Review: Έκκεντρο τριβείο Bosch PEX 220

3

To έκκεντρο τριβείο Bosch PEX 220 είναι ένα τριβείο χούφτας με έκκεντρο κυκλικό πέλμα 125 χιλιοστών. Ανήκει στην πράσινη σειρά της Bosch, που προορίζεται κυρίως για ερασιτεχνική χρήση. Η ισχύς του είναι 220 WATT, οπότε θα λέγαμε ότι ανήκει στα “ελαφρά” τριβεία. Ας το δούμε αναλυτικά

Χαρακτηριστικά BOSCH PEX 220 A

ΜοντέλοPEX 220 A
ΕταιρίαBosch
ΤύποςΤριβείο
ΥποκατηγορίαΈκκεντρο
Χώρα κατασκευήςΟυγγαρία
Τιμή36-60 ευρώ
Εγγύηση 2 + 1 χρόνια
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ισχύς220 WATT
Διάμετρος πέλματος125 χιλιοστά
Αριθμός παλινδρομήσεων24.000 ανά λεπτό
Κίνηση έκκεντρου1.25 χιλιοστά
Ρύθμιση ταχύτηταςΌχι
Βάρος / Θόρυβος / Δονήσεις
Κραδασμοί3.5 m/s²
Ηχητική πίεση77 dB(A)
Ηχητική ισχύς80 dB(A)
Βάρος1220 γραμμάρια

Τι περιέχεται στην συσκευασία του Bosch PEX 220

unboxing bosch pex 220 a

Στην συσκευασία υπάρχει το εργαλείο, το ειδικό φίλτρο που προσαρμόζεται στο πίσω μέρος, 1 γυαλόχαρτο 80αρι, το εγχειρίδιο χρήσης και ένα φυλλάδιο για την εγγύηση.

Χαρακτηριστικά Review

Κατάσταση προϊόντοςΚαινούργιο
Χρονικό διάστημα δοκιμήςΠερίπου 10 ημέρες
ΔοκιμάσθηκεΩς τριβείο σε ξύλο, μέταλλο
Δεν δοκιμάστηκεΩς αλοιφαδόρος

Εντυπώσεις από Bosch PEX 220 A


Η Bosch μαζί με την Black And Decker και την Makita θεωρούνται οι 3 πιο ιστορικές εταιρίες στον χώρο των εργαλείων. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, η Bosch ιδρύθηκε πριν 150 χρόνια στην Γερμανία και αρχικά ασχολήθηκε με πρώιμα δυναμό. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανταγωνίστριες, η Bosch κυκλοφορεί, υπό το brandname της, και ερασιτεχνική σειρά αλλά και επαγγελματική. Η πράσινη σειρά είναι η ερασιτεχνική και η μπλε η επαγγελματική. 

Για την μπλε σειρά δεν μπορεί να πει κάποιος κάτι, όμως για την πράσινη σειρά υπήρχε αρκετή συζήτηση ως προς το vfm. Σε πολλούς υπήρχε η πεποίθηση ότι είναι αρκετά ακριβά για αυτά που προσφέρουν, σε σύγκριση πάντα με τον ανταγωνισμό. Τελευταία φαίνεται ότι οι τιμές έχουν μειωθεί και στην πράσινη σειρά, χωρίς όμως να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής. 

Το Bosch PEX 220 A είναι ένα από τα νέα εργαλεία της πράσινης σειράς. Πρόκειται για ένα έκκεντρο τριβείο. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το έκκεντρο τριβείο, πρόκειται για ένα τριβείο στο οποίο το πέλμα κινείται κυκλικά με λίγο απόκλιση από το κέντρο του άξονα, σαν να δονείται ελαφρά. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο τρίψιμο και δεν σκίζονται τα γυαλόχαρτα από την κυκλική κίνηση. Επίσης δεν αφήνει σημάδια στην επιφάνεια εργασίας.

Μικρό σε μέγεθος, βάρος και ισχύ

Το Bosch PEX 220 A είναι ένα μικρό τριβείο. Μπορεί να χαρακτηριστεί τριβείο χούφτας, αφού μπορείτε να το κρατήσετε άνετα με την χούφτα σας, ακόμα και ανάποδα. Το βάρος του είναι περίπου 1200 γραμμάρια, οπότε δεν είναι καθόλου κουραστικό.

Η ισχύς του είναι 220WATT και σίγουρα δεν ακούγεται πολύ. Όντως δεν είναι, αλλά δεν φαίνεται να έχει τεράστια διαφορά στην απόδοση από τα μεγάλα έκκεντρα.

125αρη

Τα έκκεντρα τριβεία είναι είτε 125αρια ή 115αρια. Το συγκεκριμένο είναι 125αρη, δηλαδή παίρνει γυαλόχαρτα με διάμετρο 125 χιλιοστά. Αυτά είναι τα πιο κοινά γυαλόχαρτα, οπότε θα τα βρείτε πολύ εύκολα.

Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία έχει τρύπες απορρόφησης της σκόνης, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείτε γυαλόχαρτα με τρύπες. Φυσικά μπορείτε να βάλετε και κοινά αν και καλύτερο είναι να κάνετε τρύπες. Αν δεν ξέρετε πως, δείτε εδώ.

Στην συσκευασία υπάρχει -μόνο- 1 γυαλόχαρτο με κόκκωση 80.

Πολύ καλό σύστημα εξαγωγής της σκόνης

bosch pex 220 a δοχείο σκόνης

Το Bosch PEX 220 A διαθέτει πολύ καλό σύστημα για την εξαγωγή της σκόνης από την επιφάνεια εργασίας. Όχι μόνο ρουφάει όλα τα υλικά, αλλά το πολύ καλό δοχείο που έχει, φιλτράρει σχεδόν όλα τα υπολείμματα και έτσι δεν τα αναπνέετε. Γιαυτό το λόγο δεν τα πετάει προς τα πίσω ή προς τα πάνω, αλλά ότι μένει το διώχνει προς το ίδιο τριβείο.

φιλτρο bosch parkside
Αριστερά το φίλτρο της Bosch, δεξιά της PARKSIDE. H Διαφορά στην ποιότητα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Επίσης παρότι έχουν περίπου τον ίδιο όγκο, αυτό της BOSCH έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σκόνης.

Για να καταλάβετε την διαφορά, δείτε τις διαφορές ανάμεσα στο σύστημα της Bosch και το σύστημα που έχουν τα Parkside της LIDL. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η διαφορά την ποιότητα. 

Το μόνο μειονέκτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η εξαγωγή που έχει το Bosch είναι οβάλ, και δεν ταιριάζει σε σκούπες. Υπάρχει έξτρα εξάρτημα το ποίο μπορεί προσαρμοστεί, αλλά αυτό δεν υπάρχει στην συσκευασία ούτε υπάρχει σε κάποια σκούπα του εμπορίου.

Το κόστος του είναι περίπου 8-10 ευρώ.

Δονήσεις και θόρυβος

Οι δονήσεις που έχει το BOSCH PEX 220 είναι πολύ μικρές για έκκεντρο τριβείο. Επειδή ουσιαστικά το πέλμα δονείται, είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες δονήσεις στο εργαλείο, αλλά δεν είναι κουραστικό.

Ως προς τον θόρυβο, υπάρχει. Σίγουρα είναι λίγο περισσότερος από ένα απλό τριβείο, όμως δεν είναι κάτι τρομερό. Περίπου ότι θόρυβο έχουν όλα τα έκκεντρα τριβεία του εμπορίου, ίσως και λίγο λιγότερο. 

Ποιότητα κατασκευής / Εργονομία

bosch pex 220 a

Τώρα πάμε σε ένα πολύ πιο σημαντικό κομμάτι, την ποιότητα κατασκευής. Είναι αρκετά καλή από όλες τις απόψεις, καμία σχέση με τα φθηνά Κινέζικα εργαλεία.

bosch pex 220 a

Οπτικά δεν υπάρχει καμία ατέλεια, με μοναδικό ψεγάδι ότι ξεχείλιζε λίγο γράσο από το πλάι. 

Η μαλακή λαβή είναι πολύ εργονομική και δείχνει και καλής ποιότητας. Συνήθως στα φθηνά Κινέζικα ξεφτίζουν μετά από λίγους μήνες. Σε αυτό δείχνει πιο καλή.

Χωρίς να έχει ανοιχθεί ακόμα (θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες), είναι εμφανής και η διαφορά στην ποιότητα των υλικών. Για παράδειγμα η φτερωτή είναι αλουμινίου. Στα φθηνά είναι πάντα πλαστική. Επίσης το πέλμα δείχνει πολύ καλής ποιότητας, με καλό βέλκρο που δεν δείχνει ότι θα ξεκολλήσει σύντομα. 

Εγγύηση 2 + 1 χρόνια

Ένα από τα θετικά των Bosch είναι ότι προσφέρουν επιπλέον εγγύηση. Όπως είναι γνωστό, οποιοδήποτε ηλεκτρονικό προϊόν πωλείται εντός της Ε.Ε. πρέπει να συνοδεύεται από 24 μήνες δωρεάν επισκευής ή αντικατάστασης σε περίπτωση κατασκευαστικού ελαττώματος. 

Η Bosch προσφέρει έναν επιπλέον χρόνο εγγύησης σε όλα τα εργαλεία της, αρκεί να το δηλώσετε στην ιστοσελίδα της εταιρίας, εντός 4 εβδομάδων από την αγορά του. Περισσότερα για την διαδικασία μπορείτε να δείτε και εδώ.

Προσοχή, η 3ετης εγγύηση στην πράσινη σειρά ισχύει μόνο για ερασιτεχνική χρήση. Για επαγγελματική χρήση η εγγύηση στην πράσινη σειρά είναι μόλις 12 μήνες. Μόνο στην μπλε σειρά είναι 3 χρόνια για οποιαδήποτε χρήση.

Σύγκριση με άλλα μοντέλα

Η Bosch έχει ακόμα 2 έκκεντρα τριβεία στην πράσινη σειρά, το PEX 300 και το PEX 400. Στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα φαίνονται οι διαφορές μεταξύ τους

 BOSCH PEX 220BOSCH PEX 300BOSCH PEX 400
Ισχύς220WATT270WATT350WATT
Διάμετρος πέλματος125 χιλιοστά125 χιλιοστά125 χιλιοστά
Αριθμός παλινδρομήσεων24.0004000 έως 24.000    4.000 έως 24.000
Κίνηση έκκεντρου1.25 χιλ2 χιλ.2.5 χιλ.
Βάρος1250 γραμ.1500 γραμ.?
Ρύθμιση στροφώνΌχιΝαιΝαι
Τιμή Ελλάδα50-65 ευρώ85-100 ευρώ 100-120 ευρώ

 

Μειονεκτήματα / Ελαττώματα / Προβλήματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει κανένα πρόβλημα.

Επίσης δεν φαίνεται να έχει κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα. 

διακόπτης on/off

Μειονεκτήματα υπάρχουν μερικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της ισχύς. Διαθέτει μόνο ένα διακόπτη  on/off στο μπροστινό μέρος του εργαλείου, οπότε πάντα δουλεύει στο μέγιστο. 

Επίσης ως μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το ότι δεν είναι συμβατό με τις σκούπες του εμπορίου. Σίγουρα το δοχείο για τα πριονίδια είναι αρκετά καλό, αλλά αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε με σκούπα θα έχετε θέμα.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Τα εργαλεία Bosch κυκλοφορούν επίσημα στην Ελληνική αγορά, οπότε θα τα βρείτε σε δεκάδες Ελληνικά καταστήματα. Το κόστος του στην Ελλάδα είναι 50-65 ευρώ (αν δεν υπάρχει κάποια προσφορά). Σε καλή τιμή το έχει συνήθως και το e-shop.gr

Τώρα συνήθως τα Bosch είναι σε αρκετά καλή τιμή στο Αγγλικό και στο Γερμανικό Amazon. Για παράδειγμα το συγκεκριμένο το πήραμε σε προσφορά από το Αγγλικό Amazon λίγο πάνω από 30 ευρώ. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε αν επιλέξετε να αγοράσετε κάποιο εργαλείο από το Αγγλικό Amazon είναι ότι θα έχει Αγγλικό φις και θέλετε ένα απλό αντάπτορα, απο UK σε σουκο, για να δουλέψει σε εμάς. Από Γερμανικό Amazon δεν έχετε θέμα, θα έχει το πάντα φις για σούκο.

Αν θέλετε να το αγοράσετε από Ευρωπαϊκό Amazon ως επαγγελματίας, δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε για να μην πληρώσετε ΦΠΑ και να μπορέσετε να το περάσετε στα έξοδά σας.

Σύνοψη: Καμία σχέση με τα φθηνά Κινέζικα


Το Bosch PEX 220 A είναι ένα αρκετά καλό εργαλείο. Έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, όμορφο και εργονομικό design και 3 ετή εγγύηση. Η τιμή του σίγουρα διαφέρει αρκετά με τα φθηνά Κινέζικα εργαλεία, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ακριβό. Ειδικά αν το πετύχετε σε κάποια προσφορά, τότε έχει ελάχιστη διαφορά με τα Κινέζικα. 

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


Υπάρχει Επίσημο σέρβις για τα BOSCH στην Ελλάδα;

Ναι υπάρχουν αρκετά εξουσιοδοτημένα σέρβις για εργαλεία Bosch στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιο και στην πόλη σας. Μόνο προσοχή, δεν είναι όλα τα σέρβις Bosch για εργαλεία.

Μπορώ να βρω ένα συγκεκριμένο ανταλλακτικό;

Το καλό με τα εργαλεία Bosch είναι ότι μπορείτε να βρείτε εύκολα ότι ανταλλακτικό θέλετε, είτε μέσω εξοσιοδοτημένου σέρβις ή από το εμπόριο. Για ευκολία υπάρχει και σχεδιάγραμμα που αναφέρει όλα τα εξαρτήματα. σχεδιάγραμμα bosch pex 220 a

Μου χάλασε το πέλμα, τι μπορώ να κάνω;

Το πέλμα αλλάζει εύκολα. Απλώς αγοράζετε ένα ανταλλακτικό πέλμα, βγάζετε το παλιό ξεβιδώνοντας τις 8 βίδες που φαίνονται στην φωτογραφία και βάζετε το νέο. Το κόστος του είναι 10-15 ευρώ.πέλμα bosch pex 220

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν αλοιφαδόρο

Παρότι υπάρχει ειδική κέτσα που προσαρμόζεται στο πέλμα αυτού του τριβείου, η χρήση του ως αλοιφαδόρο για γυάλισμα αυτοκινήτου, σίγουρα δεν προτείνετε. Το πιο βασικό είναι ότι δεν έχει δυνατότητα επιλογής ταχύτητας. Για άλλες εφαρμογές σίγουρα δεν υπάρχει θέμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνας φορητός εκτυπωτής που εκτυπώνει σε οποιαδήποτε επιφάνεια
Επόμενο άρθροΠως θα κάνετε αγορές από Ευρωπαϊκά Amazon ως επαγγελματίας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια