kanapes2
 

Πριν μερικά χρόνια ο Rob Palmer, ένας διάσημος Αυστραλός ξυλουργός και παρουσιαστής εκπομπών DIY, παρουσίασε σε ένα βίντεο ένα αυτοσχέδιο diy έπιπλο από κόντρα πλακέ. Το έπιπλο αυτό ήταν ένας καναπές που μπορούσε με μία κίνηση να μετατραπεί και τραπεζάκι ή πολυθρόνα.

Η ιδέα σύμφωνα με τον ίδιο βασιζόταν σε κάποια παραδοσιακά Ευρωπαϊκά έπιπλα και είχε παρουσιαστεί αναλυτικά σε ένα περιοδικό διακόσμησης και κατασκευών στην Αυστραλία. 

 

Το σχέδιο είναι πραγματικά αρκετά έξυπνο αλλά συνάμα και πολύ απλό. Καταρχάς όλος ο καναπές είναι φτιαγμένος από πολλά κομμάτια κόντρα πλακέ κολλημένα μεταξύ τους. Συνδετικός κρίκος είναι ένας μεταλλικός σωλήνας, στον οποίο είναι περασμένα όλα τα κομμάτια. Ο σωλήνας  λειτουργεί σαν πίρος που τα συγκρατεί στην ίδια θέση.

 

Τα κάθε κομμάτι από τα κόντρα πλακέ, μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα και έτσι να δημιουργήσετε ότι σχήμα θέλετε στον καναπέ. Και όλο αυτό χωρίς κάποιο ειδικό σύνθετο μηχανισμό, απλώς ανασηκώνοντας και περιστρέφοντας το κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Το υλικό κατασκευής είναι κόντρα πλακέ, το οποίο κάνει τον καναπέ αρκετά στιβαρό και ανθεκτικό, και δύο μεγάλοι γαλβανιζέ σωλήνες.

 

 

 

Αν και μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Φυσικά χρειάζεται αρκετή δουλειά, καθώς πρέπει να κόψετε πάρα πολλά κομμάτια κόντρα πλακέ. Αν είστε τυχεροί και έχετε δυνατό CNC πιθανώς αυτό είναι σχετικά εύκολο. Αν δεν έχετε, τότε θα πρέπει να κάνετε ότι έκανε και ο Rob Palmer και να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σέγα χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο.

 

Το καλό είναι, ότι παρότι θα χρειαστεί να κόψετε πολλά κομμάτια, δεν είναι τόσο απαραίτητη η ακρίβεια στις κοπές. Αν έχετε ρούτερ μπορείτε να αντιγράψετε τέλεια το πρότυπο πάνω σε κάθε κομμάτι, χρησιμοποιώντας απλά ένα εξάρτημα αντιγραφής.

 

Οπότε τα μόνα κομμάτια στα οποία θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κοπές  είναι μόνο τα δύο πρώτα, τα οποία θα χρησιμοποιήσετε σαν πρότυπα.

Τώρα δυστυχώς τα αυθεντικά ακριβή σχέδια για αυτή την κατασκευή, είχαν προσφερθεί σαν ένθετο σε ένα περιοδικό της Αυστραλίας (κάτι σαν το δικό μας Μαστορέματα) πριν μερικά χρόνια. Και όσο και αν έψαξα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σε κάποια ψηφιακή μορφή στο ίντερνετ.

 

Αλλά ευτυχώς την λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει ο WoodWhisperer. Πρόσφατα ανέβασε ένα άρθρο και βίντεο με την δική του εκδοχή από αυτό τον ξύλινο καναπέ. Και όπως πάντα, προσφέρει και αναλυτικά σχέδια τα οποία μπορείτε να εκτυπώσετε για να τα χρησιμοποιήσετε σαν πρότυπο για τις κοπές σας.

 

Το δικό του σχέδιο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του Rob Palmer, με μικρές μόνο διαφορές. Και οι δύο χρησιμοποίησαν 5-6 πλάκες κόντρα πλακέ 19 χιλιοστών και 2 1/4” γαλβανιζέ σωλήνα. Θεωρητικά και το πάχος του κόντρα πλακέ αλλά και το πάχος της σωλήνας είναι παραμετροποιήσιμα, ειδικά προς τα πάνω. Πιθανώς να μπορεί να γίνει και από MDF ή OSB, τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί η αντοχή και η ομορφιά του κόντρα πλακέ με τις μοριοσανίδες.
Δείτε αναλυτικά την κατασκευή στο βίντεο από τον Rob PalmerΚαι τώρα δείτε το βίντεο από τον TheWoodWhisperer μαζί με το άρθρο στην ιστοσελίδα του όπου βρίσκονται τα αναλυτικά σχέδια.
Τώρα, σίγουρα το κατά πόσο είναι άνετο πραγματικά, είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Όχι τόσο για το γεγονός ότι δεν έχει κάποια μαλακή επένδυση, αλλά περισσότερο τα μεγάλα κενά. Όπως επίσης και ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να σας αποθαρρύνει είναι και το σχετικά μεγάλο κόστος της κατασκευής, καθώς το 19αρι κόντρα πλακέ δεν είναι και πολύ οικονομικό. Παρόλα αυτά, είναι μια αρκετά έξυπνη και πρακτική κατασκευή που θα εντυπωσιάσει.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτογραφίες κρεμασμένες σε αυτοσχέδια μαντάλακια
Επόμενο άρθροΜοναδικά industrial και streampunk φωτιστικά από παλιά άχρηστα υλικά
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια