Πως μπορείτε να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας

29
βαφές ρούχων σε σκόνη

Το βάψιμο ρούχων είναι κάτι που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχή γινόταν με φυσικές βαφές από διάφορα υλικά (κοχύλια, λουλούδια, βότανα…). Τα τελευταία χρόνια γίνεται κυρίως με τεχνητές ανεξίτηλες βαφές. Πως μπορείτε όμως να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας; 

 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε τα ρούχα σας, με φυσικές οικολογικές βαφές, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.
 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε μάλλινα ρούχα, πατήστε εδώ
 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε πάνινα παπούτσια, πατήστε εδώ
Μπορούν να βαφούν σχεδόν όλα τα είδη των ρούχων (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά, μάλλινα, λύκρα, νάιλον..) με λίγο διαφορετική διαδικασία και τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το ύφασμα.
Φυσικά υπάρχουν και υφάσματα που δεν μπορούν να βαφούν, τουλάχιστον χωρίς την χρήση πολύ εξειδικευμένων βαφών. Ένα τέτοιο «δύσκολο» ύφασμα, είναι ο πολυεστέρας.
Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα ενός ρούχου, να βάψουμε για παράδειγμα κόκκινο ένα λευκό, μαύρο ένα μπλε (καλό είναι πάντως αν είναι ισχυρότερη η πρώτη βαφή από αυτήν που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, να χρησιμοποιούμε πρώτα μια ξεβαφή ρούχων. Έτσι π.χ. αν θέλουμε να βάψουμε γκρίζο ένα μαύρο μπλουζάκι, πρέπει να το ξεβάψουμε πρώτα, αλλιώς ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία του βαψίματος αρκετές φορές για να πιάσει)

Που θα βρείτε βαφές για τα ρούχα

Τις βαφές μπορούμε να τις προμηθευτούμε από μαγαζιά που έχουν είδη ραπτικής, κλωστικά, αξεσουάρ ρούχων. Υπάρχουν και αρκετά e-shops (Ελληνικά και ξένα) που τις πωλούν πλέον, ενώ πάντα μια καλή λύση για premium βαφές είναι και το  Amazon.
Το κόστος της βαφής είναι πολύ μικρο. Υπολογίστε περίπου ένα με ενάμιση ευρώ το ρούχο, εκτός και αν βάψετε κάποιο δύσκολο ρούχο ή κάνετε κάτι εξειδικευμένο, οπότε το κόστος ανεβαίνει.
Ποικιλία χρωμάτων από συγκεκριμένη εταιρία
Ποικιλία χρωμάτων από συγκεκριμένη εταιρία
Δυστυχώς η ποικιλία των χρωμάτων δεν είναι τεράστια, αν και αναλόγως την εταιρία, μπορείτε να βρείτε αρκετές αποχρώσεις.

Στάμπες και γαζιά

Οι στάμπες δεν επηρεάζονται από την βαφή, συνήθως μένουν ανέπαφες ή στη χειρότερη απλώς ξεθωριάζουν λίγο τα χρώματα τους. Το πιο κακό αποτέλεσμα σε στάμπα μέχρι στιγμής που είχα, ήταν μια πορτοκάλι στάμπα να γίνει μετά από το βάψιμο κάπως σαν καφέ.
Αν υπάρχουν ξώγαζα ή γενικά ραφές συνήθως αλλάζουν λίγο χρώμα και παίρνουν μια ανοιχτή απόχρωση της βαφής που χρησιμοποιείται (δηλαδή για παράδειγμα, μια λευκή ραφή σε μια μπλούζα όταν βάφτηκε με μαύρο χρώμα έγινε κάπως σαν γκρι), αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από υλικό κατασκευής της κλωστής. Αν είναι νάυλον ή πολυεστερικές δεν επηρεάζονται τόσο πολύ (συνήθως καθόλου).

Διαδικασία για βαμβακερά σε κατσαρόλα

βάψιμο ρούχων στον Μεσαίωνα
Παραδοσιακό βάψιμο ρούχων σε καζάνι αποτυπώνεται σε Μεσαιωνικό πίνακα του 15ου αιώνα
Το βάψιμο σε κατσαρόλα ή καζάνι, είναι η παραδοσιακή μέθοδος με την οποία βάφονται τα ρούχα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι σχετικά απλή αν και απαιτεί κάποιο χρόνο και κόπο.

Πλεονεκτήματα

 • Μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί.
 • Μπορείτε να βάψετε μερικώς ρούχα
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε ξεχωριστές τεχνικές (dip-dyeing)
 • Με την ίδια βαφή μπορείτε να βάψετε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι στο πλυντήριο

Μειονεκτήματα

 • Θέλει συνεχώς ανακάτεμα
 • Έχει αναθυμιάσεις, οπότε πρέπει κανονικά να φοράτε μάσκα
 • Αν δεν ανακατέψτε καλά, υπάρχει η περίπτωση να κάνετε “μπαλώματα” στη βαφή
 • Θα πρέπει να “θυσιάσετε” μια κατσαρόλα που από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιείται μόνο για βαφές ρούχων.

 

Διαδικασία:
 1. Διαλύουμε το χρώμα σε 1 κιλό ζεστό νερό και το ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
 2. Σε ένα μεταλλικό δοχείο (κατσαρόλα,η οποία καλό θα είναι να είναι μακρόστενη και όχι ψηλή για να απλωθεί καλά το ρούχο μέσα και να μην είναι μαζεμένος) βάζουμε 10 λίτρα ζεστό νερό.
 3. Αδειάζουμε στο μεταλλικό δοχείο το μείγμα με το νερό και τη μπογιά και το ανακατεύουμε καλά και εκεί και προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλάτι (χοντρικά μια χούφτα )
 4. Βρέχουμε καλά το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε και μετά το τοποθετούμε μέσα στο μεταλλικό δοχείο με τη μπογιά.Το ανακατεύουμε όσο μπορούμε και προσέχουμε μην έχει μείνει αέρας στο ρούχο και φουσκώσει ή μην είναι πάρα πολύ μαζεμένο.Το ιδανικό είναι να είναι όλο βυθισμένο στο διάλυμα και να είναι απλωμένο όσο γίνεται στο δοχείο.
 5. Το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με μια ώρα ανακατεύοντας στην αρχή για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια ανά 10-15 λεπτά (για να βαφεί ομοιόμορφα παντού). Μετά το βγάζουμε, το ξεπλένουμε πρώτα με ζεστό νερό και σταδιακά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι να γίνει κρύο στο τέλος και το απλώνουμε στη σκιά για να στεγνώσει (ποτέ μην το απλώνεται απευθείας στον ήλιο).
Όταν στεγνώσει είναι έτοιμο (ίσως τη πρώτη φόρα βγάλει λίγο χρώμα στο πλύσιμο, γιαυτό καλό είναι να πλυθεί μόνο του το ρούχο η με ρούχα παρόμοιου χρώματος).

Βάψιμο στο πλυντήριο

 

Vapsimo_rouxon_8_v1Το βάψιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο πλυντήριο αν θέλουμε. Υπάρχουν ειδικές βαφές για πλυντήριο που βάφουν σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από τι κοινές, αν και μπορείτε να βάψετε με όλες.

Πλεονεκτήματα

 • Μικρότερη πιθανότητα για ‘μπαλώματα’
 • Κανένας κόπος
 • Καλύτερο ξέβγαλμα

Μειονεκτήματα

 • Δεν μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί
 • Έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς χρησιμοποιείτε αναλογικά περισσότερη βαφή
 • Μακροχρόνια χρήση σε βαφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πλυντήριο ή τον κάδο
Η διαδικασία στο πλυντήριο είναι η εξής
 1. Βάζουμε στο κάδο του πλυντηρίου τη κατάλληλη ποσότητας βαφής μαζί με το αλάτι.
 2. Τοποθετούμε το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε
 3. Βάζουμε το πρόγραμμα με τη θερμοκρασία που χρειάζεται η βαφή που έχουμε (για κοινές >=90 βαθμούς) χωρίς πρόπλυση. Αν το πλυντήριο το επιτρέπει βάζουμε και έξτρα ξέβγαλμα.
 4. Όταν τελειώσει το αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα σκιερό μέρος.
Προσοχή πάντα διαβάζετε τις οδηγίες της βαφής. Μπορεί η βαφή που έχετε αγοράσει να χρειάζεται διαφορετική διαδικασία.

Βάψιμο σε πλαστική λεκάνη

 
Βάψιμο ρούχων σε λεκάνηΑν δεν θέλουμε να λερώσουμε κατσαρόλες ή δεν θέλουμε η βαφή να γίνεται κοντά στη κουζίνα για οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να βράζουμε καλά το νερό σε μια κατσαρόλα και μετά να το βάζουμε μαζί με τη βαφή σε μια στενόμακρη λεκάνη πλαστική και να το αφήσουμε μια μιάμιση ώρα εκεί, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία με την βαφή στην κατσαρόλα.

Βάψιμο σε μάλλινα ρούχα

Για περισσότερα σχετικά με το βάψιμο σε μάλλινα ρούχα, μπορείτε να δείτε εδώ.

Λάθη που δε πρέπει να γίνονται

 • Δεν πλένουμε πότε με απορρυπαντικά, στο πλυντήριο ή στο χέρι, το ρούχο πριν το ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό και το αφήσουμε να στεγνώσει καλά την πρώτη φορά. Το πιθανότερο είναι να μην βαφεί καλά το ρούχο και να έχει μπαλώματα.
 • Δεν βάζουμε ξύδι στη βαφή αν βάφουμε βαμβακερά, το ξύδι χρησιμοποιείται στο βάψιμο των μάλλινων.
 • Δεν βάζουμε μανταλάκια στο άπλωμα. Μπορεί να γίνουν σημάδια πριν στεγνώσει η βαφή.
 • Δεν κάνουμε το άπλωμα απευθείας στον ήλιο. Μόνο σε σκιερό μέρος.
 • Δεν χρησιμοποιούμε σκευή ή αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Η μπογιά είναι πιθανώς τοξική. Πάντα φοράμε γάντια.

Υφάσματα που βάφονται με επιτυχία

Υφάσματα που δε βάφονται ή θέλουν ειδική βαφή και διαδικασία

 • Αδιάβροχα υφάσματα
 • Γυαλιστερά υφάσματα
 • Πολυεστερικά υφάσματα (θέλουν ειδική βαφή για πολυεστέρα )  

Κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας 

Απόλυτη επιτυχία;

Κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί 100% επιτυχία από τη πρώτη φορά. Η βαφή θα πρέπει να γίνεται για αποκατάσταση ήδη κατεστραμμένων ρούχων ή πειραματισμό σε κάποια μικρής αξίας, ειδικά τις πρώτες φορές.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Όχι, οι βαφές με το καιρό ξεβάφουν. Κάποιες πιο γρήγορα, άλλες κρατάνε λίγο περισσότερο. Έχει σημασία όμως και το ύφασμα. Πάντως θα πρέπει να έχετε στο νου σας, ότι αν το ρούχο θα πλένεται συχνά, θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία κάποια στιγμή.

Κάντε δοκιμές και πειραματιστείτε

Αν θέλετε να βάψετε κάποιο περίεργο ύφασμα ή κάποιο πολύ καλό ρούχο και έχετε άγχος για το αποτέλεσμα, κάντε πρώτα δοκιμή σε κάποιο ρετάλι αντίστοιχου υφάσματος, για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Επιτυχία με τη πρώτη φορά;

Κάποια ρούχα πετυχαίνουν με τη πρώτη φορά, πολλά όμως όχι. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να δείτε ‘μπαλώματα’ που θα σας αναγκάσουν να επαναλάβετε την διαδικασία, ειδικά αν τα βάψετε σε κατσαρόλα.

Όλες οι βαφές ακολουθούν την ίδια διαδικασία;

Όχι, κάθε βαφή μπορεί να ακολουθεί εντελώς διαφορετική διαδικασία. Υπάρχουν πλέον δεκάδες είδη βαφών. Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Αν δεν υπάρχουν οδηγίες, ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω.

Καλό ξέπλυμα!!!

Αν δε θέλουμε να δούμε τη βαφή να μένει πάνω στο σώμα μας ή σε άλλα ρούχα που θα έρθουν σε επαφή με το βαμμένο ρούχο, ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το ρούχο μετά τη βαφή. Επίσης καλό είναι επίσης, να μην φορέσουμε φρεσκοβαμμένο ρούχο βροχερή μέρα, γιατί είναι αρκετά καλές οι πιθανότητες αν γίνουμε μούσκεμα, να ξεβάψει λίγο πάνω μας.
Ακόμα και αν δεν το βάψετε στο πλυντήριο, μια καλή λύση για καλό ξέπλυμα είναι να το βάλετε σε 1-2 κύκλους του πλυντηρίου χωρίς ή με πολύ λίγο απορρυπαντικό, όταν το ρούχο στεγνώσει.

Το λευκό ξύδι είναι φίλος σας

Αν θέλετε το βαμμένο ρούχο να κρατήσει λίγο περισσότερο, τότε πριν κάθε πλύσιμο μπορείτε να το βουτάτε για καμία ώρα σε ένα διάλυμα λευκού ξυδιού. Αυτό θα αποτρέψει το χρώμα από το να ‘δραπετεύσει’ από το ρούχο κατά το πλύσιμο.

Συμβουλές από αναγνώστες

Μια πολύ καλή συμβουλή από τον χρήστη ‘Βαψορουχας‘, που νομίζω έχει βάση, είναι ότι ένα καλό σιδέρωμα μετά το πρώτο στέγνωμα σταθεροποιεί τη βαφή καλύτερα.
Αν έχετε ανακαλύψει και εσείς κάποια διαφορετική διαδικασία ή έχετε κάποια συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει, μπορείτε να την συμπληρώσετε στα σχόλια.


Φωτογραφίες από βαφές

Μαύρο Polo μπλουζάκι
Polo μπλουζάκι
Αυτό ήταν ένα “πετροπλυμμένη”μπλε πόλο μπλουζάκι που είχε κόψει από τον ήλιο και είχε γίνει σαν γκρίζο σχεδόν. Τώρα είναι μαύρο.
Merc T-Shirt
Merc με στάμπα
Αυτό ήταν λίγο περίεργο το αρχικό του χρώμα και δε ξέρω πως ακριβώς να το περιγράψω.
Ήταν μια απόχρωση του μπλε που φαινόταν σαν τσαλακωμένο πάντα.
Βάφτηκε και αυτό μαύρο. Το έβαλα κυρίως για να φανεί η στάμπα η οποία δε πειράχθηκε καθόλου (ξεθώριασαν ελάχιστα τα ανοιχτά χρώματα που είχε).
Παντελόνι καπαρντίνα
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή ρούχων
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή

Αυτό ήταν ένα βαμβακερό παντελόνι που το αρχικό του χρώμα ήταν μια απόχρωση του κίτρινου. Βάφτηκε με τη βαφή Rimo μπεζ 2 φορές. Δεν έγινε ακριβώς μπεζ αλλά η απόχρωση που βλέπεται. Η ετικέτα έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφη. Το ίδιο και οι ραφές του.

Beneton T-shirt : Ανοιχτό γκρι σε γκρι σκούρο
To t-shirt αυτό της Benetton, είχε ξεχαστεί στον ήλιο μια πολύ ηλιόλουστη μέρα και έκοψε. Στην αριστερή φώτο φαίνονται καθαρά τα σημεία που είχε κόψει. Βάφτηκε στο πλυντήριο με γκρι σκούρο της RIMO και δεξιά είναι το αποτέλεσμα. Καλύφθηκαν εξίσου καλά όλα τα μέρη, ξεβαμμένα ή μη (οι διαφορές στην απόχρωση στην δεξιά φώτο είναι από το φλας της φωτογραφικής μηχανής). Η στάμπα δεν επηρεάστηκε καθόλου.
Converse «σταράκια» : Λαδί ανοιχτό σε λαδί σκούρο
βάψιμο σε σταράκια
Παλιά παπούτσια Star που βάφτηκαν από ανοιχτό ξεθωριασμένο λαδί σε χακί
Αυτά ήταν κάποια πολύ παλιά σταράκια που είχα και είχαν ξεθωριάσει από τις πολλές πλύσεις. Το αρχικό χρώμα ήταν ανοιχτό λαδί και έγινε χακί. Η βαφή έγινε στο πλυντήριο. Μπορείτε να το δείτε πιο αναλυτικά εδώ.

Μάλλινη ζακέτα

Πως βάφουμε μάλλινα ρούχα
Βάψιμο μάλλινης ζακέτας από λευκό σε γκρι-μπλε

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην σελίδα supereverything.gr τον Νοέμβρη του 2009
 

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. γνωριζει κανεις εαν το βαλω το χρωμα σε προγραμμα με προπλυση γιατι ειναι προβλημα? (το πλυντηριο μου τοσο ψηλες θερμοκρασιες εχει μονο με προπλυση)

  • Η προ-πλύση είναι ένας έξτρα κύκλος πλύσης, κατά την οποία τα πολύ λερωμένα ρούχα μουλιάζουν και πλένονται. Το πρόβλημα είναι ότι αν βάλετε τη μπογιά και το αλάτι στον κάδο με πρόγραμμα πρόπλυσης αυτά θα χαθούν στο πρώτο κύκλο της πλύσης, δηλαδή την πρόπλυση. Τώρα αυτό εξαρτάται και από το κάθε πλυντήριο, αλλά συνήθως η πρόπλυση δεν γίνεται στους μέγιστους βαθμούς, αλλά μόνο ο 2ος κύκλος. Οπότε αν συμβαίνει και στην δική σας περίπτωση, λογικά το ρούχο δεν θα βαφεί καλά.
   Επίσης με την πρόπλυση, σε κάθε κύκλο το νερό αλλάζει. Οπότε ακόμα και αν βαφεί καλά στον πρώτο κύκλο, στον δεύτερο θα έχετε ένα πλύσιμο και ξέπλυμα στους 90 βαθμούς πριν σταθεροποιηθεί η βαφή, το όποιο δεν είναι καλό για την επιτυχία της βαφής.

   Ίσως αν βάλετε και στο κάδο αλλά και στο δοχείο του απορρυπαντικού για τον 2ο κύκλο μπογιά, να πετύχει ή αν βάλετε πρόγραμμα με πρόπλυση αλλά να βγάλετε το ρούχο πριν αρχίσει ο 2ος κύκλος πλύσης. Πάντως ο γενικός κανόνας είναι το βάψιμο να γίνεται σε απλό πρόγραμμα, χωρίς πρόπλυση, για τον λόγο που σας ανάφερε πιο πάνω.

 2. Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να βάψω γκρι φούστα υφάσματος κουπρο, χημική οργανική τεχνητή ίνα. Σε καθαριστηρίο που ρώτησα μου είπαν οτι δεν μπορεί να ξαναγίνει γκρι διότι στα σημεία που έχει ξεβάψει από χλωρίνη θα βγει πιο ανοιχτό γκρι. Επίσης το κόστος ήταν αρκετά υψηλό για μια μακριά φούστα 25 ευρώ. Τι λύση έχετε να μου προτείνετε? Να το προσπαθήσω μόνη μου στο σπίτι και αν ναι με τι είδους βαφή? Ευχαριστώ πολύ.

  • Δυστυχώς δεν έχω βάψει ποτέ κουπρό, οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά.
   Εξ’ όσων γνωρίζω, το κουπρό (cupro) είναι ύφασμα που προέρχεται από τα υπολείμματα του βαμβακιού μετά από τεχνητή επεξεργασία, οπότε είναι φυτικής προέλευσης (είναι περίπου ίδιο με την βισκόζη). Οπότε, βάφεται με την ίδια ακριβώς διαδικασία που βάφονται τα βαμβακερά. Άρα ότι βαφές βάφουν βαμβακερά, θα βάψουν και την κουπρό φούστα σας.

   Τώρα για τα σημεία στα οποία έχει μπαλώματα με χλωρίνη, δυστυχώς δεν μπορείτε να είστε σίγουρη από πριν. Στα βαμβακερά, αν η βαφή είναι σκούρα, συνήθως καλύπτωνται πλήρως τα σημάδια χλωρίνης με μία ή δύο βαφές. Αν η βαφή όμως είναι πολύ ανοιχτή, ίσως φαίνεται και μετά το μπάλωμα, όπως σας είπαν από το καθαριστήριο. Κανονικά θέλει πλήρως ξεβαφή και βαφή μετά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι σίγουρα ομοιόμορφο, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να το κάνετε. Με αρκετές βαφές σίγουρα θα τα καλύψει ακόμα και με ανοιχτό χρώμα βαφής, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν αξίζει να το κάνετε.

   Εγώ θα σας πρότεινα να αγοράσετε μία μικρή βαφή για βαμβακερά στο χρώμα που θέλετε (κόστος 1-3 ευρώ) και να βρείτε ένα μικρό κομματάκι κουπρό, με την ίδια ακριβώς υφή και χρώμα με την φούστα σας. Στην συνέχεια, να ρίξετε λίγο χλωρίνη και να το αφήσετε να ξεβάψει, και αφού στεγνώσει, κάντε μία δοκιμή σε ένα μικρό μπολ με λίγη βαφή (μην ρίξετε όλο το σακουλάκι, μια μικρή ποσότητα φτάνει για το μπολ). Αν πετύχει στο μπολ, μπορείτε να το βάψετε είτε σε λεκάνη είτε σε κατσαρόλα ή στο πλυντήριο ολόκληρη την φούστα. Αν δεν πετύχει, θα έχετε απλώς ξοδέψει 1-3 ευρώ και λίγο από τον χρόνο σας.

 3. Καλησπερα, θελει να βαψει η γυναικα μου ενα φουστανι σιφον, σε απο χρωμα ροζ σε κοραλι. Τι πρεπει να κανει?

  • Το σιφόν (chiffon) είναι δυστυχώς είδος ύφανσης και όχι υλικό. Αν δεν κάνω λάθος, τα σιφόν είναι είτε μεταξωτά είτε συνθετικά (συνήθως πολυεστερικά).

   Αν είναι μεταξωτό, βάφεται με την ίδια διαδικασία που γίνεται η βαφή για τα μάλλινα.

   Αν όμως είναι συνθετικό και ειδικά πολυεστερικό το ύφασμα (που είναι η πλειοψηφία των σιφόν υφασμάτων την εποχή μας), τότε η βαφή είναι πολύ δύσκολη. Θέλετε ειδική πολυεστερική βαφή, αλλά και πάλι, η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό του πολυεστέρα στο ύφασμα.

   Αν το φουστάνι είναι πολυεστερικό χωρίς να έχει πρόβλημα και απλώς η γυναίκα σας ήθελε αλλαγή χρώματος, τότε θα σας συμβούλευα να μην το δοκιμάσει.

  • Ναι μπορείτε. Η μπογιά ρούχων πιάνει αρκετά καλά στις βαμβακερές φόρμες.
   Όμως υπάρχουν δύο μικρά θεματάκια που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας.

   • Το πρώτο είναι ότι συνήθως οι αθλητικές φόρμες, πλένονται αρκετά συχνά. Οπότε σίγουρα δεν θα κρατήσει για πάντα η βαφή ρούχων πάνω στην φόρμα. Αναλόγως πόσο συχνά την φοράτε και την πλένετε, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία κάθε τόοσο
   • Το άλλο θέμα είναι οτι η αθλητική φόρμα, συνήθως “μουσκέυεται”. Οπότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε αρκετά καλό ξέβγαλμα την πρώτη φορά για να μην μείνει χρώμα πάνω σας ή στα εσώρουχα. Θα πρότεινα βαφή σε πλυντήρο και όταν στεγνώσει, ακόμα μία κενή πλύση με πολύ λίγο ήπιο απορρυπαντικό.
 4. Καλημέρα,έχω φτιάξει κάποια Μπατίκ σχέδια πάνω σε ύφασματα με χρώματα που δεν ήταν ανεξίτηλα. Γνωρίζετε με τι τρόπο μπορώ να τα κάνω ανεξίτηλα; Υπάρχει κάποιο μαγαζί στην Αθήνα που να ασχολείται με αυτό ή μπορώ να περάσω και μόνη μου κάποιο υλικό;

  • Υποθέτω ότι εννοείται ότι θέλετε να κάνετε τα χρώματα από τα μπατίκ σχέδια να γίνουν μόνιμα και να αντέχουν στο πλύσιμο.

   Καταρχάς έχει μεγάλη σημασία τι χρώματα χρησιμοποιήσατε; Αν είναι χρώματα που φεύγουν εύκολα με ένα πλύσιμο από τα ρούχα, τότε, χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, γιατί δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο τομέα, νομίζω ότι στο στάδιο που βρίσκεστε δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, τουλάχιστον χωρίς να καταστρέψετε την υφή του υφάσματος.

   Εμπορικό υλικό ή κατάστημα το οποίο μπορεί να σταθεροποιήσει μια μη μόνιμη βαφή πάνω σε ένα ρούχο κατόπιν εορτής δεν γνωρίζω. Πιθανώς να υπάρχει και να γνωρίζει κάλυτερα κάποιος αναγνώστης και να σας απαντήσει.

   Αυτό που γνωρίζω σίγουρα, είναι ότι στην αγορά υπάρχουν ειδικά χρώματα που είναι κατάλληλα για ύφασμα (σαν τα ακρυλικά της ζωγραφικής, και το LIDL είχε πρόσφατα ένα σετ σε καλή τιμή) όπως επίσης υπάρχουν και χρωματιστά μελάνια που είναι κατάλληλα για ύφασμα, με τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε τα μπατίκ σχέδια.

   Επίσης γνωρίζω ότι υπάρχει ένα υλικό το οποίο ονομάζεται fabric medium (σαν και αυτό) το οποίο αναμυγνύεται με το χρώμα (ακόμα και με νερομπογιές) πριν την εφαρμογή στο ύφασμα και κάνει το αποτέλεσμα πιο μόνιμο. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει, ούτε το έχω βρει σε Ελληνικό κατάστημα, αλλά από ότι έχω διαβάσει έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

   Τέλος αν βουτήξετε ένα ρούχο σε ένα δοχείο με αραιωμένο λευκό ξύδι μαζί με μια χούφτα αλάτι (ή και μόνο ξύδι) για μια περίπου ώρα λίγο πριν το πλύσιμο, βοηθάει στην σταθεροποίηση του χρώματος πάνω στο ύφασμα και έτσι δεν ξεβάφει, αλλά συνήθως το χρησιμοποιούμε για σκούρα ρούχα που δεν θέλουμε να ξεθωριάσουν με τις πολλές πλύσεις. Δεν ξέρω αν έχει κάποιο αποτέλεσμα σε μη μόνιμη βαφή.

   Προσωπικά, επειδή τα μπατίκ σχέδια γνωρίζω ότι απαιτούν αρκετό χρόνο και μεράκι για να γίνουν,θα σας συμβούλευα να μην εμπιστευθείτε καμία λύση που θα διαβάσετε κάπου (ακόμα και εδώ) ή θα σας προτείνουν φίλοι και γνωστοί, αν δεν σιγουρευτείτε πρώτα ότι έχει όντως αποτέλεσμα. Βρείτε ένα κομμάτι υφάσματος που είναι ακριβώς ίδιο με τα υφάσματα που διακοσμήσατε, περάστε το πρόχειρα με το ίδιο ακριβώς χρώμα που κάνατε και τα μπατίκ σχέδια και πειραματιστείτε. Ξεκίνηστε πρώτα με τα εύκολα και δοκιμάστε αν το διάλυμα του λευκού ξυδιού έχει κάποιο αποτέλεσμα, μετά ίσως το fabric medium και γενικά ότι άλλο διαβάσετε ή βρείτε.
   Μακάρι να γνωρίζει κάποιος αναγνώστης περισσότερα και να σας βοηθήσει.

 5. Για να ξέρετε τι βαφή να επιλέξετε και να προβλέψετε το πόσο καλά θα πιάσει η βαφή, θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς την σύνθεση του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένα τα καλύμματα.

  Αν είχε πολυεστέρα (ή κάποιο ανάλογο υλικό), είναι λογικό που δεν βάφτηκαν με κοινή βαφή για βαμβακερά. Όσες φορες και να προσπαθήσετε, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο.

  Για αυτά τα υλικά υπάρχουν ειδικές πολυεστερικές βαφές, οι οποίες είναι λίγο πιο ακριβές και δεν πιάνουν πάντα το ίδιο καλά παντού. Η επιτυχία τους εξαρτάται από το ποσοστό του πολυεστέρα (ή του ανάλογου υλικού) στο ύφασμα και το είδος της βαφής. Κάποιες βαφές, βάφουν μόνο μέχρι ένα ποσοστό (πχ 30%-50%) πολυεστέρα άλλες υπόσχονται οτι μπορούν να βάψουν μέχρι 100%. Στην Ελληνική αγορά, αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει βαφή που να μπορεί να βάψει 100% πολυεστέρα (τουλάχιστον δεν έχω βρει κάποια). Δύο φορές έχω δοκιμάσει να βάψω ανάλογο ύφασμα με πολυεστερικές βαφές από Ελλάδα, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, επειδή μάλλον το ποσοστό του πολυεστέρα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που επέτρεπε η βαφή (βαφή Rimο για υλικό με πολυεστέρα ως 30%).

  H Rit Dye more είναι μία από τις λίγες βαφές που υπόσχεται ότι μπορεί να βάψει ως 100% πολυεστέρα, αλλά δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά και είναι και σχετικά ακριβή (10-15 ευρώ το μπουκάλι, χωρίς μεταφορικά από το Amazon. Το κάθε μπουκάλι μπορεί να βάψει περίπου 1 κιλο στεγνό ύφασμα). Δεν την έχω δοκιμάσει προσωπικά ακόμα, αλλά έχει σχετικά καλές κριτικές από τους περισσότερους.

  Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι όλες οι πολυεστερικές βαφές είναι "χεριού" και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλυντήριο, επειδή απαιτούν θερμοκρασίες πάνω από 90 βαθμούς για να είναι αποτελεσματικές.

  Γνώμη μου είναι να δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό κομματάκι υφάσματος από τα καλύμματα (με λίγα γραμμαρια βαφής σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή και μπρίκι κάντε την διαδικασία που λέει η βαφή, απλώς σε μικρότερη κλίμακα), με μία πολυεστερική βαφή από Ελλάδα που είναι πολύ πιο οικονομικές. Αν πετύχει δοκιμάστε να τα βάψετε όλα, αν δεν πετύχει θα σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερο ποσοστό πολυεστέρα, οπότε αν τα καλύμματα αξίζουν 20 ευρώ βαφή, μπορείτε να δοκιμάσετε και την Rit Dye More.

  • Χαιρετε. Μπορω να κανω μια ερωτηση; Πιθανον να με κατευθυνεταε.

   Σε μαυρο μπουφαν 100% polyester που χει ξεβαψει τι μπορω να κανω;

   Απο οτι εψαξα δεν γινεται κατι.

   Μεχρι που βρηκα αυτο.

   Ειναι η τελευταια λυση;

   υγ. Ποσο θα μου στοιχησει μετα μεταφορικα περιπου;

   υγ.2. Βαφεται στο πλυντηριο;

   Ευχαριστω κ να στε καλα.

   • Κοιτάξτε ο πολυεστέρας είναι ένα πολύ δύσκολο ύφασμα, επειδή είναι καθαρά συνθετικό ύφασμα. Όπως δύσκολα ξεβάφει, έτσι δύσκολα βάφει. Ακόμα και μικρό ποσοστό πολυεστέρα να έχει το ύφασμα, δυσκολεύει η επιτυχία της βαφής αρκετά,πόσο μάλλον 100%. Επίσης το ότι είναι μπουφάν, πάλι δυσκολεύει αρκετά την υπόθεση. Το μπουφάν βρέχεται και αν δεν έχει πιάσει καλά η βαφή ή δεν το έχετε ξεπλύνει αρκετά καλά, ίσως περάσει και στα ρούχα σας κάποιο σημάδι.

    Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει πρόβλημα το μπουφάν σας και πόση επιτυχία θα έχετε ακόμα και αν αγοράσετε την πιο καλή βαφή για πολυεστέρα. Υποθέτω εξαρτάται από το πόσο καλό ήταν το μπουφάν και πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν ήταν ένα καλό μπουφάν που τώρα έχει καταστραφεί, ίσως να αξίζει να δοκιμάσετε. Αν όχι, τότε μάλλον καλύτερα να το αφήσετε, τουλάχιστον μέχρι να βρείτε κάποια καλή βαφή οικονομικά.

    Έγω τις λίγες φορές που έχω δοκιμάσει να βάψω ύφασμα που περιείχε πολυεστέρα με κάποιες βαφές που βρήκα στην Ελλάδα, δεν τα καταφέρα ποτέ επιτυχώς.

    Όπως αναφέρω και πιο πάνω, από την έρευνα που έχω κάνει, τα καλύτερα αποτελέσματα έχω διαβάσει ότι τα έχει η Rit Dye More . Προσωπικά δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα για να σας πω την δική μου γνώμη και να σας καθοδηγήσω, αλλά όπως σας είπα θεωρείται από αρκετούς η καλύτερη για πολυεστέρα. Βέβαια και αυτή έχει ανάμεικτες κριτικές, με κάποιους να την «θάβουν». Οπότε σίγουρη επιτυχία δεν είναι.
    Ο λόγος για την τιμή της είναι ότι είναι βαφή premium από την Αμερική, που εισάγεται Ευρώπη. Για τον μέσο Αμερικανό είναι τσάμπα, για εμάς είναι τσουχτερή η τιμή. Υπάρχουν φυσικά και πιο φτηνές βαφές όπως αυτή εδώ, αλλά πάλι το μεγαλύτερο πρόβλημα σας είναι τα μεταφορικά.

    Το πόσο θα σας κοστίσει συνολικά μπορείτε να το δείτε πριν ολοκληρώσετε την παραγγελία σας (και αν σας φανεί υψηλό, να μην τα αγοράσετε). Είτε αγοράσετε από Αγγλικό Amazon είτε από ebay, τα μεταφορικά εξαρτώνται από το κατάστημα πώλησης. Έτσι κάποιες φορές μπορεί να είναι σχετικά μικρά, άλλες να κοστίζουν 2-3 φορες το προϊόν. Σίγουρα πάντως, αν πρόκειται να αγοράσετε μόνο μία βαφή δεν αξίζει. Αν αγοράσετε περισσότερα προϊόντα, τότε τα μεταφορικά μπορεί να σας έρθουν πιο οικονομικά, καθώς δεν πάνε με κάθε αντικείμενο, αλλά με τον όγκο και το βάρος. Φυσικά θα πρέπει τα αντικείμενα να είναι από το ίδιο κατάστημα πώλησης. Από Αμερική μην αγοράσετε γιατί ίσως έχετε πρόβλημα με τελωνείο (το άμαζον εκτελωνίζει μόνο του, αλλά το κόστος είναι υψηλό για τόσο μικρές αγορές).

    Τώρα όσο αναφορά το πλυντήριο, αν δεν κάνω λάθος οι περισσότερες από τις πολυεστερικές βαφές είναι κατσαρόλας. Νομίζω και η Rit Dye More είναι και αυτή μόνο κατσαρόλας. Αλλά πιθανώς να υπάρχει και κάποια για πλυντήριο.

    p.s. Eίναι στις προθέσεις μου στο προσεχές μέλλον να κάνω κάποια εκτενή πειράματα με βαφές και να δοκιμάσω και τις πολυεστερικές της Rit από το amazon, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει αυτό ακριβώς.

 6. καλησπερα!!Θελα να βαψω τα καλλυματα απο τις καρεκλες μου στα οποια το υφασμα τους ειναι αλέκιαστο- συνθετικο λογικα. δοκιμασα με μια βαφη πλυντηριου αλλα τιποτα δεν βαφτηκαν . χρειαζεται καποια εξιδικευμενη βαφη και αν ναι ποια μπορω να παρω για να το κανω μονη μου? ευχαριστω

 7. Αν εννοείται την κανονική ξεβαφή ρούχων, τότε αυτή δεν αφαιρεί μόνο το χρώμα που "κάθησε" πάνω στο ρούχο, αλλά το αποχρωματίζει εντελώς, φέρνοντας το στην αρχική απόχρωση που είχε το ρούχο, πριν βαφτεί από την εταιρία κατασκευής. Αν το πλένατε μερικές φορές μόνο του, με ισχυρή δόση απορρυπαντικού, ίσως έφευγε το χρώμα που είχε κάτσει στο ρούχο (τουλάχιστον όσες φορές έχει τυχεί σε μένα, αυτό κάνω και συνήθως φεύγει κάποια στιγμή).
  Τώρα υποθέτω ότι αν οι μπλούζες ξεβάφτηκαν πλήρως, και είναι κάπως σαν μουντό γκρι ή πορτοκαλί. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις βάψετε στην απόχρωση που θέλετε, απλώς για να μην έχει διχρωμίες, καλό είναι να έχουν ξεβαφτεί πλήρως. Αν έχουν ξεβαφτεί, μπορείτε να δοκιμάσετε στην ίδια απόχρωση που είχαν και πριν οι μπλούζες, αλλιώς θα πρέπει να δοκιμάσετε μια πιο σκούρα απόχρωση για πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

  Προτιμήστε βάψιμο στο πλυντήριο( με την κατάλληλη βαφή), καθώς είναι πιο ξεκούραστο και κάνει καλύτερο ξέβγαλμα.

 8. Χρησιμοποιησα ξεβαφτικο ρουχων σε μια κόκκινη και μια μπορντό μπλούζα γιατί έβαψαν από μαύρο ρουχο με αποτέλεσμα να ξεβαψουν τα χρώματα τους. Υπάρχει λύση? Ευχαριστώ

 9. Δεν μπορείτε να είστε σίγουρη αν δεν δοκιμάσετε. Εξαρτάται καθαρά απο το τι είναι ο λεκές. Αν ο λεκές έχει απλώς βάψει τις ίνες (πχ μαρκαδόρος), λογικά μια πιο σκούρα απόχρωση θα το καλύψει πλήρως. Αν έχει αλλοιώσει ή έχει επικαλύψει τις ίνες του ρούχου (δηλαδή αν στο σημείο του λεκέ ο ύφασμα έχει διαφορετική υφή), δεν θα πίασει η μπογιά πάνω ή θα έχει διαφορετική απόχρωση από το υπόλοιπο ρούχο, οπότε μετά ο λεκές θα είναι πιο χτυπητός στο μάτι.

  Ίσως η πιο απλή λύση, θα ήταν να προσπαθήσετε να βάψετε την βερμούδα σε μια κοντινή απόχρωση του λεκέ, αν ο λεκές είναι πιο σκούρος από την βερμούδα. Αν ο λεκές είναι πιο ανοιχτός μπορείτε να δοκιμάσετε να την βάψετε πάλι μπεζ, αν και με πιο σκούρο χρώμα θα έχετε σίγουρα πιο καλό αποτέλεσμα.

  Αν δεν έχετε ξαναβάψει, προτιμήστε βαφές πλυντηρίου και βάψιμο στο πλυντήριο. Είναι πολύ πιο απλή η διαδικασία, δεν χρειάζεται επιπλέον ξέβγαλμα και είναι πιο δύσκολο να γίνει "μπάλωμα"

 10. Καλησπέρα! Θέλω να βάλω μια μπεζ βερμουδα επειδή έχει έναν λεκέ (δεν ξέρω από τι) που δεν φεύγει με τίποτα, ούτε με χλωρινη. Δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, με τα πλυσιματα και τα διάφορα φαίνεται ελαφρά , σαν σκιά είναι περισσότερο. Θα κρυφτεί αν βάψω το ρούχο ένα σκούρο χρώμα;

 11. Κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν διάφορα επαγγελματικά βαφεία, που αναλαμβάνουν βάψιμο ρούχων για επαγγελματίες. Κάποια από αυτά φαίνεται ότι κάνουν και ατομικές βαφές. Για να μην κάνω διαφήμιση σε κάποιο, μπορείτε να πατήσετε στο google "βαφεία ρούχων" και την περιοχή σας και θα σας βγάλει σίγουρα κάποια αποτελέσματα (για Αθήνα σίγουρα). Δυστυχώς δεν ξέρω κόστος, καθώς δεν έχω απευθυνθεί ποτέ σε κάποιο από αυτά. Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει, μπορεί να αναφέρει αν θέλει.

  Τώρα βάψιμο ρούχων υποστηρίζουν ότι κάνουν και αρκετά στεγνό-καθαριστήρια ρούχων, κυρίως για δερμάτινα. Από προσωπική/συγγενική σχέση με 2 επαγγελματίες του χώρου, γνωρίζω ότι μόνο όταν πρόκειται για δερμάτινα τα στέλνουν σε ειδικό βαφείο. Όλα τα υπόλοιπα υφάσματα, τα βάφουν και οι δύο επαγγελματίες μόνοι τους με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία, που περιγράφεται στο παραπάνω άρθρο. Ο λόγος προφανώς είναι το κόστος, το οποίο μάλλον θα ήταν ασύμφορο για ένα απλό ρούχο να σταλεί σε βαφείο και να μπορέσει να έχει κέρδος και ο βαφέας και ο ιδιοκτήτης του στεγνό-καθαριστηρίου. Σίγουρα λόγω εμπειρίας, το βάψιμο θα είναι αρκετά καλύτερο από κάποιον εντελώς αρχάριο, αλλά όταν η διαδικασία και οι βαφές είναι ίδιες, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα κάνατε μόνος/η σας σπίτι, με μικρότερο κόστος. Φυσικά, δεν υποστηρίζω ότι όλα τα καθαριστήρια που προσφέρουν βαφή ρούχων στις υπηρεσίες τους, κάνουν ακριβώς το ίδιο, απλώς υποθέτω ότι θα γίνεται το ίδιο και από άλλους. Πιθανώς κάποια πιο μεγάλα και πιο εξειδικευμένα στεγνό-καθαριστήρια να χρησιμοποιούν πιο επαγγελματικές μεθόδους βαψίματος, επιτυγχάνωντας καλύτερα αποτελέσματα.

 12. Η ερώτησή σας μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά μόνο από κάποιον χημικό (ίσως και χημικό μηχανικό). Το πόσο, και αν είναι τοξικές οι βαφές, δυστυχώς δεν το γνωρίζω. Σίγουρα καλό είναι τα σκεύη μαγειρικής να τα έχουμε μόνο για μαγειρική και για τέτοιες χρήσεις να έχουμε ειδικά σκεύη.

  Τώρα αν μπορεί να καθαριστεί η κατσαρόλα?Λογικά ναι μπορεί, ειδικά αν είναι ανοξείδωτη. Όλα τα χημικά μπορούν να καθαριστούν ή να αδρανοποιηθούν, θεωρητικά τουλάχιστον. Το πρόβλημα δυστυχώς, είναι ότι οι βαφές δεν αναφέρουν τι χημικά χρησιμοποιούν παρά μόνο ότι είναι ερεθιστικές για το δέρμα και όλες τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε όταν τις χρησιμοποιείτε, οπότε είναι λίγο δύσκολο να είστε σίγουρη για οτιδήποτε, εφόσον δεν ξέρετε ακριβώς τα χημικά που χρησιμοποιούν. Μπορεί τα χημικά αυτά μετά από την αντιδράσεις, κατά τη διάρκεια του βαψίματος, να αδρανοποιούνται ή να σχηματίζουν ακίνδυνες ενώσεις μπορεί και όχι. Πάντως από τις σημάνσεις δεν έχω δει κάποιο σήμα τοξικότητας ή άλλα πολύ επικίνδυνα σήματα (πχ μόλυνσης υδροφόρου ορίζοντα), οπότε μάλλον είναι τόσο επικίνδυνες για την υγεία, όσο περίπου και ένα κοινό απορρυπαντικό πλυντηρίου.
  Αν η κατσαρόλα σας είναι ακριβή και θέλετε να την καθαρίσετε, θα πρέπει σίγουρα να κάνετε συνδυασμό όλων των γνωστών μεθόδων καθαρισμού (τρίψιμο,ξύδι, ατμός/βράσιμο…) 2 και 3 φορές με πάρα πολύ καλό ξέπλυμα κάθε φορά, για να είστε σίγουρη ότι δεν έχει κατάλοιπα, αλλά η απόφαση εξαρτάται καθαρά από εσάς, αφού πρόκειται για την υγεία σας.

  Τώρα όσο αναφορά το αλάτι, είναι απαραίτητο στην διαδικασία βαψίματος για να γίνει επιτυχημένη η βαφή. Ο λόγος έχει να κάνει με την φυσική και την χημεία (και η βαφή και το ρούχο έχουν αρνητικό φορτίο και απωθεί το ένα το άλλο, οπότε χρησιμοποιείται αλάτι το οποίο είναι θετικά φορτισμένο για να γίνει η ένωση). Με απλά λόγια το αλάτι κάνει το ρούχο πιο φιλικό προς τη βαφή και έτσι μπορεί να γίνει η ένωση καλύτερα. Αυτό ισχύει για τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από φυσικά φυτικά προϊόντα (βαμβάκι, λινά…). Για τα συνθετικά και τα μάλλινα χρησιμοποιείται ξύδι για να γίνει πιο όξινο το ph του διαλύματος ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η βαφή.

 13. Έβαλα κι εγώ να βαψω ενα παντελόνι του άντρα μου μαυρο…και μετα διάβασα οτι δεν πρέπει να χρησιμοποιησω σκεύη που έχω στην κουζίνα λόγω του οτι οι βαφές είναι χημικές…κι έβαλα τη μεγάλη μου κατσαρόλα… Μπορει να ξαναχρησιμοποιηθεί η την ξεγραφω;;;κι αν ναι πως να την καθαρισω
  Και κάτι άλλο το αλάτι που χρησιμεύει;

 14. Το φόρεμα, εφόσον είναι από υλικό που βάφεται, θα βαφτεί σίγουρα. Το ότι προηγήθηκε χλωρίνη, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, αφού η χλωρίνη ουσιαστικά εξουδετερώνει το χρώμα. Βέβαια αναλόγως και το ύφασμα, προκαλεί μια μικρή ζημιά και στις ίνες του ρούχου. Γιαυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται ξεβαφή ρούχων.

  Τώρα εφόσον η βαφή θα είναι πολύ πιο σκούρα, δεν νομίζω να κάνει διχρωμία στο σημείο που έχει τα μικρά στίγματα. Καλό είναι πάντως το ρούχο να έχει περίπου την ίδια απόχρωση για να μην υπάρχει ο φόβος των στιγμάτων ή μπαλωμάτων. Αλλά ειδικά το μαύρο χρώμα πετυχαίνει (σχεδόν πάντα)με την πρώτη. Τα πιο ανοιχτά χρώματα είναι λίγο πιο επίφοβα και δύσκολα να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα με την πρώτη.

  Υποθέτω ότι το φόρεμα τώρα είναι άχρηστο, οπότε δεν έχετε κάτι να χάσετε (εκτός από τα 1-2 ευρώ της βαφής αν δεν πάει καλά).

 15. Καλησπερα ενδιαφερον το κειμενο σας.Να ρωτησω κ εγω κατι;
  Ειχα ενα φορεμα μακρυ πορτοκαλι χρωμα ,το εβαλα σε χλωρινη κ ξεβαψε αλλα εχει μικρα στιγματα απο χρωμα θολα .Αμα παρω μαυρη βαφη θα βαφτει ή αδικος κοπος;
  Ρωταω γιατι προηγηθηκε χλωρινη .Ευχαριστω εκ των προτερων.

 16. Εξαρτάται το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαγιό. Αν είναι 100% πολυεστέρας (που νομίζω είναι, τουλάχιστον τα περισσότερα ανδρικά), όχι δεν θα καταφέρετε να το βάψετε, τουλάχιστον με κοινές βαφές του εμπορίου, καθώς αυτές οι βαφές δεν βάφουν τον πολυεστέρα. Στο εξωτερικό τελευταία, κάποιες εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει κάποιες ειδικές βαφές που υπόσχονται ότι βάφουν 100% πολυεστέρα, αλλά 1ον προσωπικά δεν τις έχω δοκιμάσει για να σας πω αν ισχύει, και 2ον το κόστος μαζί με τα μεταφορικά πιθανώς να υπερβαίνει το κόστος ενός καινούργιου μαγιό, αν δεν αγοράσετε αρκετές βαφές.

  Τώρα αν είναι νάιλον ή λύκρα (που ίσως είναι κάποια γυναικεία) τότε ναι (λογικά) βάφεται. Απλώς αν είναι πολύχρωμο μπορεί να μην έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα με την πρώτη φορά και σίγουρα χρειάζεται πάρα πάρα πολύ καλό ξέβγαλμα πριν πάτε πρώτη φορά σε θάλασσα/πισίνα.

  Σίγουρα πάντως και νάιλον να είναι, δεν είναι σίγουρη η επιτυχία. Αν το δοκιμάσετε προτιμήστε το πλυντήριο, καθώς κάνει πιο καλό ξέβγαλμα.
  Αν βρω κάποιο παλιό μαγιό που δεν είναι πολυεστέρας θα δοκιμάσω για να δω και εγώ τα αποτελέσματα και αν κρατάει το χρώμα.

 17. Γεια σας

  Δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό που θέλετε δυστυχώς, τουλάχιστον εύκολα. Λευκή βαφή δεν υπάρχει αν δεν κάνω λάθος.
  Το αυθεντικό χρώμα των φυσικών υφασμάτων δεν είναι ποτέ πραγματικά λευκό. Ακόμα και τα βαμβακερά ή τα μάλλινα έχουν λίγο πιο κιτρινωπή ή γκρίζα απόχρωση στην αρχική τους μορφή. Τα ολόλευκα ρούχα γίνονται με ειδική χημική επεξεργασία σε αρκετά στάδια. Το χλώριο είναι βασικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία από όσο ξέρω, αλλά μαζί και άλλα χημικά (όπως ένα είδος λουλάκι).
  Τα βαμμένα ρούχα δεν έχουν περάσει από αυτή τη χημική επεξεργασία, γιατί δεν χρειάζεται. Έτσι η απόχρωση τους πριν βαφούν δεν είναι όλολευκη. Με το χλώριο αφαιρούνται οι βαφές από το ρούχο, οπότε έρχεται στην αρχική κατάσταση που είχε πριν βαφεί η οποία στα βαμμένα ρούχα δεν ήταν ολόλευκη.

  Θα μπορούσατε ίσως να δοκιμάσετε πιο ισχυρές δόσεις χλωρίνης (λογικά για να βγήκε σομόν θα πρέπει να είχατε βάλει μικρή σχετικά δόση) και πλύσεις με λουλάκι αλλά δεν νομίζω να πετύχετε πραγματικά ολόλευκο ρούχο, αν δεν ήταν εξαρχής λευκό. Και δεν νομίζω να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε όλα τα ρούχα. Εξαρτάται από το είδος του υφάσματος το αποτέλεσμα.

  Στα συνθετικά υφάσματα πρέπει να είναι λίγο διαφορετική η διαδικασία και ο τρόπος λεύκανσης.

  Προσωπικά δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ, αν και είναι μια καλή ιδέα για μελλοντική δοκιμή.
  Αν πιστεύετε ότι αξίζουν τα ρούχα σας όλη αυτή τη διαδικασία μπορείτε να το δοκιμάσετε, δεν χάνετε κάτι. Αν και σας είπα το πιθανότερο είναι να μην είστε απόλυτα ευχαριστιμένη με το τελικό αποτέλεσμα.

 18. καλησπερα!!!!θα μπορουσα να εχω μια μικρη βοηθεια ; εχω καποια ρουχα που εξαιτιας του χρωματος τους δεν μπορω να τα φορεσω…θα μπορουσα να μετατρεψω καποια απο αυτα σε λευκα; κι αν ναι πως ; δοκιμασα με χλωρινη αραιωμενη σε νερο σε ενα παλιο , βαμβακερο , φουξια φορεμα αλλα πρωτον διαφανιζει τωρα πια και δευτερον δεν ειναι λευκο αλλα σομον… υπαρχει τροπος ; ευχαριστω κ των προτερων΄…

Σχολιάστε! Όλα τα σχόλια απαιτούν έγκριση από τον διαχειριστή, πριν δημοσιευτούν. Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός.