Κονικλοτροφία για όσους δεν γνωρίζουν, λέγεται η σκόπιμη αναπαραγωγή και ανάθρεψη κουνελιών. Το κουνέλι είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα ζώα για οικιακή αναπαραγωγή αφού είναι αρκετά ευαίσθητο σε ασθένειες και θέλει ειδικές συνθήκες για να αναπαραχθεί σωστά. 

 
Αν όμως καταφέρετε να πετύχετε ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής και έχετε υγιή ζώα, μπορείτε να έχετε μεγάλες αποδόσεις (αφού η κουνελομάνα γεννάει συνήθως 8-12 κουνέλια τη φορά και μπορεί να αναπαράγεται σχεδόν κάθε μήνα.

Ιδανικές συνθήκες για σωστή κονικλοτροφία

Το πιο σημαντικό στην αναπαραγωγή των κουνελιών είναι οι ιδανικές συνθήκες. Οι συνθήκες που είναι σημαντικές για την σωστή κονικλοτροφία είναι το φως, η καθαριότητα, η φωλιά καθώς και η κλούβα.

1. Φως


Ένας βασικός παράγοντας που είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή, είναι να υπάρχει φως στις φωλιές, είτε φυσικό είτε τεχνητό. Όλες οι μεγάλες μονάδες με κουνέλια, έχουν καλό και δυνατό φωτισμό αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικός παράγοντας για την σωστή αναπαραγωγή των κουνελιών.

2. Καθαριότητα


Το κουνέλι είναι αρκετά καθαρό ζώο και έτσι θα πρέπει να έχετε πάντα την φωλιά καθαρή. Επίσης αν δεν χρησιμοποιείτε σύστημα με πιπίλες αλλά δοχεία, θα πρέπει να τα καθαρίζετε και να αλλάζετε το νερό καθημερινά.

3. Φωλιά


Η κουνελομάνα αν μείνει έγκυος, θα γεννήσει ακόμα και αν δεν υπάρχει φωλιά στο κλουβί της. Αν την ταΐζετε σανό, θα προσπαθήσει να φτιάξει μία μόνη της με μικρά κομματάκια σανό. Αλλά για να έχει όρεξη για αναπαραγωγή θα πρέπει να έχει μια σωστή και καλή φωλιά.

Έτοιμες γαλβανιζέ φωλιές

Στο εμπόριο πωλούνται φωλιές από γαλβανιζέ λαμαρίνα που κοστίζουν λίγο κάτω από 10 ευρώ. Είναι σχετικά καλές και με ιδανικό σχήμα. Μπορείτε να τις βάλετε είτε εσωτερικά της κλούβας είτε εξωτερικά αν έχετε την δυνατότητα (καλύτερα εξωτερικά γιατί είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός και η παρατήρησή τους).604746L-000-57630-
 
Όμως αυτές οι φωλιές έχουν 2 μικρά προβλήματα. Πρώτον αν και τα γαλβανισμένα μέταλλα έχουν αντισκωριακή προστασία, με τον καιρό θα σκουριάσουν και θα σαπίσουν (κυρίως από τα ούρα των μικρών αλλά και από το γδάρσιμο που κάνει η κουνέλα από ένστικτο).
 
Έτσι ανά κάποια χρόνια θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε ή να τις διορθώνετε. Μια μικρή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι κατά καιρούς να καθαρίζετε με συρματόβουρτσα τη βάση κυρίως, και να της περνάτε 1-2 χέρια ψυχρό γαλβάνισμα. Με αυτό τον τρόπο θα την έχετε μερικά χρόνια περισσότερο.
 
Το άλλο πρόβλημα με αυτές τις φωλιές είναι ότι το μέταλλο έχει μεγάλη θερμοαγωγιμότητα, δηλαδή μεταδίδει πάρα πολύ εύκολα τη ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι αυτή η φωλιά θα είναι πολύ ζεστή, ενώ το χειμώνα πολύ κρύα. Αν και η κουνελομάνα φτιάχνει φωλιά από άχυρο και βγάζει μαλλί από τον λαιμό της, το οποίο είναι θερμομονωτικό και γεμίζει τη φωλιά, είναι πιθανό τα κουνελάκια να καταλήξουν πάνω στη λαμαρίνα και να ψοφήσουν μέσα σε λίγη ώρα (αφού είτε θα παγώνουν είτε θα καίγονται).

Ξύλινη φωλιά 

Το καλύτερο υλικό για αυτοσχέδιες φωλιές είναι το ξύλο. Το ξύλο είναι μονωτικό και έτσι είναι αρκετά πιο φιλικό για τα κουνελάκια όλες τις εποχές. Δυστυχώς όμως δεν είναι το ίδιο ανθεκτικό με τη λαμαρίνα και έτσι θα σαπίσει λίγο πιο γρήγορα ή θα το «φάει» σιγά σιγά η κουνέλα, ακονίζοντας τα δόντια της.
 
Αν προσπαθήσετε να φτιάξετε μόνοι σας κάποια φωλιά, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει η φωλιά ανεξαρτήτου του υλικού κατασκευής.
 
Πρώτον θα πρέπει να χωράει άνετα τη κουνελομάνα μέσα. Ιδανικό σχήμα είναι το ορθογώνιο με ύψος περίπου ίδιο ύψος και πλάτος αλλά σχεδόν διπλό μήκος. Η φωλιά θα πρέπει να είναι όσο πιο κλειστή γίνεται με μόνο μια μικρή τρύπα για είσοδο. Εδώ χρειάζεται προσοχή η τρύπα αυτή να είναι τουλάχιστον 10-15 εκατοστά από τη βάση ώστε να μην μπορούν να κουνελάκια τις πρώτες μέρες να βγουν από τη φωλιά και να ψοφήσουν

4. Κλουβί


Σημαντικό εκτός από τη φωλιά είναι και το κλουβί που θα φιλοξενεί τα κουνέλια σας. Τα πιο διαδεδομένα κλουβιά είναι αυτά από κολλημένη γαλβανιζέ σωλήνα με κολλητό πλέγμα με μικρό μάτι. Είναι σχετικά εύκολα στη κατασκευή, ακόμα και για έναν αρχάριο. Βέβαια υπάρχουν και στο εμπόριο, στα περισσότερα καταστήματα σιδηρουργίας ή ζωοτροφών. Φυσικά μπορείτε να τις φτιάξετε και εξ’ ολοκλήρου από ξύλο και πλέγμα. Έχουν μεγαλύτερο κόστος, αλλά είναι αρκετά πιο όμορφες και πιο φιλικές προς τα κουνέλια. 

Ψηλή κλούβα

Το μέγεθος της κλούβας μπορεί να διαφέρει αναλόγως με το χώρο που έχετε. Καλό θα είναι να έχει σχετικά ψηλά πόδια, ειδικά αν έχετε άλλα ζώα ελεύθερα. Κότες, γάτες και σκύλοι έχουν την τάση να κυνηγάνε τα κουνελάκια. Όσο και να σας φανεί παράξενο, αν η κλούβα είναι σχετικά χαμηλή και έχετε ελεύθερες κότες, ανά καιρούς θα συναντάτε κουνελάκια ψόφια χωρίς πόδια.
 
Ο λόγος είναι ότι τα πόδια τους όταν είναι μικρά, προεξέχουν από την κλούβα και οι κότες τα τσιμπάνε από κάτω. Το ίδιο θα συμβεί και με τα σκυλιά. Τα κουνέλια είναι φυσικό θήραμα για τα σκυλιά και έτσι είναι συχνό φαινόμενο να προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα σκοτώσουν. Έτσι αν έχετε σκύλο ελεύθερο και τον δείτε να περιτριγυρίζει συνεχώς τις φωλιές με τα κουνέλια, καλό θα ήταν να τις περιφράξετε ως επιπλέον προστασία.
 
Αν έχετε πρόβλημα χώρου, μπορείτε να κάνετε πολυώροφη κλούβα, αφού προνοήσετε για ένα δοχείο συλλογής περιττωμάτων κάτω από κάθε όροφο.
 
Εκτός από τα ψηλά πόδια, θα πρέπει τα κουνέλια να είναι άνετα στις φωλιές, Ιδανικό είναι να τους δώσετε βάθος αλλά όχι τόσο πλάτος. Με αυτό τον τρόπο η φωλιά θα είναι σχετικά μεγάλη αλλά θα μπορείτε να τα πιάσετε σχετικά εύκολα αν χρειαστεί. Μην κάνετε την φωλιά μεγαλύτερη από το άνοιγμα του ενός σας χεριού, γιατί έτσι δεν θα μπορείτε να τα πιάσετε και θα χρειαστείτε ειδικό εργαλείο.

Προστασία από βροχή και κρύο

Τέλος θα πρέπει η κλούβα αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καλυφθεί εύκολα σε περίπτωση βροχής ή πολύ κρύου. Μια καλή λύση είναι στραντζαριστή λαμαρίνα στο μέγεθος της κλούβας η οποία θα μπαίνει εύκολα από πάνω και ένα κομμάτι αδιάβροχο ύφασμα για το πλάι. Το νάιλον είναι μια πιο οικονομική λύση, αλλά δεν αναπνέει καθόλου και μπορεί να δημιουργήσει άσχημες συνθήκες.
 
Υπάρχει και η λύση βέβαια για κλουβιά στο χώμα αν δεν έχετε πρόβλημα με αρουραίους. Το κουνέλι αν σκάβει μόνο αν είναι απαραίτητο. Αν υπάρχει ήδη φωλιά έτοιμη και κατάλληλη, δεν θα χρειαστεί να σκάψει και έτσι δεν θα γεμίσει τον τόπο λαγούμια.
 
Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι αν βρίσκεται σε περιοχή με έντονη παρουσία εντόμων (πχ κοντά σε λίμνη ή κανάλια), να έχετε κάποιο είδος διχτυού (πχ σκίασης) που να προστατεύει τις κλούβες τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί τα έντομα είναι φορείς αρκετών ασθενειών που προσβάλουν τα κουνέλια.

Αναπαραγωγή

Οι θηλυκές κουνέλες έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής περίπου από τον 6ομήνα της ηλικίας τους και μετά. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και λίγους μήνες παραπάνω, αναλόγως την ράτσα (όσο πιο μεγαλόσωμο είναι ένα κουνέλι τόσο αργότερα έρχεται η ενηλικίωση) και την εποχή. Η κύηση διαρκεί περίπου 28-32 μέρες. Για τα αρσενικά ισχύει περίπου το ίδιο με τον 6ο μήνα να είναι συνήθως ο μήνας ενηλικίωσής του για τα μικρότερα ενώ έως 9 για τα πολύμεγάλα.
 
Υπάρχουν 2 τρόποι για την αναπαραγωγή των κουνελιών. Ο φυσικός τρόπος όπου ένα αρσενικό γονιμοποιεί ένα θηλυκό και ο τεχνητός όπου αποθηκευμένο σπέρμα εισέρχεται με τη βοήθεια ειδικού οργάνου στον κόλπο του θηλυκού.
 
Σπέρμα πωλείται κατεψυγμένο σε επιλεγμένα κτηνιατρεία αλλά μπορείτε να το συλλέξετε και μόνοι σας με ειδική διαδικασία. Η τεχνητή μέθοδος είναι η μέθοδος που ακολουθείται από όλες τις μεγάλες μονάδες, αφού μπορεί να γίνει καλύτερος προγραμματισμός και δεν απαιτείται να αλλάζουν κλούβες συνεχώς στα κουνέλια.

Φυσικός τρόπος

Για τον φυσικό τρόπο, απαιτείται φυσικά η ταυτόχρονη παραμονή στην κλούβα ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Το καλύτερο είναι να πηγαίνετε το θηλυκό στο αρσενικό και όχι το αντίστροφο, γιατί το θηλυκό είναι ιδιαίτερα νευρικό όταν το αρσενικό είναι στον χώρο που βρίσκεται η φωλιά του.
 
Το αρσενικό μετά την ενηλικίωση του, σχεδόν πάντα έχει όρεξη για γονιμοποίηση. Το θηλυκό έχει γόνιμες μέρες, κατά τις οποίες μπορεί να γονιμοποιηθεί. Οπότε θα πρέπει να κρατάτε σημειώσεις ώστε να ξέρετε πότε ακριβώς είναι αυτές οι μέρες.
 
Δεν θα πρέπει να βάζετε το αρσενικό με άλλο θηλυκό την ίδια μέρα αλλά να περιμένετε τουλάχιστον 1-2 μέρες για καλύτερα αποτελέσματα. Αν το θηλυκό θέλει να γονιμοποιηθεί θα σηκώσει ελαφρά την ουρά του μπροστά από τον κούνελο και ο κούνελος θα κάνει ότι πρέπει. Θα καταλάβετε ότι η γονιμοποίηση είναι επιτυχής, όταν ο κούνελος γυρίσει προς τα πλάγια όταν τελειώσει τη σεξουαλική πράξη. Αυτό θα το κάνει μερικές φορές ακόμα μέσα σε λίγη ώρα. Μετά από μισή με μία ώρα μπορείτε να αφαιρέσετε την κουνέλα.
 

Πως θα καταλάβετε ότι η κουνέλα είναι όντως έγκυος;

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε ότι η κουνέλα σας είναι όντως έγκυος πριν περάσουν 15-20 μέρες. Την τελευταία βδομάδα της κύησης θα παρατηρήσετε αυξημένη κοιλιά η οποία θα είναι έντονη κατά τις 3-4 τελευταίες μέρες. ι

Ένας άλλος καλός τρόπος είναι να παρατηρήσετε την γεννήστρα της κουνέλας. Μετά τις 20 μέρες, αν την ταίζετε σανό ο οποίος έχει και χοντρά κλαδάκια θα δείτε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να την φτιάχνει και να την γεμίζει με κλαδιά. Αν το δείτε αυτό, σημαίνει ότι είναι έγκυος και θα γεννήσει μέσα σε 10 μέρες το πολύ. Τις τελευταίες 1-3 μέρες της κύησης θα αρχίσει να βγάζει μαλλιά από την γούνα κάτω από λαιμό της και να τα βάζει στη γεννήστρα της.

Ο τελευταίος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να καταλάβετε ότι η κουνέλα είναι έγκυος είναι με τη μέθοδοτηςψηλάφησης του κάτω μέρους της κοιλιάς της. Ο τρόπος αυτός δεν ενδείκνυται, αφού θα αγχώσετε τη κουνέλα και μπορεί να κάνετε βλάβη σε κάποιο από τα μικρά. Έτσι καλό είναι να γίνεται μόνο από άτομα που έχουν κάποια εμπειρία σε αυτό το τομέα.

Γιατί η κουνέλα δεν μπαίνει στην φωλιά της να θηλάσει;

Κουνελάκια 2-3 εβδομάδων μέσα σε μεταλλική φωλιά
8 κουνελάκια 2-3 εβδομάδων μέσα σε μεταλλική φωλιά. Η φωλιά έχει γίνει από άχυρο και μαλλί από την γούνα της κουνέλας, στην αντιδιαμετρική γωνία της εισόδου της φωλιάς.
Κάτι που θα φανεί παράξενο σε αρκετούς τον πρώτο καιρό, είναι ότι η κουνέλα θα βρίσκεται συνεχώς έξω από τη φωλιά της και ίσως δεν την δείτε ποτέ να μπαίνει να θηλάζει. Αυτό είναι φυσιολογικό. Οι κουνέλες στην φύση, σκάβουν την φωλιά τους σε λαγούμι στο οποίο πηγαίνουν μόνο για λίγα λεπτά, συνήθως τις βραδινές ώρες, για να θηλάσουν. Όταν φεύγουν από την φωλιά τους σκεπάζουν την είσοδο για να μην είναι εμφανής και δεν πλησιάζουν στην φωλιά για να μην αποκαλύψουν την τοποθεσία της.
 
Η κουνέλα θα μπει στην φωλιά την ημέρα μόνο αν φοβηθεί αρκετά ή για να ελέγξει αν κάποιος έχει πειράξει τα μικρά αν μυρίσει ή δει κάτι παράξενο. Έτσι το να μην την βλέπετε να μπαίνει καθόλου στην φωλιά είναι απόλυτα φυσιολογικό και μην ανησυχείτε καθόλου.

Η κουνέλα δεν είναι στοργική μάνα;

Κάτι που επίσης θα φανεί παράξενο σε αρκετούς τις πρώτες φορές, είναι ότι η κουνέλα δεν είναι τόσο στοργική, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια, όσο άλλα ζώα. Έτσι δεν θα δείτε ποτέ μια κουνέλα να μεταφέρει τα μικρά της αν υπάρχει κίνδυνος (όπως πχ κάνει η γάτα ή η σκύλα). Η μόνη φροντίδα που παρέχει στα κουνελάκια είναι ο θηλασμός. 
 
Οπότε μην περιμένετε να σας επιτεθεί αν πιάσετε κάποιο κουνελάκι. Και δυστυχώς μην περιμένετε να βάλει στη φωλιά του ένα νεογέννητο κουνελάκι που για κάποιο λόγο έχει βγει από αυτή. Έτσι καλό είναι ειδικά την πρώτη βδομάδα μετά την γέννα να ελέγχετε καθημερινά την κλούβα για να δείτε αν κάποιο κουνελάκι έχει βγει κατά λάθος. Την πρώτη βδομάδα τα κουνελάκια δεν έχουν γούνα και είναι τυφλά, έτσι θα πεθάνουν μέσα σε λίγη ώρα αν βγουν από την φωλιά, ειδικά αν κάνει κρύο.

 

Γιατί τα κουνελάκια πεθαίνουν τις πρώτες μέρες;

Κάτι που συμβαίνει δυστυχώς συχνά, είναι ότι τα κουνελάκια μπορεί να πεθάνουν μέσα στις 2-3 πρώτες μέρες. Οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί με πιο συχνό λόγο η κουνέλα να ήταν μικρότερη από ότι έπρεπε όταν έγινε η γέννα. Τα κουνέλια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή ποτέ πριν τους 6 μήνες. Αν είναι μεγαλόσωμα μπορεί να χρειαστούν και 1 περίπου χρόνο. Αν η κουνέλα γεννήσει σε μικρή ηλικία, τότε δεν θα μπορέσει να ταΐσει τα κουνελάκια και αυτά θα πεθάνουν από την πείνα τις πρώτες μέρες. Γιαυτό αρκετοί λένε ότι στη πρώτη γέννα κάθε κουνέλας, τα κουνελάκια πάντα ψοφάνε.

Ένας ακόμα λόγος ίσως είναι το υπερβολικό στρες ή κάποια ασθένεια. Αν η κουνέλα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κουνελάκια δεν θα επιζήσουν μετά από μία γέννα.

Κουνελάκι 2μιση βδομάδων
Κουνελάκι 2μιση βδομάδων

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και τυχόν βλάβη στα κουνελάκια όσο αυτά είναι ακόμα στη μήτρα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κατά την κύηση η κουνέλα είναι στην ίδια κλούβα με άλλα κουνέλια ή αν την ψηλαφίσατε λίγο άγαρμπα.

Φυσικά τα κουνελάκια θα βρουν βέβαιο θάνατο, αν η φωλιά της κουνέλας δεν είναι κατάλληλαφτιαγμένη. Έτσι αν γεννήσει εξωτερικά κρύα περίοδο ή αν γεννήσει πάνω σε μέταλλο ή σε βρεγμένη επιφάνεια θα βρείτε τα κουνελάκια νεκρά μετά την πρώτη μέρα.

Πως μπορώ να καταλάβω αν η κουνέλα ταΐζει τα κουνελάκια τις πρώτες μέρες;

Θα το καταλάβετε εύκολα παρατηρώντας τα κουνελάκια. Θα είναι πιο ήσυχα και με γεμάτη κοιλίτσα. Αν είναι αδύνατα ή διαρκώς αναζητούν την μητέρα τους, σημαίνει ότι ή δεν τα ταΐζει καθόλου ή δεν τα ταΐζει επαρκώς.

Μπορώ να ταΐσω μόνος μου τα κουνελάκια;

Ναι μπορείτε. Θεωρητικά μπορείτε ακόμα και τα νεογέννητα, αλλά είναι αρκετά δύσκολο καθώς δεν θα βρείτε εύκολα πιπίλες κατάλληλες και θέλει ειδικό μείγμα γάλατος που θα βρείτε μόνο σε κτηνιατρεία.

Εκτός από αυτό τα νεογέννητα κουνελάκια είναι αρκετά ευαίσθητα τις πρώτες μέρες και θα πρέπει να απολυμαίνετε τα πάντα για να μην μολυνθούν. Για 8-10 κουνελάκια που είναι συνήθως η γέννα μιας κουνέλας, είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και με μικρή πιθανότητα επιτυχίας. Οπότε σχεδόν κανένας παραγωγός δεν το κάνει, εφόσον σε 1 μήνα η κουνέλα μπορεί να γεννήσει ξανά.

Αν τα κουνελάκια είναι 10-15 ημερών και έχουν «σκαρίσει» τότε είναι λίγο πιο εύκολο. Είναι λίγο απίθανο βέβαια να σταματήσει η κουνέλα να τα ταΐζει μετά από τόσες μέρες, οπότε ο μόνος λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι ο ξαφνικός θάνατος της κουνέλας.

Μπιμπελό για κουνέλια δύσκολα θα βρείτε, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που είναι για γατάκια τα οποία είναι πολύ πιο κοινά και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε pet shop ή κτηνιατρείο. Το μείγμα του γάλατος και τα προσθετικά θα σας τα πει ο κτηνίατρος αναλόγως την ηλικία των κουνελιών. Θα πρέπει να τα ταΐζετε μέχρι να είναι ικανά να τραφούν μόνα τους.

Τα κουνέλια απογαλακτίζονται μετά από περίπου 6-8 βδομάδες αν και μπορούν να αρχίσουν να τρώνε κανονική τροφή μαζί με γάλα μετά από 3-4 βδομάδες. Δυστυχώς το στάδιο του απογαλακτισμού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς ίσως παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Έτσι είναι η περίοδος που ίσως δείτε νεκρά κουνελάκια χωρίς λόγο.

Η κουνέλα γέννησε έξω από την γεννήστρα. Αν τα βάλω στην γεννήστρα θα ζήσουν;

Η κουνέλα πάντα επιλέγει το καλύτερο μέρος μέσα στον χώρο που της παρέχεται, για να φτιάξει την φωλιά της και να γεννήσει. Αν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος ή αν δεν πιστεύει ότι είναι κατάλληλος, τότε θα γεννήσει έξω.

Δυστυχώς, εκτός και αν πρόκειται για πρώτη γέννα, για να γεννήσει έξω από την φωλιά της κάποιος λόγος θα υπάρχει. Έτσι αν τα κουνελάκια ζουν ακόμα, και τα πάρετε και τα βάλετε εσείς μέσα στην γεννήστρα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα θηλάσει και θα ψοφήσουν μέσα στις πρώτες 2 μέρες.

Βέβαια δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε, αλλά καλύτερα θα ήταν να βρείτε την αιτία που το έκανε αυτό, ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Πιθανές αιτίες για αυτό, είναι υπερβολικό στρες (ίσως από την παρουσία κάποιου άλλου ζώου), μικρή γεννήστρα ή ίσως και πρώτη γέννα.

Επιλογή κατάλληλης ράτσας για κονικλοτροφία


Η κατάλληλη επιλογή ράτσας είναι αρκετά σημαντική για την σωστή αναπαραγωγή χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν δεκάδες ράτσες κουνελιών, άλλα κατάλληλα για κατοικίδια και άλλα για κρεατοπαραγωγή.

Για κρεατοπαραγωγή στην Ελληνική αγορά θα συναντήσετε συνήθως τα λαγοκούνελα, τα Νέας Ζηλανδίας, τα Καλιφόρνιας, τα τσιντσιλά, τα γίγας και τα βουργουνδίας. Πιθανώς να συναντήσετε και κάποιες άλλες ή κάποια τα οποία είναι από διασταύρωση των παραπάνω φυλών.

Κουνέλι Καλιφόρνιας
Κουνέλι Καλιφόρνιας


Κουνέλι Καλιφόρνιας / Νέας Ζηλανδίας

Η κάθε μία από τις παραπάνω ράτσες έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Σε γενικές γραμμές τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως είναι τα Καλιφόρνιας και τα Νέας Ζηλανδίας (ουσιαστικά τα Νέας Ζηλανδίας είναι μια παραλλαγή της ράτσας Καλιφόρνιας που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα και δεν έχει κάποια σχέση με την χώρα Νέα Ζηλανδία), τα οποία συνήθως είναι λευκά με τα Καλιφόρνιας να έχουν αυτιά σε λίγο πιο σκούρο χρώμα. Γεννάνε 8-12 κουνελάκια τη φορά και έχουν μέτριο προς μεγάλο μέγεθος (2,5-4 κιλά καθαρό με το Καλιφόρνιας να είναι μισό με ένα κιλό μικρότερο)

Λαγοκούνελο

Το λαγοκούνελο είναι μια ράτσα που είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, κυρίως στους πιο παραδοσιακούς κονικλοτρόφους και στα χωριά. Έχει το χρώμα του λαγού, και μορφή που μοιάζει αρκετά στον λαγό, γιαυτό και λέγεται έτσι. Είναι απόλυτα εγκλιματισμένη στην Ελλάδα και είναι αρκετά καλή για αναπαραγωγή. Γεννάει 8-10 κουνέλια συνήθως και είναι και αυτό μέτριο σε μέγεθος (2.5-3.5 κιλά καθαρό).

American
Τσιντσιλά ή Αμερικάνικο

Τσιντσιλά

Τα τσιντσιλά είναι κουνέλια με γκριζωπό χρώμα που δημιουργήθηκαν μετά από διάφορες διασταυρώσεις από άλλες ράτσες για να μοιάζουν με τα πραγματικά τσιντσιλά, που είναι ένα είδος τρωκτικού με γκρίζο χρώμα με πολύ καλή γούνα. Λόγω αυτού, θα την βρείτε σε διάφορα μεγέθη, από νάνους έως γίγας.

Τα μέτρια και τα γίγας είναι κατάλληλα για κρεατοπαραγωγή με μέγεθος πάνω από 2.5 κιλά καθαρό συνήθως. Ένα χαρακτηριστικό της ράτσας, εκτός από την πυκνή και όμορφη γούνα,  είναι ότι τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά.

Γίγας φλαμανδίας
Γίγας φλαμανδίας

Γίγας

Τα κουνέλια γίγας ανήκουν σε διάφορες ράτσες (Βέλγικα αν και μπορούν να ξεπεράσουν τα 5 κιλά σε βάρος (καθαρό), είναι αρκετά δύσκολα στην αναπαραγωγή και έχουν μικρές γέννες συνήθως (γύρω στα 4 κουνελάκια τη φορά). Η ενηλικίωση τους γίνεται συνήθως μετά τον 1ο χρόνο και είναι αρκετά ευαίσθητα. Το μεγάλο τους μέγεθος απαιτεί διπλάσιες σε μέγεθος γεννήστρες.

 

Πως ξεχωρίζουμε τα θηλυκά από τα αρσενικά;

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι κάτι που δυσκολεύει αρκετά κάποιον που δεν έχει μεγάλη σχέση με τα κουνέλια, είναι να καθορίσει το φύλλο των κουνελιών, ειδικά όταν είναι νεαρά. Ο λόγος είναι ότι λόγω της γούνας τους και των κρυμμένων γεννητικών οργάνων, δεν μπορεί να καθοριστεί το φύλλο οπτικά και πρέπει να γίνει ψηλάφηση.

Luna7
Κουνέλα σε αναπαραγωγική ηλικία, με το ειδικό λίπωμα κάτω από λαιμό της

Το μοναδικό εμφανές σημάδι που δείχνει το φύλλο ενός κουνελιού είναι το “προγούλι” που ίσως δείτε σε κουνέλες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το έχουν για να βγάζουν τρίχωμα και να το τοποθετούν στη φωλιά τους. Υπάρχει πιθανότητα να το δείτε και σε αρσενικά αλλά εκεί σχετίζεται με το πάχος.

Εκτός από αυτό είναι πανομοιότυπα στην εμφάνιση με μόνο μια μικρή διαφορά στο μέγεθος στα ενήλικα κουνέλια η οποία έχει σχέση με τη ράτσα. Σε άλλες ράτσες το αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό ενώ σε άλλες το αντίστροφο.

d767409ed6412870f1a6cb1fd8d08d08
Αριστερά το αρσενικό, δεξιά το θηλυκό

Ο μοναδικός σίγουρος λοιπόν τρόπος είναι να ελέγξετε τα αναπαραγωγικά τους όργανα. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πιάσετε το κουνέλι και να το τοποθετήσετε ανάσκελα στην αγκαλιά σας. To πιο εμφανές σημάδι, είναι η παρουσία όρχεων στα αρσενικά. Εφόσον είναι μεγαλύτερο των 1-2 μηνών θα δείτε αν σηκώσετε λίγο τη γούνα τους να έχει όρχεις εξωτερικά λίγο κάτω από την ουρά.  

Αν δεν μπορείτε να δείτε κάτι ή δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να με τον αντίχειρα σας και το δείκτη να πιέσετε προς αντίθετη κατεύθυνση στο σημείο κάτω από της ουρά τους λίγο πάνω από τον πρωκτό τους. Είτε είναι αρσενικό είτε θηλυκό θα δείτε να εμφανίζονται τα γεννητικά τους όργανα. Αν είναι αρσενικό θα δείτε το πέος του να εξέρχεται σιγά σιγά όσο πιέζεται, ενώ αν είναι θηλυκό τον κόλπο του.


Ασθένειες κουνελιών


Τα κουνέλια όπως είπαμε είναι ένα αρκετά ευαίσθητο ζώο το οποίο προσβάλουν αρκετές ασθένειες, κυρίως όταν βρίσκεται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. 
Οι βασικές ασθένειες χωρίζονται σε μερικές βασικές κατηγορίες
 • Δερματικά
 • Νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή ή γαστρεντερική λειτουργία
 • Μυοσκελετικά
 • Νοσήματα του αναπνευστικού
Οι πιο επικίνδυνες ασθένειες για τα κουνέλια είναι οι γαστρεντερικές, αφού είναι οι πιο συχνές, ειδικά στα μικρά κουνέλια και ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους.
 
Αρκετά επικίνδυνη είναι και η μυξομάτωση, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπήματα εντόμων και έχει ως ένδειξη έντονα σημάδια γύρω από μάτια και μύτη, η οποία δυστυχώς έχει μεγάλη θνησιμότητα.
 
Οποιοδήποτε πρόβλημα ή παράξενη συμπεριφορά βλέπετε, θα πρέπει να απευθύνεστε κατευθείαν σε έναν κτηνίατρο. Ειδικά τον πρώτο καιρό, μέχρι να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τις ασθένειες μόνος σας. Μερικά συμπτώματα που θα πρέπει σίγουρα να σας ανησυχήσουν είναι : 
 • πεσμένα αυτιά (αν τα αυτιά της ράτσας είναι όρθια κανονικά, καθώς υπάρχουν και ράτσες με πεσμένα αυτιά)
 • ανορεξία
 • διάρροια
 • μάδημα της γούνας χωρίς λόγο (αν είναι θηλυκό έτοιμο να γεννήσει ή έχετε περισσότερα από 1 κουνέλια στην ίδια κλούβα ίσως είναι φυσιολογικό)
 • σημάδια (είτε κοκκινίλες είτε απολέπιση ) σε μάτια, αυτιά,στόμα ή άκρα.
 • λήθαργος
 • ξαφνική απώλεια βάρους
 • περίεργα περιττώματα
 • αίμα στα περιττώματα ή στο στόμα
Κάποιες από τις ασθένειες έχουν μεγάλη θνησιμότητα και είναι μεταδοτικές. Έτσι η έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση ενός ασθενούς κουνελιού, μπορεί να σώσει όλη την υπόλοιπη παραγωγή σας.
 
Μια μικρή παρουσίαση όλων των ασθενειών και των συμπτωμάτων των κουνελιών από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑναλυτικο Ρεπορταζ Για Τις Βιδες
Επόμενο άρθροΕγχειρίδια Χρήσης από εργαλεία και εξαρτήματα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
12 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια