Φωλιά με σφήκες

Όλοι έχουμε έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε έρθει σε επαφή με σφήκες. Πολλές φορές με επώδυνα αποτελέσματα αφού έχουμε υποστεί το τσίμπημά τους. Αν ζούμε στην εξοχή, είναι σίγουρο ότι με τον ερχομό της άνοιξης θα έρθουν και αυτές και θα χτίσουν κάποια φωλιά κοντά στο σπίτι μας. Μπορούμε όμως να απαλλαγούμε από αυτές αν θέλουμε.

Λίγα λόγια για τις σφήκες

Οι σφήκες είναι ένα παρασιτικό έντομο που συναντάται σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη σφήκας. Τα περισσότερα έχουν τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά.
  • 4 φτερά (2 ζεύγη των 2)
  • έντονο χρωματισμό (συνηθέστερο το κίτρινο και μαύρο ή κόκκινο μαύρο)
  • σχεδόν καθόλου τρίχωμα
  • κεντρί με δηλητήριο (μόνο οι θηλυκές) που μπορεί να κεντρίσει πολλές φορές

Μοναχικές ή κοινωνικές σφήκες;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες,οι κοινωνικές σφήκες και οι μοναχικές.
 
Οι μοναχικές ζουν και αναπαράγονται μόνες τους.Κατά βάση είναι σαρκοβόρες και τρέφονται με άλλα έντομα. Γιαυτό το λόγο είναι συνήθως ωφέλιμο έντομο για τη γεωργία,καθώς ελέγχει τους πληθυσμούς σε αρκετά επιβλαβή για τα φυτά έντομα.Σε αρκετές περιοχές για κάθε έντομο,υπάρχει ένα είδος σφήκας που είναι ειδικευμένος θηρευτής του.
 
Οι κοινωνικές είναι οι πιο συνηθισμένες σφήκες στο Ελλαδικό χώρο.Ζουν σε σμήνη χτίζοντας φωλιές.Έχουν βασίλισσα,κηφήνες και θηλυκές στείρες σφήκες όπως ακριβώς και οι μέλισσες.Οι θηλυκές είναι κεντροφόρες και έχουν δηλητήριο.Στο τέλος του καλοκαιριού όλες οι σφήκες εκτός από τις μελλοντικές βασίλισσες πεθαίνουν.Οι μελλοντικές βασίλισσες αφού έχουν ζευγαρώσει, πέφτουν σε λήθαργο σε κάποιο μέρος προφυλαγμένο από τον καιρό, μέχρι τη επόμενη άνοιξη,οπότε θα ξυπνήσουν και θα φτιάξουν τη δικιά τους νέα αποικία.Αρκετές φορές φτιάχνουν τη αποικία τους,σε ήδη υπάρχουσα φωλιά.
 
Οι σφήκες έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής. Οι θηλυκές στείρες σφήκες ζουν συνήθως 10-25 μέρες, οι αρσενικές λίγο περισσότερο και οι βασίλισσες περίπου ένα χρόνο.
 
Τις φωλιές τις φτιάχνουν συνήθως κάθετα κάτω από λαμαρίνες, σκεπές, κεραμίδια, σε δέντρα, στο χώμα και γενικά οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Οι φωλιές μπορεί να αριθμούν από μερικές δεκάδες σφήκες έως και χιλιάδες.

 
Αν αντιληφθούν άμεσο κίνδυνο για τη φωλιά τους εξέρχονται από αυτή και γίνονται πολύ επιθετικές σε οτιδήποτε αποτελεί κίνδυνο. Η περίμετρος ασφαλείας τους είναι περίπου 7 μέτρα.

Οι ενήλικες κοινωνικές σφήκες συνήθως είναι φυτοφάγες και τρέφονται με νέκταρ και χυμούς φρούτων. Έχουν αδυναμία  στα σύκα και στα σταφύλια. Αυτό το είδος σφήκας θεωρείται επιβλαβές για κάποιες καλλιέργειες και συνήθως καταπολεμάτε. Βέβαια συμμετέχει στη επικονίαση αρκετών φυτών.Κάποια είδη κοινωνικής σφήκας είναι θηρευτές εντόμων,τα οποία τα χρησιμοποιούν για να τρέφουν τις προνύμφες τους. 

Σχέση με τον άνθρωπο

Γενικά οι σφήκες δεν είναι επιθετικές προς τον άνθρωπο. Θα τσιμπήσουν μόνο όταν νιώσουν απειλή για αυτές ή για την φωλιά τους. Έτσι τις περισσότερες φορές το τσίμπημα προέρχεται από κάποια επαφή κατά λάθος. Δυστυχώς αρκετοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις σφήκες και έχουν σημειωθεί και θανάσιμα περιστατικά. 
 

Σχέση με μέλισσα

Η σφήκα και η μέλισσα έχουν μια θανάσιμη σχέση.Η σφήκα είναι ο πιο επικίνδυνος θηρευτής της μέλισσας.Τις προσελκύει το μέλι  και έτσι οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν ειδικές παγίδες για να προστατεύουν το μελίσσι τους.Λίγες δεκάδες σφήκες, μπορεί να αφανίσουν με ευκολία ένα ολόκληρο μελίσσι μέσα σε λίγη ώρα.Οι σφήκες είναι πιο μεγαλόσωμες και δε πεθαίνουν με το τσίμπημα της μέλισσας.Η άμυνα της μέλισσας έναντι της σφήκας είναι πολύ ιδιαίτερη.Χρειάζεται αρκετή ομαδική δουλειά και δεκάδες επιθέσεις από μέλισσες στη κάθε σφήκα.
 
Οι ιαπωνικές μέλισσες έχουν αναπτύξει μια ειδική άμυνα. Στη κυριολεξία ψήνουν τις σφήκες ζωντανές.Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε

 

Η σφήκα που κατά κύριο λόγο συναντάται στη Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή (European Paper Wasp ή Polistes dominula όπως είναι η επιστημονική ονομασία της).Ζει σε φωλιές γκρι χρώματος που έχουν χάρτινη υφή.Συνήθως είναι εξάγωνες.Τη φωλιά την έχουν φτιάξει από ξύλο και σάλιο.Δε φτιάχνουν τόσο μεγάλες φωλιές όσο άλλα είδη κοινωνικής σφήκας.Συνήθως μέχρι 200 σφήκες έχει η κάθε φωλιά.
Είναι μετρίου μεγέθους και έχει έντονο κίτρινο μαύρο χρώμα.

Φυσικοί θηρευτές σφήκας

Υπάρχουν αρκετοί θηρευτές της σφήκας.Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.Σε αυτούς που τρέφονται με ενήλικες σφήκες και σε αυτούς που τρέφονται με προνύμφες καταστρέφοντας έτσι τη φωλιά.

 

Θηρευτές ενήλικης σφήκας

Αρκετά είδη πουλιών τρέφονται με ενήλικες σφήκες. Έτσι όσο πιο μεγάλος ο πληθυσμός των πουλιών στη περιοχή τόσο λιγότερα τα έντομα και οι σφήκες.
Έντομα μεγαλύτερα από τις σφήκες είναι θηρευτές της σφήκας. Αλογόμυγες, μάντης, σκαθάρια ,σαρανταποδαρούσες είναι μερικά από αυτά.
Ερπετά (σαύρες) και αμφίβια (βατράχια) αν τους δοθεί η ευκαιρία τρέφονται με ενήλικες σφήκες.
Οι νυχτερίδες είναι αρκετά ικανός θηρευτής της ενήλικης σφήκας
Τέλος τα περισσότερα αραχνοειδή τρέφονται με σφήκες αν τις πιάσουν στο ιστό τους.

Θηρευτές που τρέφονται με τις φωλιές

Ο πιο γνωστός θηρευτής που τρέφεται με προνύμφες είναι ο ασβός. Επιτίθεται στη φωλιά και τρέφεται από το νέκταρ που τρέφουν τις νεαρές σφήκες καθώς και τις προνύμφες που είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Επίσης όλα τα συγγενή ζώα του ασβού κατά καιρούς τρέφονται με σφήκες αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Ποντίκια και αρουραίοι κατά καιρούς μπορεί να επιτεθούν σε κάποια φωλιά για να τραφούν με τις προνύφμες.
Οι αρκούδες  έλκονται από τις σφήκες όπως και από τις μέλισσες.
Ο άνθρωπος, όσο περίεργο και αν ακούγεται, σε μερικές περιοχές του πλανήτη (κυρίως Ασία και Αφρική) φυλές τρέφονται με τις προνύμφες από τις σφήκες.Σε κάποιες φυλές κάνουν και σούπα τη φωλιά τους. 


 

Καταπολέμηση της σφήκας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί να καταπολεμηθεί η σφήκα. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
  • Μηχανικοί
  • Χημικοί
  • Δολωματικοί
 

Μηχανική αντιμετώπιση

Οι μηχανικοί τρόποι είναι οι τρόποι στους οποίους χρησιμοποιείται κάποιο είδος δύναμης για τη αντιμετώπιση τους. Με απλά λόγια είναι η καταστροφή της φωλιάς και του σμήνους μηχανικά από εμάς.
 
Όπως έχουμε πει οι σφήκες αν και δε είναι επιθετικά έντομα,είναι ιδιαίτερα απειλητικές όταν βρίσκονται σε απειλή. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα μας επιτεθούν. Για να καταστρέψουμε τη φωλιά χωρίς να δεχτούμε τσιμπήματα υπάρχουν 2 τρόποι.
 
Ο πρώτος είναι να έχουμε ειδική αμφίεση που δε επιτρέπει τα τσιμπήματα. Όπως αυτοί των μελισσοκόμων. Και μια καλή ολόσωμη στολή ραντίσματος όμως θα κάνει τη δουλειά της μια χαρά. Αν δε έχουμε,τότε μπορεί να χρησιμοποιήσουμε χοντρά ρούχα τα οποία θα είναι σίγουρο ότι κλείνουν καλά σε όλα τα σημεία.Για το κεφάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα full face αν δεν έχουμε το ειδικό καπέλο.
Έτσι αφού έχουμε προστατευτεί από τα τσιμπήματα μπορούμε να πάμε οποιαδήποτε στιγμή και να καταστρέψουμε τη φωλιά.
 
Ο άλλος τρόπος είναι να εκμεταλλευτούμε το σκότος. Οι σφήκες τη νύχτα δεν μπορούν να δουν καλά. Αν είστε γρήγοροι και προσεκτικοί μπορείτε πολύ εύκολα να καταστρέψετε τη φωλιά χωρίς να δεχτείτε κανένα τσίμπημα.
 
Αν οι σφήκες νιώσουν απειλή κοντά στη φωλιά τους, αυξάνουν κατά πολύ τις κινήσεις των φτερών τους, βγάζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο ήχο που προειδοποιεί τις υπόλοιπες να αμυνθούν

DSC01947-horz
Σφηκοφωλιά που τις βάλαμε φωτιά με πετρέλαιο

Μπουρλότο!!!!

Ο τρόπος που μπορεί να καταστρέψετε τη φωλιά μπορεί να διαφέρει. Με διαφορά ο πιο επιτυχημένος είναι με τη φωτιά. Οι «χάρτινες φωλιές» της σφήκας είναι πολύ εύφλεκτες.

Με τη χρήση μιας δάδας μπορούμε να βάλουμε φωτιά στη φωλιά από σχετικά ασφαλή απόσταση. Καλό είναι να το κάνουμε βραδινές ώρες για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.
Μια άλλη μέθοδο είναι να ραντίσουμε τη φωλιά με πετρέλαιο, με τη βοήθεια μιας ψεκαστήρας , και έπειτα να της βάλουμε φωτιά.Θα λαμπαδιάσει και θα καταστραφεί ολοσχερώς μέσα σε λίγη ώρα.
Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η φωτιά δεν είναι επικίνδυνη για το σημείο.Πολλές φορές δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο.
 
Μια άλλη μέθοδος είναι να καταστρέψετε τη φωλιά χτυπώντας τη με ένα φτυάρι.Με ένα γρήγορο και δυνατό χτύπημα θα καταστρέψετε τη φωλιά και θα σκοτώσετε αρκετές σφήκες μαζί.Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της αποικίας μπορεί να επιβιώσει.Αν η βασίλισσα βρίσκεται ανάμεσα τους τότε θα δημιουργήσει νέα φωλιά κάπου αλλού.Το πιο πιθανό βέβαια είναι να τη φτιάξει σε απόσταση ασφαλείας από τη προηγούμενη οπότε έτσι θα απαλλαγείτε εσείς από το πρόβλημα.
 


Χημική αντιμετώπιση

Οι χημικοί τρόποι είναι σχετικά απλοί. Ραντίζεται τη φωλιά (πάλι νυχτερινές ώρες κατά προτίμηση) με δηλητήριο.Υπάρχουν δεκάδες σκευάσματα που καταπολεμούν χημικά τις σφήκες. Τα πιο απλά τα πωλούν και τα σούπερ μάρκετ. Είναι αυτά που καταπολεμούν και τις μύγες. Έχουν άμεσο αποτέλεσμα και αν καταφέρεται και ψεκάσετε καλά από κοντά τη φωλιά, υπάρχει περίπτωση να σκοτώσετε όλο το πληθυσμό τους.
 
Σε γεωπονικά μαγαζιά ή μαγαζιά απεντόμωσης κυκλοφορούν ακόμα πιο ισχυρά σκευάσματα με καλύτερα αποτελέσματα. Τα περισσότερα είναι σε μορφή σπρέι ή αφρού.

download-2

Αν δε θέλετε να έρθετε σε πολύ κοντινή επαφή με τη φωλιά ή η φωλιά είναι αρκετά ψηλά υπάρχουν ειδικά κοντάρια για να συγκρατούν το σπρέι και έτσι ψεκάζετε από σχετικά ασφαλή απόσταση.

Βέβαια όπως είπαμε και πιο πάνω,επειδή πολλές φορές οι σφήκες κάνουν τη φωλιά τους σε ήδη υπάρχουσες φωλιές,αν είστε επιτυχείς στο αφανισμό της αποικίας θα πρέπει και πάλι να καταστρέψετε τη φωλιά έπειτα. 
 


Δολωματική αντιμετώπιση

Ο τελευταίος και πιο απλός τρόπος είναι να φτιάξετε παγίδες μα δολώματα. Με τη μέθοδο αυτή δε θα εξαλείψετε τις σφήκες,αλλά σίγουρα θα μειώσετε εξαιρετικά τον πληθυσμό τους.
Στη αγορά υπάρχουν ειδικές έτοιμες παγίδες για έντομα που μπορείτε να αγοράσετε.Αλλά μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας.
Ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη παγίδας.Αυτά που χρησιμοποιούν το πνιγμό και αυτά που χρησιμοποιούν την κόλλα.

 

Παγίδες με πνιγμό

Αυτές οι παγίδες που χρησιμοποιούν τον πνιγμό,προσπαθούν να ελκύσουν τις σφήκες σε ένα δοχείο στο οποίο έχουν εύκολη πρόσβαση αλλά αδύνατη έξοδο.Στο δοχείο αυτό υπάρχει υγρό στο οποίο πέφτουν οι σφήκες και πνίγονται.
Τέτοια δοχεία είναι και οι γνωστές δακοπαγίδες που πωλούν τα καταστήματα.Βέβαια όπως είπαμε μπορείτε με μηδενικό κόστος να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας μια παρόμοια παγίδα.
 
mpoykaliakofto-horz
Υπάρχουν τρεις παραλλαγές. Η πρώτη είναι να κόψετε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού η αναψυκτικού) με ένα ψαλίδι κάθετα μια παλάμη πάνω από τη μέση. Έπειτα γυρνάτε ανάποδα το πάνω μέρος που έχει το στόμιο και το βάζετε μέσα στο κάτω μέρος. Με την χρήση ταινίας, κόλλας, συρραπτικού ή πριτσινιών το στερεώνετε και περνάτε σπάγκο και το κρεμάτε σε ψηλό σημείο αν θέλετε.Μπορείτε όμως να το τοποθετήσετε και στο έδαφος.
 
bottle3
 
Η άλλη παραλλαγή είναι να κάνετε 2-3 τρύπες στο μπουκάλι με ένα μαχαίρι και να περάσετε μέσα από αυτές τις τρύπες ένα κομμάτι λάστιχο ικανό για να χωρέσει μια σφήκα (Φ.20 και πάνω).
mpoykalia1
Η επόμενη παραλλαγή είναι να κάνετε δύο τρύπες σε έναν οριζόντιο άξονα και να περάσετε μέσα από αυτές ένα κομμάτι λάστιχο (Φ.20) με μια τρύπα ή και περισσότερες τρύπες στη μέση,ικανές να χωρέσουν μια σφήκα.
mpoykalia12
Η τελευταία παραλλαγή που μπορείτε να κάνετε με ένα μπουκάλι νερού είναι να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο μπουκάλι σαν είσοδο.Κόβετε το πάνω μέρος και κάνετε μια τρύπα λίγο πάνω από τη μέση του άλλου μπουκαλιού και το τοποθετείτε κάθετα.
DSC01883-horz
Παγίδα φτιαγμένη με πριτσίνια

 

Βέβαια είπαμε ότι υπάρχουν και εμπορικές λύσεις αν θέλετε κάτι πιο καλαίσθητο.Δείτε μερικές.
page-6
 

Δόλωμα

Οι σφήκες έλκονται από αρκετά διαφορετικά δολώματα.Υπάρχουν εμπορικά που μπορείτε να αγοράσετε και υπάρχουν και αρκετά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα.
 
Γενικά έλκονται πάρα πολύ από τη ζάχαρη,τα φρούτα και τα ψάρια. Οπότε τα πιο πολλά δολώματα είναι από αυτά τα υλικά ή από συνδυασμό τους.Μερικά δολώματα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι
  • Πορτοκαλάδα (η έτοιμη με τη ζάχαρη έχει πιο καλά αποτελέσματα)
  • Νερό και ζάχαρη
  • Ζάχαρη και ξύδι (το μηλόξυδο έχει καλύτερα αποτελέσματα)
  • Ξύδι και φρούτα
  • Σαρδέλα μέσα σε παλιό λάδι
  • Λίπος με νερό
  • Απορρυπαντικό πιάτων,νερό και ζάχαρη

Γενικά όλα τα παραπάνω δολώματα είναι αποτελεσματικά. Τα δολώματα που περιέχουν σαρδέλες  (ή άλλο παρόμοιο ψάρι) έχουν σίγουρη επιτυχία.Για τα άλλα εξαρτάται από την εποχή και το αν υπάρχουν στη φύση σε αφθονία κάποια από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.Αν δεν υπάρχουν,τότε η παγίδα θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία.Αν για παράδειγμα υπάρχει μια συκιά με ώριμα σύκα πιο κοντά στη φωλιά από τη παγίδα σας τότε οι παγίδες με νέκταρ δεν θα έχουν τόση επιτυχία. 

Πλεονεκτήματα

  • Οικονομική αν φτιάξετε μόνοι σας τις παγίδες
  • Αποτελεσματική

Μειονεκτήματα

  • Όταν χρησιμοποιείτε φρούτα ή ζάχαρη ελκύεται και τις μέλισσες
  • Σε περίπτωση βροχής,αν η παγίδα δεν είναι προφυλαγμένη ίσως χαλάσει το δόλωμα

 

Παγίδα με κόλλα

Η παγίδα με κόλλα είναι ακόμα πιο απλή από τις παραπάνω παγίδες.Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κόλλα για τρωκτικά έτοιμη ή σε σωληνάριο και στερεό δόλωμα.Την κόλλα μπορείτε να την αγοράσετε από μαγαζιά με γεωπονικά προϊόντα,ζωοτροφές και ίσως φαρμακεία.Υπάρχει και σε έτοιμα δισκάκια αν θέλετε ή σε σωληνάριο.Το σωληνάριο είναι πιο οικονομικό,καθώς κοστίζει γύρω στα 2-3 ευρώ και μπορεί να σας βγάλει άνετα 10 παγίδες.
Για δόλωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαρδέλες ή εντόσθια ζώων.
 

Πλεονεκτήματα

  • Πολύ αποτελεσματική
  • Οικονομική μέθοδος
  • Είναι ακίνδυνη για τις μέλισσες

Μειονεκτήματα

  • Έχει έντονη μυρωδιά,οπότε δε συνίσταται για κοντά σε σπίτια
  • Αν έχετε γάτες θα πρέπει να τις τοποθετήσετε σε σημείο το οποίο δεν έχουν πρόσβαση

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα

Αν σας τσιμπήσει σφήκα και είστε αλλεργικός πρέπει να κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν και να πάρετε άμεσα τη κατάλληλη αγωγή που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας (συνήθως ενέσιμη).
Αν δεν είστε τότε το τσίμπημα θα επιφέρει μόνο πόνο και κνησμό.Οι δικές μας οι σφήκες δεν έχουν τόσο ισχυρό κεντρί και δηλητήριο.Έτσι και χωρίς αντιμετώπιση τα προβλήματα δεν πρόκειται να είναι σημαντικά.Βέβαια μεγαλύτερες σφήκες η σερσέγκια που πολλές φορές εμφανίζονται στη Ελλάδα έχουν κατά πολύ ισχυρότερο τσίμπημα.Ειδικά η μεγάλη ασιατική σφήκα που έχει το μέγεθος μιας παλάμης σχεδόν προκαλεί τόσο βαθιές πληγές με το κεντρί της που είναι σαν να έχει χτυπηθεί από σκάγια κάποιος.
Τα συμπτώματα στις περισσότερες των περιπτώσεων κρατούν για μισή με μία ώρα. Σε αυτή τη διάρκεια θα έχετε πόνοκνησμό και ένα μικρό οίδημα στο σημείο του τσιμπήματος.
Πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά να δείτε αν το κεντρί είναι στο σημείο του τσιμπήματος.Αν πρόκειται για σφήκα συνήθως δεν θα είναι,αλλά καλό είναι να σιγουρευτείτε.
 
Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο μπορείτε να βάλετε πάγο ή ξύδι στο σημείο του τσιμπήματος.
Αν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια κορτιζονούχα ή μία αντισταμινική αλοιφή ειδική για τσιμπήματα.
 
Εάν μετά από μία ώρα δεν έχει υποχωρήσει καθόλου το οίδημα και ο πόνος καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Επίσης αν το οίδημα είναι γενικευμένο (πχ σας έχει πρηστεί ολόκληρο το χέρι από μόνο ένα τσίμπημα) καλό είναι και πάλι να επισκεφτείτε το γιατρό γιατί το οίδημα ίσως κρατήσει για σχεδόν δύο μέρες και ίσως έχετε πρόβλημα μελλοντικό από τα τσιμπήματα.

Μερικές γενικές συμβουλές

  • Αρχές φθινοπώρου μέχρι τέλη χειμώνα,κάντε έναν ενδελεχή έλεγχο σε σημεία που μπορεί να υπάρχουν φωλιές και καταστρέψετε τες.Όπως είπαμε πολλές φορές οι σφήκες κάνουν τις φωλιές τους σε φωλιές περασμένων ετών.
  • Αν έχετε χαραμάδες ή σχισμές που οδηγούν σε κοιλότητες (πχ κεραμίδια), κλείστε τις. 
  • Βάλτε τις παγίδες προληπτικά αρχές άνοιξης και όχι όταν δείτε μεγάλο αριθμό σφηκών το καλοκαίρι. Όσο πιο νωρίς,τόσο πιο μεγάλη ζημιά θα κάνετε στη φωλιά αν σκοτώσετε εργάτριες ή ακόμα και βασίλισσες.
  • Όταν δείτε σφήκες μεγαλύτερου μεγέθους (και μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια),σκοτώστε τις. Είναι βασίλισσες. Μια και μόνο βασίλισσα μπορεί να ξεκινήσει φωλιά που σε λίγους μήνες θα έχει 100-200 μέλη.
  • Αν βρείτε τη φωλιά και καταστρέψετε τη βασίλισσα αυτό δεν σημαίνει και το αφανισμό της φωλιάς. Πολύ σύντομα μια νέα βασίλισσα θα πάρει της θέση της. Αλλά σίγουρα θα έχετε κάνει ένα καίριο πλήγμα, αφού θα σταματήσει η αναπαραγωγή των σφηκών για ένα διάστημα.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετατρέψτε μια παλιά ξύλινη πόρτα σε κάδρο για φωτογραφίες
Επόμενο άρθρο10+ απλά και όμορφα DIY σουβέρ που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
7 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια