Ο Ben Uyeda, ο δημιουργός πίσω από το δημοφιλές κανάλι και ιστοσελίδα του HomemadeModern, πρόσφατα ανέβασε ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζει πως μπορεί να φτιάξει κάποιος ένα κλασσικό gothic φωτιστικό από μεταλλικούς σωλήνες

Τα φωτιστικά από μεταλλικούς σωλήνες, τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά της μόδας από DIYαδες, κυρίως σε industrial ή steampunk στυλ. Είναι σχετικά απλά στην κατασκευή, με το μόνο δύσκολο -και επικίνδυνο- κομμάτι αυτό της ηλεκτρολογικής συνδεσμολογίας. Βέβαια, παρότι ο μεταλλικός σωλήνας είναι σχετικά φτηνός, οι σύνδεσμοι και κάποια εξαρτήματα κοστίζουν αρκετά.


Λίγα λόγια για τους κινδύνους που κρύβουν τα φωτιστικά με μεταλλικούς σωλήνες

Δυστυχώς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αρκετά επικίνδυνα φωτιστικά (πχ αυτά που χρησιμοποιούν βάνες από τις οποίες περνάει μέσα καλώδιο) που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία. Ο βασικός λόγος για αυτό, είναι ότι οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος, και αν ένα καλώδιο κοπεί ή απλώς τραβηχτεί απότομα, μπορεί να ακουμπήσει πάνω στον μεταλλικό σωλήνα. Αν γίνει αυτό και το καλώδιο αυτό δεν έχει γείωση η οποία να είναι συνδεδεμένη στο μεταλλικό μέρος, τότε αν ακουμπήσετε κάποιο μέρος του φωτιστικού, το ρεύμα θα σας διαπεράσει.

Γιαυτό σίγουρα θέλει αρκετή προσοχή η κατασκευή φωτιστικού με μεταλλικούς σωλήνες. Ο ίδιος ο δημιουργός από αυτό το πολύ δημοφιλές κανάλι, προς τιμήν του, αναγκάστηκε να αποσύρει αρχικά και να ξανά-ανεβάσει στη συνέχεια το βίντεο με disclaimer και διορθώσεις, μετά από κάποια σχόλια από επαγγελματίες του χώρου.


Τώρα ας δούμε πάλι το φωτιστικό του Ben Uyeda. To σχήμα του είναι το κλασσικό σχήμα της τρίαινας που έχουν τα gothic φωτιστικά με κεριά (σίγουρα θα το έχετε δει σε κάποια ταινία με αυτή τη θεματολογία).

gothic φωτιστικό από μεταλλικούς σωλήνεςΓια σωλήνα χρησιμοποίησε μαύρη σωλήνα, με αρκετούς σωληνομαστούς, μερικά ταυ, γωνίες, ένα διπλό ταυ και δύο φλάντζες για τον τοίχο. Τα περισσότερα από αυτά είναι σχετικά εύκολο να τα βρει κανείς με μόνη εξαίρεση τις φλάντζες και το διπλό ταυ, τα οποία μπορείτε να βρείτε με λίγο ψάξιμο σε καλά καταστήματα με υδραυλικά είδη.

Το κόστος τους δεν είναι και ασήμαντο, καθώς μόνο οι δύο φλάντζες κοστίζουν 12-15 ευρώ (συνολικά πρέπει να πλησιάζει κοντά στα 50 ευρώ μόνο για τους σωλήνες και τους συνδέσμους).

Η σύνδεση των σωλήνων είναι αρκετά εύκολη, και το μόνο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι καλό είναι να περνάτε το καλώδιο κομμάτι κομμάτι και όχι όλο μαζί, καθώς αυτό είναι αρκετά δύσκολο.

Τώρα για περισσότερο ευκολία ο ίδιο χρησιμοποίησε ένα ειδικό εξάρτημα  το οποίο μπαίνει στην πρίζα και πάνω του συνδέετε το καλώδιο και  σας επιτρέπει να dimmαρετε το φωτιστικό, απλώς ακουμπώντας το. Αυτό δυστυχώς δεν πρέπει να υπάρχει στην Ελληνική (ή και στην Ευρωπαϊκή αγορά), αλλά υπάρχει ειδικό dimmer που κάνει την ίδια δουλειά.

Για περισσότερα σχετικά με τις κατασκευές με μεταλλικούς σωλήνες, μπορείτε να δείτε εδώ ενώ αν θέλετε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής σε αυτό το gothic φωτιστικό, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο.

Διαφήμιση
ΠΗΓΗBen Uyeda
Προηγούμενο άρθροΈρχεται ο πρώτος οικιακός 3D εκτυπωτής μετάλλου
Επόμενο άρθροΈπιπλα και αξεσουάρ από άχρηστα γυάλινα μπουκάλια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια