Επιδιόρθωση νάιλον θερμοκηπίου

3
ναύλον θερμοκηπίου
Αν έχετε θερμοκήπιο στο κήπο σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιείτε νάιλον θερμοκηπίου για την κάλυψη του. Τα νάιλον για τα οικιακά θερμοκήπια είναι συνήθως φτιαγμένα από πολυαιθυλένιο (PE) και είναι σε δύο ποιότητες. Μονοετή και τριετή.  
 
Τα μονοετή είναι πιο οικονομικά, αλλά κρατούν 1-2 χρόνια το πολύ. Είναι συνήθως διάφανα εντελώς και τα χρησιμοποιούμε για εποχικές καλλιέργειες ή σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα το χειμώνα.
 
Τα τριετή έχουν έως και το διπλάσιο κόστος από τα μονοετή αλλά μπορεί να κρατήσουν αξιοπρεπώς μέχρι και 5 χρόνια, αν το θερμοκήπιο είναι φτιαγμένο σωστά και δεν αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουν σχεδόν πάντα κιτρινωπή απόχρωση. Φυσικά μετά τα τρία χρόνια θα αρχίσουν να εξασθενούν αρκετά και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά με έγκαιρη επιδιόρθωση μπορεί να παρατείνετε τη ζωή τους 1-2 χρόνια ακόμα.  
 
Το νάιλον, ειδικά το τριετές, είναι αρκετά ακριβό και αναλόγως τις διαστάσεις του θερμοκηπίου μπορεί να κοστίζει μέχρι και εκατοντάδες ευρώ. Έτσι καλό είναι να το προφυλάξουμε όσο μπορούμε και να φροντίσουμε να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερο, ώστε να κάνει τη μέγιστη δυνατή απόσβεση των χρημάτων που δαπανήσαμε για την αγορά του. 
 

Εχθροί του νάιλον θερμοκηπίου

Οι βασικοί εχθροί του νάιλον είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο ήλιος και οι φυσικές φθορές.
 

Ήλιος και υπεριώδης ακτινοβολία

Τα περισσότερα πλαστικά είναι ευαίσθητα στην UV ακτινοβολία. Το ίδιο ισχύει και για τα νάιλον θερμοκηπίου. Αν και είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν περισσότερη αντοχή στην UV ακτινοβολία, με τον καιρό έχουν πρόβλημα και αρχίζουν να διαλύονται.
 
Έτσι η ουσιαστική αποδόμηση του νάιλον γίνεται όταν ξεκινάει η έκθεση του στον ήλιο και όχι όταν το αγοράζετε. Το πόσο αντοχή θα έχει, εξαρτάται με το πόσο έκθεση στην UV ακτινοβολία θα έχει το νάιλον στο σημείο που είναι το θερμοκήπιό σας. Έτσι αν το θερμοκήπιο βρίσκεται σε περιοχές με πλήρη ηλιοφάνεια θα έχει μικρότερη αντοχή από ότι σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια. Έτσι για παράδειγμα τα ίδια νάυλον που στην Ελλάδα πωλούνται ως 3ετή σε βορειότερες χώρες πωλούνται ως 4ετή. 

 

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Μετά την UV ακτινοβολία, o χειρότερος εχθρός για το νάιλον, είναι ο δυνατός αέρας. Και αν και για την UV ακτινοβολία δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, με μια καλή κατασκευή με ενίσχυση μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα από τις πιέσεις που θα δεχτεί το νάιλον σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αν το νάυλον παραμένει σταθερό και τεντωμένο τότε  θα μπορέσει να αντέξει, ειδικά τα πρώτα χρόνια. 
 
Φυσικά ότι και να κάνετε, σε περίπτωση χαλαζόπτωσις με χαλάζι μεγάλων διαστάσεων ή ανεμοστρόβιλου δύσκολα θα αντέξει.

 

Φθορές από λάθος ή από ζώα

Εκτός από τις καιρικά φαινόμενα, στο νάιλον είναι πιθανό να προκληθούν φθορές από κάποιο δικό μας λάθος. Μια απρόσεκτη κίνηση με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή ένα σύρμα αφημένο μπορούν άνετα να σκίσουν ένα νάιλον θερμοκηπίου. Και από μια μικρή φθορά, αν δεν το επιδιορθώσουμε εγκαίρως, μπορεί να καταστραφεί ολόκληρο το νάιλον. 
 
Έτσι πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή αν χρησιμοποιείτε εργαλεία κοντά στο νάιλον και να μην έχετε σύρματα να κρέμονται μέσα στο θερμοκήπιο. 
 
Καλό είναι επίσης αν έχετε ζώα όπως γάτες ή σκύλους ελεύθερα στους χώρους του θερμοκηπίου να προστατεύετε με κάποιο τρόπο το νάιλον (πχ εξωτερική περίφραξη), γιατί είναι αρκετά πιθανό να το καταστρέψουν.  

Πως μπορείτε να προλάβετε φθορές στο νάιλον;


1. Αγορά

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσέξετε το νάιλον να μην έχει τσακίσεις κατά την αγορά του. Τα νάιλον είναι συνήθως σε ρολά. Μερικά καταστήματα μερικές φορές τα πωλούν διπλωμένα (συνήθως όταν το ρολό τελειώνει και μένουν λίγα μέτρα). Καλό είναι να αποφύγετε τα διπλωμένα, καθώς η ‘τσακισιά’ που θα κάνει το νάιλον είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του και από εκεί θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα η φθορά του με τον καιρό.
 
Επίσης προτιμήστε να σας το διπλώσουν όσο γίνεται κυκλικά κατά την αγορά, και όχι σε ορθογώνιο για να αποφύγετε το ίδιο πρόβλημα.

 

2. Σωστή τοποθέτηση

Το πιο σημαντικό για τη μέγιστη διάρκεια ζωής ενός νάιλον είναι η σωστή τοποθέτησή του πάνω στο θερμοκήπιο. Θα πρέπει να είναι όσο τεντωμένο γίνεται, χωρίς φυσικά να παραμορφωθεί. Αν το νάιλον έχει σημεία στα οποία είναι λάσκα, τότε με τη πρώτη ισχυρή βροχή θα δεχτούν πιέσεις και θα παραμορφωθούν. Επίσης σε ισχυρούς ανέμους θα αρχίσει να χτυπάει και με τον καιρό θα σκιστεί.
 

3. Ενίσχυση

Αν το θερμοκήπιο είναι με μεταλλικές καμάρες και θέλετε το νάιλον να κρατήσει όσο τον δυνατό περισσότερο θα πρέπει να το ενισχύσετε εξωτερικά με σχοινιά. Θα πρέπει εκατέρωθεν κάθε καμάρας να υπάρχει τεντωμένο σχοινί που θα είναι δεμένο στη βάση της κάθε καμάρας και θα συγκρατεί το νάιλον. Με αυτό τον τρόπο το νάιλον θα είναι σταθερό και δεν θα χτυπάει πάνω στις καμάρες σε δυνατούς ανέμους. Το σχοινί θα πρέπει να είναι όσο τεντωμένο γίνεται.
 

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να υπάρχει άγκιστρο στη βάση κάθε καμάρας, λίγα εκατοστά πάνω από το χώμα. Αν το θερμοκήπιο είναι ξύλινο,τότε πολύ απλά θα βιδώσετε ένα άγκιστρο στο κάθε μέρος.

στήριγμα τοίχου για σωλήνες
Στήριγμα τοίχου για σωλήνες. Αλλάζοντας την βίδα με το ούπατ με μία βίδα με μάτι, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει άγκιστρο για το θερμοκήπιο. Προσοχή, θέλει πάρα πολύ καλό σφίξιμο.

Αν είναι με μεταλλικούς σωλήνες, τότε η θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτροκόλληση ή να προμηθευτείτε βάσεις τοίχου για σωλήνες. Οι βάσεις αυτές έχουν μια βίδα, η οποία μπαίνει σε βιδώνετε στον τοίχο και το μέρος που συγκρατεί τον σωλήνα. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλώς να αλλάξετε τη βίδα με ένα άγκιστρο ή ένα μάτι για να περάσετε το σχοινί ανάμεσα.

4. Περίφραξη

Όπου και να έχετε τοποθετήσει το θερμοκήπιο αν υπάρχουν ζώα ελεύθερα, θα πρέπει να το προφυλάξετε με περίφραξη. Το νάιλον δυστυχώς δεν είναι ικανό να συγκρατήσει τα ζώα και έτσι μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί από κάποια κατσίκα που θέλει να φάει ότι έχει μέσα το θερμοκήπιο ή από κάποιο σκύλο που απλά θέλει να παίξει. 
 
 

Επιδιόρθωση νάιλον


Αφού είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις φθορές στο νάιλον του θερμοκηπίου ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να επιδιορθώσουμε τις τυχόν φθορές.
 

1. Κολλητική ταινία θερμοκηπίου

105434a
Ο πιο απλός τρόπος για να επιδιορθώσουμε ένα σκίσιμο ή μια τρύπα σε ένα νάιλον θερμοκηπίου είναι με την ειδική κολλητική ταινία θερμοκηπίου. Η κολλητική ταινία θερμοκηπίου είναι μια κολλητική ταινία εξαιρετικής αντοχής. Είναι ανθεκτική στην UV ακτινοβολία και μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες αρκετά κάτω από μηδέν (έως και -40)  έως αρκετά παραπάνω από τη μέγιστη θερμοκρασία στον Ελλαδικό χώρο. 
 
Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι πωλείται σε διάφορες διαστάσεις. Τα συνηθισμένα πλάτη είναι 5, 10 και 15 εκατοστά αλλά με αρκετό ψάξιμο ίσως βρείτε και μεγαλύτερες.
 

Τιμή

Το κόστος της δυστυχώς είναι υψηλό σχετικά (από 5 ευρώ έως 30 αναλόγως το πλάτος), αλλά σίγουρα θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από την αντικατάσταση του νάιλον. 

Αντοχή

Η ταινία αυτή εάν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να αντέξει πιο πολύ από το ίδιο το νάιλον. Μπορεί να ξεκολλήσει σε ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά πολύ δύσκολα θα σκιστεί.

Εφαρμογή

Για να έχετε τη μέγιστη αντοχή, πρέπει η ταινία να εφαρμοστεί κατάλληλα. Καταρχάς πρέπει η επιφάνεια του νάιλον να είναι εντελώς καθαρή και χωρίς ίχνος υγρασίας. Έτσι πρέπει να σκουπίσετε επιμελώς το μέρος που θέλετε να επιδιορθώσετε πριν την εφαρμογή.
Για καλύτερα αποτελέσματα, η καλύτερη ώρα για να κάνετε την επιδιόρθωση είναι κατά τις μεσημβρινές ώρες όταν θα υπάρχει πλήρη ηλιοφάνεια και το νάιλον θα είναι ζεστό. Για μέγιστη αντοχή  θα πρέπει να εφαρμόσετε την ταινία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

 

2. Μπάλωμα με κομμάτια νάιλον

Αν η τρύπα στο νάιλον είναι αρκετή μεγάλη και δεν μπορείτε να την επιδιορθώσετε με την κολλητική ταινία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο κομμάτι νάιλον ως μπάλωμα. 
 
Οι τρόποι που μπορείτε να κολλήσετε το μπάλωμα πάνω στο νάιλον είναι αρκετοί. Ο πιο απλός είναι να χρησιμοποιήσετε και εδώ την ειδική κολλητική ταινία.
 
Εκτός από την ταινία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κόλλα. Υπάρχουν αρκετές κόλλες που μπορεί να κάνουν, αν και συνήθως χρησιμοποιείται κόλλα για PVC. Για να έχει μέγιστα αποτελέσματα πρέπει με κάποιο τρόπο να εφαρμόσετε πίεση στο σημείο κόλλησης.
Τέλος μπορείτε να κολλήσετε το μπάλωμα με τη χρήση της θερμότητας. Βέβαια αυτό θέλει αρκετή προσοχή καθώς μπορεί να το καταστρέψετε. Ουσιαστικά θα κάνετε ότι γίνεται και με τις μηχανές θερμοκόλλησης που με τη χρήση θερμότητας σφραγίζουν τις σακούλες. 
 

3. Κάλυμμα με άλλο νάιλον

Αν η τρύπα είναι αρκετά μεγάλη και δεν μπορεί να γίνει επιδιόρθωση με τους παραπάνω τρόπους, τότε θα πρέπει να καλύψετε την τρύπα με ένα άλλο κομμάτι νάυλον από τη μια άκρη ως την άλλη. Εδώ δυστυχώς είναι δύσκολο να κολλήσετε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο με κόλλα ή κολλητική ταινία. Έτσι θα πρέπει να πιάσετε το νάυλον πάνω στις καμάρες. 
Αν το θερμοκήπιο είναι ξύλινο, δεν έχετε παρά να το καρφώσετε με ροδέλες, ενώ αν είναι με σωλήνες θα πρέπει να το πιάσετε με πλαστικές ‘χούφτες’ ή ‘ωμέγα’ πάνω στις σωλήνες. Αν το σκίσιμο είναι στις άκρες τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Αν είναι κοντά στη μέση του θερμοκηπίου θα δυσκολευτείτε λίγο παραπάνω. Το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να πιάσετε το νάυλον με τις χούφτες  στο πάνω κομμάτι του θερμοκηπίου.

 

Μερικές γενικές συμβουλές

1. Καθημερινός έλεγχος

Το πιο σημαντικό σε μια φθορά είναι να την πετύχετε όσο πιο νωρίς γίνεται. Μια απλή τρυπίτσα στο νάιλον με τον καιρό μπορεί να γίνει τρύπα μερικών μέτρων με έναν καλό αέρα. Έτσι πρέπει να ελέγχετε το νάιλον καθημερινά για φθορές και τρύπες. Ειδικά μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, ο έλεγχος πρέπει να είναι σχολαστικός

 

2. Καλή ποιότητα νάιλον

Ένα καλό νάιλον μπορεί να έχει πολύ μεγάλη διαφορά στην αντοχή από ένα ανώνυμο οικονομικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές εγχώριες εταιρίες που παράγουν αρκετά ποιοτικά νάιλον θερμοκηπίου. Πάντα να προμηθεύεστε επώνυμα νάιλον, ακόμα και ας είναι λίγο πιο ακριβά.
 

3. Νάιλον σε ξεχωριστά μέρη

Προσπαθήστε κατά την κατασκευή του θερμοκηπίου να χωρίσετε το θερμοκήπιο σε κομμάτια, ώστε αν ένα μέρος έχει φθορά να αντικαταστήσετε μόνο αυτό το κομμάτι. Το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε είναι τα πλαϊνά να είναι ξεχωριστό κομμάτι και να μην είναι μονοκόμματο από τη μια άκρη ως την άλλη. Με αυτό τον τρόπο και παράθυρα θα μπορείτε να έχετε ή να το σηκώνετε όταν θέλετε και αν πάθει φθορά στο πλάι, θα είναι πιο εύκολη και οικονομική η αντικατάσταση.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροPingus : Δωρεάν κλώνος του κλασσικού παιχνιδιού Lemmings
Επόμενο άρθροΜεταφέρετε εύκολα φωτογραφίες σε καμβα με μαρκαδόρο Blender
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια