Πως μπορείτε να ξεκλειδώσετε ένα λουκέτο με DIY εργαλεία

3
πως ανοίγουμε λουκέτο
Αν έχετε αρκετά λουκέτα, σίγουρα θα έχετε και αρκετά κλειδιά. Αν είστε λίγο «ξεχασιάρης» τότε σίγουρα θα έχετε χάσει αρκετά στη διάρκεια της ζωής σας. Οπότε θα έχετε βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο κλειδωμένο λουκέτο, για το οποίο έχετε χάσει το κλειδί που το ανοίγει. Η πιο απλή και εύκολη λύση είναι να το κόψετε / σπάσετε. Μέτα από ένα σημείο καταντάει βαρετό όμως και πολυέξοδο.
 
Έτσι αν έχετε και εσείς αυτό το πρόβλημα, ίσως είναι καιρός να μάθετε πως να τα ανοίγετε μόνος σας . Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο, ειδικά για τα απλά λουκέτα.
 
Σε λιγότερο από 5 λεπτά με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να το κάνει ο καθένας. Κάτι το οποίο είναι πολύ καλό για τους κλέφτες αλλά όχι και για σένα τον ιδιόκτητη.
 

Ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει

Ένας βασικός κανόνας στη ζωή είναι ότι «ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει», είτε αυτό είναι κλειδαριές, είτε κωδικός ασφάλειας, είτε πόρτες, είτε προγράμματα….

Όλα ανοίγουν ή «σπάνε», το θέμα είναι πόσο χρόνο, κόπο και δεξιοτεχνία χρειάζεται το καθένα. 
Σκοπός μια καλής κλειδαριάς δεν είναι να γίνει κάτι απαραβίαστο, γιατί αυτό απλά δε γίνεται. Αλλά να αποθαρρύνει τον κλέφτη και να επιλέξει κάτι άλλο, που χρειάζεται πιο λίγο χρόνο και κόπο, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο να πιαστεί.

Οπότε αγοράζοντας καλύτερα και ακριβότερα λουκέτα και κλειδαριές, δεν εξασφαλίζουμε το απαραβίαστο. Απλώς κάνουμε τον επίδοξο κλέφτη να μη μας προτιμήσει και να παει στον παρακάτω.
 
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για αυτό το θέμα, σχετικά με την ασφάλεια των λουκέτων και ποιο πρέπει να επιλέξετε, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 
Θα δούμε λοιπόν τώρα τον τρόπο και τα εργαλεία που χρειάζεται κάποιος να ανοίξει ένα απλό λουκέτο και μια απλή κοινή κλειδαριά.
 
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει κάποιος μια κλειδαριά είναι να του ανήκει. Η παραβίαση ξένων κλειδαριών είναι ποινικό αδίκημα.


Τρόποι για να ανοίξετε ένα λουκέτο

Κλειδιά / αντικλείδια 

Στα άπλα λουκέτα είναι αρκετό συχνό το φαινόμενο τα κλειδιά να ταιριάζουν μεταξύ τους. Οι παραλλαγές στα απλά λουκέτα δε είναι πάρα πολλές δυστυχώς. Οπότε η πρώτη λύση αν χάσεις κάποιο κλειδί είναι να δεις αν τα άλλα που έχεις ταιριάζουν.
Όταν είχα παει φαντάρος το λουκέτο κ το κλειδί του που μας είχε δώσει η «μαμά πατρίδα» για να κλειδώνουμε το «λουκάνικο» μας ήταν ίδιο για όλους τους νεοσυλλέκτους της μονάδας.

Κόφτης

Όλα τα λουκέτα κόβονται με το μεγάλο κόφτη, εύκολα η δύσκολα. Ακόμα και πολλά ενισχυμένα. Αυτά που ο κόφτης, δεv μπορεί να ανοίξει εύκολα είναι τα συρταρωτα με πίρο. Γιατί αν και κόβει το μέταλλο αυτό δε φεύγει ή γυρίζει όπως τα ημικυκλικά κλασσικά λουκέτα, και έτσι παραμένει κλειδωμένο. Επίσης δεν μπορεί να κόψει τα λουκέτα ασφαλείας με πολύ ισχυρά κράματα (πχ τιτάνιο).

Λίμα

Ο κλασσικός τρόπος που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Πολύ, πολύ αργός αν και συνήθως έχει αποτέλεσμα, έστω και αν χρειαστούν μέρες.

Λοστός

Στα απλής και μέτριας ποιότητας λουκέτα, μπορείτε με την μέθοδο του λοστού και της πίεσης, να τα σπάσετε και να ανοίξουν. Μπορεί φυσικά να γίνει ζημία και σε ότι κλειδώνει το λουκέτο.
 
Πριν λίγα χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα viral βίντεο που έδειχνε πως ένα λουκέτο ανοίγει μόνο με δύο γερμανικά κλειδιά. Φυσικά τα λουκέτα που χρησιμοποίησε ο δημιουργός του βίντεο, ήταν «χάρτινα» κινέζικα του κιλού, τα οποία σπάνε ακόμα και αν πέσουν.
 
Αλλά είναι μια καλή ένδειξη πως μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο ακόμα και σε λίγο καλύτερα. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ατσάλινα ή τιτανίου. Στο παραπάνω βίντεο του crazyrussianhacker, θα δείτε αρκετές δοκιμές σε διαφορετικά λουκέτα με αυτή την τεχνική.

Βαριοπούλα

Πάλι χρειάζεται να μην είναι πολύ καλό το λουκέτο. Αν το χτυπήσετε με πολύ δύναμη σπάει. Βέβαια μπορεί να κάνετε ζημία και σε αυτό που κλειδώνει το λουκέτο, όπως και με το λοστό.

Τρυπάνι

Αυτή η μέθοδος είναι μια από τις αγαπημένες για τους διαρρήκτες. Με το τρυπάνι τρυπάτε τον αφαλό της κλειδαριάς και αυτή ξεκλειδώνει. Με καλό τρυπάνι (εργαλείο και εξάρτημα), παίρνει μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά φυσικά καταστρέφεται για πάντα η κλειδαριά.

Άνοιγμα με τα διαρρηκτικά εργαλεία 

Αυτή είναι η μέθοδος που πάνω κάτω κάνουν και οι κλειδαράδες, αν δεν έχουν αντικλείδι. Και αυτή θα εξηγήσουμε λίγο πιο κάτω.
Το μειονέκτημα της είναι ότι όσο πιο μικρο είναι το λουκέτο, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανοιχτεί με αυτή τη μέθοδο, γιατί χρειάζεται ακόμα πιο μικροσκοπικά εργαλεία.

 

Πως λειτουργεί το λουκέτο

Για να ξεκλειδώσετε ένα λουκέτο, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πως δουλεύει.
Σε αυτό το βίντεο στο youtube φαίνεται πολύ ξεκάθαρα ο μηχανισμός λειτουργίας των κλασσικών λουκέτων.
 
Όπως φαίνεται στο βίντεο, το απλό λουκέτο για να ανοίξει θέλει να ανέβουν όλα τα πινάκια που έχει και μετά να το περιστρέψει.
 
Για να γίνει αυτό, λοιπόν χρειαζόμαστε ένα εργαλείο για να ανεβάσουμε τα πινάκια, και άλλο ένα για να περιστρέψουμε το αφαλό για να ανοίξει η κλειδαριά.
 
διαρρηκτικά εργαλεία
Πλήρες σετάκι με διάφανο λουκέτο εξάσκησης από  το Gearbest με 6 ευρώ (πατήστε φώτο για link)
 
Τα εργαλεία αυτά μπορούμε να τα αγοράσουμε από κάποιο μαγαζί, το gearbest το amazon ή το ebay.
Πουλιόνται σε σετακι η ακόμα και σε αυτόματο πιστόλι που κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη.
 
Μπορούμε όμως να τα φτιάξουμε μόνοι μας από απλά υλικά που έχουμε κάπου στο σπίτι μέσα σε λίγη ώρα.
 

MacGyver style

Αν είστε λίγο πιο μεγάλοι στην ηλικία και παρακολουθούσατε την τηλεοπτική σειρά MacGyver, τότε σίγουρα θα το είχατε δει σαν μέθοδο διάρρηξης.
 
Διάρρηξη με αυτοσχέδια απλά εργαλεία μίας χρήσης, από απλά καθημερινά υλικά. Συνδετήρες, παραμάνες και αυτά που βάζουν οι γυναίκες στα μαλλιά τους είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 
 
Απλώς το κακό με τα υλικά αυτά είναι ότι συνήθως είναι πιο εύκαμπτα από ότι πρέπει και πρέπει να τα φτιάχνετε συνέχεια. Και αν και μπορεί να κάνουν για μικρά και φτηνά λουκέτα, είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλα λουκέτα ή λουκέτα ασφαλείας.
 
Αλλά για λύση ανάγκης, μπορεί να δουλέψουν σίγουρα.
 

Μόνιμα DIY διαρρηκτικά εργαλεία

 
Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε πως είναι περίπου τα εργαλεία αυτά.
Ένα πολύ καλό site που έχει αναλυτικά ότι χρειάζεται να ξέρει κάποιος κλειδαράς ερασιτέχνης η επαγγελματίας είναι το lockpicking101. Είναι στα αγγλικά, άλλα και όσοι δε ξέρουν με το μεταφραστή των brower μπορεί να καταλάβουν τα περισσότερα.
 
Εκεί έχει αρκετά templates για εκτύπωση από εργαλεία κλειδαραδων. Όπως πχ αυτό εδώ.
 
17PieceSet-v2
 

Απαραίτητα υλικά

  • Μια λάμα σιδεροπρίονο η όποιο άλλο κατάλληλο μέταλλο.
  • Τροχός λείανσης
  • Dremel με τα κατάλληλα εξαρτήματα
  • Προστατευτικά γυαλιά
  • Γυαλόχαρτο
  • Φλόγιστρο(προαιρετικό)
  • Πενσακι (προαιρετικό)
 
Αυτό μπορούμε να το εκτυπώσουμε σε ένα σιδεροτυπο από τον εκτυπωτή μας και να το τυπώσουμε πάνω σε ένα κατάλληλο μέταλλο και μετά με λίμες, τροχούς και dremel να το κάνετε όπως πρέπει.
Το πιο κατάλληλο και φτηνό μέταλλο που χρησιμοποιούν οι πιο πολλοί για αυτή τη δουλεία είναι μια «φαγωμένη» λάμα από σιδεροπρίονο. Είναι λεπτή και αρκετά σκληρή, ενώ αν «φαγωθεί» είναι άχρηστη και απλώς την πετάμε.
 
Βέβαια θα πρέπει να προσέξετε, όπως και όλα τα σκληρυμένα μέταλλα, δεν έχει καθόλου ελαστικότητα και σπάει εύκολα αν προσπαθήσετε να την λυγίσετε χωρίς να έχει θερμανθεί πρώτα.
 
Ήταν δύσκολο να βγάλω βίντεο ή φωτογραφίες όσο τα έφτιαχνα αλλά πάνω κάτω η διαδικασία είναι ίδια με το παρακάτω βίντεο

 
 
Για το “tension tool” η ελληνιστή εργαλείο πίεσης, εγώ χρησιμοποίησα ένα μυτοτσιμπιδο ηλεκτρονικού που είχα. Το ζέστανα στο φλογιστρο και το λείανα κατάλληλα. Πάλι γίνεται όμως από λάμα σιδεροπριονου.
 
Μετά από λίγη ώρα τελείωσα το πρώτο μου.
Στη πρώτη φώτο φαίνεται το λουκέτο που άνοιξα μαζί με το εργαλείο πίεσης. Είναι ένα παλιό μυτοτσιμπιδο
 
Στη τρίτη είναι ένα σκαρπελακι πάνω που χρησιμοποίησα για να ανοίξω τρυπά στο κομμάτι ξύλου που χρησιμοποίησα σα λαβή. Στο κάτω μέρος είναι το εργαλειάκι τελειωμένο στο τροχό κολλημένο στο ακατατεργαστο κομμάτι ξύλου.
 
Στη τελευταία φώτο είναι το πρώτο μου εργαλειάκι τελειωμένο. Με βερκικωμενη ξύλινη λαβή και γαντζακι κλειστό για να το κρεμάω.
 

Τεχνική Ανοίγματος

Πρώτα από όλα βάζουμε μέσα στο λουκέτο, το εργαλείο για τα πινάκια, και παίζουμε λίγο με αυτά ανεβάζοντας τα όλα.
 
Έπειτα βάζουμε μέσα το εργαλείο πίεσης στο αντίθετο μέρος από τα πινάκια. Και πιέζουμε ελαφρά προς τη πλευρά που ανοίγει το λουκέτο. Συνήθως δεξιόστροφα.
 
Τώρα βάζουμε το εργαλείο για τα πινάκια και προσεκτικά ανεβάζουμε όσο πρέπει το καθένα εσωτερικό πινάκι. Όταν το κάθε πινάκι πιεστεί κατάλληλα αυτό θα κλειδώσει από τη πίεση που ασκούμε με το εργαλείο πίεσης στο αφαλό. Και έτσι θα κάνουμε το επόμενο. Δεν χρειάζεται να τα ανεβάσουμε όλα μαζί. Ένα ένα τη φορά.Όταν θα ανέβει όσο πρέπει θα κλειδώσει μόνο του.
 
Φαίνεται η διαδικασία καλύτερα στα παρακάτω βίντεο
 
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣκληρός δίσκος έγινε περιστρεφόμενο τριβείο
Επόμενο άρθροΗλεκτροκόλληση Με Μπαταρίες Αυτοκινήτου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια