Το CNC είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει εργασίες ακριβείας, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, αφού ελέγχεται πλήρως από πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτό έχει το πλεονέκτημα της εξαιρετικής ακρίβειας, αλλά έχει και κάποια μειονεκτήματα, όπως αυξημένο κόστος, καμία φορητότητα και περιορισμένο εύρος εργασίας.

20160120_161639Αυτό τα προβλήματα, έρχεται να αντιμετωπίσει μία νέα ευρεσιτεχνία, που έρχεται από την εταιρία Shaper Tools. Πρόκειται για ένα CNC χειρός, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε beta testing. To εργαλείο, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο ρούτερ χειρός, το οποίο έχει ενσωματωμένη κάμερα/οθόνη αλλά και ένα ηλεκτρονικό μοτέρ, που του επιτρέπει να κινείται ανεξάρτητα από την βάση του.
 

Τι ακριβώς κάνει αυτό το CNC χειρός και πως λειτουργεί;

Το εργαλείο καταρχάς ονομάζεται Shaper Origin, και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, εδώ και μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο beta testing, και πιστεύεται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά επίσημα, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο.
 

 Selection_015

Το Shaper Origin, είναι ένα ρούτερ ξύλου, με αρκετά ισχυρό μοτέρ το οποίο βασίζει την κίνησή του, στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά εκτελεί εργασίες ακριβείας αφού ελέγχεται ηλεκτρονικά από πρόγραμμα, το οποίο με την βοήθεια της κάμερας που διαθέτει, μπορεί να κινεί το μοτέρ ανεξάρτητα από την βάση του (φυσικά για λίγα εκατοστά). Έτσι δεν είναι τόσο σημαντικό, να ακολουθείται ακριβώς το σημείο εργασίας, αλλά απλώς η βάση του ρούτερ, να κινείται στο “περίπου” πάνω στο σημείο εργασίας. 
 

 Selection_015

Το πρόγραμμα, του Shaper Origin, δίνει τις απαραίτητες εντολές στο ανεξάρτητο μοτέρ κίνησης, να λειτουργήσει ακριβώς στο σημείο το οποίο πρέπει, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η βάση του ρούτερ.
 
To σημαντικό με το εργαλείο αυτό, είναι ότι είναι εργαλείο χειρός, δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε. Το μόνο που απαιτεί, είναι να υπάρχει  πάνω στην επιφάνεια εργασίας, μια ειδική ταινία σήμανσης, βάση της οποίας (με την βοήθεια της κάμερας), αντιλαμβάνεται σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια.


Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, απευθύνεται κυρίως για ξυλουργικές εργασίες, αλλά σε ένα δοκιμαστικό βίντεο του Applied Science, το εργαλείο κάνει άνετα κοπές, ακριβείας, σε λαμαρίνα αλουμινίου μερικών χιλιοστών.
Το Shaper Origin το δοκίμασε επίσης και ο jimmyDiresta σε ένα πιο πρόσφατο βίντεο. 
 
Το κόστος του (καθώς και η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά σίγουρα θα είναι 4ψήφιο (με κάποιες αναφορές σε κάποια φόρουμ, για κόστος γύρω στα 2-3 χιλιάδες δολάρια).
Ενημέρωση:
Τελικά παρότι ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα, έχει αποκαλυφθεί η τιμή αγοράς, που κυμαίνεται στα 1800 δολάρια, δηλαδή περίπου 1500 ευρώ (+ τελωνείο, αν είστε εκτός ΗΠΑ)
 
Αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να καταχωρήσει το email του στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρία, και να λαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με το εργαλείο.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤραπέζι με αποξηραμένα λουλούδια
Επόμενο άρθροUnboxing – Raspberry Pi 3 – Model B
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια