Review: Κλαδευτικό αλυσοπρίονο Husqvarna T425

0
husqvarna t425

To Husqvarna T425 είναι ένα πολύ δημοφιλές κλαδευτικό αλυσοπρίονο που έρχεται από μία από τις κορυφαίες εταιρίες του χώρου, την Σουηδική Husqvarna. Με τιμή που κυμαίνεται κοντά στα 300 ευρώ σίγουρα δεν είναι από τα φθηνά, όμως το καλό και αξιόπιστο επαγγελματικό εργαλείο το πληρώνεις μία φορά και ξεγνοιάζεις, το φθηνό το πληρώνεις κάθε μέρα.

Χαρακτηριστικά Husqvarna T425

ΕταιρίαHusqvarna
ΜοντέλοT425
ΤύποςΚλαδευτικό αλυσοπρίονο
ΤιμήΠερίπου 300 ευρώ
Χώρα κατασκευής κινητήραΙαπωνία
Έτος κατασκευής2013
Κυβισμός25.4 κυβ. εκ.
Μέγιστη ισχύς0,96kW / 1.3Hp
Ταχύτητα μέγιστης ισχύς12500 στρ./λεπτό
Ταχύτητα ρελαντί2900 στρ./λεπτό
Μήκος λάμας250 χιλιοστά / 10″
Βήμα αλυσίδας3/8″
Κατανάλωση καυσίμου700 γρ/kWh
Τεπόζιτο καυσίμου0.23 λίτρα
Μείγμα καυσίμου1:50
Τεπόζιτο λαδιού0.16 λίτρα
Κατανάλωση λαδιού3 έως 9 ml το λεπτό
Αντλία λαδιούΑυτόματη
ΜπουζίNGK BPMR 7A / Champion RCJ7Y
Βάρος (χωρίς λάμα, αλυσίδα και βενζίνη/λάδι)3 κιλά
Θόρυβος Lwa110dB
Πίεση θορύβου στα αυτιά του χειριστή95,7dB

Εντυπώσεις από Husqvarna T425

To Husqvarna Τ425 είναι ένα μικρό, κλαδευτικό αλυσοπρίονο που απευθύνεται περισσότερο για όσους θέλουν ένα καλό αλυσοπρίονο για επαγγελματική χρήση. Όχι ότι δεν μπορεί να το πάρει κάποιος ερασιτέχνης, απλώς τα 300 ευρώ που έχει είναι αποτρεπτικός παράγοντας για όποιον θέλει ένα απλό κλαδευτικό για περιστασιακή χρήση.

1.3 ίπποι, αλλά αρκετά ισχυρό

Η ισχύς του Husqvarna T425 είναι 0.96kW, δηλαδή περίπου 1.3 ίπποι. Αυτό για αλυσοπρίονο ακούγεται λίγο, όμως για μικρό κλαδευτικό είναι μία χαρά. Με καλά ακονισμένη αλυσίδα και σωστό καύσιμο δεν το σταματάει τίποτα. Μπορεί να κόψει ακόμα και ξερούς κορμούς ελιάς χωρίς να κόψει ούτε μία φορά. Βέβαια δεν είναι αυτή η χρήση του. Η σωστή χρήση του είναι ως κλαδευτικό, για κόψιμο σε μπράτσα και κλαδιά. Εκεί δεν υπάρχει θέμα ούτε για αστείο.

Όχι και το πιο ελαφρύ, αλλά όχι και βαρύ

Πάμε τώρα στο δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα κλαδευτικό, το βάρος. Το Husqvarna T425 ζυγίζει 3 κιλά χωρίς λάμα, αλυσίδα, βενζίνη και λάδι. Με γεμάτα τεπόζιτα και 25αρα λάμα/αλυσίδα ζυγίζει σκάρτα 4 κιλά, που σίγουρα δεν το λες και λίγο για κλαδευτικό. Υπάρχουν μικρά κλαδευτικά που ζυγίζουν κοντά στα 3 κιλά, όμως υπάρχουν και άλλα που πλησιάζουν τα 5. Οπότε ας πούμε ότι το T425 είναι περίπου στη μέση.

Γενικά αν κάποιος είναι εξοικειωμένος με αλυσοπρίονα και είναι έως 40-50 χρονών μπορεί να το χειριστεί με το ένα χέρι, αν είστε λίγο μεγαλύτεροι, τότε καλό είναι να το κρατάτε με τα δύο χέρια.

25αρα λάμα

Η 25αρα λάμα Mini A041 που έχει μαζί το T425

Το Husqvarna T425 έρχεται με 25αρα λάμα 3/8″ (Mini A041) της Husqvarna και με αντίστοιχη αλυσίδα. Η λάμα δεν είναι carving αν και μπορείτε να την αλλάξετε σε carving 25αρα ή ακόμα και σε πιο μεγάλη λάμα (μπαίνει 30αρα χωρίς πρόβλημα). Η ποιότητα της λάμας είναι πολύ καλή και σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σύντομα.

Το τέντωμα της αλυσίδας γίνεται από βίδα που βρίσκεται εξωτερικά του καπακιού, οπότε δεν χρειάζεται να ακουμπάτε τη λάμα όπως στα αλυσοπρίονα που έχουν τη βίδα τάνυσης μπροστά.

Ρυθμιζόμενη αντλία λαδιού

Ένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου αλυσοπρίονου είναι η ρυθμιζόμενη αντλία καυσίμου. Στο κάτω μέρος υπάρχει μία μικρή ίσια βίδα που σας επιτρέπει να αλλάξετε την ροή του λαδιού προς τη λάμα. Το ελάχιστο είναι 3 ml ανά κιλοβατώρα, και το μέγιστο 9 ml ανά κιλοβατώρα. Πολύ χρήσιμο αν σκοπεύετε να αλλάξετε λάμα ή χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενα λάδια αλυσίδας που δεν είναι τόσο παχύρευστα.

Εργονομικός σχεδιασμός και ασφάλεια

Το Husqvarna T425 έχει εργονομικό σχεδιασμό που του επιτρέπει να μπαίνει σχετικά εύκολα ανάμεσα στα κλαδιά. Η βασική λαβή είναι άνετη και έχει και στο ύψος του αντίχειρα τον διακόπτη on/off. Ο διακόπτης είναι απλός, αλλά το καλό σε σχέση με κάποια άλλα μοντέλα είναι ότι δεν είναι πολύ μαλακός, οπότε δεν πατιέται τόσο εύκολα κατά λάθος.

H δεύτερη λαβή είναι αντικραδασμική και είναι φτιαγμένη από σκληρό πλαστικό με αντιολισθητική επίστρωση για άνετο και ασφαλές πιάσιμο.

Το φρένο ενεργοποιείται εύκολα και αυτόματα σε περιπτώσεις ατυχήματος, οπότε είναι αρκετά ασφαλές. Φυσικά έχει και ηλεκτρονική ασφάλεια για soft-start.

Φίλτρο αέρος / Μπουζί

Το φίλτρο αέρος του Husqvarna T425 δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό μεγαλύτερων μοντέλων Husqvarna, όμως την δουλειά του την κάνει μία χαρά. Το καλό είναι ότι είναι εύκολα προσβάσιμο (απλώς λύνετε την πίσω βίδα και το ξεκουμπώνετε) και καθαρίζεται εύκολα, ενώ ακόμα και αν χαλάσει είναι σχετικά φθηνό σαν ανταλλακτικό.

Τα μπουζί με τα οποία είναι συμβατό είναι τα NGK BPMR 7A / Champion RCJ7Y με 0.65 χιλιοστά διάκενο.

Ευκολία εκκίνησης

Το μηχανάκι αν του έχετε βάλει σωστή βενζίνη παίρνει πάντα με την πρώτη, δεύτερη τραβιξιά της χειρόμιζας. H αντλία βενζίνης είναι πολύ καλής ποιότητας και η χειρομίζα έχει easy-start ελατήριο

Τεπόζιτα βενζίνης / λαδιού

Τα τεπόζιτα είναι σχετικά μικρά, με της βενζίνης να χωράει 0.23 λίτρα και το το λαδιού 0.16 λίτρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει περίπου 15 λεπτά συνεχούς λειτουργίας μέχρι να χρειαστεί να ξαναγεμίσετε.

Το μείγμα καυσίμου που χρησιμοποιεί το Husqvarna T425 είναι 1:50 αν επιλέξετε λάδι Husqvarna με πιστοποίηση Jaco FC / ISO EGC Grade. Αν επιλέξετε λάδι κατώτερης ποιότητας, τότε η αναλογία πάει στο 1:33. Περισσότερα για τη σωστή αναλογία λαδιού και πως θα επιλέξετε το κατάλληλο λάδι μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα καπάκια για τα τεπόζιτα είναι καλής ποιότητας, όμως αν τα σφίξετε καλά θέλουν κλειδί για να ανοίξουν, επειδή το χέρι δεν μπορεί να τα πιάσει τόσο καλά.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ως ελάττωμα μπορεί να πει κάποιος τον σχεδιασμό από τα καπάκια στα τεπόζιτα και ίσως το βάρος που θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερο.

Συνοψίζοντας: Μία πολύ καλή επιλογή για επαγγελματικό κλαδευτικό

Το Husqvarna T425 είναι ένα από τα καλύτερα κλαδευτικά της αγοράς. Αν θέλετε μία επώνυμη και αξιόπιστη λύση και δεν σας πειράζει να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω, τότε θα σας βολέψει αρκετά. Το μόνο αρνητικό που μπορεί να βρει κάποιος είναι ότι στην κατηγορία του υπάρχουν άλλα επαγγελματικά κλαδευτικά που είναι λίγο πιο ελαφριά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως να φτιάξετε ένα τσιμεντένιο σφυρί (ματσόλα)
Επόμενο άρθροDeponia: ένα όμορφο Point n’ Click adventure
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια