Πως μπορείτε να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας

64
βαφές ρούχων σε σκόνη

Το βάψιμο ρούχων είναι κάτι που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχή γινόταν με φυσικές βαφές από διάφορα υλικά (κοχύλια, λουλούδια, βότανα…). Τα τελευταία χρόνια γίνεται κυρίως με τεχνητές ανεξίτηλες βαφές. Πως μπορείτε όμως να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας; 

 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε τα ρούχα σας, με φυσικές οικολογικές βαφές, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.
 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε μάλλινα ρούχα, πατήστε εδώ
 • Αν θέλετε να δείτε πως θα βάψετε πάνινα παπούτσια, πατήστε εδώ

Πως να βάψετε τα ρούχα

Μπορούν να βαφούν σχεδόν όλα τα είδη των ρούχων (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά, μάλλινα, λύκρα, νάιλον..) με λίγο διαφορετική διαδικασία και τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το ύφασμα.
Φυσικά υπάρχουν και υφάσματα που δεν μπορούν να βαφούν, τουλάχιστον χωρίς την χρήση πολύ εξειδικευμένων βαφών. Ένα τέτοιο «δύσκολο» ύφασμα, είναι ο πολυεστέρας.
Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα ενός ρούχου, να βάψουμε για παράδειγμα κόκκινο ένα λευκό, μαύρο ένα μπλε (καλό είναι πάντως αν είναι ισχυρότερη η πρώτη βαφή από αυτήν που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, να χρησιμοποιούμε πρώτα μια ξεβαφή ρούχων. Έτσι π.χ. αν θέλουμε να βάψουμε γκρίζο ένα μαύρο μπλουζάκι, πρέπει να το ξεβάψουμε πρώτα, αλλιώς ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία του βαψίματος αρκετές φορές για να πιάσει)

Που θα βρείτε βαφές για τα ρούχα

Τις βαφές μπορούμε να τις προμηθευτούμε από μαγαζιά που έχουν είδη ραπτικής, κλωστικά, αξεσουάρ ρούχων. Υπάρχουν και αρκετά e-shops (Ελληνικά και ξένα) που τις πωλούν πλέον, ενώ πάντα μια καλή λύση για premium βαφές είναι και το  Amazon.
Το κόστος της βαφής είναι πολύ μικρο. Υπολογίστε περίπου ένα με ενάμιση ευρώ το ρούχο, εκτός και αν βάψετε κάποιο δύσκολο ρούχο ή κάνετε κάτι εξειδικευμένο, οπότε το κόστος ανεβαίνει.
Ποικιλία χρωμάτων από συγκεκριμένη εταιρία
Ποικιλία χρωμάτων από συγκεκριμένη εταιρία
Δυστυχώς η ποικιλία των χρωμάτων δεν είναι τεράστια, αν και αναλόγως την εταιρία, μπορείτε να βρείτε αρκετές αποχρώσεις.

Στάμπες και γαζιά

Οι στάμπες δεν επηρεάζονται από την βαφή, συνήθως μένουν ανέπαφες ή στη χειρότερη απλώς ξεθωριάζουν λίγο τα χρώματα τους. Το πιο κακό αποτέλεσμα σε στάμπα μέχρι στιγμής που είχα, ήταν μια πορτοκάλι στάμπα να γίνει μετά από το βάψιμο κάπως σαν καφέ.
Αν υπάρχουν ξώγαζα ή γενικά ραφές συνήθως αλλάζουν λίγο χρώμα και παίρνουν μια ανοιχτή απόχρωση της βαφής που χρησιμοποιείται (δηλαδή για παράδειγμα, μια λευκή ραφή σε μια μπλούζα όταν βάφτηκε με μαύρο χρώμα έγινε κάπως σαν γκρι), αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από υλικό κατασκευής της κλωστής. Αν είναι νάυλον ή πολυεστερικές δεν επηρεάζονται τόσο πολύ (συνήθως καθόλου).

Διαδικασία για βαμβακερά σε κατσαρόλα

βάψιμο ρούχων στον Μεσαίωνα
Παραδοσιακό βάψιμο ρούχων σε καζάνι αποτυπώνεται σε Μεσαιωνικό πίνακα του 15ου αιώνα
Το βάψιμο σε κατσαρόλα ή καζάνι, είναι η παραδοσιακή μέθοδος με την οποία βάφονται τα ρούχα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι σχετικά απλή αν και απαιτεί κάποιο χρόνο και κόπο.

Πλεονεκτήματα

 • Μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί.
 • Μπορείτε να βάψετε μερικώς ρούχα
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε ξεχωριστές τεχνικές (dip-dyeing)
 • Με την ίδια βαφή μπορείτε να βάψετε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι στο πλυντήριο

Μειονεκτήματα

 • Θέλει συνεχώς ανακάτεμα
 • Έχει αναθυμιάσεις, οπότε πρέπει κανονικά να φοράτε μάσκα
 • Αν δεν ανακατέψτε καλά, υπάρχει η περίπτωση να κάνετε “μπαλώματα” στη βαφή
 • Θα πρέπει να “θυσιάσετε” μια κατσαρόλα που από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιείται μόνο για βαφές ρούχων.

 

Διαδικασία:
 1. Διαλύουμε το χρώμα σε 1 κιλό ζεστό νερό και το ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
 2. Σε ένα μεταλλικό δοχείο (κατσαρόλα,η οποία καλό θα είναι να είναι μακρόστενη και όχι ψηλή για να απλωθεί καλά το ρούχο μέσα και να μην είναι μαζεμένος) βάζουμε 10 λίτρα ζεστό νερό.
 3. Αδειάζουμε στο μεταλλικό δοχείο το μείγμα με το νερό και τη μπογιά και το ανακατεύουμε καλά και εκεί και προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλάτι (χοντρικά μια χούφτα )
 4. Βρέχουμε καλά το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε και μετά το τοποθετούμε μέσα στο μεταλλικό δοχείο με τη μπογιά.Το ανακατεύουμε όσο μπορούμε και προσέχουμε μην έχει μείνει αέρας στο ρούχο και φουσκώσει ή μην είναι πάρα πολύ μαζεμένο.Το ιδανικό είναι να είναι όλο βυθισμένο στο διάλυμα και να είναι απλωμένο όσο γίνεται στο δοχείο.
 5. Το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με μια ώρα ανακατεύοντας στην αρχή για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια ανά 10-15 λεπτά (για να βαφεί ομοιόμορφα παντού). Μετά το βγάζουμε, το ξεπλένουμε πρώτα με ζεστό νερό και σταδιακά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι να γίνει κρύο στο τέλος και το απλώνουμε στη σκιά για να στεγνώσει (ποτέ μην το απλώνεται απευθείας στον ήλιο).
Όταν στεγνώσει είναι έτοιμο (ίσως τη πρώτη φόρα βγάλει λίγο χρώμα στο πλύσιμο, γιαυτό καλό είναι να πλυθεί μόνο του το ρούχο η με ρούχα παρόμοιου χρώματος).

Βάψιμο στο πλυντήριο

 

Vapsimo_rouxon_8_v1Το βάψιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο πλυντήριο αν θέλουμε. Υπάρχουν ειδικές βαφές για πλυντήριο που βάφουν σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από τι κοινές, αν και μπορείτε να βάψετε με όλες.

Πλεονεκτήματα

 • Μικρότερη πιθανότητα για ‘μπαλώματα’
 • Κανένας κόπος
 • Καλύτερο ξέβγαλμα

Μειονεκτήματα

 • Δεν μπορείτε να βάψετε αρκετά ρούχα μαζί
 • Έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς χρησιμοποιείτε αναλογικά περισσότερη βαφή
 • Μακροχρόνια χρήση σε βαφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πλυντήριο ή τον κάδο
Η διαδικασία στο πλυντήριο είναι η εξής
 1. Βάζουμε στο κάδο του πλυντηρίου τη κατάλληλη ποσότητας βαφής μαζί με το αλάτι.
 2. Τοποθετούμε το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε
 3. Βάζουμε το πρόγραμμα με τη θερμοκρασία που χρειάζεται η βαφή που έχουμε (για κοινές >=90 βαθμούς) χωρίς πρόπλυση. Αν το πλυντήριο το επιτρέπει βάζουμε και έξτρα ξέβγαλμα.
 4. Όταν τελειώσει το αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα σκιερό μέρος.
Προσοχή πάντα διαβάζετε τις οδηγίες της βαφής. Μπορεί η βαφή που έχετε αγοράσει να χρειάζεται διαφορετική διαδικασία.

Βάψιμο σε πλαστική λεκάνη

 
Βάψιμο ρούχων σε λεκάνηΑν δεν θέλουμε να λερώσουμε κατσαρόλες ή δεν θέλουμε η βαφή να γίνεται κοντά στη κουζίνα για οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να βράζουμε καλά το νερό σε μια κατσαρόλα και μετά να το βάζουμε μαζί με τη βαφή σε μια στενόμακρη λεκάνη πλαστική και να το αφήσουμε μια μιάμιση ώρα εκεί, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία με την βαφή στην κατσαρόλα.

Βάψιμο σε μάλλινα ρούχα

Για περισσότερα σχετικά με το βάψιμο σε μάλλινα ρούχα, μπορείτε να δείτε εδώ.

Λάθη που δε πρέπει να γίνονται

 • Δεν πλένουμε πότε με απορρυπαντικά, στο πλυντήριο ή στο χέρι, το ρούχο πριν το ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό και το αφήσουμε να στεγνώσει καλά την πρώτη φορά. Το πιθανότερο είναι να μην βαφεί καλά το ρούχο και να έχει μπαλώματα.
 • Δεν βάζουμε ξύδι στη βαφή αν βάφουμε βαμβακερά, το ξύδι χρησιμοποιείται στο βάψιμο των μάλλινων.
 • Δεν βάζουμε μανταλάκια στο άπλωμα. Μπορεί να γίνουν σημάδια πριν στεγνώσει η βαφή.
 • Δεν κάνουμε το άπλωμα απευθείας στον ήλιο. Μόνο σε σκιερό μέρος.
 • Δεν χρησιμοποιούμε σκευή ή αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Η μπογιά είναι πιθανώς τοξική. Πάντα φοράμε γάντια.

Υφάσματα που βάφονται με επιτυχία

Υφάσματα που δε βάφονται ή θέλουν ειδική βαφή και διαδικασία

 • Αδιάβροχα υφάσματα
 • Γυαλιστερά υφάσματα
 • Πολυεστερικά υφάσματα (θέλουν ειδική βαφή για πολυεστέρα )  

Κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας 

Απόλυτη επιτυχία;

Κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί 100% επιτυχία από τη πρώτη φορά. Η βαφή θα πρέπει να γίνεται για αποκατάσταση ήδη κατεστραμμένων ρούχων ή πειραματισμό σε κάποια μικρής αξίας, ειδικά τις πρώτες φορές.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Όχι, οι βαφές με το καιρό ξεβάφουν. Κάποιες πιο γρήγορα, άλλες κρατάνε λίγο περισσότερο. Έχει σημασία όμως και το ύφασμα. Πάντως θα πρέπει να έχετε στο νου σας, ότι αν το ρούχο θα πλένεται συχνά, θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία κάποια στιγμή.

Κάντε δοκιμές και πειραματιστείτε

Αν θέλετε να βάψετε κάποιο περίεργο ύφασμα ή κάποιο πολύ καλό ρούχο και έχετε άγχος για το αποτέλεσμα, κάντε πρώτα δοκιμή σε κάποιο ρετάλι αντίστοιχου υφάσματος, για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Επιτυχία με τη πρώτη φορά;

Κάποια ρούχα πετυχαίνουν με τη πρώτη φορά, πολλά όμως όχι. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να δείτε ‘μπαλώματα’ που θα σας αναγκάσουν να επαναλάβετε την διαδικασία, ειδικά αν τα βάψετε σε κατσαρόλα.

Όλες οι βαφές ακολουθούν την ίδια διαδικασία;

Όχι, κάθε βαφή μπορεί να ακολουθεί εντελώς διαφορετική διαδικασία. Υπάρχουν πλέον δεκάδες είδη βαφών. Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Αν δεν υπάρχουν οδηγίες, ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω.

Καλό ξέπλυμα!!!

Αν δε θέλουμε να δούμε τη βαφή να μένει πάνω στο σώμα μας ή σε άλλα ρούχα που θα έρθουν σε επαφή με το βαμμένο ρούχο, ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το ρούχο μετά τη βαφή. Επίσης καλό είναι επίσης, να μην φορέσουμε φρεσκοβαμμένο ρούχο βροχερή μέρα, γιατί είναι αρκετά καλές οι πιθανότητες αν γίνουμε μούσκεμα, να ξεβάψει λίγο πάνω μας.
Ακόμα και αν δεν το βάψετε στο πλυντήριο, μια καλή λύση για καλό ξέπλυμα είναι να το βάλετε σε 1-2 κύκλους του πλυντηρίου χωρίς ή με πολύ λίγο απορρυπαντικό, όταν το ρούχο στεγνώσει.

Το λευκό ξύδι είναι φίλος σας

Αν θέλετε το βαμμένο ρούχο να κρατήσει λίγο περισσότερο, τότε πριν κάθε πλύσιμο μπορείτε να το βουτάτε για καμία ώρα σε ένα διάλυμα λευκού ξυδιού. Αυτό θα αποτρέψει το χρώμα από το να ‘δραπετεύσει’ από το ρούχο κατά το πλύσιμο.

Συμβουλές από αναγνώστες

Μια πολύ καλή συμβουλή από τον χρήστη ‘Βαψορουχας‘, που νομίζω έχει βάση, είναι ότι ένα καλό σιδέρωμα μετά το πρώτο στέγνωμα σταθεροποιεί τη βαφή καλύτερα.
Αν έχετε ανακαλύψει και εσείς κάποια διαφορετική διαδικασία ή έχετε κάποια συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει, μπορείτε να την συμπληρώσετε στα σχόλια.


Φωτογραφίες από βαφές

Μαύρο Polo μπλουζάκι
Polo μπλουζάκι
Αυτό ήταν ένα “πετροπλυμμένη”μπλε πόλο μπλουζάκι που είχε κόψει από τον ήλιο και είχε γίνει σαν γκρίζο σχεδόν. Τώρα είναι μαύρο.
Merc T-Shirt
Merc με στάμπα
Αυτό ήταν λίγο περίεργο το αρχικό του χρώμα και δε ξέρω πως ακριβώς να το περιγράψω.
Ήταν μια απόχρωση του μπλε που φαινόταν σαν τσαλακωμένο πάντα.
Βάφτηκε και αυτό μαύρο. Το έβαλα κυρίως για να φανεί η στάμπα η οποία δε πειράχθηκε καθόλου (ξεθώριασαν ελάχιστα τα ανοιχτά χρώματα που είχε).
Παντελόνι καπαρντίνα
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή ρούχων
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή
Βαμβακερό παντελόνι πριν και μετά τη βαφή

Αυτό ήταν ένα βαμβακερό παντελόνι που το αρχικό του χρώμα ήταν μια απόχρωση του κίτρινου. Βάφτηκε με τη βαφή Rimo μπεζ 2 φορές. Δεν έγινε ακριβώς μπεζ αλλά η απόχρωση που βλέπεται. Η ετικέτα έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφη. Το ίδιο και οι ραφές του.

Beneton T-shirt : Ανοιχτό γκρι σε γκρι σκούρο
To t-shirt αυτό της Benetton, είχε ξεχαστεί στον ήλιο μια πολύ ηλιόλουστη μέρα και έκοψε. Στην αριστερή φώτο φαίνονται καθαρά τα σημεία που είχε κόψει. Βάφτηκε στο πλυντήριο με γκρι σκούρο της RIMO και δεξιά είναι το αποτέλεσμα. Καλύφθηκαν εξίσου καλά όλα τα μέρη, ξεβαμμένα ή μη (οι διαφορές στην απόχρωση στην δεξιά φώτο είναι από το φλας της φωτογραφικής μηχανής). Η στάμπα δεν επηρεάστηκε καθόλου.
Converse «σταράκια» : Λαδί ανοιχτό σε λαδί σκούρο
βάψιμο σε σταράκια
Παλιά παπούτσια Star που βάφτηκαν από ανοιχτό ξεθωριασμένο λαδί σε χακί
Αυτά ήταν κάποια πολύ παλιά σταράκια που είχα και είχαν ξεθωριάσει από τις πολλές πλύσεις. Το αρχικό χρώμα ήταν ανοιχτό λαδί και έγινε χακί. Η βαφή έγινε στο πλυντήριο. Μπορείτε να το δείτε πιο αναλυτικά εδώ.

Μάλλινη ζακέτα

Πως βάφουμε μάλλινα ρούχα
Βάψιμο μάλλινης ζακέτας από λευκό σε γκρι-μπλε

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην σελίδα supereverything.gr τον Νοέμβρη του 2009
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως φτιάχνουμε φωτιζόμενο κάδρο σε ότι σχέδιο θέλουμε
Επόμενο άρθροΑκόνισμα Ψαλιδιών
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
64 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαίρη

Καλησπέρα σας. Πολύ ενδιαφέροντα όσα δημοσιεύετε.Χθές αντιμετώπισα ένα πρόβλημα μετά τη αλλαγή χρώματος σε ένα καλοκαιρινό σακκάκι. Ήταν εκρού και το έβαψα με μπεζ βαφή. Παρατήρησα ότι σε κάποια σημεία ψηλά στους ώμους και στα μανίκια υπήρχαν κηλίδες μουσταρδί και ελάχιστες μπλέ σαν από στυλό. Πριν το βάψω δεν υπήρχε κανένα σημάδι στο ρούχο είτε απο στυλό είτε ό,τιδήποτε άλλο. Διορθώνεται; Δεν θα ήθελα να το βάψω σκούρο χρώμα.

admin

Κοιτάξτε, δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι ανάλογο. Να κάνει μπάλωμα, δηλαδή να μην βαφεί ένα σημείο γίνεται, αλλά να βαφεί σε τόσο διαφορετικό χρώμα σε συγκεκριμένα σημεία νομίζω είναι δύσκολο. Ή η βαφή είχε κάποιο θέμα (το όποιο δεν μου έχει συμβεί ποτέ) ή συνέβει κάτι άλλο (ίσως σε εκείνα τα σημεία είχε πέσει κάποιο υλικό πχ συστατικά από αποσμητικό που δεν φαινόταν καλά και με την βαφή αντέδρασε και άλλαξε χρώμα ή είναι σημάδι που έγινε κατά την βαφή από αντίδραση με κάποιο άλλο υλικό που ακούμπησε). Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν είναι λεκές και δοκιμάζετε… Διαβάστε περισσότερα »

Μαίρη

Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Κάτι ακόμα θα ήθελα να ρωτήσω. Δοκίμασα να βάψω κάποια φορέματα σε άριστη κατάσταση που δεν φόραγα λόγω έντονου χρώματος, από κόκκινο τα δύο και μώβ το τρίτο, και ένα μαύρο που είχε ξεθωριάσει το κάτω μέρος του, να τα κάνω όλα μαύρα. Έβαλα δύο φακελλάκια βαφής μαύρης στο πλυντήριο με το αλάτι, ( να ομολογήσω ότι έβαλα αρκετά ρούχα καθώς πρόσθεσα ακόμα ένα φόρεμα μαύρη δαντέλα για φρεσκάρισμα και μια μπλούζα μαύρη), και δεν έγιναν μαύρα. Το μώβ παρέμεινε μώβ, τα κόκκινα έγιναν μπορντώ, και τα μαύρα ούτε κατάλαβαν τη βαφή, αφού το ξεθώριασμα… Διαβάστε περισσότερα »

Μαίρη

Και μπάλωμα έγινε στο λευκό τζήν που έβαψα. Με λίγα λόγια η εμπειρία ήταν πολύ δημιουργική, αφού τα είχε όλα. Θα το πλύνω όπως με συμβουλεύσατε και ευελπιστώ να έχω αποτέλεσμα θετικό.

admin

Σίγουρα βάλατε πάρα πολλά ρούχα στο πλυντήριο. Προσωπικά δεν έχω βάλει ποτέ πάνω από 2-3 ξεχωριστά κομμάτια σε 9κιλο κάδο. Τώρα τα προβλήματα μπορεί να είναι αρκετά. Καταρχάς υποθέτω ότι χρησιμοποιήσατε κλασσικές βαφές υψηλής θερμοκρασίας και όχι βαφή πλυντηρίου χαμηλής θερμοκρασίας. Το πιο βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με τα μοντέρνα, πιο οικολογικά πλυντήρια. Για να γίνει σωστά το βάψιμο, χρειάζεται πρόγραμμα χωρίς πρόπλυση στους 90. Μερικά μοντέρνα πλυντήρια δεν έχουν τέτοιο πρόγραμμα και έτσι χάνεται η βαφή. Τα καλύτερα πλυντήρια για βάψιμο ήταν τα παλιά, καθώς δεν είχαν εξελιγμένα προγράμματα πλύσης. Τώρα το πλυντήριο σας μπορεί να λέει πλύσιμο… Διαβάστε περισσότερα »

Μαίρη

Πολύ κατατοπιστικά όσα λέτε. Επεχείρησα να κάνω την διαδικασία της αλλαγής χρώματος, επειδή είχα ήδη δοκιμάσει σε τέσσερα μπλουζάκια με βαφή της μάρκας αυτής σε μπλέ σκούρο και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλα, ανάλογα με το αρχικό χρώμα τους. Η δεύτερη απόπειρα ωστόσο, ήταν χρήσιμη σαν εμπειρία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Κώστας

Καλημέρα,πώς θα μπορούσα να βάψω παπούτσια από μαύρο καραβόπανο που έχει ξεβαψει από τον ήλιο;

admin

Καλησπέρα, αν είναι απλό καραβόπανο ναι. Αν έχει κάποια ειδική επίστρωση (πχ τα αδιάβροχα καραβόπανα), τότε λογικά όχι.

Αθηνά

Καλησπέρα, αγόρασα από κατάστημα ξεβαφη ώστε να ξεβαψω ένα βαμβακερό μπλουζάκι. Το μπλουζάκι έχει άσπρα σημάδια από χλωρίνη για ρούχα. Μου πρότεινε να το ξεβαψωε και να το βάψω ώστε να πετύχω καλύτερα να μη γίνουν στάμπες. Ωστόσο δεν είναι σίγουρη ότι θυμάμαι σωστά όσα μου είπε ο κύριος που μου την έδωσε. Μου έδωσε γραμμένες τις οδηγίες για το βάψιμο μετά βέβαια. Θα εκτιμούσα τη βοήθεια σας.

admin

To πρόβλημα με τα σημάδια χλωρίνης δεν είναι μόνο ότι είναι άλλο χρώμα, απλώς έχουν αλλοιωθεί λίγο και οι ίνες γιαυτό αν πάτε να βάψετε κατευθείαν μπορεί να έχει διαφορετική απόχρωση εκεί που ήταν τα σημάδια χλωρίνης. Έτσι, συνήθως χρησιμοποιούμε ξεβαφή. Τώρα συνήθως οι ξεβαφές έχουν περίπου τις ίδιες οδηγίες με την βαφή, δηλαδή βάζεις το φακελάκι σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό ή στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς και περιμένεις κάποια ώρα. Μερικές φορές χρειάζεται επανάληψη. Απλώς επειδή κάθε ξεβαφή ίσως έχει δικές της οδηγίες καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της ξεβαφής που έχετε εσείς. Λογικά θα τις… Διαβάστε περισσότερα »

Αθηνά

Ξεβαψιβο και βάψιμο

Χρυσανθη

Σε παιδικά / βρεφικά ρούχα είναι κατάλληλες οι βαφές αυτές;

admin

Δυστυχώς στις περισσότερες βαφές δεν υπάρχει καμία τέτοια επισήμανση. Σε βρεφικά προσωπικά δεν θα το ρίσκαρα ούτε για αστείο. Δεν νομίζω να υπάρχει θέμα από το φόρεμα του ρούχου, αλλά επειδή ένα βρέφος μπορεί να δαγκώσει ή να βάλει στο στόμα του το ρούχο, σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ρισκάρει κάποιος.
Σε παιδικά, εφόσον έχει γίνει παρα πολύ καλό ξέπλυμα μετά το βάψιμο και το ρούχο δεν βγάζει χρώμα, δεν νομίζω να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά και εκεί μόνο σε σχετικά μεγάλες ηλικίες που έχουν επίγνωση.

Harris Ast

Καλησπερα σε μαυρο βαμβακερο υφασμα το οποιο εχει “πιτσιλιες”χλωρινης τι προτεινεται?

admin

Το πρόβλημα με τα σημάδια χλωρίνης είναι ότι η καθαρή χλωρίνη δεν ξεβάφει απλώς το ρούχο, αλλά αλλοιώνει ελαφρά και τις ίνες του (αν έχετε πιάσει ένα ρούχο ξεβαμμένο με χλωρίνη θα δείτε ότι συνήθως είναι λίγο πιο άγρια η υφή του). Έτσι η βαφή δεν πιάνει και τόσο καλά μετά πάνω σε ξεβαμμένα ρούχα με χλωρίνη ή αν πιάσει ίσως έχει μία διαφορετική απόχρωση. Προφανώς επειδή τώρα είναι πρακτικά “κατεστραμμένο” δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε. Το καλό είναι ότι είναι μαύρο το ρούχο και ακόμα και αν έχει μία μικρή διαφορά στην απόχρωση δεν θα φαίνεται.

Harris Ast

Σας ευχαριστω πολυ.

Ifigenia Bourneli

Χρήσιμο άρθρο! Μου φέρανε δώρο αυτό το κατακκόνικο μπουφάν https://www.notos.gr/gynaika/rouha/palto-boufan/boufan/?view=Index&ProductCategoryID=208&Min=17&Max=420&sortBy=Default&pageSize=24 . Δεν παίζει να το φορέσω, οπότε ήρθε η ώρα του να γίνει μαύρο!

admin

Κοιτάξτε το συγκεκριμένο μπουφάν είναι 100% πολυεστέρας και ο πολυεστέρας είναι το πιο δύσκολο υλικό για βάψιμο. Απαιτεί ειδική (κανονικά καλή και ακριβή) βαφή και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι 100% επιτυχή. Επειδή είναι και μπουφάν με πολύ έντονο χρώμα (εννοώ το αρχικό) είναι ακόμα πιο δύσκολο. Προσωπικά, επειδή είναι και σχετικά ακριβό, αν είναι αφόρετο και με την ετικέτα θα σας έλεγα να προσπαθήσετε να το πουλήσετε και να μην επιχειρήσετε να το βάψετε. Αν το έχετε φορέσει και όντως πιστεύετε ότι δεν σας αρέσει, μπορείτε να το επιχειρήσετε αλλά μόνο με καλή βαφή ειδική για πολυεστέρα (ή γενικότερα… Διαβάστε περισσότερα »

Χρυσα πετροπουλου

Γεια σας , θα ήθελα να βάψω ένα γαλάζιο δερμάτινο τζακετ σε μαύρο. Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι πρόκειται για δερμάτινο ύφασμα (όχι γνήσιο).

admin

Καλημέρα σας. Δεν κατάλαβα τι εννοείτε με το “δερμάτινο ύφασμα (όχι γνήσιο)” που λέτε. Είναι αυθεντικό δερμάτινο, συνθετικό (δερματίνη) ή κάποιο άλλο υλικό. Αν είναι αυθεντικό δέρμα τότε βάφεται, αλλά η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που αναφέρεται στο άρθρο. Θέλετε ειδική βαφή για δερμάτινα ρούχα (το link από Αγγλικό amazon, αλλά λογικά μπορείτε να βρείτε και από Ελλάδα). Είναι λίγο πιο ακριβή και έχει εντελώς διαφορετική διαδικασία βαφής (κάποιες είναι σε μορφή σπρέι, κάποιες τις απλώνεται με σφουγγαράκι, κάποιες είναι σε μορφή ζελ…). Πρακτικά περίπου το ίδιο κάνουν και τα βερνίκια παπουτσιών. Αν θέλετε και πρόκειται για κάποιο… Διαβάστε περισσότερα »

Χρυσα πετροπουλου

Εννοούσα ότι είναι δερμάτινη. Σας ευχαριστώ πάντως πολύ για τις συμβουλές.

Στελιος

Γεια σας! Έχω ένα 100% βαμβακερό κόκκινο παντελόνι που έχει ξεβάψει αρκετά απ’τον ήλιο και θέλω να το βάψω πάλι κόκκινο. Το «πρόβλημα» είναι πως πρόκειται για παντελόνι τύπου cargo με πολλές εξωτερικές τσέπες. Αξίζει να προσπαθήσω ή θα έχω ανόμοιο αποτέλεσμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

admin

Γεια σας. Αν και οι τσέπες είναι και αυτές βαμβακερές, τότε δεν υπάρχει θέμα. Θα βαφούν κανονικά. Δεν βάφεται μόνο το εξωτερικό του ρούχου, αλλά όλο το ρούχο (τουλάχιστον τα μέρη που δεν είναι συνθετικά). Ακόμα και το εσωτερικό από τις τσέπες θα βαφεί κόκκινο. Προσωπικά έχω βάψει παρόμοιο παντελόνι και δεν είχα κανένα θέμα. Μόνο μην περιμένετε η βαφή να κρατήσει για πάντα. Όπως ξεθώριασε από τον ήλιο η αρχική βαφή του ρούχου, έτσι και η δικιά σας θα ξεθωριάσει μετά από κάποιο διάστημα. Ειδικά οι πολύ ανοιχτές βαφές δεν κρατάνε και πάρα πολύ. Απλώς πρέπει να προσέξετε η… Διαβάστε περισσότερα »

Jenny

Γεια σας. Έχω ένα βαμβακερό ροζ καπελάκι και θέλω να του αλλάξω το χρωμα επειδή έχει γίνει με λεκέδες. Τι να κάνω ?

admin

Αν είναι 100% βαμβακερό, βρίσκετε μία βαφή για βαμβακερά στο χρώμα της αρεσκείας σας και κάνετε την διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο για τα βαμβακερά (αν και καλό είναι αν υπάρχουν οδηγίες στην βαφή που αγοράσετε να διαβάσετε και αυτές γιατί ίσως είναι διαφορετικές. Για ευκολία θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο του πλυντηρίου και ίσως να χρησιμοποιήσετε την μισή βαφή αν είναι μόνο για το καπελάκι (και την άλλη μισή όταν ξεθωριάσει και χρειαστεί φρεσκάρισμα). Και σε μικρή λεκάνη μπορείτε να το βάψετε αν δεν θέλετε πλυντήριο. Το μόνο που θέλει προσοχή, επειδή είναι και καπέλο, είναι το… Διαβάστε περισσότερα »