Πως κάνουμε τρύπες σε γυαλόχαρτα

0
γυαλόχαρτα τρύπες
 

Από τότε που κυκλοφόρησαν τα ηλεκτρικά εργαλεία με σύστημα απορρόφησης σκόνης, άρχισαν να κυκλοφορούν και τα γυαλόχαρτα με τρύπες. Δυστυχώς όμως είναι λίγο πιο ακριβά από τα αντίστοιχα χωρίς τρύπες και πολλές φορές δεν είναι και τόσο εύκολο να τα βρείτε.

Όμως μπορείτε να κάνετε τις τρύπες σε ένα απλό γυαλόχαρτο και μόνοι σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, αλλά θα δούμε τους 3 πιο κοινούς.

1. Τρύπες σε γυαλόχαρτο με τρυπάνι

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι να τις κάνετε με ένα τρυπάνι. Το ξυλοτρύπανο βολεύει λίγο καλύτερα καθώς γαντζώνει, αλλά και με ένα απλό τρυπάνι μετάλλου δεν θα έχετε πρόβλημα. Αναλόγως το μοντέλο που έχετε, θα χρειαστείτε 8αρι με 10αρι τρυπάνι.
 

Διαδικασία

Αρχικά χρειάζεστε ένα γυαλόχαρτο με τρύπες για πρότυπο. Απλά βάζετε τα γυαλόχαρτα που θέλετε από κάτω και το τοποθετείτε πάνω σε ένα ξύλινο ρετάλι. Μετά απλά τρυπάτε τα γυαλόχαρτα μέσα από τις τρύπες που έχει το πρότυπο. Μπορείτε να κάνετε αρκετά μαζί (ακόμα και 10).

Μπορεί οι τρύπες να έχουν μικρές ατέλειες, αλλά δουλεύουν μια χαρά.
 

2. Τρύπες σε γυαλόχαρτο με διατρητή δέρματος


DSC01768
Ο επόμενος τρόπος είναι λίγο πιο χρονοβόρος αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν διατρητή δέρματος και ένα σφυρί. Τον διατρητή δέρματος μπορείτε να τον βρείτε σε μαγαζί για εργαλεία ή και μαγαζία με είδη ραπτικής. Υπάρχουν δύο ειδών, ο πενσοειδής που συνήθως έχει μικρά διαμετρήματα και ο χτυπητός. Αν βρείτε πενσοδειδή με κατάλληλη διάμετρο, προτιμήστε τον, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην βρείτε και έτσι καλύτερα να πάρετε τον χτυπητό. Κοστίζει 5-10 ευρώ συνήθως το σετ. Μπορείτε να πάρετε πολύ φθηνά και από Κίνα.

Διαδικασία

 
DSC01766Τοποθετείτε τα γυαλόχαρτα πάνω σε ένα ρετάλι ξύλου, με το πρότυπο πάνω πάνω, και με το το σφυρί χτυπάτε τον κατάλληλο διατρητή δυνατά σε κάθε τρύπα. Πάλι μπορείτε να βάλετε περισσότερα από ένα γυαλόχαρτα. Μέχρι 3-4 πάντως είναι καλά.
 
Οι τρύπες είναι πιο καθαρές από τη μέθοδο με το τρυπάνι, αλλά πάλι ίσως έχει πετσικάρει κάποια. Αν θέλετε μπορείτε να το τρυπήσετε και ανάποδα.
 

 DSC01767

3. Ειδικό εργαλείο

selection_736Ο πιο επαγγελματικός τρόπος είναι να κάνετε τις τρύπες με ένα κατάλληλο εργαλείο. Κάποιες φορές αυτό το εργαλείο το παρέχουν μαζί με τα μηχανήματα, ειδικά αν οι τρύπες είναι σε διαφορετικό σχέδιο από τις συνηθισμένες.
 
Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, αν θέλετε, με λίγα κομμάτια ξύλου και μερικές πρόκες. Βάση του προτύπου ανοίγετε τρύπες με ένα τρυπάνι σε ένα κομμάτι ξύλου. Έπειτα περνάτε τις πρόκες από τις τρύπες. Οι πρόκες θα πρέπει να προεξέχουν 1-2 εκατοστά από το ξύλο. Σε ένα άλλο κομμάτι ξύλου κάνετε πάλι τρύπες διαμπερείς πάλι σύμφωνα με το πρότυπο.Το κομμάτι του ξύλου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μήκος της πρόκας που έχετε αφήσει να προεξέχει από το πρώτο κομμάτι.
 
Όταν το τελειώσετε, βάζετε τα γυαλόχαρτα πάνω στο κομμάτι με τις τρύπες και με μια γρήγορη κίνηση το καρφώνεται πάνω στο κομμάτι με τις πρόκες προσέχοντας να μη σας φύγει.
 
Αν θέλετε, μπορείτε να μην φτιάξετε το δεύτερο κομμάτι με τις διαμπερείς τρύπες και να το βάζετε πάνω στο μηχάνημα αν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά που είναι οι τρύπες.
 
Προσοχή, αν πρόκειται για στρογγυλά γυαλόχαρτα σίγουρα τα δύο κομμάτια ξύλου θα πρέπει να έχουνε ένα οδηγό.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως φτιάχνουμε αρωματισμένα ελαιόλαδα
Επόμενο άρθροΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ηλεκτρικές λάμπες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια