Πριν λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει ένα άρθρο με ένα DIY μαγνητικό δράπανο μπαταρίας. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή, αλλά απαιτούσε βασικές γνώσεις ηλεκτρονικού και μερικά υλικά που ήταν λίγο δύσκολο να βρεθούν σε κάθε εργαστήρι. Σήμερα θα δούμε ένα DIY μαγνητικό δράπανο που κατασκευάστηκε από το μηδέν. Με μόνη εξαίρεση το ηλεκτρικό δράπανο, όλα τα υπόλοιπα είναι DIY και η κατασκευή είναι λίγο πιο εύκολη για τους περισσότερους DIYερς.

DIY μαγνητικό δράπανο από το μηδέν
Οι 3 εμπορικοί ηλεκτρομαγνήτες σ διάταξη

Η ιδέα ανήκει στο κανάλι του youtube Workshop from Scratch και στο βίντεο του DIY μαγνητικού δράπανου, θα δείτε αναλυτικά όλα τα στάδια της κατασκευής. Φυσικά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι το πως έκανε την μαγνητική βάση και τον μηχανισμό για την κάθετη βύθιση του δράπανου. Για τη μαγνητική βάση χρησιμοποίησε 3 εμπορικούς ηλεκτρομαγνήτες, που τους σύνδεσε μέσω διακόπτη σε ένα παλιό τροφοδοτικό laptop.

Γραναζωτό σύστημα

Η κάθετη βύθιση έγινε με γραναζωτό σύστημα και είναι 100% DIY. Σίγουρα παρέχει περισσότερο ακρίβεια και μπορείς να ασκήσεις μεγαλύτερη πίεση, αλλά έχει το μειονέκτημα της αργής επαναφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο περιστροφικός μοχλός, που έγινε από 3 κατσαβίδια.

Προφανώς το πόσο δυνατό θα είναι εξαρτάται από την ισχύ του μοτέρ που έχει το δράπανο που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης θεωρητικά θέλει πιο αργόστροφο μοτέρ ή μειωτήρα γιατί τα μαγνητικά δράπανα τα χρησιμοποιούμε σε μέταλλα, όπου εκεί οι στροφές πρέπει να είναι κάτω από 1000 για τρυπάνια μεγάλης διαμέτρου. Το πρόβλημα είναι ότι τα απλά δράπανα δίνουν μέγιστη ροπή σε φουλ στροφές, οπότε αν μειώσετε τις στροφές, μειώνεται και η ροπή. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά δράπανα υψηλής ροπής που είναι πιο αργόστροφα (συνήθως έως 700 στρ/λεπτό) και είναι σαν και αυτό που χρησιμοποίησε ο δημιουργός του βίντεο.

Μία παρόμοια κατασκευή μπορείτε να δείτε και εδώ. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αυτή την εκδοχή χρησιμοποιεί ένα μάγνητρον από φούρνο μικροκυμμάτων και όχι ηλεκτρομαγνήτες του εμπορίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά εργαλεία
Επόμενο άρθροReview: Κολωνάτο δράπανο PARKSIDE PTBMOD 710 A1
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια