Το ελαιόλαδο είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό, που παράγει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, είναι η ικανότητα του να αναδεικνύει τις γεύσεις από τα υλικά που το συνοδεύουν.
Αυτό μπορούμε να το εκμεταλευθούμε στο έπακρο, δημιουργώντας μόνοι μας αρωματισμένα ελαιόλαδα. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να την κάνει ο καθένας. Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αεροστεγές γυάλινο μπουκάλι, αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής.
- Καταρχάς το ελαιόλαδο καλό είναι να είναι αγνό παρθένο
- Τα μπουκάλια πρέπει να είναι γυάλινα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά γιατί η μακροχρόνια αποθήκευση σε πλαστικά δοχεία, ίσως αλλοιώσει την γεύση τους (πχ η Ρωσία δεν επιτρέπει την εισαγωγή ελαιολάδου το οποίο έχει αποθηκευθεί σε πλαστικά δοχεία).
- Επίσης καλό είναι να κουμπώνει με φελλό και όχι με πώμα, γιατί είναι πιο αεροστεγής ο φελλός.
Μερικά χρήσιμα
Αν χρησιμοποιήσουμε μικρά μπαχαρικά (πχ κόκκους πιπεριού), υπάρχουν 3 τρόποι ώστε να μην πέφτουν στα φαγητά που ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Πρώτος, όταν έχει περάσει η διαδικασία ωρίμανσης και αρωματισμού, σουρώνουμε το ελαιόλαδο και αφαιρούμε τα μικρά μπαχαρικά.
Δεύτερος, τα τοποθετούμε σε κάποιο ειδικό μαγειρικό ή οργανικό διχτυ, έτσι ώστε να μην διασκορπίζονται στο ελαιόλαδο αλλά και να το αρωματίζουν ταυτόχρονα.
Τρίτος, χρησιμοποιούμε τα ειδικά πώματα που έχουν τα ελαιόλαδα του εμπορίου ή τα πώματα με φελλό με λεπτό μεταλλικό στόμιο, που δεν επιτρέπουν να περάσουν μεγάλα κομμάτια.
Φρέσκα και όχι αποξηραμένα
Τα βότανα για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους, πρέπει να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα (αν και με αποξηραμένα μπορεί να γίνουν πάλι).
Αν είναι φρέσκα τα πλένουμε πάρα πολύ καλά πριν τα βάλουμε στο λάδι και τα στραγγίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
Ανακατεύουμε καλά πριν από κάθε χρήση, ενώ τα διατηρούμε πάντα μακρυά από ήλιο και εστίες θερμότητας
Δύο μέθοδοι παρασκευής
H ωρίμανση, αφήνοντας τα κάποιο καιρό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (συνήθως 2-3 βδομάδες) και η μέθοδος του βρασίματος, στην οποία θερμαίνουμε τα υλικά με το λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία για κάποια ώρα ώσπου να πάρει τα αρώματα τους και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα όταν κρυώσει. Συνήθως η καλύτερη επιλογή είναι η ωρίμανση.
Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι κατάλληλα κυρίως για σαλάτες, για τελείωμα και για μαρινάρισμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μαγείρεμα, αλλά ίσως αλλοιωθούν τα αρώματα τους ή γίνουν λίγο έντονα στο φαγητό.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη(1)
Χρησιμοποιείται σε: καλοκαιρινές σαλάτες και ψητά ψάρια.
- Τρία κλαδάκια ρίγανη
- 2 κουταλιές σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
- 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
- Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε.
- Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
- Το ανοίγουμε ύστερα από μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που.
Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πριν από κάθε χρήση το ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη(2)
- Ενα λίτρο παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κλαδιά ρίγανη
- 2 κλαδιά θυμάρι
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει ένα λίτρο λάδι.
- Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε καλά.
- Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με δάφνη και κανέλα
Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες και βραστά κρύα κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο)
- 3-4 φύλλα δάφνης
- μερικούς σπόρους δάφνης
- ένα ξυλαράκι κανέλας
- τη φλούδα από ένα πορτοκάλι
- 2 φλιτζάνια παρθένο λάδι
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
- Πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα της δάφνης και τα στεγνώνουμε, τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε τους σπόρους και τη κανέλα.
- Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το στεγνώνουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τη ρίχνουμε στο μπουκάλι.
- Κλείνουμε το μπουκάλι και το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για μια βδομάδα αλλά που και που πρέπει να το ανακινούμε.
Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πάντα το κουνάμε καλά πριν από κάθε χρήση.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο
Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες όπως και σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια ψημένα στη σχάρα.
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
- 2 κουτ. σούπας ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού
- 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
- Πλένουμε πολύ καλά το δενδρολίβανο και στεγνώνουμε εντελώς με πετσέτα κουζίνας.
- Ρίχνουμε το δενδρολίβανο στο μπουκάλι, προσθέτουμε το πιπέρι και γεμίζουμε με το λάδι.
- Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το διατηρούμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας όμως να το ανακινούμε πότε- πότε.
Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται 6 μήνες και θυμόμαστε να το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με καυτερή πιπεριά
Χρησιμοποιείται σε: σαλάτες και λαχανικά ψητά ή / και βραστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη παρασκευή σπιτικής μαγιονέζας.
- 1 βαζάκι κάπαρη στο αλάτι
- 2 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες
- 2 φλιτζάνια τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
- Ξεπλένουμε τη κάπαρη από το αλάτι και τη στεγνώνουμε σε πετσέτα κουζίνας. Πρέπει να στεγνώσει εντελώς.
- Ξεχωρίζουμε δυο κουταλιές κάπαρη και τις ψιλοκόβουμε.
- Ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη κάπαρη, την ολόκληρη κάπαρη και τις πιπεριές στο μπουκάλι.
- Γεμίζουμε με το λάδι.
- Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το φυλάμε σε ένα ντουλάπι για μια βδομάδα χωρίς να το ανοίξουμε.
- Πριν το χρησιμοποιήσουμε το ανακινούμε πολύ καλά.
Αυτό το αρωματικό λαδάκι κρατάει 6 μήνες και το διατηρούμε πάντα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι
Χρησιμοποιείται σε: ψάρια και κοτόπουλο σχάρας
- Τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι
- 2 κλωνάρια ρίγανη
- 2 κουτ. σούπας κόκκους πολύχρωμο πιπέρι (exotic)
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
- Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι, το στεγνώνουμε και κόβουμε όλη τη φλούδα του.
- Ρίχνουμε τη φλούδα στο μπουκάλι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε.
- Αποθηκεύουμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που.
Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται για 4 μήνες και το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό
- 3-4 κλωναράκια φρέσκα ρίγανη (αν δεν έχετε μην χρησιμοποιήσετε ξερή)
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 κουτ. κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 3-4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
- 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
- Πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε τα βότανα.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση κατά μήκος, τη πιπερίτσα και το πιπέρι, γεμίζουμε με λαδάκι.
- Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε πολύ καλά.
- Διατηρούμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά.
Διατηρείται για 2 μήνες.
Αρωματικό ελαιόλαδο Με Βασιλικό
- 600 ml ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές σούπας φυλλαράκια βασιλικού
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 600 ml λάδι.
- Βάζετε 600 ml ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να “αραιώσει” και να ανοίξει λίγο το χρώμα του (περίπου στους 40 C)
- Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα φυλλαράκια βασιλικού και τ’ αφήνετε να κρυώσει.
- Φιλτράρετε το λάδι και μετά το αδειάσετε στο μπουκάλι προσθέτοντας, αν χρειαστεί κι άλλο λάδι μέχρι να γεμίσει και επίσης ένα κλαδί βασιλικό.
Αρωματικό ελαιόλαδο με δεντρολίβανο και πράσινο πιπέρι
- 3 κλαράκια δεντρολίβανο
- 7 κόκκους πιπεριού
- 1 λίτρο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 λίτρο λάδι.
- Πλένετε τα κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Μπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι.)
- Βάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και τους κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
- Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο.
- Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα.
Αρωματικό ελαιόλαδο με βασιλικό και σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λίτρο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 λίτρο λάδι.
- Πλένετε τα φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
- Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με τις σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο.
- Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού.
- Ανοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Αρωματικό ελαιόλαδο με δάφνη, γαρίφαλο και κανέλα
Είναι ιδανικό για να μαρινάρισμα κρέατος ή για να το προσθέσετε σε βραστά κρέατα.
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλιά γαρίφαλα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 λίτρο ελαιόλαδο
- Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 λίτρο λάδι
- Πλένετε τα φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
- Βάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τη δάφνη, τα γαρίφαλα, τη κανέλα και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο.
- Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες.
- Μόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες
- 2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 6 λιαστές ντοματές ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη (αγοράστε μικρές ντομάτες τύπου Σαντορίνης κατά προτίμηση).
- Τις σκουπίζετε μ’ ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και τις κόβετε στη μέση, ή στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλες.
- Τοποθετείτε τις ντομάτες πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια, ή πάνω σ’ ένα ψάθινο πλέγμα.
- Τις πασπαλίζετε με άφθονο χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε μ’ ένα τουλουπάνι και τις αφήνετε στον ήλιο, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν όλα τα υγρά τους. Το βράδυ, καλό είναι να βάζετε τις ντομάτες μέσα, ώστε να μη μαλακώσουν από την υγρασία της νύχτας.
- Ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το μέγεθος της ντομάτας θα χρειαστείτε 8-12 ημέρες.
- Τοποθετείτε σε βάζο εναλλάξ μια στρώση ντομάτες, μια κάππαρη και γεμίζετε με ελαιόλαδο.
Άλλες Ιδέες για μείγματα
• Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο
• Άνηθος, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο
• Φρέσκος κόλιαντρος, ξύσμα λάιμ, τσίλι πιπεριά
• Μαντζουράνα, θυμάρι, ρίγανη
Βιβλιογραφία
- Αρωματική Κουζίνα Του Βαγγέλη Δρισκα