Αν δούμε κάτι που μας αρέσει στο διαδίκτυο, και έχουμε την ικανότητα και την δυνατότητα να το φτιάξουμε μόνοι μας, συνήθως το κάνουμε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Αυτό, όσο και να φαίνεται σε κάποιους περίεργο, δεν είναι και πάντοτε νόμιμο. Όλες οι δημιουργίες, ακόμα και ένα κείμενο σε μια ιστοσελίδα όπως αυτή εδώ, μπορεί να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αντιγράψουμε χωρίς την άδεια του δημιουργού.
 
Και όσοι πιστεύουν ότι “σιγά μην ισχύουν πνευματικά δικαιώματα σε κατασκευές και έπιπλα”, ας το ξανασκεφτούν. Ήδη σε αρκετές χώρες (πχ Σουηδία), υπάρχουν αυστηροί νόμοι για την προστασία από την αντιγραφή επίπλων και κατασκευών , ενώ σε κάποιες άλλες όπως η Βρετανία, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, μετά το τέλος του οποίου θα πρέπει να έχει σταματήσει κάθε παραγωγή επίπλων που έχουν πνευματικά δικαιώματα. Βέβαια, αυτοί οι νόμοι έχουν ως κύριο σκοπό την αποτροπή της εμπορικής αντιγραφής, και όχι τόσο της οικιακής, οπότε αν η κατασκευή δεν γίνεται με σκοπό την πώληση, είστε σχετικά ασφαλείς.
 
Αλλά γιατί να μην είστε και  σίγουροι. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με την κατασκευή opensource κατασκευών. Όσοι ασχολούνται με προγραμματισμό ή εφαρμογές υπολογιστών, πιθανώς να γνωρίζουν ήδη την έννοια του OpenSource. Σε απλή μετάφραση, σημαίνει “ανοιχτός κώδικας”, και πρακτικά σημαίνει ότι μια εφαρμογή δίνεται “ανοιχτή”, δηλαδή ο κάθε χρήστης μπορεί να δει τον κώδικα με τον οποίο φτιάχτηκε και συνάμα έχει το δικαίωμα να τον μελετήσει, να τον αλλάξει ή να τον διαμοιράσει σε όποιον το επιθυμεί.
 
Αυτό ακριβώς ισχύει και με τα OpenSource έπιπλα. Ο δημιουργός δίνει τα σχέδια κατασκευής ελεύθερα στο κοινό, καθώς και το δικαίωμα να τα φτιάξουν όπως αυτοί το επιθυμούν. Και όσο τα  CNC και οι 3D εκτυπωτές, γίνονται ολοένα και πιο οικονομικοί,  η OpenSource φιλοσοφία μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ζωή όλων.
 
Μια τέτοια σειρά επίπλων σχεδίασε πρόσφατα και η Ισραηλινή δημιουργός Ningal. H σειρά αυτή ονομάστηκε FABrics, και αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο μοντέλα καρεκλών, οι οποίες μπορούν να φτιαχτούν από τον καθένα που έχει πρόσβαση σε ένα CNC και έναν 3D εκτυπωτή, χωρίς τη χρήση κανενός εργαλείου ή τεχνητού συνδέσμου.
 
Τα έπιπλα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από κόντρα πλακέ και δέρμα, και δεν χρησιμοποιούν κανένα είδος τεχνητού συνδέσμου. Τα κομμάτια του κόντρα πλακέ καθώς και το δέρμα, έχουν κοπεί με τη χρήση του CNC, ενώ ο 3D εκτυπωτής χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι πλαστικοί καμπαράδες που χρησιμοποιεί για την συγκράτηση του δέρματος πάνω στο κόντρα πλακέ.
 
Τα αναλυτικά σχέδια για το CNC και τον 3D εκτυπωτή, δεν έχουν ανέβει ακόμα στην ιστοσελίδα της δημιουργού, αλλά, όπως υποστηρίζει η ίδια, είναι κάτι που πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα, . 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε εύκολα ένα σταθερό τραπέζι με αυτούς τους έτοιμους συνδέσμους
Επόμενο άρθροΣκαμπό φτιαγμένο από φύκια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια