Φτιάξτε DIY πλαστικά αντικείμενα, με DIY μηχανές ανακύκλωσης

4

Ο Dave Hakkens, είναι ένας Ολλανδός σχεδιαστής και εφευρέτης, ο οποίος έχει δημιουργήσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα project. Το πιο γνωστό πιθανώς είναι  το Phoneblock, ένα κινητό φτιαγμένο σε κομμάτια, που είχε γίνει viral λίγα χρόνια πριν. Σχεδόν όλες οι ιδέες του, έχουν να κάνουν με το περιορισμό της σπατάλης αγαθών, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση  υλικών (όπως αυτή η ραφιέρα με καφάσια).

Πριν λίγες μέρες, παρουσίασε το νέο του -και μεγαλύτερο μέχρι στιγμής- Project, το οποίο ονομάζεται Precious Plastics. Σε αυτό το project, έχει ως κύριο σκοπό, να μπορεί ο καθένας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται, να φτιάξει μια μικρή οικιακή μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών.


Όπως ο ίδιος αναφέρει, τα πλαστικά είναι λεφτά πεταμένα στα σκουπίδια. Κάποιος, μπορεί πολύ εύκολα να βρει δωρεάν όσα πλαστικά επιθυμεί, και ανακυκλώνοντας τα, να κερδίσει/γλυτώσει χρήματα και ταυτόχρονα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών, φτιαγμένο με υλικά που μπορεί να αγοράσει κάποιος όπου και να βρίσκεται, από απλά καταστήματα. Για όλα αυτά τα μηχανήματα, έχει ανεβάσει αναλυτικές οδηγίες κατασκευής αλλά και βίντεο με την διαδικασία κατασκευής του κάθε μηχανήματος.
 
 machine-shredder
Τα μηχανήματα συνολικά είναι τέσσερα. Πρώτο μηχάνημα είναι ο μύλος/θρυμματιστής. Λειτουργεί περίπου όπως ο κλαδοτεμαχιστής. Δηλαδή στο πάνω μέρος έχει ένα χωνί, στο οποίο εισάγετε τα πλαστικά που θέλετε να θρυμματίσετε. Στο κάτω μέρος έχει μια εξαγωγή, στην οποία μπορεί να βάλετε και μια σίτα, ώστε να επιλέξετε εσείς την διάμετρο των κομματιών που θα εξάγει.

 machine-extrusion

 
Το επόμενο μηχάνημα είναι το extrusion. Αυτό θυμίζει σε λειτουργία λίγο την μηχανή του κιμά. Δηλαδή, έχει ένα χωνί στο οποίο εισάγετε τα μικρά κομματάκια που φτιάξατε με τον θρυμματιστή, και αναλόγως το στόμιο που έχετε επιλέξει, σας δίνει το ανάλογο συνεχόμενο νήμα πλαστικού. Ακριβώς όπως και στην μηχανή του κιμά, μπορείτε να επιλέξετε ότι στόμιο θέλετε εσείς.
 
machine-injection
Το injection είναι το τρίτο μηχάνημα. Σε αυτό, με τη μέθοδο της συμπίεσης, φτιάχνετε μικρά diy πλαστικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας καλούπια.
 machine-compression
 
Το compression, είναι ένα μεγαλύτερο μηχάνημα συμπίεσης, το οποίο στην ουσία είναι μια πρέσα μέσα σε ένα φούρνο. Ο φούρνος λιώνει το πλαστικό στη επιθυμητή θερμοκρασία, και με τη βοήθεια ενός γρύλου αυτοκινήτου, πρεσάρετε μέσα σε ένα καλούπι και δημιουργούνται diy πλαστικά αντικείμενα και πλάκες.
 
Όλα τα παραπάνω μηχανήματα, μπορούν να φτιαχτούν μόνο με μερικά βασικά εργαλεία και μια ηλεκτροσυγκόλληση. Τα πιο δύσκολα και ακριβά μέρη, είναι σίγουρα τα μοτέρ, που χρειάζονται ο θρυμματιστής και το extrusion. 
 

 raw-material-kind

Σίγουρα, είναι μια πολύ όμορφη και πρακτική ιδέα που μπορεί να αλλάξει αρκετές ζωές, ειδικά στα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη, όπου τα πλαστικά έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος αναλογικά.
Τα αντικείμενα που μπορεί να φτιάξει κάποιος με αυτά τα 4 μηχανήματα, είναι απεριόριστα. Ειδικά με την χρήση καλουπιών, μπορείτε χωρίς κόπο να δημιουργήσετε όσα πανομοιότυπα αντικείμενα θέλετε (πχ γλάστρες).

H σελίδα του project, είναι εδώ. Σε αυτήν θα βρείτε όλα τα βίντεο και τις οδηγίες για το κάθε μηχάνημα, αλλά και όσα πρέπει να ξέρετε για τα πλαστικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY – Φτιάχνω ξύλινη ματσόλα από τάβλες κρεβατιού (κολλητή)
Επόμενο άρθροKiwix ένας offline reader για τη Wikipedia
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια