Όσοι είναι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία σίγουρα θα είχαν πετύχει τα παλαιά επαγγελματικά σιδηροπρίονα που λειτουργούσαν με παλινδρομική κίνηση. Είναι μια τεχνολογία που υπάρχει εδώ και περίπου εκατοντάδες χρόνια και αρχικά η κίνηση γινόταν με νερόμυλους. Βέβαια αυτή την αποχή θεωρείται πεπερασμένη τεχνολογία και έχει αντικατασταθεί είτε με δισκοπρίονα ή με πριονοκορδέλες. Το βασικό ελάττωμα του σιδηροπρίονου ήταν ότι σχεδόν όλο το κόψιμο γινόταν στο ίδιο σημείο και έτσι υπήρχε αυξημένη θερμοκρασία και φθορά στα δόντια. Αλλά το θετικό ήταν ότι ήταν πολύ απλό σαν κατασκευή και η λάμα ήταν πολύ οικονομικό σαν αναλώσιμο.
Γιαυτό το λόγο δεν είναι τρομερά δύσκολο να φτιάξει κάποιος ένα DIY παλινδρομικό σιδηροπρίονο. Μία πολύ καλή προσέγγιση σε μια τέτοια κατασκευή είναι από το κανάλι Diamleon Diy Builds. H κατασκευή είναι αρκετά απλή και οικονομική και αυτό που την κάνει λίγο πιο πρακτική είναι ότι η κίνηση μεταδίδεται από ένα κοινό δράπανο μέσω μίας γωνιακής κεφαλής χαλασμένου τροχού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγει τον όγκο και το κόστος ενός μοτέρ αλλά και το φόβο να στραβώσει ο άξονας του δράπανου. Στα υπόλοιπα η κατασκευή είναι από ατσάλι και χρησιμοποιεί το σκελετό από ένα σιδηροπρίονο χειρός και φυσικά μία μικρή μέγγενη για συγκρατεί τα μέταλλα.
Τώρα γιατί να κάτσει να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν σπαθοσέγες που κάνουν περίπου την ίδια δουλειά, ο λόγος είναι απλός. Με ένα τέτοιο σιδηροπρίονο μπορεί κάποιος να κάνει πιο ακριβείς κοπές από ότι με ένα δισκοπρίονο χειρός ή με ένα γωνιακό τροχό. Βέβαια υπάρχουν στο εμπόριο πριονοκορδέλες μετάλλου με 100 ευρώ αλλά αυτό βγαίνει πολύ πιο οικονομικά για κάποιον που θέλει μία κοπή που και που. Μία πιο απλή εκδοχή για DIY σιδηροπρίονο είναι και αυτή που υπάρχει στο κανάλι The Practical Engineer. Εδώ οι διαφορές είναι ότι η κατασκευή είναι από ξύλο και η κίνηση γίνεται απευθείας από τον άξονα του δράπανου. Βέβαια αν θέλετε κάτι πιο επαγγελματικό μπορείτε να δείτε και αυτή τη DIY πριονοκορδέλα μετάλλου που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις επαγγελματικές.