Πως μπορείτε να έχετε πολλαπλή συγκομιδή από λαχανικά

2
 

πολλαπλή συγκομιδη από λαχανικά
Στα φυτά τα οποία έχουν καρπούς ξέρουμε ότι μπορούμε να μαζέυουμε συνεχώς μέχρι να ξεραθούν. Στα περισσότερα όμως χειμερινά φυτά όπως είναι τα λαχανοειδή και τα μαρουλοειδή, συνήθως μαζεύουμε μόνο μια φορά όταν γίνουν. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς μπορούμε να έχουμε πολλαπλή σοδειά από το ίδιο φυτό μεσα σε μία σεζόν.
 
Η συγκεκριμένη πρακτική είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν αρκετά οι μεγαλύτεροι, καθώς ,ειδικά στα χόρτα αυτό ήταν η κοινή πρακτική. Όμως δεν γίνεται μόνο στα χόρτα αυτό, αλλά σε πάρα πολλά φυτά.
 
Το τρόπος είναι πολύ απλός. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη «ξεπατώνουμε» τα λαχανικά και χόρτα που θέλουμε, αλλά να τα κόβουμε στο σημείο που πετάει το βρώσιμο μέρος.
 
Δηλαδή με απλά λόγια, να μη χαλάμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό τους.
 
Τα λαχανικά στο οποίο γίνεται αυτό είναι:
  • Κρεμμύδια χλωρά
  • Πράσα
  • Μαρούλι
  • Σαλάτες
  • Λάχανο λευκό και κόκκινο
  • Αντίδι
  • Ρόκα
  • Σπανάκι
  • Σέσκλο

(Ίσως να ξέχασα και κάποιο άλλο)

laxano

 

Θετικά

  • Εξοικονόμηση λεφτών. Με μια αγορά σπόρων η φυτών μπορούμε να παράγουμε αρκετά, καιρού επιτρέποντος.
  • Εξοικονόμηση χώρου. Όσοι δε έχουν μεγάλο χώρο για φύτευση και μπορούν να φυτευθούν έτσι λίγα φυτά, μπορούν με αυτά τα φυτά και σταδιακή συγκομιδή να έχουν περισσότερα λαχανικά για συγκομιδή στο ίδιο διάστημα.
  • Εξοικονόμηση χρόνου: Με το να αφήνουμε το ριζικό σύστημα και τον κορμό του ηδη αναπτυγμένου λαχανικού,γλιτώνουμε αρκετό χρόνο από το να το ξεπατώναμε,να σκαλίζαμε και να ξαναφυτεύομαι πάλι. Στα μαρούλια πχ,μετά από μια βδομάδα περίπου(σε καλό χώμα)έχει την ίδια ανάπτυξή που θα έχει ένα μαρούλι φυτεμένο ένα μήνα πριν.

Αρνητικά

  • Δεν μπορεί να γίνει πάντα. Για να μπορέσετε να έχετε πολλαπλές σοδειές από το ίδιο φυτό, θα πρέπει να το «επιτρέπει» ο καιρός και οι κλιματικές απαιτήσεις του. Έτσι για παράδειγμα αν φυτέψετε έχε χειμερινό φυτό με αργό κύκλο ανάπτυξης όψιμα, τότε δεν μπορείτε να έχετε παραπάνω από μία σοδειά. 
  • Το κάθε φυτό όταν κόβεται μπορεί να βγάλει παραπάνω από ένα διαφορετικό βλαστό. Οπότε θα πρέπει να κόβεται όλα πλην ενός αν θέλετε να αναπτυχθεί σωστά.

Συγκομιδή εξωτερικών φύλλων

Στο μαρούλι και τις σαλάτες μπορούμε να κάνουμε και μια άλλη διαδικασία για να έχουμε πάντα συγκομιδή. Μαζεύουμε συνεχώς τα εξωτερικά φύλλα. Το μαρούλι και οι σαλάτες έχουν τη ιδιότητα να μεγαλώνουν συνέχεια από το εσωτερικό. Όσο εμείς αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι και τα πιο μεγάλα, το μαρούλι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να βγάζει από τη «καρδιά» του νέα φύλλα που σιγά σιγά θα γίνονται εξωτερικα. Ετσι η ανάπτυξη γίνεται πιο γρηγορα απο το κόψιμο.
Φυσικά, όπως σωστά τόνισε και μια αναγνώστρια, αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα. Αλλά σιγουρα θα έχετε πολύ μεγαλύτερη συγκομιδή από ότι αν κόβατε το μαρούλι από την ρίζα.

 
lettuce

Καλλιέργεια αγορασμένων λαχανικών 

Επίσης αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και απο φυτά της αγοράς.  Πολλά φυτά της αγοράς πωλούνται με τις ρίζες, όπως συνήθως το κρεμμυδάκι, το πράσο η το σέσκλο. Αν κόψουμε τις ρίζες και τις φυτεύουμε θα έχουμε ένα νέο φυτό πολύ σύντομα κ δωρεάν.
Ή ακόμα και αν κόψουμε  το κάτω σκληρό μέρος και φυτών που δε έχουν ρίζες και το βάλουμε σε νερο θα αναπτύξει ριζικό σύστημα και θα είναι έτοιμο για φύτευση.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παλέτες
Επόμενο άρθροΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Στέβια και τα άλλα γλυκαντικά (Stevia rebaudiana)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια