Τα περισσότερα εργαλεία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά. Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά; Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι πιστεύουν ότι τα επαγγελματικά είναι είτε ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούν μόνο επαγγελματίες ή εργαλεία που είναι πολύ πιο ισχυρά από τα ερασιτεχνικά. Όμως αυτό δεν ισχύει, αφού υπάρχουν ερασιτεχνικά εργαλεία που είναι πολύ πιο ισχυρά από κάποια επαγγελματικά. Οι διαφορές ανάμεσα στα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά εργαλεία είναι άλλες και είναι αρκετές. Πάμε να τις δούμε μία μία.

Τα επαγγελματικά αντέχουν μεγαλύτερη καταπόνηση

επαγγελματικά εργαλεία

Η πρώτη βασική διαφορά ανάμεσα στα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά εργαλεία είναι η αντοχή στις πιέσεις και την καταπόνηση. Αν πιέσετε πάνω από τις αντοχές ένα ερασιτεχνικό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάθει κάποια ζημιά. Αντίθετα ένα καλό επαγγελματικό είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει πολύ μεγαλύτερη καταπόνηση. Έτσι, ενώ ένα ερασιτεχνικό μπορεί να έχει πλαστικά γρανάζια που με το πρώτο πολύ μεγάλο ζόρι θα σπάσουν, το επαγγελματικό έχει μεταλλικά και μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο. Σχεδόν οτιδήποτε υπάρχει πάνω σε ένα επαγγελματικό εργαλείο είναι πολύ καλύτερο από ότι σε ένα φθηνό ερασιτεχνικό. Από τους διακόπτες, το μοτέρ, τα γρανάζια, τις μπαταρίες ακόμα και τα καλώδια.

Ένα ακόμα απλό παράδειγμα είναι τα πλαστικά. Στα φθηνά ερασιτεχνικά εργαλεία τα πλαστικά σπάνε αρκετά εύκολα ενώ μπορεί και να λιώσουν από την θερμοκρασία που ανεβάζει το μοτέρ. Τα καλά επαγγελματικά έχουν πολύ πιο ανθεκτικά πλαστικά (τις περισσότερες φορές είναι ενισχυμένα και με ίνες γυαλιού) και έτσι αντέχουν ακόμα και σε πτώσεις από ψηλά ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να λιώσουν.

Τα επαγγελματικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε συνεχόμενη χρήση

Η δεύτερη βασική διαφορά ανάμεσα σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά είναι η αντοχή του εργαλείου σε συνεχόμενη χρήση. Ένα ερασιτεχνικό εργαλείο είναι σχεδιασμένο για να δουλεύει ερασιτεχνικά, δηλαδή περιστασιακά και για λίγη ώρα. Δεν μπορεί να δουλεύει για ώρες, γιατί πολύ απλά τα υλικά από οποία είναι κατασκευασμένο δεν θα αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται από την συνεχόμενη χρήση. Αντίθετα, τα καλά επαγγελματικά εργαλεία μπορούν να δουλεύουν για πάρα πολύ ώρα χωρίς να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα καλά επαγγελματικά εργαλεία έχουν πολύ καλύτερο σχεδιασμό, με καλύτερο σύστημα ψύξης και είναι φτιαγμένα από πιο ανθεκτικά υλικά. Ειδικά στο θέμα του μοτέρ (για τα ηλεκτρικά) και του κινητήρα (για τα βενζινοκίνητα/πετρελαιοκίνητα) υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά.

Τα επαγγελματικά είναι πιο ελαφριά

Μία ακόμα σημαντική διαφορά που αρκετοί δεν δίνουν και τόσο σημασία είναι το βάρος του εργαλείου. Αν συγκρίνετε ένα φθηνό ερασιτεχνικό με ένα καλό επαγγελματικό εργαλείο με ίδια ισχύ, θα δείτε ότι έχουν σημαντική διαφορά στο βάρος. Για παράδειγμα ένα Κινέζικο, ερασιτεχνικό χορτοκοπτικό μπορεί να ζυγίζει ακόμα και το διπλάσιο από ένα καλό επαγγελματικό χορτοκοπτικό αντίστοιχης ιπποδύναμης. Αυτό συμβαίνει γιατί το Κινέζικο είναι κατασκευασμένο από κράματα χαμηλής ποιότητας που ζυγίζουν περισσότερο. Επίσης ένα καλό επαγγελματικό εργαλείο έχει χρόνια σχεδίασης και έτσι είναι απαλλαγμένο από οτιδήποτε περιττό.

Σε κάποιον που θέλει να χρησιμοποιεί περιστασιακά το εργαλείο το βάρος ίσως να μην είναι τόσο σημαντικό, όμως αν θέλετε να δουλεύετε ώρες συνεχόμενα κάθε μέρα έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Τα επαγγελματικά εργαλεία είναι πιο μικρά

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των καλών επαγγελματικών εργαλείων είναι και ο όγκος. Τις περισσότερες φορές -συνήθως εκεί όπου έχει σημασία- ένα επαγγελματικό εργαλείο θα είναι μικρότερο από ένα ερασιτεχνικό εργαλείο αντίστοιχης ισχύς. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περιττό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά χρήσιμο (πχ σε γωνιακούς τροχούς ή δραπανοκατσάβιδα που πρέπει να χωρέσουν σε δύσκολα σημεία).

Τα επαγγελματικά εργαλεία μπορούν να δουλέψουν ακόμα και σε ακραίες συνθήκες

δουλειά στο χιόνι

Ένα ακόμα κομμάτι που υπάρχει σημαντική διαφορά είναι η συμπεριφορά του εργαλείου σε ακραίες συνθήκες. Αυτό αφορά περισσότερο τα επαναφορτιζόμενα και τα εργαλεία που είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι για παράδειγμα οι μπαταρίες των περισσότερων επαγγελματικών μπορούν να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, όταν οι περισσότερες απλές μπαταρίες των ερασιτεχνικών είναι άχρηστες σε ακραίο ψύχος.

Τα επαγγελματικά εργαλεία έχουν μεγαλύτερη και καλύτερη εγγύηση

εγγύηση AEG
H εγγύηση των εργαλείων AEG

Άλλο μία σημαντική διαφορά είναι η εγγύηση. Ενώ τα περισσότερα ερασιτεχνικά εργαλεία δίνουν τυπικά 1-2 χρόνια εγγύηση (και αυτό για ερασιτεχνική χρήση), τα επαγγελματικά δίνουν τουλάχιστον 3, ενώ κάποια δίνουν 5 ή ακόμα και εφ´όρου ζωής για συγκεκριμένα εξαρτήματα ή εργαλεία χειρός. Μερικά παραδείγματα είναι η Bosch (όπου στην ερασιτεχνική σειρά δίνει 1+2 χρόνια (για τα επιπλέον 2 πρέπει να γίνει εγγραφή στο site), ενώ στην επαγγελματική σειρά δίνει απευθείας 3 χρόνια με την απόδειξη) η AEG (που δίνει 6 χρόνια στο εργαλείο και 3 χρόνια στην μπαταρία), η Hilti (προσφέρει μόνο 2 χρόνια γενική εγγύηση, αλλά 20 χρόνια εγγύηση για βλάβη από ελαττωματικό προϊόν) η Facom (που προσφέρει εφ όρου ζωής εγγύηση στα εργαλεία χειρός) η Festool (που δίνει μόνο 3 χρόνια, αλλά καλύπτει τα πάντα, ακόμα και περίπτωση κλοπής).

Επίσης, ενώ αρκετά σέρβις που υποστηρίζουν ερασιτεχνικά εργαλεία προσπαθούν να βρουν δικαιολογία να υποστηρίξουν ότι η βλάβη δεν καλύπτεται από την εγγύηση λόγω κακή χρήσης, στα περισσότερα επαγγελματικά δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η εγγύηση συνήθως καλύπτει τα πάντα.

Τα επαγγελματικά εργαλεία έχουν καλύτερη υποστήριξη σε ανταλλακτικά

makita 6010d
Το Makita 6010D, το πρώτο φορητό δραπανοκατσάβιδο με μπαταρίες Καδμίου

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο οποίο αρκετοί δεν δίνουν την δέουσα σημασία είναι τα ανταλλακτικά. Σχεδόν όλα τα επαγγελματικά εργαλεία έχουν καλύτερη υποστήριξη σε ανταλλακτικά. Δηλαδή, μπορείτε να βρείτε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του εργαλείου, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα το εργαλείο που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία είναι το φορητό δραπανοκατσάβιδο Makita 6010D που κυκλοφόρησε το 1978 (ήταν το πρώτο εργαλείο με μπαταρίες Καδμίου). Όσο και να ακουστεί απίστευτο, ακόμα και σήμερα, 40+ χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του εργαλείου, υπάρχει υποστήριξη σε ανταλλακτικά (μόνο η μπαταρία δεν υπάρχει, αλλά ακόμα και αυτή μπορείτε να την βρείτε ιμιτασιόν).

Αυτό δεν συμβαίνει στα περισσότερα ερασιτεχνικά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η υποστήριξη σε ανταλλακτικά κρατάει μόνο λίγα χρόνια, ενώ για κάποια Κινέζικα εξαρχής δεν υπάρχει καμία υποστήριξη.

Μερικές γνωστές εταιρίες που τα εργαλεία τους θεωρούνται επαγγελματικά

 • AEG
 • Bosch : Μόνο η μπλε σειρά
 • DeWALT
 • Facom : Εργαλεία χειρός
 • Festool
 • Fein
 • Flex
 • Hilti
 • Hitatci
 • Knipex: Εργαλεία χειρός
 • Makita
 • Mafell: Κυρίως εργαλεία κοπής
 • Milwaukee
 • Metabo
 • Rothenberger: Κυρίως υδραυλικά εργαλεία, δομικά και φλόγιστρα
 • Rupes: Τριβεία, αλοιφαδόροι και γωνιακοί τροχοί
 • Wurth: Πιο γνωστή για τα αναλώσιμα (λάδια, σπρέι..), αλλά έχει και εργαλεία
 • Virax: Κυρίως υδραυλικά εργαλεία
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρχεται η πρώτη έξυπνη μάσκα εναντία στο κορονοϊό
Επόμενο άρθροDIY μαγνητικό δράπανο από το μηδέν
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια