Οδηγός αγοράς για λουκέτα, διαφορές και χρήσεις

0
 
Τα λουκέτα υπάρχουν εδώ και χιλιετίες, με τα πρώτα να χρονολογούνται από την εποχή των Ρωμαίων. Για εκατοντάδες χρόνια ήταν στην κατοχή ελαχίστων, αλλά αυτό άλλαξε μετά την βιομηχανική επανάσταση όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από όλους.  
Πλέον έχουν αλλάξει αρκετά από τότε καθιστώντας τα, πιο οικονομικά, πιο ασφαλή και ικανά να ικανοποιούν κάθε απαίτηση.

 

Λουκέτα παντού…

Όλοι, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, έχουμε νιώσει την ανάγκη να κλειδώσουμε κάτι για να αποτρέψουμε την πρόσβαση κάπου ή να προφυλάξουμε αντικείμενα από την κλοπή. Ο πιο απλός τρόπος είναι με τη χρήση ενός λουκέτου.

Όσοι έχουν πάει στρατό, πιθανόν να θυμούνται τους εαυτούς τους να κλειδώνουν με λουκέτο μέχρι και τα άρβυλα τις νύχτες. Αν μάλιστα είχαν υπηρετήσει και σε “κακές” μονάδες, ίσως κατάλαβαν με τον πιο άσχημο τρόπο πόσο σημαντική είναι η διαφορά ενός φτηνού λουκέτου, του 1 ευρώ από το ΚΨΜ, από ένα καλό λουκέτο ασφαλείας σε ένα φοριαμό, που έκρυβε αντικείμενα αξίας. 

 
Στην αγορά όπως είπαμε, κυκλοφορούν δεκάδες διαφορετικά είδη λουκέτων που υπόσχονται να καλύψουν όλες τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Το κάθε ένα από αυτά είναι κατάλληλο για μια συγκεκριμένη χρήση και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Καλό είναι να δούμε τι μπορεί να κάνει το καθένα και αν αυτά που υπόσχεται είναι πραγματικά.
 
Για παράδειγμα υπάρχουν λουκέτα που τονίζουν ότι είναι απαραβίαστα. Ισχύει αυτό?

Ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει! Νόμος!

Ένας βασικός κανόνας στην ζωή είναι όταν κάτι κλειδώνει, πάντα ξεκλειδώνει. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι που να είναι απαραβίαστο. Όσο και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα είναι απαραβίαστο, πάντα θα βρίσκεται ένας τρόπος να παραβιάζετε.
 
Το ίδιο ισχύει και στα λουκέτα. Κατά καιρούς κυκλοφορούν στην αγορά λουκέτα που υποστηρίζουν ότι είναι απαραβίαστα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε μερικά μάλιστα ο τρόπος παραβίασής τους είναι εξαιρετικά απλός παρά την πολύπλοκη κατασκευή τους.

 

Πόρτα ασφαλείας σε σπίτι από άχυρα

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε συνήθως, είναι ότι αγοράζοντας ένα ακριβό λουκέτο ασφαλείας, πιστεύουμε ότι είμαστε απολύτως ασφαλείς. Και αυτό αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που συμβάλουν στην ασφάλεια, όπως για παράδειγμα η αλυσίδα, οι γωνίες ή ακόμα και την πόρτα που δένει το λουκέτο.
Έτσι όντως μπορεί το λουκέτο που αγοράσαμε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστεί, αλλά η αλυσίδα να κόβετε με ένα μέτριο κόφτη μπετού  ή η πόρτα να πέφτει με ένα δυνατό χτύπημα.
 
Έτσι καλό είναι να λαμβάνετε υπόψιν όλους τους παράγοντες που χρειάζονται για να έχει αποτελέσματα ένα λουκέτο (ασφαλείας), πριν το αγοράσετε.

 

Τρόποι παραβίασης λουκέτων

Πριν αναλύσουμε τους τύπους και τις κατηγορίες των λουκέτων, ας δούμε πως συνήθως παραβιάζονται. Οι κλασσικοί τρόποι παραβίασης ενός λουκέτου είναι τρεις.

1. Κόψιμο/Σπάσιμο κρίκου/τάκου

Κόφτης μπετού και σιδεροπρίονο, οι δύο πιο απλές μέθοδοι να κόψετε ένα κρίκο λουκέτου
Κόφτης μπετού και σιδεροπρίονο, οι δύο πιο απλές μέθοδοι να κόψετε ένα κρίκο λουκέτου
Το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει ένας διαρρήκτης είναι να κόψει τον κρίκο από το λουκέτο. Ο κρίκος από τα περισσότερα συμβατικά λουκέτα είναι σαν χαρτί μπροστά σε έναν κόφτη μπετού, ένα σιδεροπρίονο ή ένα λοστό.
Ειδικά αν είναι μονού κλειδώματος ο κρίκος, τότε η δουλειά είναι πολύ εύκολη, καθώς χρειάζεται μόνο ένα κόψιμο.
 
Τα λουκέτα ασφαλείας βαρέος τύπου είναι φτιαγμένα από ισχυρό ενισχυμένο ατσάλι που δεν μπορεί να κοπεί από κόφτη μπετού ή ένα απλό σιδεροπρίονο. Επίσης τα περισσότερα λουκέτα κρίκου, έχουν πλέον διπλό κλείδωμα κάνοντας έτσι τη δουλεία λίγο πιο δύσκολη ή μερικά ακόμα πιο εξελιγμένα έχουν κλειστό κρίκο.
Τέλος τα λουκέτα τάκου καθιστούν άχρηστη τη κοπή του πείρου καθώς δεν μπορούν να ανοίξουν ακόμα και με κομμένο πείρο (μόνο αν έχει κοπεί με σιδεροπρίονο εντελώς).

 

2. Παραβίαση / Σπάσιμο αφαλού

 

lockpick-padlockΟ επόμενος τρόπος είναι η παραβίαση του κυλίνδρου/αφαλού του λουκέτου. Θα μείνετε έκπληκτοι αν μάθετε πόσο εύκολο είναι να παραβιαστεί ένα λουκέτο με απλή κλειδαριά. Κυριολεκτικά μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα με τα κατάλληλα εργαλεία. Μπορείτε να δείτε εδώ πιο αναλυτικά.

Έτσι ένα καλό λουκέτο ασφαλείας, πάντα πρέπει να έχει κλειδί ασφαλείας που κάνει εξαιρετικά πιο δύσκολη την παραβίαση.
 

maxresdefaultΕκτός όμως από την παραβίαση του αφαλού, ένας άλλος τρόπος είναι να τον καταστρέψουμε με κάποιο τρόπο (συνήθως τρυπάνι).

 
Τα καλά λουκέτα ασφαλείας προσφέρουν ιδιαίτερη αντοχή στα τρυπήματα και έτσι αν και δεν είναι απόρθητα, χρειάζεται αρκετή ώρα για να να καταφέρει κάποιος να σπάσει τον αφαλό, ακόμα και με επαγγελματικά εργαλεία.

 

3. Σπάσιμο λουκέτου

Ο τρίτος και απλούστερος τρόπος, είναι το σπάσιμο του λουκέτου. Δεν χρειάζονται διατρητικά εργαλεία, ούτε κάποια γνώση. Ένα βαρύ, στιβαρό αντικείμενο, μερικά χτυπήματα και το λουκέτο έχει διαλυθεί σε λίγα δευτερόλεπτα.

Για να το αποτρέψουν αυτό οι κατασκευαστές λουκέτων ασφαλείας, φτιάχνουν μασίφ λουκέτα, από εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά (τιτάνιο, ατσάλι) που αντέχουν στις πιέσεις.


Χαρακτηριστικά λουκέτων 

Τα κύρια χαρακτηριστικά των λουκέτων είναι τα εξής

  • Υλικό κατασκευής
  • Τρόπος κατασκευής
  • Τρόπος ασφάλισης (τάκος/κρίκος)
  • Τύπος κλειδώματος
  • Μέγεθος και σχήμα

Υλικό κατασκευής

Το υλικό κατασκευής ενός λουκέτου είναι από τα πιο σημαντικά που πρέπει να προσέξουμε. Σε αυτό συνήθως αναφέρεται το υλικό κατασκευής του σώματος του λουκέτου, καθώς ο πείρος/κρίκος είναι σχεδόν πάντα από ατσάλι. Βέβαια όπως θα πούμε και παρακάτω, το ατσάλι είναι κράμα, δηλαδή μείγμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει αρκετές ποιότητες αναλόγως με τα υλικά που περιέχει και τις αναλογίες αυτών γιαυτό καλό είναι να δώσετε τη δέουσα σημασία και στο τύπο του ατσαλιού του πείρου/κρίκου.

 

1. Σιδερένια λουκέτα

Τα σιδερένια λουκέτα είναι τα πιο απλά από όλα . Έχουν μικρή αντοχή, είναι εντελώς ακατάλληλα για εξωτερικές συνθήκες (λόγω της οξείδωσης) και τα μόνα τους πλεονεκτήματα είναι το πολύ μικρό τους κόστος και ότι βγαίνουν σε αρκετά χρώματα (η μπορούν να βαφούν αν θέλετε).
 
Σκουριασμένο σιδερένιο λουκέτο
Σκουριασμένο σιδερένιο λουκέτο
 
Κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές σιδερένιων λουκέτων με διάφορες επιστρώσεις που προσφέρουν μια κάποια προστασία από την οξείδωση.

2. Ορειχάλκινα λουκέτα

 

padlock-24051_640Ορειχάλκινα είναι τα περισσότερα λουκέτα που κυκλοφορούν. Από ορείχαλκο είναι συνήθως μόνο το κύριο μέρος. O κρίκος ή ο πείρος είναι συνήθως από κάποιο κράμα ατσάλινου.
Έχουν μικρό κόστος συνήθως και έχουν μέτρια αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες. Αν και υπάρχουν αρκετοί τύποι ορείχαλκου, οι περισσότεροι αν έρθουν σε επαφή με άλλα μέταλλα που σκουριάζουν (πχ μεταλλική αλυσίδα) αρχίζουν να διαβρώνονται με τον καιρό. Συνήθως τα πιο οικονομικά μοντέλα έχουν εσωτερικά μεταλλικά μέρη που σκουριάζουν. 

Υπάρχουν στη αγορά πιο ακριβά ορειχάλκινα μοντέλα θαλάσσης με υλικά εντελώς ανοξείδωτα.

 

3. Λουκέτα από μασίφ ανοξείδωτο ατσάλι

Τα ατσάλι είναι το βασικό υλικό κατασκευής των λουκέτων ασφαλείας. Έχουν μεγαλύτερο κόστος, από τα ορειχάλκινα και τα σιδερένια αλλά είναι αρκετά πιο ασφαλή. Βέβαια το ατσάλι είναι ένα κράμα (σιδήρου και άνθρακα) και αναλόγως την κατασκευή και την αναλογία, μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στη σκληρότητα και την αντοχή. Επίσης με την προσθήκη και άλλων στοιχείων στο κράμα όπως πχ τιτάνιο, μπορούν να δημιουργηθεί ακόμα πιο ισχυρό ατσάλι.
Έτσι μπορείτε να δείτε 2 λουκέτα που υποστηρίζουν ότι είναι από 100% ατσάλι και να νομίζετε ότι είναι ίδια, αλλά το ένα να έχει έως και διπλάσια αντοχή από το άλλο.
Το ατσάλι δεν είναι από μόνο του ανοξείδωτο. Χρειάζεται τη προσθήκη Χρωμίου για να γίνει ανοξείδωτο. Οπότε μόνο αν λέει Stainless ή Inox σημαίνει ότι δεν σκουριάζει. 

 

4. Επένδυση ατσαλιού

Έχουν επίστρωση ατσαλιού, αλλά το κύριο μέρος είναι ορειχάλκινο. Έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τα απλά ορειχάλκινα (το ατσάλι μπορεί να είναι έως και 2 φορές πιο ανθεκτικό από τον απλό ορείχαλκο) αλλά μικρότερη από τα μασίφ ατσάλινα. Τις περισσότερες φορές η επένδυση είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη αντισκωριακή προστασία από αυτή που έχει ο ορείχαλκος.
 
Συνήθως είναι κατάλληλα για εξωτερικές συνθήκες.

 

5. Επιχρωμιωμένα 

 

20140807_68110Τα επιχρωμιωμένα λουκέτα είναι ένα είδος ορειχάλκινων ή σιδερένιων λουκέτων που έχουν επίστρωση χρωμίου για μεγαλύτερη προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες, μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη εμφάνιση (το χρώμιο έχει αστραφτερό φινίρισμα). 

 
Κατάλληλα για εξωτερικές συνθήκες (αν φυσικά και τα εσωτερικά μέρη είναι εξίσου κατάλληλα).
 

6. Ειδικά μείγματα ατσαλιού

Εκτός από τα απλό ατσάλι, υπάρχουν μερικά λουκέτα με ειδικά επισκληρημένα κράματα ατσαλιού που υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερη αντοχή από το απλό ατσάλι.
Έχουν αισθητά μεγαλύτερο κόστος (μπορεί να φτάσει μέχρι και αρκετές εκατοντάδες ευρώ), και  είναι συνήθως ανάμεσα στα ισχυρότερα λουκέτα που κυκλοφορούν στην αγορά.
 

7. Λουκέτα τιτανίου

 

abus_padlock_rock_a1locksmithsΤο τιτάνιο είναι ένα φυσικό μέταλλο. Είναι ίσως (μαζί με κάποια κράματα ατσαλιού) το καλύτερο υλικό για τη κατασκευή ενός λουκέτου. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό (σχεδόν όσο ένα καλό κράμα ατσαλιού) αλλά έχει μικρότερη πυκνότητα, κάνοντας το έτσι αρκετά πιο ελαφρύ.
Έτσι τα λουκέτα τιτανίου σε σύγκριση με ένα λουκέτο ατσαλιού, είναι εξίσου ανθεκτικά,πιο ελαφριά και πιο οικονομικά (αν τα συγκρίνουμε με τα ειδικά κράματα ατσαλιού). Βέβαια δεν είναι όλα φτιαγμένα από καθαρό τιτάνιο. Τις περισσότερες φορές είναι από κάποιο ειδικό κράμα, με βάση το τιτάνιο, που έχει ακόμα καλύτερες ιδιότητες.

Συνοψίζοντας ας δούμε μερικούς συγκεντρωτικούς πίνακες με τα υλικά κατασκευής του κορμού των λουκέτων. Προσοχή οι συγκεκριμένοι πίνακες βασίζονται σε στοιχεία κατά μέσο όρο. Δεν είναι όλα τα λουκέτα  τα οποία φτιάχνονται με το ίδιο υλικό ίδια, καθώς υπάρχουν αρκετές ποιότητες στα επιμέρους υλικά (πχ ατσάλι, ορείχαλκος, χρώμιο).
Βαθμολογία κορμού λουκέτου. Όσο μεγαλύτερη τόσο πιο σκληρό
Βαθμολογία κορμού λουκέτου. Όσο μεγαλύτερη τόσο πιο σκληρό
Βαθμολογία αντίστασης στο σκούριασμα.
Βαθμολογία αντίστασης στο σκούριασμα. Όσο μεγαλύτερη η βαθμολογία τόσο πιο ανθεκτικό στο σκούριασμα
Βαθμολογία κόστους λουκέτου. Όσο μεγαλύτερη τόσο πιο ακριβό το λουκέτο
Βαθμολογία κόστους λουκέτου. Όσο μεγαλύτερη τόσο πιο ακριβό το λουκέτο
 

Τρόπος κατασκευής

Ο τρόπος κατασκευής ενός λουκέτου παίζει σημαντικό ρόλο επίσης στη αντοχή ενός λουκέτου. Ουσιαστικά υπάρχουν 2 τρόποι. Τα λουκέτα μασίφ και όλα τα υπόλοιπα.
Τα λουκέτα μασίφ είναι φτιαγμένα μονοκόμματα και έτσι δεν έχουν αδυναμίες σε τυχόν ενώσεις.
Οι ενώσεις των διαφορετικών μερών ενός λουκέτου είναι συνήθως το πιο αδύναμο σημείο στο λουκέτο και εκεί που ο διαρρήκτης ξεκινάει την καταστροφή αν δεν μπορεί να κόψει τον πείρο/κρίκο. 

 

Τρόπος ασφάλισης

Τα κοινά λουκέτα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες όσο αναφορά των τρόπο ασφάλισης. Αυτά που έχουν κρίκο (συμπαγή ή συρματόσχοινο) και αυτά που έχουν τάκο (πείρο).
 
Αυτά που έχουν τάκο είναι πιο ασφαλή, καθώς και να κοπεί ο τάκος, αν έχετε διαλέξει το κατάλληλο σε μέγεθος λουκέτο, είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει (εκτός και αν γίνει πλήρης κοπή του πείρου με πριόνι). Συνήθως είναι με διπλό κλείδωμα.
 
Αντίθετο ο κοινός κρίκος έχει την αδυναμία, ότι αν κοπεί, ανοίγει εύκολα μετά το λουκέτο. Βέβαια κάποια νέα λουκέτα με κρίκο προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, μαζεύοντας όσο γίνεται τον κρίκο εσωτερικά στο λουκέτο (λουκέτα κλειστού τύπου). Έτσι και να κοπεί ο κρίκος είναι πολύ δύσκολο να βγει το λουκέτο. 

 

Φυσικά υπάρχουν λουκέτα με κρίκο από ισχυρό ατσάλι, αρκετών χιλιοστών σε πάχος που δεν κόβονται εύκολα (δεν μπορούν να κοπούν με κόφτη μπετού, παρά μόνο με ειδικό πριόνι και αυτό με μεγάλη προσπάθεια).
 

Τρόπος κλειδώματος

Τέλος το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι στο λουκέτο είναι ο τρόπος κλειδώματος. Εδώ υπάρχουν δύο στοιχεία που θα πρέπει να ελέγξουμε. Το μέσο με το οποίο κλειδώνουμε, δηλαδή αν έχει κλειδί, συνδυασμό ή κάποιον άλλο τρόπο και η τεχνολογία με την οποία κλειδώνει το λουκέτο.

Δυστυχώς το δεύτερο είναι λίγο δύσκολο να το αναλύσουμε, καθώς υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές τεχνολογίες, μερικές από τις οποίες είναι πατενταρισμένες και τις χρησιμοποιεί μόνο μια εταιρία. Υπάρχουν δεκάδες βίντεο στο youtube από χρήστες οι οποίοι δείχνουν πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παραβιαστεί σχεδόν ο κάθε τύπος λουκέτου.

Το μέσο με το οποίο κλειδώνεται ένα λουκέτο, είναι λίγο πιο εύκολο καθώς τα περισσότερα λουκέτα ακολουθούν μερικές μόνο κατηγορίες.

Ας τα δούμε λίγο αναλυτικά. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες και υποκατηγορίες εδώ. 

Με κλειδί

  • Κλειδί απλό
  • Κλειδί πλακέ ασφαλείας (που αντιγράφεται)
  • Κλειδί ασφαλείας (που δεν αντιγράφεται

Χωρίς κλειδί

  • Με συνδυασμό
  • Με μαγνητικό κλείδωμα

1. Κλειδί απλό

Τα λουκέτα με απλό κλειδί, είναι τα πιο εύκολα στη παραβίαση. Ακόμα και με συνδετήρα μπορούν να παραβιαστούν. Καλό είναι να τα αποφεύγεται, αν υπάρχει φόβος διάρρηξης.

2. Κλειδί πλακέ ασφαλείας

Το κλειδί πλακέ ασφαλείας, είναι πιο δύσκολο στη παραβίαση. Σε μερικά πιο εξελιγμένα είναι σχεδόν αδύνατη (χωρίς την καταστροφή του αφαλού). Βέβαια μπορούν να αντιγραφούν και να φτιαχτεί αντικλείδι.

3. Κλειδί ασφαλείας που δεν αντιγράφεται

Τα κλειδιά ασφαλείας που δεν αντιγράφονται είναι πολύ δύσκολο να παραβιαστούν και είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί αντικλείδι. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι αν χάσετε το κλειδί ή θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερα κλειδιά για κάποιο λόγο μπορεί να έχετε πρόβλημα.

4. Με συνδυασμό

Τα λουκέτα με συνδυασμό είναι μια καλή λύση για να απαλλαγούμε από τα κλειδιά. Ακόμα και δεκάδες λουκέτα να έχουμε, μπορούμε απλώς με ένα κωδικό/συνδυασμό να τα ανοίγουμε όλα.

 


 

Βέβαια έχουν το μειονέκτημα, ότι μπορούν να παραβιαστούν με λίγη επιμονή, δοκιμάζοντας ένα ένα όλους τους κωδικούς. Ειδικά τα λουκέτο με 3ψήφιο συνδυασμό, μπορούν να ανοίξουν μέσα σε λίγα λεπτά. Σε κάποια μάλιστα λόγω λανθασμένης κατασκευής η παραβίαση μπορεί να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, ακόμα και με 5ψηφιους συνδυασμούς ή συνδυασμούς τύπου χρηματοκιβωτίου.

5. Μαγνητικό κλείδωμα

Πριν λίγα χρόνια παρουσιάστηκαν στην αγορά λουκέτα με μαγνητικό κλείδωμα. Λόγω ότι δεν είχαν κλειδί αλλά ούτε συνδυασμό, αλλά ένα ειδικά διαμορφωμένο μαγνήτη θεωρήθηκε ότι ήταν αρκετά πιο ασφαλή.
Αυτό βέβαια μέχρι να βρεθεί η λύση. Σε μερικά μάλιστα από αυτά ήταν εξαιρετικά απλή και μπορούσαν να ανοίξουν με μερικούς μόνο μικρούς μαγνήτες όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.


 


 

Σίγουρα δεν είναι απολύτως ασφαλή, αλλά πιθανώς να μπορέσετε να αποφύγετε παραδοσιακούς κλέφτες που δεν έχουν κάνει πρόσφατα σεμινάρια επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες.

Μέγεθος και σχήμα

 

Τα περισσότερα είδη λουκέτων βγαίνουν σε αρκετά μεγέθη. Από πολύ μικρό έως λουκέτο 10 εκατοστών. Βέβαια δεν είναι όλα κατάλληλα για όλες τις περιστάσεις. Οπότε αναλόγως με τη χρήση που θέλετε να έχει, πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο.

Υπάρχουν τα εξής διαφορετικά είδη λουκέτων 

  • Λουκέτα τάκου (Εικ. 1)
  • Κλασσικά με κρίκο 
    • Κανονικά
    • Μακρύλαιμα
  • Λουκέτα με κλειστού κρίκου (Εικ. 4)
  • Λουκέτα δίσκου (Εικ. 5)
  • Λουκέτα συρματόσχοινου
    • Κανονικά (Εικ. 6)
    • Μηχανής/Ποδηλάτου (Εικ. 7)
  • Διάφορα ειδικά λουκέτα (τηλεφώνου, δισκόφρενων, τιμονιού…) (Εικ. 8)

Έτσι, αν και το λουκέτο με τάκο θεωρείται το πιο ασφαλές, σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχετε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε, λόγω του μικρού χώρου που μπορεί να ασφαλίσει. Οπότε θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ των υπολοίπων.
Βέβαια εκτός από τους κοινούς τύπους που έχουν σχεδόν όλες οι εταιρίες, μπορείτε να βρείτε διάφορες παραλλαγές και πατέντες από κάποιες εταιρίες, κάποια από τις οποίες, μπορεί να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Συνήθως τέτοια λουκέτα, έχουν σχετικά υψηλότερο κόστος από τα συνηθισμένα.


Συνοψίζοντας

Όπως βλέπετε η αγορά ενός λουκέτου δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Ειδικά αν πρόκειται για λουκέτο που θέλετε να αποτρέψει ακόμα και τους πιο επίμονους διαρρήκτες. Αφού έχετε κάνει μια πολύ καλή έρευνα αγοράς, αρκετά είναι αυτά που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν προτού αποφασίσετε. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι τα εξής

  • Όπως είπαμε αν και οι περισσότερες εταιρίες έχουν πανομοιότυπους τύπους λουκέτων, υπάρχουν και αρκετές ευρεσιτεχνίες που μπορεί να τις χρησιμοποιεί μόνο μία εταιρία. 
  • Τα περισσότερα λουκέτα ασφαλείας πωλούνται σε συσκευασίες με κατάλληλη σήμανση που θα σας δώσουν αναλυτικά στοιχεία κατασκευής. Μελετήστε τα προσεκτικά, και κάντε συγκρίσεις με ανταγωνιστικά μοντέλα από διαφορετικές εταιρίες. 
  • Τέλος δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί ο πείρος/κρίκος και στο πάχος το οποίο έχει. 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟδηγός αγοράς και αλλαγής μπαταρίας αυτοκινήτου
Επόμενο άρθροΠως αφαιρούμε τις ετικέτες από τα πλαστικά δοχεία
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια