Ο κισσός μπορεί για αρκετούς να είναι μία ιδανική λύση για εδαφοκάλυψη σε σκεπές ή για σκίαση σε πέργκολες και φράχτες, όμως δεν είναι για όλους τόσο “αγαπητός”. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανεπιθύμητος και μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιβλαβές ζιζάνιο.

Αν και υπάρχουν αρκετά είδη, ο πιο γνωστός στον Ελλαδικό χώρο είναι ο κοινός κισσός (ή κισσός η έλιξ), ένα αναρριχώμενο είδος, τόσο επιθετικό που -αν αφεθεί- μπορεί να υπερκαλύψει ακόμα και πανύψηλα αιωνόβια δέντρα (πχ καρυδιές). Επειδή πρόκειται για αειθαλή θάμνο, αναπτύσσεται καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους, βρίσκοντας έτσι πιο πρόσφορο έδαφος στα φυλλοβόλα δέντρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τον δείτε ακόμα και πάνω σε αειθαλή (πχ ελιές, πορτοκαλιές).
Πως θα καταστρέψετε τον κισσό

Το πρόβλημα με όσους θέλουν να απαλλαγούν από τον κισσό δεν είναι τόσο ότι πρόκειται για ένα “δύσκολο” φυτό. Δεν έχει αγκάθια όπως έχουν τα βάτα, ούτε πολύ βαθιές και δύσκολες ρίζες όπως τα καλάμια. H δυσκολία έγκειται είτε στο σημείο που βρίσκονται οι ρίζες (συνήθως εφάπτονται των δέντρων) ή ότι στο ότι δεν μπορεί να γίνει χημικός ψεκασμός αν έχει αναρριχηθεί σε κάποιο δέντρο.
Είναι γνωστό ότι ο τα ποντίκια και τα φίδια αγαπούν τον κισσό. Τα ποντίκια κάνουν φωλιές στις ρίζες του κισσού ενώ μπορούν να σκαρφαλώνουν με άνεση και να κρύβονται κάτω από το πυκνό φύλλωμα, ενώ τα φίδια αρέσκονται να ανεβαίνουν σε κισσούς για να κυνηγήσουν ποντίκια ή πουλιά. Έτσι αν έχετε κισσό κοντά σε σπίτι, θα πρέπει να περιμένετε τέτοιες επισκέψεις.
Χημική αντιμετώπιση

Ο πιο εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από έναν ανεπιθύμητο κισσό είναι να τον ξεράνετε. Παρότι ο κισσός είναι θάμνος, τον “πιάνουν” σχεδόν όλα τα χημικά ζιζανιοκτόνα, ακόμα και αυτά που είναι για μονοετή φυτά (πχ όσα περιέχουν ως δραστική ουσία την γλυφοζάτη). Καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε με ζιζανιοκτόνο για θαμνώδη φυτά, αν και αυτά μπορεί να επηρεάσουν και τυχόν δέντρα που βρίσκονται κοντά. Αν ο κισσός είναι αρκετά μεγάλος, τότε ίσως χρειαστεί πάνω από ένας ψεκασμός.
Τώρα αν ο κισσός είναι πάνω σε δέντρο, δεν πρέπει να ψεκάσετε. Η καλύτερη λύση είναι να πάτε και να κόψετε τον κισσό όσο πιο κοντά στις ρίζες, αλείφοντας με ένα πινέλο αδιάλυτο ζιζανιοκτόνο τις ρίζες και τα φύλλα.
Οικολογική λύση
Αν δεν θέλετε να ψεκάσετε με χημικά σκευάσματα, τότε υπάρχουν και οικολογικές λύσεις. Μία λύση είναι ο ψεκασμός ή η επάλειψη με ξύδι. Το ξύδι είναι φυσικό ζιζανιοκτόνο και έχει καλά αποτελέσματα και στον αναρριχώμενο κισσό.
Αν η περιοχή που βρίσκονται οι ρίζες είναι σε σημείο που δεν σας νοιάζει η βλάστηση, τότε υπάρχει και η λύση του αλατιού. Αν το έδαφος γίνει υφάλμυρο, τότε ο κισσός θα ξεραθεί και το πιο σημαντικό δεν θα ξαναεμφανιστεί για αρκετά χρόνια.
Περισσότερα για τα οικολογικά ζιζανιοκτόνα μπορείτε να διαβάσετε σε ένα παλαιότερο άρθρο.
Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης κισσού
Μία άλλη λύση είναι να τον καταστρέψετε με τα χέρια. Όσο είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, ο κορμός και οι ρίζες είναι αρκετά μαλακές και μπορεί να εκριζωθεί εύκολα με ένα γερό τράβηγμα. Το καλό είναι ότι δεν διαλύεται και έτσι αν πιάσετε ένα καλό κομμάτι, μπορείτε να τον τραβήξετε εύκολα.
Επίσης μπορείτε να τον κόψετε με χορτοκοπτικό. Πάλι, τους πρώτους μήνες είναι αρκετά μαλακά τα κλαδιά και ο κορμός και με μεζινέζα κόβεται πολύ εύκολα. Το μόνο πρόβλημα με αυτή την μέθοδο είναι ότι θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι καταστρέψατε και απομακρύνατε όλα τα κομμάτια, καθώς ο κισσός πιάνει αρκετά εύκολα και από τους σπόρους αλλά και ριζοβολώντας από κομμένα κλαδιά.