Αν απευθυνθώ έξω πόσο θα μου στοιχίσει και πού θα πρέπει να ρωτήσω.? Ευχαριστώ πολύ!

admin
Admin

Καλησπέρα σας Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να την βάψετε στο πλυντήριο ρούχων. Θέλετε μία απλή βαφή για βαμβακερά που να είναι κατάλληλη για πλυντήριο και λογικά θα πετύχει με την πρώτη προσπάθεια. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα και θα κάνει πιο καλό ξέβγαλμα (καλό είναι να κάνετε και ένα δεύτερο ξέβγαλμα χωρίς πλύση και όταν στεγνώσει την πρώτη φορά). Απλώς στο χέρι βάφεται λίγο πιο καλά και μπορείτε να βάψετε πιο πολλά ρούχα μαζί. Οι οδηγίες περιγράφονται στο άρθρο, αν και καλό είναι να κοιτάξετε και τις οδηγίες που έχει η βαφή που θα αγοράσετε,… Διαβάστε περισσότερα »

Ανώνυμος
Επισκέπτης
Ανώνυμος

Θέλω να βάψω 2 λωρίδες σε ένα μπουτακι το οποίο είναι ελαστικό σαν ύφασμα. Πώς μπορώ να τις βαψω;

admin
Admin

Καταρχάς αν δεν βρείτε από τι ύφασμα είναι το ρούχο (βαμβακερό, λύκρα, πολυεστέρας, μάλλινο…, δεν νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε και πολλά.
Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να βάψετε τμηματικά μόνο μερικές λωρίδες από ένα ρούχο, ότι ύφασμα και να είναι αυτό.
Μόνο αν οι λωρίδες είναι προς το τέλος του ρούχου μπορεί να γίνει, αλλά και πάλι δεν θα σας βγει τέλεια γραμμή.

Γκολφω
Επισκέπτης
Γκολφω

Γεια σας έχω ένα μπουφάν που είναι βαμβακερό αλλά έχει εσωτερική γούνα μπεζ το μπουφαν είναι μαύρο μπορεί να βαφτεί χωρίς να βάψει η γούνα;

admin
Admin

Όταν βάφετε κάτι, είτε στο πλυντήριο ή στο χέρι, βάφεται ολόκληρο. Μόνο στο χέρι κρατώντας το κομμάτι που δεν θέλετε απέξω από την λεκάνη μπορεί να μην βαφεί. Αλλά αυτό στην περίπτωση σας είναι δύσκολο. Ο μόνος τρόπος για να μην βαφεί η γούνα, θα ήταν να είναι από πολυεστέρα (ή παρόμοιο συνθετικό υλικό) που η απλή βαφή δεν το βάφει. Δεν νομίζω να είναι φυσική, οπότε λογικά συνθετική είναι και δεν θα πιάσει η βαφή, αλλά αν δεν το αναγράφει ξεκάθαρα στην ετικέτα είναι ένα ρίσκο. Αν το επιχειρήσετε, επειδή πρόκειται για μπουφάν που θα βρέχεται, κάνετε πάρα πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

δδδ
Επισκέπτης
δδδ

γνωριζει κανεις εαν το βαλω το χρωμα σε προγραμμα με προπλυση γιατι ειναι προβλημα? (το πλυντηριο μου τοσο ψηλες θερμοκρασιες εχει μονο με προπλυση)

Dioni Kalpakidi
Επισκέπτης
Dioni Kalpakidi

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να βάψω γκρι φούστα υφάσματος κουπρο, χημική οργανική τεχνητή ίνα. Σε καθαριστηρίο που ρώτησα μου είπαν οτι δεν μπορεί να ξαναγίνει γκρι διότι στα σημεία που έχει ξεβάψει από χλωρίνη θα βγει πιο ανοιχτό γκρι. Επίσης το κόστος ήταν αρκετά υψηλό για μια μακριά φούστα 25 ευρώ. Τι λύση έχετε να μου προτείνετε? Να το προσπαθήσω μόνη μου στο σπίτι και αν ναι με τι είδους βαφή? Ευχαριστώ πολύ.

βαγγέλης
Επισκέπτης
βαγγέλης

Καλησπερα, θελει να βαψει η γυναικα μου ενα φουστανι σιφον, σε απο χρωμα ροζ σε κοραλι. Τι πρεπει να κανει?

Γιώτα
Επισκέπτης
Γιώτα

Βαμβακερές φόρμες βάφονται καλά;

admin
Admin

Ναι μπορείτε. Η μπογιά ρούχων πιάνει αρκετά καλά στις βαμβακερές φόρμες. Όμως υπάρχουν δύο μικρά θεματάκια που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας. Το πρώτο είναι ότι συνήθως οι αθλητικές φόρμες, πλένονται αρκετά συχνά. Οπότε σίγουρα δεν θα κρατήσει για πάντα η βαφή ρούχων πάνω στην φόρμα. Αναλόγως πόσο συχνά την φοράτε και την πλένετε, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία κάθε τόοσο Το άλλο θέμα είναι οτι η αθλητική φόρμα, συνήθως “μουσκέυεται”. Οπότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε αρκετά καλό ξέβγαλμα την πρώτη φορά για να μην μείνει χρώμα πάνω σας ή στα εσώρουχα. Θα πρότεινα βαφή σε πλυντήρο… Διαβάστε περισσότερα »

Γιώτα
Επισκέπτης
Γιώτα

Ευχαριστώ θα το δοκιμάσω και θα σας πω τα αποτελέσματα

Βίκυ
Επισκέπτης
Βίκυ

Καλημέρα,έχω φτιάξει κάποια Μπατίκ σχέδια πάνω σε ύφασματα με χρώματα που δεν ήταν ανεξίτηλα. Γνωρίζετε με τι τρόπο μπορώ να τα κάνω ανεξίτηλα; Υπάρχει κάποιο μαγαζί στην Αθήνα που να ασχολείται με αυτό ή μπορώ να περάσω και μόνη μου κάποιο υλικό;

admin
Επισκέπτης
admin

Υποθέτω ότι εννοείται ότι θέλετε να κάνετε τα χρώματα από τα μπατίκ σχέδια να γίνουν μόνιμα και να αντέχουν στο πλύσιμο. Καταρχάς έχει μεγάλη σημασία τι χρώματα χρησιμοποιήσατε; Αν είναι χρώματα που φεύγουν εύκολα με ένα πλύσιμο από τα ρούχα, τότε, χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, γιατί δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο τομέα, νομίζω ότι στο στάδιο που βρίσκεστε δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, τουλάχιστον χωρίς να καταστρέψετε την υφή του υφάσματος. Εμπορικό υλικό ή κατάστημα το οποίο μπορεί να σταθεροποιήσει μια μη μόνιμη βαφή πάνω σε ένα ρούχο κατόπιν εορτής δεν γνωρίζω. Πιθανώς να υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »