Η κομποστοποίηση μπορεί να συμβάλει αρκετά στην μείωση των οικιακών απορριμάτων, καθώς συνήθως το 20-30% τού όγκου των σκουπιδιών μας προέρχεται από τρόφιμα. Εκτός από το οικολογικό αντίκτυπο που έχει η κομποστοποίηση, έχει και οικονομικό καθώς μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμο κομπόστ για τα φυτά και τον κήπο μας. Το μόνο μειονέκτημα που έχει, είναι ότι απαιτεί εξωτερικό χώρο και αργεί αρκετά κάποιες φορές. Ένας αυτόματος κομποστοποιητής για την κουζίνα σας, θέλει να το αλλάξει αυτό, κάνοντας την κομποστοποίηση μία απλή και ευχάριστη συνήθεια.

Ο Zera, όπως ονομάζεται αυτός ο οικιακός κομποστοποιητής, δεν θυμίζει σε τίποτα τους κλασσικούς πλαστικούς κομποστοποιητές, και σε εμφάνιση αλλά και σε λειτουργία. Έρχεται σε συνεργασία από την γνωστή εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Whirpool και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρόσφατη έκθεση του CES στο Las Vegas.

Έχει κομψό design θυμίζοντας οικιακή συσκευή και αυτόματη ηλεκτρονική λειτουργία που του επιτρέπει τον έλεγχο ακόμα και από το κινητό σας.

αυτόματος κομποστοποιητής κουζίναςΣύμφωνα με τος δημιουργούς του, το πατενταρισμένο σύστημα που διαθέτει, του επιτρέπει την μετατροπή των απορριμάτων σε κομπόστ σε 24 ώρες, χρόνος πολύ μικρότερος από ότι το κανονικό κομπόστ (συνήθως 3-6 μήνες). Έτσι παρότι ότι είναι αρκετά πιο μικρός σε μέγεθος, είναι πολύ πιο αποδοτικός και μπορεί να διαχειριστεί με άνεση όλα τα βίο-απορρίμματα μίας οικογένειας.

Πως λειτουργεί 

Όπως είναι λογικό, ο αυτόματος κομποστοποιητής δεν περιμένει να γίνει βίο-διάσπαση από ζωύφια και μύκητες, αλλά αναλαμβάνει ο ίδιος αυτή την δράση. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κοχλία, τεμαχίζει και πολτοποιεί άμεσα όλα τα απορρίμματα που ρίχνουμε στον κάδο. Έτσι αυτόματα μειώνεται κατά πολύ ο όγκος τους, και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείρισή τους. 

Στην συνέχεια με τον έλεγχο της θερμοκρασίας, της υγρασίας αλλά και την προσθήκη ενούς ενισχυτικού φυτικής προέλευσης, μπορεί να μετατρέψει όλη αυτή τη μάζα σε κομπόστ, μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Πλήρως αυτοματοποιημένο

Το Zera είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Εσείς το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίχνετε τα φυτικά απορρίμματα στον ειδικό κάδο που έχει, και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το ίδιο το zera. Το zera είναι μία smart συσκευή, έτσι μπορεί να γίνει έλεγχος από όπου και να βρίσκεστε, μέσω ειδικού app για κινητά και tablet.

Indiegogo

To Zera, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της τελικής υλοποίησης και μπορείτε να το προ-παραγγείλετε μέσω του Indiegogo. Δυστυχώς προς το παρόν, υπάρχει δυνατότητα αποστολής μόνο για τις ΗΠΑ. 

Βέβαια ακόμα και αν υπήρχε δυνατότητα αποστολής στην Ελλάδα, δεν θα ήταν προσιτή επιλογή για τους περισσότερους, καθώς το κάθε κομμάτι στοιχίζει περίπου 900 δολάρια (850 Ευρώ).

Σίγουρα όχι και τόσο οικονομικό, αλλά λογικά η τιμή θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Και αν μπορεί να κάνει όσα πραγματικά υπόσχεται, η απόσβεση δεν είναι τόσο μακρινή όσο φαίνεται.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈπιπλα και αξεσουάρ από άχρηστα γυάλινα μπουκάλια
Επόμενο άρθροΦτιάξτε την δική σας μπύρα με DIY σύστημα βασισμένο σε raspberry
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια