Η στέβια είναι ένα φυτό με γλυκαντικές ιδιότητες που έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια. Προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και είναι πολυετές φυτό στις ενδημικές του περιοχές. Το κύριο στοιχειό του φυτού είναι η στεβιόλη,αυτό είναι που του δίνει τις γλυκαντικές ιδιότητες.
Ιστορία
Αμφισβήτηση
Γεύση
Όλα τα γλυκαντικά
Φυσικά γλυκαντικά
Σουκρόζη
Η κοινώς γνωστή και ζάχαρη.Παράγεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου η τεύτλων. Έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, βοηθάει στη ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια που προκαλούν φθορές στο σμάλτο.Δεν κάνει για τους διαβητικούς
Φρουκτόζη
H φρουκτόζη βρίσκεται σε πολλά φυτά και φρούτα,αλλά το κύριο στην αγορά είναι το καλαμπόκι. Είναι πιο γλυκιά από ζάχαρη κατά 20%(1.2 γλ),έχει τις ίδιες θερμίδες και αυτή βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντιαΔεν κάνει για τους διαβητικούς
HFCS
Είναι σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή φρουκτόζη.Είναι εδώ και δεκαετίες το κύριο γλυκαντικό στα αναψυκτικά και τα τρόφιμα κυρίως στις ΗΠΑ.Έχει σχεδόν την ίδια γλυκύτητα με τη ζάχαρη(0.9 γλ)άλλα επειδή είναι πολύ πιο οικονομικό χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων.Έχει 3 θερμίδες ανά γραμμάριο.Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με τη παχυσαρκία σε μεγάλο βαθμό.Επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια. Δεν κάνει για τους διαβητικούς
Στέβια
Είναι το μόνο φυσικό γλυκαντικό εναλλακτικό της ζάχαρης με μηδέν θερμίδες. Είναι ατάλληλο για τους διαβητικούςείναι 150-300 φόρες πιο γλυκό από τη κοινή ζάχαρη, όχι μόνο δεν βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στη καλή υγειά των ούλων.Μπορεί να παραχθεί και οικιακά.
Τεχνητά γλυκαντικά
Ξυλιτόλη, Σορμπιτόλη, Μανιτόλη
Είναι εναλλακτικά υποκατάστατα ζάχαρης. Κυρίως είναι τεχνητά. Δεν έχουν την ίδια γλυκύτητα με τη ζάχαρη(0.4-0.7 γλ) αλλά έχουν τις μισές θερμίδες και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δε βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Χρησιμοποιούνται κυρίως στις τσίχλες αλλά και σε άλλα σκευάσματα.
Ασπαρτάμη
Είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό,γνωστό και ως Ε951. Χρησιμοποιείται σαν εναλλακτικό γλυκαντικό στους διαβητικούς και σε αρκετά τρόφιμα. Είναι 160-220 φορές πιο γλυκό από τη κοινή ζάχαρη και έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.Είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και εκτός του ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με PKU, υπάρχουν αρκετές έρευνες και μελέτες που αντικρούουν τη χρησιμοποίηση του στο ευρύ κοινό.
Νεοτάμη
Ένα νέο τεχνητό γλυκαντικό,γνωστό και ως Ε961. Χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας του χαμηλού κόστους. Είναι έως και 10.000 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη ανά γραμμάριο. Έχει μηδέν θερμίδες ανά γραμμάριο,κάνει για τους διαβητικούς και για αυτούς με PKU(που δε μπορούν να πάρουν Ασπαρταμη). Θεωρείται πιο ασφαλές στη χρήση από την ασπαρτάμη, μέχρι στιγμής.
Σουκραλόζη
Ένα ακόμα τεχνητό γλυκαντικό,γνωστό και ως E955.Χρησιμοποιείται κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας της ιδιότητας που έχει να μην αλλοιώνεται με τη θερμότητα κρατώντας τις γλυκαντικές τις ιδιότητες.Είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη κοινή ζάχαρη,έχει μηδέν θερμίδες,είναι κατάλληλη για διαβητικούς,δε βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια και από τις μελέτες που έχουν γίνει θεωρείται ασφαλή για χρήση.
Πλεονεκτήματα
- Είναι φυσικό και όχι τεχνητό.
- Μπορεί να παραχθεί οικιακά.
- Είναι πολυετές φυτό (αν διατηρηθεί το χειμώνα).
- Έχει μηδέν θερμίδες,κατάλληλο για όσους κάνουν δίαιτα.
- Είναι σταθερό στη θερμότητα σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά.Διατηρεί τις γλυκαντικές ιδιότητες ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Κατάλληλο για διαβητικούς.
- Δε προκαλεί την ανάπτυξη βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα όπως η κοινή ζάχαρη και η φρουκτόζη.
- Διατηρεί τις ιδιότητες του και όταν αποξηρανθεί.
Μειονεκτήματα
- Έχει διαφορετική γέυση από τα κοινά γλυκαντικά και χωρίς επεξεργασία αφήνει μια μικρή πικράδα στο τέλος
- Η κατανάλωση σε πολύ μεγάλες ποσότητες σύμφωνα με κάποια πειράματα έχει δείξει μείωση γονιμότητας
- Επειδή είναι τροπικό φυτό θέλει προφύλαξη από το κρύο τον χειμώνα.
Καλλιέργεια στέβιας
Τρόπος
Μέγεθος
Συνθήκες
Κατάλληλο έδαφος
Πότισμα
Συγκομιδή
Διαδικασία παρασκευής