Black And Decker, η εταιρία που έφερε την επανάσταση στα εργαλεία

  0
  black and decker logo

  Η Black And Decker είναι μία πολυεθνική εταιρία που ιδρύθηκε στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, το μακρινό 1910. Ιδρυτές της ήταν ο S. Duncan Black και ο Alonzo G. Decker. Γνωρίστηκαν μερικά χρόνια πριν ως συνάδελφοι και αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μικρό μηχανουργείο. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, αφού μόλις 7 χρόνια αργότερα εφηύραν το πρώτο ηλεκτρικό τρυπάνι στο κόσμο. Μετά από την κατοχύρωση της πατέντας για το τρυπάνι -αλλά και για μέρη αυτού- άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο που παρήγαγε μαζικά τα πρώτα εργαλεία Black And Decker. 

  Οι δύο φίλοι και συνιδρυτές της Black And Decker, σε μία φωτογραφία από τα πρώτα χρόνια τους

  Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, η εταιρία είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή και να κάνει τις πρώτες εξαγορές αλλά και να αναπτύσσεται στο εξωτερικό. Μέχρι το 1929 είχε κάνει θυγατρικές στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Μόλις το 1936 εισηχθεί στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο και η εταιρία συνέχισε να γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη κάθε χρόνο. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου συμμετείχε σε αρκετά συμβόλαια με την Αμερικανική πολεμική βιομηχανία και έβαλε και αυτή το λιθαράκι της ώστε να υπερτερήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις.

  Πρώτο ηλεκτρικό εργαλείο για οικιακή χρήση

  black and decker
  H πατέντα που τα άλλαξε όλα. Κατατέθηκε το 1940 και πήρε την έγκριση ένα χρόνο αργότερα. Αυτό είναι το ηλεκτρικό δράπανο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

  Λίγα χρόνια αργότερα, πήρε την περίφημη πατέντα USD129046. Πρόκειται για το ηλεκτρικό τρυπάνι, όπως περίπου το γνωρίζουμε και σήμερα, από το οποίο ξεκίνησε η “επανάσταση του DIY”. Μετά από αυτό, ακολούθησαν δεκάδες εργαλεία και πλέον η Black And Decker είχε καταφέρει να μπει σε όλα τα Αμερικανικά σπίτια και όχι μόνο.

  nasa black and decker
  Ένα από τα εργαλεία που κατασκεύασε η Black And Decker για την NASA

  Όμως οι καινοτομίες της Black And Decker δεν σταμάτησαν εκεί. Το 1961 εφηύρε και κατασκεύασε το πρώτο επαναφορτιζόμενο τρυπάνι με μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου, ενώ το 1963 κατά παραγγελία της NASA, όπου ήθελε ένα κατσαβίδι με αρκετή ροπή αλλά ελάχιστο κλώτσημα, κατασκεύασε και το πρώτο παλμικό κατσαβίδι.

  Εποχή Stanley Black And Decker

  stanley black and decker

  To 2010 ήταν μία χρονιά σταθμός στην ιστορία της Black And Decker. Μετά από έναν αιώνα αυτόνομης πορείας στην αγορά, αποφασίζεται η συνένωση της εταιρίας Black And Decker με την εταιρία Stanley Works. Έκτοτε η κοινή εταιρία ονομάζεται Stanley Black And Decker  και είναι ίσως η μεγαλύτερη εταιρία εργαλείων στο κόσμο, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 12 δις δολάρια ετησίως.

  DeWalt και άλλη μία ντουζίνα θυγατρικές

  dewalt

  Η Black And Decker από νωρίς κατάλαβε ότι το κλειδί για την επιτυχία ήταν το άνοιγμα σε νέες αγορές και σε νέους τομείς. Γιαυτό το λόγο δεν άργησε να κάνει την πρώτη της εξαγορά, αγοράζοντας την εταιρία Van Dorn Electric Tool το 1928. Πρόκειται για μία εταιρία που κατασκεύαζε κυρίως εργαλεία χειρός.

  Με τα χρόνια εξαγόρασε αρκετές εταιρίες. Σίγουρα η πιο σημαντική ήταν η περίπτωση της εταιρίας DeWalt, το 1960. Έκτοτε, η ίδια η Black And Decker ασχολήθηκε κυρίως με τα οικονομικά ηλεκτρικά εργαλεία για οικιακή χρήση, ενώ έδωσε στην DeWalt τον τομέα των ακριβών, επαγγελματικών εργαλείων.

  Όμως δεν έμεινε εκεί, Αναλυτικά οι εταιρίες οι οποίες ανήκουν στον ίδιο όμιλο  με την Black And Decker είναι οι εξής

  • DeWalt: Επαγγελματικά ηλεκτρικά εργαλεία και αναλώσιμα
  • Stanley: Ποιοτικά εργαλεία χειρός και ηλεκτρικά εργαλεία
  • Craftsman: Οικονομική σειρά εργαλείων, που πωλείται κυρίως στις ΗΠΑ. Εξαγοράστηκε από τα Sears.
  • Facom: Επαγγελματικά εργαλεία χειρός, μία από τις καλύτερες εταιρίες στο κόσμο
  • Proto: Εργαλεία χειρός και συνεργείου
  • Irwin: Κυρίως οικονομικά εργαλεία χειρός
  • Piranha: Εταιρία που ασχολείται με αναλώσιμα εργαλείων Black And Decker
  • Bostitch: Εταιρία με βάση το Ηνωμένη Βασίλειο που ασχολείται κυρίως με εργαλεία αέρος και εργαλεία χειρός
  • Lenox: Κυρίως πριόνια, μαχαίρια και δίσκους κοπής
  • Sonitrol: Συστήματα ασφαλείας
  • Vidmar: Κυρίως εργαλειοθήκες και επαγγελματικές συρταριέρες
  • Porter-Cable: Οικονομικά ηλεκτρικά εργαλεία που κυκλοφορούν κυρίως στην Αμερικανική αγορά

  Εκτός από αυτές που είναι ακόμα στον όμιλο, υπήρξαν και κάποιες που εξαγοράστηκαν και στην συνέχεια πωλήθηκαν ξανά. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι τα εργαλεία Delta (κυρίως επαγγελματικά εργαλεία πάγκου) και η εταιρία κλειδαριών Kwikset.

  Όχι μόνο εργαλεία

  dust buster
  To DustBuster, το πρώτο φορητό σκουπάκι που κυκλοφόρησε το 1979.

  Παρότι έγινε γνωστή μέσα από τα εργαλεία, η Black And Decker δεν έμεινε εκεί. Λίγο μετά την επιτυχία των επαναφορτιζόμενων εργαλείων, κατασκεύασε το πρώτο επαναφορτιζόμενο σκουπάκι το 1979. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το DustBuster, κατασκεύασε αρκετά οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρικές σκούπες, καθαριστές ατμού, τοστιέρες, φριτέζες, φούρνους μικροκυμάτων και διάφορα άλλα.

  Χρήσιμες πληροφορίες


  • Επίσημη σελίδα της BlackAndDecker
  • Ο γιος του συνιδρυτή της Black And Decker, Alonzo G. Decker Jr,  ήταν ενεργό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας μέχρι τα 90 του χρόνια.
  • Η Black And Decker ήταν από τις πρώτες “βαριές” βιομηχανίες που κατάλαβε την δύναμη του marketing στην διάδοση των προϊόντων της.
  • Αρκετά από τα εργαλεία του ομίλου της Stanley Black And Decker έχουν οπτικές ομοιότητες μεταξύ τους (πχ ένα DeWalt με ένα Porter-Cable). Δεν σημαίνει όμως ότι είναι πανομοιότυπα. Πολλές φορές υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα κατασκευής.
  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροMakita, η εταιρία που έκανε γνωστά τα Ιαπωνικά εργαλεία
  Επόμενο άρθροScheppach, μία Γερμανική εταιρία με εργαλεία για τον ερασιτέχνη και τον επαγγελματία
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest
  0 Σχόλια
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια