Review: Τριβείο τοίχων PARKSIDE PWBS 180 B3

0
parkside pwbs 180 b3 review

To τριβείο τοίχου PARKSIDE PWBS 180 B3 είναι ένα από τα πολλά τριβεία που φέρνουν τα LIDL (σημ.: αν και τα LIDL το προωθούν ως λειαντήρας δαπέδων και τοίχου, η Ελληνική ονομασία είναι “τριβείο τοίχου”). Όπως λέει το όνομά του, είναι ένα περιστροφικό τριβείο που βασική χρήση είναι το τρίψιμο τοίχων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε μεγάλη, επίπεδη επιφάνεια. Η βασική διαφορά με τα άλλα περιστροφικά τριβεία είναι το μέγεθος αλλά και ο αριθμός των στοφών. Έτσι τα τριβεία τοίχου είναι πάντοτε πιο μεγάλα και συνήθως λίγο πιο αργόστροφα από τα κοινά τριβεία. Σαν κατηγορία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχετικά μεγάλο, αφού έχει σχετικά ισχυρό μοτέρ 1050 WATT.

Χαρακτηριστικά τριβείο τοίχου PARKSIDE PWBS 180 B3

Εταιρία PARKSIDE
Μοντέλο PWBS 180
Έκδοση Β3
Τύπος Τριβείο τοίχου
Τιμή 60-65@LIDL
Εισαγωγέας/Κατασκευαστής Kompernass
Εγγύηση 3 χρόνια
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ισχύς μοτέρ 1050 WATT
Διάσταση δίσκου 180 χιλιοστά
Αριθμός στροφών (ρελαντί) 410 έως 1900 ανά λεπτό
Διάσταση σπειρώματος Μ14
Στάθμη ηχητικής πίεσης 90,53+-3dB
Στάθμη ηχητικής απόδοσης 101,53+-3dB
Κραδασμοί 6.3 +- 1.5 m/s2
Συνεχόμενη λειτουργία Ναι
Σύνδεση με σκούπα/σάκο Ναι
Ρύθμιση ταχύτητας Ναι, με ηλεκτρονικό διακόπτη
Μήκος καλωδίου  5 μέτρα
Βάρος 3 κιλά 

Εντυπώσεις από τριβείο τοίχου PARKSIDE PWBS 180 B3

tribeio toixou lidl

To τριβείο τοίχου PARKSIDE PWBS 180 B3 είναι ένα εξειδικευμένο τριβείο που έφερε τα τελευταία χρόνια το LIDL. Γενικά σαν κατηγορία εργαλείου δεν είναι τόσο γνωστό και δημοφιλές, κυρίως ως ερασιτεχνικό. Ειδικά μέχρι να έρθουν τα Κινέζικα, δεν πρέπει να υπήρχε ούτε ένας Έλληνας μη επαγγελματίας μάστορας με τριβείο τοίχου. Ο λόγος είναι προφανής. Δεν άξιζε κανείς να επενδύσει 200-500 ευρώ για να πάρει ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιούσε ελάχιστες φορές όσο και να αγαπάει την DIY φιλοσοφία. Βέβαια, όταν ήρθαν τα Κινέζικα και οι τιμές στα ερασιτεχνικά έπεσαν αρκετά, έγινε λίγο πιο προσιτό, με τιμή κοντά στα 80-100 ευρώ.

Τι είναι τα τριβεία τοίχου και τι άλλο υπάρχει στο εμπόριο

pwbs 180 b3

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το συγκεκριμένο PARKSΙDE, ας δούμε καταρχάς τι είναι το τριβείο τοίχου, γιατί κάποιος πρέπει να το αγοράσει και τι διαφορές έχει με άλλα τριβεία. Ο συγκεκριμένος τύπος τριβείου είναι ένα μεγάλο και ισχυρό περιστροφικό τριβείο. Προσοχή, δεν είναι παλμοπεριστροφικό ή έκκεντρο, αλλά απλά περιστροφικό. Έχουν πάντα ένα μεγάλο πέλμα για αυτοκόλλητα γυαλόχαρτα (τα περισσότερα είναι 180αρια, αν και υπάρχουν και 125αρια και 150αρια τριβεία τοίχου) αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν την δυνατότητα να παίρνουν δίσκους για τρίψιμο σκληρών υλικών, αφού έχουν την ίδια υποδοχή που έχει και ένας γωνιακός τροχός. Οπότε, πρακτικά είναι ένας μεγάλος γωνιακός τροχός με σχήμα και εργονομία εξειδικευμένα αποκλειστικά και μόνο για τρίψιμο.

‘Έτσι ότι δίσκος υπάρχει στο εμπόριο για τρίψιμο επιφανειών μπορεί να μπει στα συγκεκριμένα εργαλεία (με μόνη εξαίρεση τους δίσκους μετάλλου, που αν και θεωρητικά γίνεται, θα καταστρέψετε το εργαλείο). Για παράδειγμα υπάρχουν δίσκοι για τρίψιμο μπετού, για τρίψιμο σοβά….

Εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι τα συγκεκριμένα τριβεία τοίχου είναι χειρός και πρακτικά βολεύουν μόνο για επιφάνειες σε χαμηλό ύψος. Λόγω βάρους (ζυγίζει 3 κιλά), είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο ύψος ή σε ταβάνια. Γιαυτό το σκοπό υπάρχουν τα τηλεσκοπικά τριβεία τοίχου.

Αρκετά ισχυρό με 1050 WATT μοτέρ

pwbs 180 b3

Το PARKSIDE PWBS 180 B3 είναι ένα ισχυρό τριβείο τοίχου. Σαν κατηγορία θα το λέγαμε μεγάλο και από άποψης ισχύς αλλά και μεγέθους. Έτσι με τα 1050 WATT μοτέρ που έχει, μπορεί να τρίψει με άνεση οποιοδήποτε υλικό, ξύλο, μπετό, τοίχους, γυψοσανίδα… Βέβαια, για κάποιους αυτό ίσως να μην είναι ιδανικό για κάποιους λόγους. Καταρχάς στο συγκεκριμένο το μοτέρ βρίσκεται στην λαβή, δηλαδή πίσω. Έτσι το κέντρο βάρος δεν είναι πάνω στην επιφάνεια εργασίας, αλλά λίγο πιο πίσω κάνοντάς το λίγο πιο άβολο στο τρίψιμο . Βέβαια αυτό δεν είναι επιλογή, αφού όλα τα τριβεία τοίχου με μεγάλα μοτέρ έχουν το ίδιο πρόβλημα. Μόνο τα πιο μικρά έχουν το μοτέρ στο πάνω μέρος.

Ρυθμιζόμενη ταχύτητα μέσω ηλεκτρονικού διακόπτη

pwbs 180 b3

Ένα από τα θετικά του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ότι έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα από 410 έως 1900 στροφές ανά λεπτό, μέσω ηλεκτρονικού διακόπτη (με + και – κουμπιά) στο πίσω μέρος. Έτσι μπορείτε να ρυθμίσετε άνετα την ταχύτητα περιστροφής ανάλογα με το υλικό, από αρκετά αργό έως αρκετά γρήγορο. Ίσως το σημείο που είναι τα κουμπιά να μην βολεύουν και τόσο, αλλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό.

Εκτός από ρύθμιση στροφών έχει και κλείδωμα για συνεχόμενη λειτουργία, ώστε να μην χρειάζεται να έχετε πατημένο συνέχεια το κουμπί ενεργοποίησης.

Ρυθμιζόμενη λαβή και προστασία από σκόνη

τριβείο τοίχου parkside

Το τριβείο τοίχου PARKSIDE PWBS 180 B3 διαθέτει 2η λαβή στο πάνω μέρος του δίσκου. Η λαβή είναι ρυθμιζόμενη στον έναν άξονα και μπορεί να κλειδώσει σε όποια θέση θέλετε. Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχει δύο σφιγκτήρες και όχι έναν, έτσι είναι λίγο πιο χρονοβόρα η αλλαγή, όμως είναι και λίγο πιο ανθεκτικό.

Όπως σχεδόν όλα τα τριβεία τοίχου του εμπορίου, έτσι και το τριβείο της PARKSIDE έχει προστασία από τη σκόνη περιμετρικά με τριχίδια βούρτσας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν δείχνουν και τόσο ποιοτικά και είναι σίγουρο ότι με τον καιρό θα έχουν θέμα. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι που μπορεί να βγει αν θέλετε να φθάσετε λίγο πιο κοντά στα άκρα, και είναι και βολικό για εύκολο καθάρισμα του εσωτερικού.

Αυτοαναρρόφηση με σάκο σκόνης με μεγάλο εύκαμπτο σωλήνα

Στην συσκευασία υπάρχει και ένας μεγάλος σάκος για υπολείμματα, με μεγάλο εύκαμπτο σωλήνα. Είναι κάτι που θεωρείται στάνταρντ στα εργαλεία αυτού του τύπου, οπότε σχεδόν οποιοδήποτε τριβείο τοίχου που θα βρείτε στο εμπόριο θα έχει κάτι ανάλογο. Ο σάκος είναι το κλασσικό συνθετικό υλικό που έχουν όλοι οι σάκοι στα φθηνά εργαλεία και έχει μέγιστη χωρητικότητα 25 λίτρα, με φερμουάρ για εύκολο άδειασμα. Δεν θα σκιστεί αμέσως, όμως δεν θα αντέξει και χρόνια.

Φυσικά για να λειτουργεί ο σάκος σημαίνει ότι το εργαλείο έχει αυτό-αναρρόφηση, δηλαδή τραβάει τα υπολείμματα τριβής χωρίς την χρήση σκούπας.

Ο εύκαμπτος σωλήνας έχει 1 μέτρο μήκος, αλλά μπορεί να ανοίξει έως τα 3.5 μέτρα αν τεντωθεί. Βέβαια ο σωλήνας είναι λίγο βαρύς, το οποίο αν θέλετε να τρίψετε τοίχους ίσως είναι ένα μικρό θέμα.

Σύγκριση με άλλα εργαλεία του εμπορίου

Τα τριβεία τοίχου δεν είναι εργαλεία με μεγάλο αγοραστικό κοινό σε ερασιτέχνες. Γιαυτό το λόγο δεν υπάρχουν πολλές εταιρίες που βγάζουν τέτοιου τύπου τριβεία. Σχεδόν όλα τα ερασιτεχνικά τριβεία τοίχου είναι πιο μικρά σε ισχύ με 700-900 WATT. H τιμή σε αυτά κυμαίνεται από 70-100 ευρώ. Τα μόνα ερασιτεχνικά με κοντινά χαρακτηριστικά που φαίνεται να υπάρχουν στο Ελληνικό εμπόριο, είναι αυτό της Bulle και της Einhell. Το Bulle με 1220 WATT έχει λίγο πάνω από 90 ευρώ, ενώ το Einhell κοντά στα 150 ευρώ.

Ελαττώματα/ Μειονεκτήματα

Κατασκευαστικά δεν δείχνει να έχει κάποιο χτυπητό πρόβλημα. Εργονομικά σίγουρα θα μπορούσαν να υπήρχαν μερικές καλύτερες επιλογές όπως να είχε 1 ασφάλεια στην 2η λαβή ή ο διακόπτης ρύθμισης στροφών να ήταν σε άλλο σημείο.

Υπάρχουν κάποια μέρη που δείχνουν ότι δεν θα αντέξουν πολύ. Το πρώτο είναι το πλαστικό προστατευτικό για το διακόπτη στροφών που είναι σίγουρο ότι θα ξεκολλήσει μετά από μερικές εβδομάδες. Λειτουργεί και χωρίς αυτό, όμως είναι πιο εύκολο να πάθει βλάβη αν είναι εκτεθειμένος. Το ίδιο ισχύει και για τον σάκο. Αυτό το υλικό είναι σχετικά φθηνό και δεν αντέχει πάρα πολύ. Θέλει προφύλαξη από ήλιο γιατί με τον καιρό το καταστρέφει. Ο σάκος δεν φαίνεται να υπάρχει σαν ανταλλακτικό στο σέρβις των PARKSIDE αυτή τη στιγμή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και από άλλη εταιρία.

Σύνοψη: Για ερασιτεχνική χρήση δείχνει μία χαρά για τα λεφτά που το φέρνουν τα LIDL

To τριβείο τοίχου PARKSIDE PWBS 180 B3 είναι μία καλή επιλογή για όποιον θέλει ένα φθηνό, ερασιτεχνικό τριβείο τοίχων. Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, οπότε αν κάποιος θέλει κάτι φθηνό, το PARKSIDE δείχνει μία χαρά. Βέβαια, το θέμα είναι αν αξίζει κάποιος να πάρει ένα τριβείο τοίχου τέτοιου τύπου (υπάρχουν και τα τηλεσκοπικά που είναι πιο πρακτικά) αν το θέλει μόνο για μικρή χρήση. Πάνω κάτω την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ένας μεγάλος γωνιακός τροχός, που έχει και το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες δουλειές.

Τώρα για επαγγελματίες που το σκέφτονται, οι διαφορές με τα καλά επαγγελματικά είναι χαοτικές (και από άποψη ποιότητας και από άποψη υποστήριξης για ανταλλακτικά). Βέβαια αυτό κάνει 60 κάτι όταν τα καλά επαγγελματικά ξεκινούν από 300+, οπότε ίσως δεν είναι κακή επιλογή για 2ο ή για περιορισμένη χρήση.

Μερικά χρήσιμα

Μπορεί να πάρει άλλα εξαρτήματα πιο μικρά;

Θεωρητικά ναι, μπορεί να πάρει και 150 και 125 και 100 χιλιοστά. Όμως στην πράξη δεν βολεύει και τόσο για αρκετούς λόγους

Ποια είναι τα στοιχεία επικοινωνίας του σέρβις

Για Ελλάδα είναι email: kompernass@lidl.gr και τηλέφωνο : 801 5000 019

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Βενζινοκίνητο πολυμηχάνημα PARKSIDE PBK 4 A2
Επόμενο άρθροΑπάτες με e-banking και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια