Review: Ψαλίδα μπαταρίας Pellenc Prunion 150P

0
pellenc prunion review

H Pellenc είναι μία Γαλλική εταιρία με χρόνια εμπειρίας στις κλαδευτικές ψαλίδες. Θεωρείται από τις καλύτερες της αγοράς και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ποιότητα κατασκευής, οι μικρές μπαταρίες και το πλήθος των εξαρτημάτων που είναι συμβατά με τις μπαταρίες της. Η Pellenc Prunion είναι η μεγάλη δενδροκομική ψαλίδα (έχει και μία μικρότερη αμπελουργική και από το 2024 κυκλοφόρησε και η νεότερη έκδοση, η C45). To κόστος της μαζί με την μικρή μπαταρία είναι συνήθως στα 900 ευρώ, αλλά μπορείτε να την βρείτε σε προσφορά σε αρκετά καλύτερη τιμή.

Χαρακτηριστικά PELLENC PRUNION 150P

ΕταιρίαPellenc
ΜοντέλοPrunion 150P
ΤύποςΨαλίδα μπαταρίας
Χώρα κατασκευήςΓαλλία
Εγγύηση2 χρόνια
Τάση λειτουργίας43.2VDC
Ισχύς μοτέρ250 WATT
Μέγιστο πάχος κοπήςΈως 45 χιλιοστά
Βάρος ψαλίδας860 γραμμάρια
Δονήσεις0.92 μ/δ2
Όνομα μπαταρίαςULIB 150P
Κελιά12
Χωρητικότητα3 Ah
Βάρος845 γραμμάρια
Μέγιστη ισχύς μπαταρίας864 WATT
Χρόνος φόρτισηςΑνάλογα τον φορτιστή 4-8.5 ώρες

Τι υπάρχει στην συσκευασία

pellenc prunion 150p

Όπως όλα τα καλά εργαλεία η Pellenc έρχεται σε πολύ ποιοτικό βαλιτσάκι με το δικό του σειριακό αριθμό. Μέσα στο βαλιτσάκι υπάρχει η ψαλίδα, η ζώνη με την θήκη για τη μέση, η μπαταρία, ο φορτιστής, μερικά λάστιχα για να πιάνετε το καλώδιο στο χέρι και ένα σακουλάκι με λάδι, κλειδί και λίμα. Φυσικά υπάρχει και εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά (αρκετά αναλυτικό).

Εντυπώσεις από Pellenc Prunion 150P

H Pellenc Prunion 150P είναι μία πολύ καλή ψαλίδα. Απευθύνεται σε επαγγελματίες που θέλουν κάτι αξιόπιστο και ανθεκτικό που θα τους κρατήσει για πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ να τους προδώσει στο χωράφι. Δεν είναι η καλύτερη ή η ακριβότερη επαγγελματική ψαλίδα της αγοράς, όμως σίγουρα έχει πολύ καλό VFM. Υπάρχουν άλλες επιλογές που προσφέρουν περισσότερα (πχ ασφάλεια για τα δάκτυλα, μεγαλύτερο άνοιγμα σιαγόνων…) αλλά ανεβαίνει και η τιμή.

Μπαταρία στη μέση σημαίνει πιο ξεκούραστο κόψιμο

μπαταρία 150P pellenc

Η μεγάλη διαφορά που έχει η ψαλίδα Prunion με τις φθηνές είναι ότι η μπαταρία είναι εξωτερική και μπαίνει είτε στην τσέπη είτε στη ζώνη της μέσης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα γιατί δεν κρατάτε στο χέρι το βάρος της μπαταρίας. Έτσι είναι και πιο μικρή σε μέγεθος από τις ψαλίδες με μπαταρία στο εργαλείο αλλά και αρκετά πιο ελαφριά. Αυτό για κάποιον ερασιτέχνη που θέλει να κλαδέψει 50-100 ελιές δεν είναι τεράστια διαφορά, αλλά για έναν επαγγελματία που θα κλαδέψει 2-3 χιλιάδες δέντρα την άνοιξη είναι μεγάλη διαφορά στην κούραση αλλά και στη σωματική καταπόνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί αγρότες με τα χρόνια ταλαιπωρούνται με τενοντίτιδες ή πόνους στις αρθρώσεις.

Έτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση το βάρος της ψαλίδας είναι λιγότερο από 900 γραμμάρια, όταν υπάρχουν ψαλίδες με μπαταρία στο εργαλείο που ζυγίζουν πάνω από 2 κιλά.

Η μπαταρία αντέχει μέρες

μπαταρίες pellenc
Οι διαθέσιμες μπαταρίες της Pellenc από την επίσημη ιστοσελίδα. Οι συμβατές που προτείνονται είναι οι 3 πρώτες. Οι δύο πρώτες είναι ζώνης και η τρίτη είναι πλάτης με 2 εξόδους.

Παρότι αυτή είναι η πιο μικρή μπαταρία που έχει η Pellenc, αν θέλετε να δουλέψετε μόνο τη ψαλίδα δεν υπάρχει λόγος να πάτε σε κάτι μεγαλύτερο. Ακόμα και με αυτή μπορείτε να δουλέψετε επαγγελματικά ίσως και 2 μέρες χωρίς φόρτιση. Ο λόγος είναι ότι στη ψαλίδα η κίνηση είναι στιγμιαία, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση.

Ο μόνος λόγος για να πάτε σε κάτι μεγαλύτερο είναι αν θέλετε να πάρετε άλλα εργαλεία Pellenc, όπως το πολύ καλό κονταροπρίονο που έχει ή αν θέλετε να δουλεύετε 2 εργαλεία μαζί (η 250 έχει αυτή τη δυνατότητα).

Προγραμματιζόμενη

Η Pellenc Prunion είναι προγραμματιζόμενη μέσω της μπαταρίας. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε είναι το άνοιγμα κοπής αλλά και το τελείωμα της λεπίδας.

Δυστυχώς δεν έχει ηλεκτρονική προστασία για τα δάκτυλα (έχει η νεότερη έκδοση) αλλά ένας έμπειρος χρήστης δεν είναι εύκολο να κάνει τόσο μεγάλο λάθος.

Γίνεται και κονταροψάλιδο

pellenc pole

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι με μικρό κόστος μπορεί να γίνει και κονταροψάλιδο αν αγοράσετε την προέκταση. Η προέκταση έχει σταθερό μήκος και είναι αρκετά στιβαρή, όμως η διαδικασία σύνδεσης δεν είναι και τόσο γρήγορη. Πρακτικά πρέπει να λύσετε το σώμα από τις σιαγόνες και να το συνδέσετε στη βάση της προέκτασης. Δεν είναι τίποτα τρομερό, αλλά δεν είναι και υπόθεση δευτερολέπτων.

Για ποιες καλλιέργειες προτείνεται

Προτείνεται για δενδρώδεις καλλιέργειες που μπορεί να γίνει κλάδεμα από το έδαφος ή πάνω σε πλατφόρμα. Σίγουρα δεν βολεύει για ψηλά δέντρα ή για πολύ χοντρά κλαδέματα. Το μέγιστο άνοιγμα κοπής είναι σχεδόν 7 πόντοι και το μέγιστο πάχος κοπής είναι 45 χιλιοστά αλλά αυτό αφορά μαλακά ξύλα και όχι ελιά. Σε ελιά μπορεί να κόψει 35-40 χιλιοστά αναλόγως τη ποικιλία και πόσο ξερό είναι το κλαδί. Σε πολύ μαλακά κλαδιά μπορεί να κόψει ακόμα και πάνω από 45 (αν και θα είναι δύσκολο να το γαντζώσει όσο πιο μεγάλο είναι).

Για αμπέλια, ακτινίδια και γενικά πιο εύκολο κλάδεμα είναι σίγουρα καλύτερο το Vinion που είναι πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο (γιατί έχει μικρότερο άνοιγμα σιαγόνων).

Ποια η μεγάλη διαφορά με τα Κινέζικα

Pellenc prunion ψαλίδα
Η λεπίδα της Pellenc Prunion μετά από κλάδεμα 1500 ελιών (δεν έχει ακονιστεί)

Η μεγάλη διαφορά που έχει η Pellenc (και οι υπόλοιπες επώνυμες εταιρίες όπως η Falco, Infaco, Zanon…) με τις φθηνές Κινέζικες δεν είναι τόσο η δύναμη αλλά η αξιοπιστία. Τι σημαίνει αξιοπιστία; Σημαίνει ότι αν συντηρείτε το εργαλείο όπως πρέπει αυτό δεν θα σας αφήσει στη μέση της δουλειάς (εκτός και αν γίνει κάποιο λάθος). Για έναν επαγγελματία ο χρόνος είναι χρήμα και μία ζημιά που μπορεί να τον αφήσει μερικές μέρες χωρίς ψαλίδι κλαδέματος είναι σημαντική. Γιατί είτε μπορεί να χάσει μεροκάματα ή να χάσει σημαντικές μέρες από την εποχή κλαδέματος.

Επίσης μία μεγάλη διαφορά είναι και το βάρος αλλά και η διάρκεια της μπαταρίας. Οι μπαταρίες που έχει η Pellenc έχουν εγγυημένα τις επαναφορτίσεις που αναφέρουν και συνήθως μπορούν να δουλέψουν σε πιο ακραίες θερμοκρασίες. Έτσι πχ η Pellenc μπορεί να δουλέψει έως και σε -5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δεν είναι δεδομένο για τις φθηνές μπαταρίες.

Γιαυτό αυτά τα εργαλεία κοστίζουν δύο, τρεις φορές ή και περισσότερο από τα αντίστοιχα Κινέζικα με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τι διαφορές έχει με το νεότερο μοντέλο C45

c45 ψαλίδα pellenc

To 2024 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η νέα ψαλίδα μπαταρίας της Pellenc για δέντρα, η C45. Οι διαφορές της με την Prunion δεν είναι τρομερές αλλά είναι αρκετές. Η πιο σημαντική είναι η ηλεκτρονική αντικοπτική προστασία που έχει για μην κόψετε κανά δάκτυλο κατά λάθος. Το επόμενο είναι ότι έχει λίγο πιο συμπαγές μέγεθος στο κορμό καθώς και λίγο πιο ανθεκτικά υλικά (πχ brushless μοτέρ). Στις διαφορές ότι στο C45 το γρασάρισμα είναι λίγο πιο εύκολο.

Ανταλλακτικά και σέρβις

Όπως και σε όλα τα καλά επαγγελματικά εργαλεία έτσι και στη Pellenc υπάρχει επίσημη αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη που καλύπτει και το σέρβις αλλά και τα ανταλλακτικά. Η διαδικασία συνήθως γίνεται μέσω του επίσημου μεταπωλητή που έχει σε αρκετά σημεία στην Ελλάδα. Είναι λίγο κακό ότι δεν υπάρχουν περισσότερα σέρβις, αλλά η εταιρεία που τα έχει είναι από τις μεγαλύτερες και τις καλύτερες στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει η εγγύηση ότι δεν θα αντιμετωπίσετε πότε κάποιο θέμα.

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί στο εμπόριο υπάρχουν και πιο “επαγγελματικά” Κινέζικα μοντέλα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη σε ανταλλακτικά και μπορεί σε μερικά χρόνια να μην υπάρχει σέρβις που να τα καλύπτει.

Σύνοψη: Ειδικά αν τη πετύχετε με μειωμένη τιμή είναι πολύ καλή αγορά

Η Pellenc Prunion δεν είναι η καλύτερη ψαλίδα της αγοράς, ακόμα και η ίδια η Pellenc έχει αυτή τη στιγμή πιο καλό μοντέλο. Όμως για τα λεφτά της είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Είναι πολύ ποιοτική κατασκευή με αρκετά καλή μπαταρία και υποστήριξη. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η Pellenc είναι ότι έχει αρκετά συμβατά εργαλεία όπως αλυσοπρίονο ή κονταροπρίονο.

Ειδικά τώρα που κυκλοφόρησε το νέο μοντέλο, ίσως την πετύχετε σε προσφορά με πολύ χαμηλότερη τιμή, κάτι που σίγουρα αξίζει. Μπορεί η C45 να είναι αισθητά βελτιωμένη, όμως είναι και αρκετά πιο ακριβή. Γιαυτό, για όσους θέλουν κάτι πιο οικονομικό, είναι μία καλή επιλογή.

Διάφορα χρήσιμα

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Μίνι κλαδευτικό αλυσοπρίονο μπαταρίας Hyundai HCS 21550
Επόμενο άρθροReview: Επαναφορτιζόμενο φυσερό Bormann PRO BBP3700
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια