- Κρεμμύδια χλωρά
- Πράσα
- Μαρούλι
- Σαλάτες
- Λάχανο λευκό και κόκκινο
- Αντίδι
- Ρόκα
- Σπανάκι
- Σέσκλο
(Ίσως να ξέχασα και κάποιο άλλο)
Θετικά
- Εξοικονόμηση λεφτών. Με μια αγορά σπόρων η φυτών μπορούμε να παράγουμε αρκετά, καιρού επιτρέποντος.
- Εξοικονόμηση χώρου. Όσοι δε έχουν μεγάλο χώρο για φύτευση και μπορούν να φυτευθούν έτσι λίγα φυτά, μπορούν με αυτά τα φυτά και σταδιακή συγκομιδή να έχουν περισσότερα λαχανικά για συγκομιδή στο ίδιο διάστημα.
- Εξοικονόμηση χρόνου: Με το να αφήνουμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό του ηδη αναπτυγμένου λαχανικού,γλιτώνουμε αρκετό χρόνο από το να το ξεπατώναμε,να σκαλίζαμε και να ξαναφυτεύομαι πάλι. Στα μαρούλια πχ,μετά από μια βδομάδα περίπου(σε καλό χώμα)έχει την ίδια ανάπτυξή που θα έχει ένα μαρούλι φυτεμένο ένα μήνα πριν.
Αρνητικά
- Δεν μπορεί να γίνει πάντα. Για να μπορέσετε να έχετε πολλαπλές σοδειές από το ίδιο φυτό, θα πρέπει να το «επιτρέπει» ο καιρός και οι κλιματικές απαιτήσεις του. Έτσι για παράδειγμα αν φυτέψετε έχε χειμερινό φυτό με αργό κύκλο ανάπτυξης όψιμα, τότε δεν μπορείτε να έχετε παραπάνω από μία σοδειά.
- Το κάθε φυτό όταν κόβεται μπορεί να βγάλει παραπάνω από ένα διαφορετικό βλαστό. Οπότε θα πρέπει να κόβεται όλα πλην ενός αν θέλετε να αναπτυχθεί σωστά.
Συγκομιδή εξωτερικών φύλλων
Στο μαρούλι και τις σαλάτες μπορούμε να κάνουμε και μια άλλη διαδικασία για να έχουμε πάντα συγκομιδή. Μαζεύουμε συνεχώς τα εξωτερικά φύλλα. Το μαρούλι και οι σαλάτες έχουν τη ιδιότητα να μεγαλώνουν συνέχεια από το εσωτερικό. Όσο εμείς αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι και τα πιο μεγάλα, το μαρούλι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να βγάζει από τη «καρδιά» του νέα φύλλα που σιγά σιγά θα γίνονται εξωτερικα. Ετσι η ανάπτυξη γίνεται πιο γρηγορα απο το κόψιμο.
Φυσικά, όπως σωστά τόνισε και μια αναγνώστρια, αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα. Αλλά σιγουρα θα έχετε πολύ μεγαλύτερη συγκομιδή από ότι αν κόβατε το μαρούλι από την ρίζα.
Καλλιέργεια αγορασμένων λαχανικών