Πως θα κάνετε αγορές από Ευρωπαϊκά Amazon ως επαγγελματίας

0

Πριν λίγο καιρό είχαμε ανεβάσει έναν οδηγό για αγορές από τα Ευρωπαϊκά Amazon. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία πτυχή που δεν είχε αναφερθεί εκτενώς σε εκείνον τον οδηγό. Τις αγορές ως επαγγελματίας από Ευρωπαϊκά Amazon. 

Ίσως είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά αν είστε επαγγελματίας και θέλετε να αγοράσετε ένα προϊόν για την επιχείρησή σας από το εξωτερικό, τότε μπορείτε κάλλιστα να το δηλώσετε ως έξοδο στην επιχείρησή σας. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε κάνει -σωστά- όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις αγορές από Amazon με έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επόμενο τι γίνεται για αγορές από το Αμερικάνικο Amazon.

 

Ευρωπαϊκά Amazon

H Amazon εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρκετά Ευρωπαϊκά Amazon. Πρόκειται για θυγατρικές της με έδρα και αποθήκες σε χώρες της E.E. Τα πιο γνωστά είναι το Αγγλικό και το Γερμανικό, αν και έχει και σε άλλες χώρες (πχ Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Για την περίπτωση της Ελλάδας, τα πιο “φιλικά” είναι το Αγγλικό και το Γερμανικό.

Από αυτά τα Amazon μπορούμε να κάνουμε αγορές χωρίς να χρειαστεί να περάσουν τα προϊόντα από εκτελωνισμό, όταν θα έρθουν στην Ελλάδα. Η μόνη προϋπόθεση είναι τα προϊόντα να αποσταλούν από αποθήκη εντός E.E.. Αυτό συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που πωλούνται από το ίδιο το Amazon και τις μεγάλες εταιρίες, όμως μπορεί να υπάρχουν ιδιώτες πωλητές που στέλνουν από άλλες χώρες (πχ Κίνα).

Ενδοκοινοτικές συναλλαγές και vies

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει συμφωνία για αποφυγή διπλής επιβολής ΦΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΦΠΑ χρεώνεται μόνο μία φορά, στην χώρα πώλησης. Για αυτό τον λόγο δεν πληρώνουμε και τελωνείο όταν η αγορά είναι από χώρα εντός Ε.Ε.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως οι επιχειρήσεις δικαιούνται να περάσουν τον ΦΠΑ στα έξοδά τους και στην συνέχεια να επιστραφεί το ποσό αυτό από το κράτος (αν φυσικά είναι πιστωτική η δήλωση), υπήρχε το πρόβλημα ότι άλλο κράτος θα εισπράττει και άλλο κράτος θα επιστρέφει το ποσό.

Για αυτό το λόγο σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων από διαφορετική χώρα, δεν επιβάλλεται ΦΠΑ. Με απλά λόγια, αν αγοράσετε κάτι ως επιχειρηματίας από άλλη χώρα της Ε.Ε. θα το αγοράσετε χωρίς καθόλου ΦΠΑ. Οπότε δεν έχετε να περάσετε κάποιο ποσό στην περιοδική δήλωση του ΦΠΑ σας. Όμως μπορείτε να περάσετε την αξία του προϊόντος στα γενικά έξοδα της επιχείρησης. 

Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε για να μπορέσετε να αγοράσετε ως επιχειρηματίας από το Amazon

Όπως είπαμε και πιο πάνω, για να μπορέσετε να αγοράσετε ως επιχειρηματίας, θα πρέπει να ακολουθήσετε μία διαδικασία πριν. Αυτή η διαδικασία δεν αφορά κάθε αγορά, αλλά πρέπει να την κάνετε μόνο μία φορά στην αρχή.

Βήματα ενεργοποίησης μόνο για την πρώτη φορά

 1. Ενεργοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών στην εφορία

  Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στην εφορία και να ανοίξετε τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές για απόκτηση αγαθών. Αυτό δεν αφορά μόνο αγορές από Ευρωπαϊκά Amazon, αλλά αγορές από οποιοδήποτε κατάστημα της Ε.Ε.
  Την διαδικασία την κάνετε στο τμήμα του μητρώου, στην εφορία στην οποία ανήκει η επιχείρησή σας, συμπληρώνοντας ένα έντυπο που θα σας δώσει ο λογιστής σας. Επειδή πρόκειται για αλλαγή στο μητρώο, η εφορία – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- απαιτεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Πιθανώς να σας ζητηθεί και χαρτί από το εμπορικό επιμελητήριο.

 2. Δημιουργία επαγγελματικού λογαριασμού στο Amazon

  To επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε έναν επαγγελματικό λογαριασμό στο Amazon. Αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αν και προτείνεται και από το ίδιο το Amazon. Αν έχετε ήδη ένα απλό λογαριασμό, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε, απλώς είναι καλύτερα να ξεχωρίσετε τις επαγγελματικές από τις λοιπές αγορές με διαφορετικούς λογαριασμούς, για να μην μπερδεύεστε.

  Το πλεονέκτημα του επαγγελματικού λογαριασμού στην Amazon είναι ότι μπορείτε να εισαγάγετε περισσότερα από ένα ΑΦΜ (ιδανικό για επιχειρήσεις με περισσότερα από ένα ΑΦΜ) και μπορείτε να εισάγετε και πολλαπλά μέλη.

 3. Προσθήκη κωδικού VAT στο Amazon

  Αν έχετε ενεργοποιήσει τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, τότε θα έχει ενεργοποιηθεί ο VAT κωδικός σας. Ο VAT κωδικός είναι το “Ευρωπαϊκό ΑΦΜ”. Δηλαδή ένα σύστημα που ενοποιεί όλα τα ΑΦM από διαφορετικές χώρες.
  Στην δική μας περίπτωση, αυτό που γίνεται είναι ότι μπροστά από το ΑΦΜ μας μπαίνει το πρόθεμα EL. Έτσι για παράδειγμα αν το ΑΦΜ σας είναι το 123456890, τότε το VAT σας είναι το EL1234567890.

  Αυτό το VAT το συμπληρώνετε στην φόρμα του Amazon. Στην περίπτωση του business λογαριασμού, θα σας ζητηθεί στην αρχή, όταν δημιουργείτε τον λογαριασμό, ενώ σε απλό λογαριασμό μπορείτε να τον βάλετε όποια στιγμή θέλετε. Στην περίπτωση του Αγγλικού Amazon, η σελίδα όπου δηλώνετε το VAT σας είναι αυτή.

 4. Αναμονή μερικές ώρες ή ημέρες για επιβεβαίωση

  Το Amazon οφείλει να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία που δώσατε είναι αληθινά και ο αριθμός VAT ενεργός. Για αυτό θα ανατρέξει στην αυτόματη πλατφόρμα του VIES για να ελέγξει τα στοιχεία σας.

  Αν πρόκειται για ατομική επιχείρηση και τα στοιχεία σας υπάρχουν στο VIES, τότε λογικά η έγκριση θα πάρει μερικά λεπτά.
  Αν πρόκειται για πιο μεγάλη επιχείρηση ή τα στοιχεία σας είναι διαφορετικά τότε ίσως πάρει μερικές ώρες ή και ημέρες.
  Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως σας ζητηθεί να ανεβάζετε και την έναρξη που κάνατε στην εφορία.

Προσοχή, στο κομμάτι που αφορά το Amazon, θα πρέπει να την κάνετε ξεχωριστά για όποιο Ευρωπαϊκό Amazon επιλέξετε. Δηλαδή αν θέλετε και στο Αγγλικό και στο Γερμανικό, θα πρέπει να κάνετε ξεχωριστή δήλωση στο καθένα. 

To κομμάτι της εφορίας θα πρέπει να γίνει μόνο μία φορά. Εφόσον το κάνετε, μπορείτε χρησιμοποιείτε τον  ενεργοποιημένο VAT σε όποια Ευρωπαϊκή επιχείρηση θέλετε.

Τι κάνετε μετά την ενεργοποίηση από το Amazon

H πρώτη τιμή είναι χωρίς ΦΠΑ, τιμή στην οποία θα το αγοράσετε ως επαγγελματίας. Η 2η τιμή είναι η τιμή με ΦΠΑ, για ιδιωτική αγορά.

Εφόσον το Amazon σας επιβεβαιώσει το VAT, μπορείτε να κάνετε αγορές ως επαγγελματίας. Αυτόματα σε κάθε προϊόν που βλέπετε στο Amazon θα υπάρχει διπλή τιμή, μία με ΦΠΑ και μία χωρίς. 

Σε κάθε checkout θα επιλέγετε εσείς αν η αγορά είναι επαγγελματική ή όχι. Αν είναι, τότε δεν θα χρεώνεστε ΦΠΑ και θα μπορείτε να περνάτε την αξία του προϊόντος ως έξοδο της επιχείρησή σας. Γιαυτό το λόγο θα πρέπει να κατεβάζετε το invoice που πλέον θα είναι με την μορφή τιμολογίου. 

Δήλωση στο Taxis μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα

Τώρα αυτό το κομμάτι αφορά τον λογιστή σας, αλλά καλό είναι να το γνωρίζετε. Για να ισχύσει το έξοδο και να μην έχετε πρόβλημα ούτε εσείς ούτε ο πωλητής με την εφορία, θα πρέπει να δηλώσετε κάθε συναλλαγή ξεχωριστά στο σύστημα VIES. 

Η επιλογή (Φ5) στις εφαρμογές του taxis όπου δηλώνετε τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

Γιαυτό υπάρχει ειδική επιλογή στο taxis. Εκεί θα πρέπει να μπείτε μέχρι την προτελευταία εβδομάδα του επόμενου μήνα  (αν δεν πέσει σε αργία, η προθεσμία είναι στις 26 κάθε μήνα) της αγοράς του προϊόντος και να δηλώσετε την συναλλαγή, συμπληρώνοντας το VAT του AMAZON που θα δείτε στο invoice και την αξία της συναλλαγής.

Για παράδειγμα αν αγοράσετε κάτι στις 28 Δεκέμβρη, θα πρέπει να το δηλώσετε στο VIES έως τις 28 Γενάρη (26 πέφτει Σάββατο). Προσοχή, η πλατφόρμα ανοίγει μόνο τον επόμενο μήνα. Δηλαδή η πλατφόρμα για τις αγορές του Νοέμβρη ανοίγει 1 Δεκέμβρη.

πίνακας vies
O πίνακας όπου δηλώνετε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που λάβατε κατά τον προηγούμενο μήνα. Στην πρώτη στήλη δηλώνετε το πρόθεμα από την χώρα του προμηθευτή (πχ αν είναι η Γερμανία, DE), στην δεύτερη στήλη το τα ψηφία από τον αριθμό VAT και στην 3η στήλη το ποσό της αξίας της αγοράς.

Αν δεν το κάνετε, σε περίπτωση ελέγχου, θα σας υποβληθεί πρόστιμο από την εφορία. 

Συχνές ερωτήσεις

Σε ποια προϊόντα δεν μπορεί να γίνουν αγορές ως επαγγελματίας

Εκτός από τα προϊόντα από χώρες εκτός της Ε.Ε. , υπάρχουν μερικά προϊόντα τα οποία δεν επιτρέπεται να αγοραστούν με VAT. Αυτά αφορούν κυρίως
-οτιδήποτε είναι σε ψηφιακή μορφή (πχ mp3, ebooks…),
-δώρα
-μεταχειρισμένα προϊόντα

Σε ποια περίπτωση θα χρεωθείτε με ΦΠΑ, ακόμα και ως επαγγελματίας, για αγορές από Ευρωπαϊκά Amazon;

Σε περίπτωση που το προϊόν αποστέλλεται από την χώρα στην οποία βρίσκεστε, θα χρεωθείτε ΦΠΑ απευθείας από το AMAZON. Σε περίπτωση αγοράς από πωλητή που βρίσκεται σε τρίτη χώρα εκτός Ε.Ε. , τότε θα χρεωθείτε τον ΦΠΑ από το εκάστοτε τελωνείο.

Τι γίνεται με τις επιστροφές προϊόντων που έχουν αγοραστεί με την χρήση του VAT;

Σε περίπτωση επιστροφής κάποιου για αντικατάσταση, δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Όμως αν γίνει επιστροφή χρημάτων, θα πρέπει να κάνετε διορθωτική δήλωση στο taxis.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Έκκεντρο τριβείο Bosch PEX 220
Επόμενο άρθροDIY κάδος στίλβωσης από παλιά μαγειρικά σκεύη
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια