Η Ζανζιβάρη είναι μία περιοχή στην ανατολική Αφρική, που ανήκει στην Τανζανία. Αποτελείται από δεκάδες μικρά και μεγάλα νησιά και είναι διάσημος τουριστικός προορισμός με εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι, φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, που εκτός από συνάλλαγμα, αφήνουν και αρκετά σκουπίδια πίσω τους. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα σκουπίδια, αποτελείται από γυάλινα μπουκάλια από ποτά και αφεψήματα. Έτσι μία ομάδα ατόμων αποφάσισε να ιδρύσει μία μικρή εταιρία που ονομάστηκε bottle-up η οποία αξιοποιεί τα άχρηστα γυάλινα μπουκάλια, μεταμορφώνοντας τα σε χρηστικά αντικείμενα.

Έτσι, καταφέρνει ταυτόχρονα να περιορίσει τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών που παράγεται από τον τουρισμό, αλλά και να αξιοποιήσει ένα παντελώς άχρηστο υλικό, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία αρκετές θέσεις εργασίας και επιπλέον έσοδα.

Οι δημιουργίες της bottle-up χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις μεταποιήσεις, δηλαδή σε γυάλινα μπουκάλια μεταμορφωμένα σε κάποιο άλλο αντικείμενο (πχ τασάκι, ποτήρι) και στα έπιπλα, στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί το γυαλί ως υλικό κατασκευής μαζί με τσιμέντο.

διακοσμητικά αντικείμενα από άχρηστα γυάλινα μπουκάλια
Μερικά από τα διακοσμητικά αντικείμενα που έγιναν από την bottle-up

Τα μεταποιημένα αντικείμενα, σίγουρα είναι πολύ όμορφα, αλλά δεν παρουσιάζουν και τρομερό ενδιαφέρον, καθώς είναι κάτι σχετικά κοινό, που γίνεται από αρκετούς. Το μόνο μέρος σε αυτό το κομμάτι που αξίζει αναφοράς, είναι το «καθαρό» κόψιμο των μπουκαλιών με ένα σύρμα αντίστασης.

Όμως τα πρωτότυπα και πολύ εντυπωσιακά έπιπλα της bottle-up, αξίζουν σίγουρα προσοχής και είναι και ο λόγος που έγινε αυτό το άρθρο. Η δημιουργία τους, γίνεται από σπασμένα κομμάτια από γυάλινα μπουκάλια, λευκό τσιμέντο και άμμο χρησιμοποιώντας σαν καλούπι απλά καθημερινά αντικείμενα όπως τηγάνια γοκ.

Το τρίψιμο και γυάλισμα γίνεται περίπου όπως και στα μωσαϊκά, έτσι η τελική επιφάνεια είναι επίπεδη και λεία.

Περισσότερα για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα αξιοποίησης για τα άχρηστα γυάλινα μπουκάλια, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Bottle-Up πατώντας εδώ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροGothic φωτιστικό τοίχου από μεταλλικούς σωλήνες
Επόμενο άρθροΈνας αυτόματος κομποστοποιητής για την κουζίνα σας

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια