Στο makezine πριν λίγο καιρό έγινε η παρουσίαση ενός έξυπνου τρόπου για να κάνετε ηλεκτροκόλληση, όταν δεν έχετε παροχή ρεύματος και γεννήτρια πρόχειρη. Πως; Φτιάχνοντας μια DIY ηλεκτροκόλληση με μπαταρίες αυτοκινήτου.
Η λογική πίσω από αυτή τη μικρή «πατέντα» είναι ότι αν συνδέσετε κατάλληλα μερικές μπαταρίες αυτοκινήτου, αυτές είναι ικανές να δώσουν το απαιτούμενο ρεύμα, ώστε να δουλέψει το ηλεκτρόδιο.
Στο άρθρο ο συντάκτης χρησιμοποιεί 3 μπαταρίες αυτοκινήτου 12V ενωμένες σε διάταξη, ώστε στο τέλος να πάρει 36 Volt. Ενωμένες σε διάταξη, είναι όταν ενώνουμε το θετικό της μίας μπαταρίας με το αρνητικό πόλο της άλλης μπαταρίας. Έτσι προσθέτονται τα Volt της κάθε μπαταρίας και έτσι στο τέλος έχουμε 36 Volt (3 * 12 = 36). Αν ενώναμε το θετικό πόλο της μίας με το θετικό πόλο της άλλης και το ίδιο κάναμε για τον αρνητικό, τότε θα είχαμε παράλληλη σύνδεση και στο τέλος θα παίρναμε 12 V, αλλά με πολύ περισσότερα αμπέρ.
Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να δώσουν στιγμιαία αρκετά αμπέρ. Κάποιες μπορούν στιγμιαία να δώσουν ακόμα και 1000 αμπέρ.
Αντίθετα οι μπαταρίες που έχουν τα τροχόσπιτα ή τα φωτοβολταϊκά έχουν την ιδιότητα να δίνουν πιο λίγα αμπέρ, αλλά με αρκετά μεγαλύτερο κύκλο αποφόρτισης. Για περισσότερα σχετικά με τις μπαταρίες αυτοκινήτου μπορείτε να διαβάσετε
εδώ.
Το μόνο που χρειάζεστε -εκτός από τις απαραίτητες μπαταρίες- είναι καλώδια εκκίνησης για να συνδέσετε τις μπαταρίες (καλό να είναι μεγάλης διατομής) και μια τσιμπίδα για το ηλεκτρόδιο. Οι μπαταρίες δεν είναι ανάγκη να είναι καινούργιες, απλώς να μην είναι νεκρές, και να έχουν λίγα αμπερώρια μέσα τους.
Στη διάταξη συνδέεται το θετικό στη γείωση και το αρνητικό στη τσιμπίδα. Σημαντικό επίσης είναι να προσέξετε να είναι σκεπασμένες οι μπαταρίες ή σε αρκετά απόμακρο σημείο ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τις σπίθες από την ηλεκτροκόλληση.
Οι κολλήσεις φυσικά δεν θα είναι αρκετά τέλειες, ούτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ μεγάλο ηλεκτρόδιο. Αλλά έτσι και αλλιώς η λύση αυτή είναι λύση έκτακτης ανάγκης, οπότε δεν είναι σκοπός το τέλειο, αλλά κάποια στιγμή που θα βρεθείτε σε ανάγκη να κάνετε μερικές πονταρισιές.
Και το αναλυτικο αρθρο στο makezine ειναι αυτο
εδω