Πριν μερικά χρόνια, η δυνατότητα να εκτυπώνει κανείς τρισδιάστατα αντικείμενα μόνος του, φαινόταν μακρινό όνειρο. Πλέον, οι 3D εκτυπωτές έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην καθημερινότητά μας όλο και πιο πολύ. Ένας καλός 3D εκτυπωτής κοστίζει 1-2 χιλιάρικα, αλλά υπάρχουν και πολύ πιο οικονομικές επιλογές όπως αυτοί οι οικιακοί από το GearBest. Βέβαια όλοι αυτοί, χρησιμοποιούν πλαστικά νήματα. Έτσι τα αντικείμενα που μπορεί να δημιουργήσει κάποιος είναι φυσικά μόνο πλαστικά. Ίσως ήρθε όμως η ώρα που θα δημιουργηθεί ο πρώτος 3D εκτυπωτής μετάλλου.

3D εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα
Ο σκελετός αυτής της μοτοσυκλέτας, είναι από αλουμίνιο και δημιουργήθηκε με 3D εκτυπωτή από μία θυγατρική της AirBus

Βέβαια για να γίνουμε πιο ακριβείς, ίσως ήρθε η ώρα για τον πρώτο οικιακό 3D εκτυπωτή μετάλλου, καθώς βιομηχανικός υπάρχει εδώ και λίγο διάστημα. Απλώς έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος χρήσης και λειτουργίας, που τον καθιστά πρακτικά ασύμφορο.

3D εκτυπωτή μετάλλουΟ οικιακός 3D εκτυπωτής μετάλλου, έρχεται από μία νέα StartUp που ονομάζεται Ability 3D και αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα μέσα από το Kickstarter μέσα στους επόμενους μήνες, με κόστος περίπου 3000 ευρώ. 

Ο λόγος που είναι -σχετικά πάντα- οικονομικός, είναι ότι σε αντίθεση με τους βιομηχανικούς δεν χρησιμοποιεί μικροσωματίδια μετάλλου, αλλά ένα κοινό σύρμα ηλεκτροκόλλησης MIG, με το οποίο «εκτυπώνει» τα μεταλλικά αντικείμενα σε στρώσεις. Όπως είναι λογικό, είναι αδύνατο με το σύρμα MIG να μπορέσουν να δημιουργηθούν λεπτομέρειες, γιαυτό αυτός ο εκτυπωτής έχει ενσωματωμένη μία φρέζα μετάλλου, η οποία διορθώνει όποια λάθη.

3d εκτυπωτής μετάλλου
Στο κάτω μέρος διακρίνεται η ηλεκτροκόλληση MIG

Έτσι στην πραγματικότητα αυτός ο 3D εκτυπωτής μετάλλου, είναι μία αυτόματη ηλεκτροκόλληση MIG μαζί με μία αυτόματη φρέζα. Τώρα θα ρωτήσετε, γιατί κάποιος να δώσει 3000 για αυτό; Τι πλεονέκτημα έχει; τι μπορεί να κάνει που δεν μπορεί ήδη να το κάνει μία αυτόματη φρέζα; 

Το πλεονέκτημα αυτού του μηχανήματος είναι ότι μπορεί να δημιουργεί το αντικείμενο σε στρώσεις. Έτσι παρότι μία φρέζα, μπορεί να διαμορφώσει όπως θέλει κάποιος ένα αντικείμενο εξωτερικά, δεν μπορεί να κάνει τίποτα σχεδόν εσωτερικά. Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής θα μπορεί να δημιουργεί αντικείμενα με πιο μεγάλες λεπτομέρειες και εσωτερικά αλλά και αντικείμενα που δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει κάποιος με το χέρι σε απλή φρέζα.

Και φυσικά, επειδή η λογική της λειτουργίας θα είναι περίπου ίδια, θα μπορεί να πάρει και εξάρτημα για πλαστική εκτύπωση όπως και οι κοινοί 3D εκτυπωτές.

Σίγουρα απέχουμε ακόμα μερικά ακόμα χρόνια, από τη μέρα που η πραγματική 3D εκτύπωση μεταλλικών αντικειμένων θα είναι προσιτή σε όλους, Αλλά ίσως αυτός ο οικιακός 3D εκτυπωτής μετάλλου, να μπορεί να κάνει προσιτή την δημιουργία απλών μεταλλικών αντικειμένων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως να φτιάξετε ένα DIY ξύλινο εξάγωνο φωτιστικό
Επόμενο άρθροGothic φωτιστικό τοίχου από μεταλλικούς σωλήνες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια