Πως κάνουμε τρύπες σε γυαλόχαρτα

0
diy τρύπες σε γυαλόχαρτα
 

Στη αγορά εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν γυαλόχαρτα με τρύπες. Ο σκοπός τους είναι η δίοδος της σκόνης και προορίζονται για συσκευές με υποδοχή για ηλεκτρική σκούπα.

Δυστυχώς όμως συνήθως είναι λίγο πιο ακριβά από τα αντίστοιχα χωρίς τρύπες και πολλές φορές ίσως δε μπορείς να τα βρεις.
Μπορείτε όμως πολύ εύκολα να τις κάνετε μόνοι σας. Υπάρχουν 3 τρόποι.
 

1. Τρυπάνι

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι να τις κάνετε με ένα τρυπάνι.Το ξυλοτρύπανο δουλεύει καλύτερα.Αναλόγως το μοντέλο που έχετε θα χρειαστείτε 8αρι με 10αρι τρυπάνι.
 

Διαδικασία

 

Αρχικά χρειάζεστε ένα γυαλόχαρτο με τρύπες για πρότυπο. Απλά βάζετε τα γυαλόχαρτα που θέλετε από κάτω και το τοποθετείτε πάνω σε ένα ξύλινο ρετάλι. Και απλώς τρυπάτε τα γυαλόχαρτα. Μπορείτε να κάνετε αρκετά μαζί ή ένα ένα.

 
Μπορεί οι τρύπες να έχουν μικρές ατέλειες αλλά δουλεύουν μια χαρά.
 

2. Διατρητής δέρματος

 
DSC01768Ο επόμενος τρόπος είναι λίγο πιο χρονοβόρος αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα διατρητή δέρματος και ένα σφυρί. Τον διατρητή δέρματος μπορείτε να τον βρείτε σε μαγαζί για εργαλεία λογικά. Υπάρχουν δύο ειδών ο πενσοειδής που συνήθως έχει μικρά διαμετρήματα και ο χτυπητός. Αν βρείτε πενσοδειδή με κατάλληλη διάμετρο προτιμήστε τον αλλά το πιο πιθανό είναι να μη βρείτε και έτσι αγοράστε τον χτυπητό. Κοστίζει 5-10 ευρώ συνήθως το σετ.Μπορείτε να τον πάρετε και από το Amazon.
 
 

Διαδικασία

 
DSC01766Τοποθετείτε τα γυαλόχαρτα πάνω σε ένα ρετάλι ξύλου με το πρότυπο πάνω πάνω και με το το σφυρί χτυπάτε τον διατρητή με τη κατάλληλη διάμετρο δυνατά σε κάθε τρύπα.Πάλι μπορείτε να βάλετε περισσότερα από ένα γυαλόχαρτα. Μέχρι 3-4 πάντως είναι καλά.
 
Οι τρύπες είναι πιο καθαρές από τη μέθοδο με το τρυπάνι αλλά πάλι ίσως έχει πετσικάρει κάποια. Αν θέλετε μπορείτε να το τρυπήσετε και ανάποδα.
 

 DSC01767

3. Ειδικό εργαλείο

selection_736Ο πιο επαγγελματικός τρόπος είναι να κάνετε τις τρύπες με ένα κατάλληλο εργαλείο. Κάποιες φορές αυτό το εργαλείο το παρέχουν μαζί με τα μηχανήματα, ειδικά αν οι τρύπες είναι σε διαφορετικό σχέδιο από τις συνηθισμένες.
 
Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας αν θέλετε με λίγα κομμάτια ξύλου και μερικές πρόκες. Βάση του προτύπου ανοίγετε τρύπες με ένα τρυπάνι σε ένα κομμάτι ξύλου. Έπειτα περνάτε τις πρόκες από τις τρύπες. Οι πρόκες θα πρέπει να προεξέχουν 1-2 εκατοστά από το ξύλο. Σε ένα άλλο κομμάτι ξύλου κάνετε πάλι τρύπες διαμπερείς πάλι σύμφωνα με το πρότυπο.Το κομμάτι του ξύλου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μήκος της πρόκας που έχετε αφήσει να προεξέχει από το πρώτο κομμάτι.
 
Όταν το τελειώσετε,βάζετε τα γυαλόχαρτα πάνω στο κομμάτι με τις τρύπες και με μια γρήγορη κίνηση το καρφώνεται πάνω στο κομμάτι με τις πρόκες προσέχοντας να μη σας φύγει.
 
Αν θέλετε μπορείτε να μη φτιάξετε το δεύτερο κομμάτι με τις διαμπερείς τρύπες και να το βάζετε πάνω στο μηχάνημα αν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά που είναι οι τρύπες.
 
Προσοχή αν πρόκειται για στρογγυλά γυαλόχαρτα σίγουρα τα δύο κομμάτια ξύλου θα πρέπει να έχουνε ένα οδηγό.
 
Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο
 

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση από