Αναλογία λαδιού-βενζίνης για δίχρονους κινητήρες

27
σωστή αναλογία λαδιού-βενζίνης

Σε αντίθεση με τους τετράχρονους βενζινοκίνητους κινητήρες όπου η λίπανση γίνεται μέσω κάρτερ, στους δίχρονους κινητήρες η λίπανση του κινητήρα γίνεται μέσω του καυσίμου. Έτσι πρέπει να προσθέτουμε λάδι στην βενζίνη για να μπορεί να λιπαίνεται σωστά ο κινητήρας και να μην κολλήσει. Δεν υπάρχει “σωστή αναλογία” λαδιού βενζίνης για όλους τους κινητήρες, γιατί ο κάθε κινητήρας απαιτεί συγκεκριμένη αναλογία. Έτσι μπορείτε να δείτε ο κατασκευαστής να προτείνει αναλογία από 1:20 έως και 1:100 (σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Τι θα συμβεί αν βάλουμε λάθος αναλογία λαδιού-βενζίνης

Με την σωστή αναλογία λαδιού-βενζίνης ο κατασκευαστής μας εγγυάται ότι ο κινητήρας θα δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αν όμως βάλουμε λάθος αναλογία τι μπορεί να συμβεί; Εδώ θα πρέπει να το χωρίσουμε σε δύο περιπτώσεις, περισσότερο λάδι από ότι πρέπει και λιγότερο λάδι από ότι πρέπει.

Τι θα συμβεί αν βάλουμε περισσότερο λάδι

Αυτό είναι συνήθως το πιο συχνό λάθος, δηλαδή να βάζουμε περισσότερο λάδι από ότι πρέπει στο καύσιμο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε επειδή ερμηνεύσαμε λάθος την αναλογία ή απλώς επειδή βάλαμε παραπάνω για σιγουριά.

Αν βάλουμε λίγο περισσότερο λάδι, δηλαδή πχ 10% περισσότερο δεν θα συμβεί τίποτα ιδιαίτερο. Ίσως δείτε λίγο πιο πολλά καυσαέρια αλλά ως εκεί. Αν όμως βάλουμε πολύ περισσότερο πχ 50% περισσότερο τότε μπορεί να έχουμε αρκετά προβλήματα.

Καταρχάς θα δούμε πολύ πιο πολλά καυσαέρια που θα έχουν και την έντονη μυρωδιά λαδιού. Το πιο πιθανό είναι ο κινητήρας να δουλεύει σαν να είναι μπουκωμένος και να μην μπορεί να πιάσει τις μέγιστες στροφές. Αν το λάδι είναι υπερβολικά πολύ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στομώσει και το μπουζί , ενώ αν το δουλέψουμε αρκετά θα έχει πρόβλημα και το καρμπυρατέρ, το φίλτρο αέρος, ακόμα και το φίλτρο βενζίνης.

Τι θα συμβεί αν βάλουμε λιγότερο λάδι

Και εδώ τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια. Αν βάλουμε λίγο λιγότερο λάδι, τότε άμεσα δεν θα έχουμε κάποια δυσάρεστη συνέπεια. Μακροπρόθεσμα ίσως μειώσει την ζωή του κινητήρα (ειδικά αν δουλεύεται επαγγελματικά), όμως σε γενικές γραμμές 5-10% διαφορά δεν πρόκειται να σας κολλήσει τον κινητήρα (ειδικά αν χρησιμοποιούμε καλό λάδι μίξης).

Τώρα αν η διαφορά είναι μεγάλη (πχ βάλουμε 50% λιγότερο), τότε μπορεί οι συνέπειες να είναι άμεσες. Το λάδι στο κινητήρα έχει πολλαπλές χρήσεις. Λιπαίνει, ψύχει, καθαρίζει και “σφραγίζει”. Η έλλειψη λαδιού θα προκαλέσει υπερβολική θερμότητα (και επειδή δεν λιπαίνεται και επειδή δεν ψύχεται) και έτσι μπορεί να κολλήσει ο κινητήρας. Επίσης μπορεί να χαθεί η συμπίεση λόγω φθοράς στην κεφαλή, ακόμα και να λιώσουν πλαστικά και καλώδια που βρίσκονται περιμετρικά του κινητήρα.

Με απλά λόγια, σε αντίθεση με το υπερβολικό λάδι που οι βλάβες είναι μικρές και δεν κοστίζουν πολύ, εδώ ίσως υπάρχει μόνιμη φθορά στον κινητήρα.

Πως υπολογίζουμε πόσο λάδι θα βάλουμε στο καύσιμο σύμφωνα με την αναλογία

Τώρα ας δούμε πως υπολογίζουμε πόσο λάδι χρειάζεται στο καύσιμο ανάλογα με την αναλογία που μας δίνει ο κατασκευαστής. Οι πιο συχνές αναλογίες λαδιού-βενζίνης είναι 1:25, 1:40 και 1:50. Τι σημαίνει όμως αυτή η αναλογία πχ για το 1:50; Πολύ απλά σημαίνει 1 μέρος λάδι για 50 μέρη βενζίνη. Δηλαδή για 50 λίτρα βενζίνης θέλουμε 1 λίτρο λάδι. Οπότε για 5 λίτρα καυσίμου (σύνηθες μέγεθος σε δοχείο βενζίνης) θέλουμε 100 ml λαδιού. Για 1:25, σε 5 λίτρα βενζίνη θέλουμε 200ml λαδιού.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε συνοπτικά τις αναλογίες λαδιού-καυσίμου για 1 έως 5 λίτρα στις αναλογίες 1:25, 1:40 και 1:50.

1:251:401:50
1 λίτρο40ml25ml20ml
2 λίτρα80ml50ml40ml
3 λίτρα120ml75ml60ml
4 λίτρα160ml100ml80ml
5 λίτρα200ml125ml100ml

Για να το υπολογίσετε μόνοι σας απλώς πολλαπλασιάστε τα λίτρα βενζίνης με το ποσοστό της αναλογίας (το ποσοστό το βρίσκετε διαιρώντας την αναλογία, δηλαδή 1/25 = 0.04). Επομένως πχ για 2.5 λίτρα βενζίνης με 1:40 κάνετε την απλή πράξη 2500 χιλιόλιτρα * (1/40)= 2500 ml * 0.025 = 62,5 ml

Είναι όλα τα λάδια μίξης ίδια;

αναλογία σε λάδι μίξης

Όχι δεν είναι! Υπάρχει τεράστια διαφορά σε ποιότητα. Ειδικά σε καλούς κινητήρες που απαιτούν 1:50 μίξης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο επώνυμο λάδι μίξης για δίχρονους κινητήρες με την επισήμανση JACO FC ή FD και ISO EGC ή EGD. Ένα καλό λάδι μίξης εγγυάται την σωστή λειτουργία του κινητήρα αν χρησιμοποιείται στην σωστή αναλογία. Όπως φαίνεται και στο παραπάνω πινακάκι από εγχειρίδιο Husqvarna, η ίδια εταιρία συνιστά διαφορετική αναλογία αν χρησιμοποιήσετε καλό λάδι και άλλη αν χρησιμοποιήσετε λίγο πιο κακό.

Γιαυτό πάντα να προτιμάτε επώνυμα λάδια μίξης από αξιόπιστες εταιρίες (είτε κατασκευάστριες εργαλείων ή εταιρίες λαδιών) και να κάνετε την μίξη μόνοι σας και όχι ο υπάλληλος στο βενζινάδικο. Μία λίστα με τα γνωστά λάδια που έχουν ελεγχθεί και έχουν πάρει πιστοποίηση JACO (είναι η Ιαπωνική ένωση για τα λιπαντικά) είναι εδώ.

Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε

Χρησιμοποιούμε πάντα την ίδια αναλογία λαδιού-βενζίνης;

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που μερικοί παραμελούν. Ορισμένοι κατασκευαστές (ειδικά οι Κινέζικοι) συνιστούν μεγαλύτερη αναλογία για τις πρώτες ώρες χρήσης (συνήθως 50 έως 100) και μικρότερη για μετέπειτα.

Ποιος κινητήρας είναι καλύτερος αυτός με τα 1:25 ή αυτός με το 1:50;

Θεωρητικά καλύτερος είναι πάντα αυτός που χρησιμοποιεί μικρότερη αναλογία λαδιού, δηλαδή ο 1:50. Πλέον αναλογία 1:25 θα δείτε μόνο σε Κινέζικους κινητήρες, που έχουν υποδεέστερη τεχνολογία και υλικά κατασκευής.

Υπάρχει διαφορετικό λάδι μίξης για 1:25 και για 1:50;

Σε κάποιες συσκευασίες λαδιού μίξης θα δείτε να αναγράφεται στην ετικέτα 1:50 ή 1:25. Τις περισσότερες φορές αυτό έχει να κάνει με την ποσότητα λαδιού στην συσκευασία ή το ειδικό δοσομετρητή. Δηλαδή μπορεί η ίδια η συσκευασία να είναι 100ml ή ο ειδικός δοσομετρητής έχει χωρητικότητα 100ml και έτσι αν τον γεμίσετε κάνει για 5 λίτρα βενζίνη σε αναλογία 1:50. Υπάρχουν όμως και μερικά λάδια μίξης που υποστηρίζουν ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα για κινητήρες με συγκεκριμένη αναλογία λαδιού-καυσίμου. Συνήθως είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις (συνήθως για ειδικούς κινητήρες, πχ motocross, jetski ) .

Πως θα βρούμε τι αναλογία προτείνει ο κατασκευαστής;

Τις περισσότερες φορές η αναλογία αναγράφεται στο καπάκι του τεπόζιτου καυσίμου. Αν δεν αναγράφεται εκεί, θα πρέπει να κοιτάξετε το εγχειρίδιο χρήσης ή κάποια ιστοσελίδα με προδιαγραφές για την συγκεκριμένη μηχανή. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να βρείτε τις προδιαγραφές, τότε θα πρέπει να το πάτε ψαχτά. Πάντα ξεκινάμε από μεγαλύτερη αναλογία (πχ 1:25) και βλέπουμε πως συμπεριφέρεται ο κινητήρας. Αν δείχνει μπουκωμένος, μειώνουμε το λάδι στην αναλογία. Γενικά, οι περισσότεροι δίχρονοι αυτή τη στιγμή είναι με αναλογία 1:40 με 1:50.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι είναι οι μάσκες N95 και τι διαφορές έχουν από τις απλές μίας χρήσης
Επόμενο άρθροOnline τεστ μυωπίας, τι είναι και που μπορούν να βοηθήσουν
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
27 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαρία Παγωνίδου

Εξαιρετικό!Κατατοπιστικό ,αναλυτικό ,εύληπτο,μπράβο!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

καλημερα εχω ενα husqvarna 153 r και αλυσοπριονο 236 και πηρα ενα διαφορετικο λαδι απο οτι επαιρνα, ενα oregon και με μπερδεψε η δοσολογια του, συνηθως παιρνω 4 λιτρα βενζινη, με ποσο να το υπολογισω

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

γραφει 2Τ οποτε οπως το ειπατε θα ειναι ενταξει σας ευχαριστω

Παπαθανάσης

Ερώτηση έχω ένα husvarna 236
Έχω γεμίσει το ντεπόζιτο του αλυσοπρίονο υ με βενζίνη αλλά δεν θυμάμαι αν εχω ήδη κάνει πρόσμιξη με λάδι .
Πως θα μπορέσω να διακρίνω Η να διαπιστώσω στο αλυσοπρίονο ότι έχει λάδι στο μιγμα που ήδη έχω γεμίσει .
Ευχαριστώ .

Παπαθανάσης

Σας ευχαριστώ πολύ
Η αναλογία είναι στο 1λιτρο βενζίνης ποσό λάδι για το συγκεκριμένο μοντέλο.;;;

ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΛΑΧΟΥΡΑ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΝ BRIGGS & STRATTON ΧΛΟΟΚΟΠΤΙΚΟ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΘΕΛΕΙ ΣΕ ΛΑΔΙ

Γιώργος Κέρκυρα

Έχω ένα Matrix τετράχρονο 4 σε 1 τι λέει αυτό

Γιώργος Κέρκυρα

Καλημέρα και καλή Κυριακή να έχουμε με υγεία φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ναι είναι θαμνοκοπτικο με 3 ακόμα εξαρτήματα όπως κονταροπριονο και και..φθηνό αλλά καλό για τα χρήματα που έδωσα αλλά όπως σου είπα και σε άλλο σχόλιο πήρα ένα ακόμη χορτοκοπτικό Kraft το οποίο δεν θέλει να πάρει μπρος δεύτερο στην χειρολαβή από το γκάζι έφυγε αυτό που κρατάει το γκάζι σταθερό δηλαδή άρχισαν τα προβλήματα

Γιώργος Κέρκυρα

MATRIX Benzinmotorsense BMS 4-31 το έχω πάρει πριν από 3 χρόνια

Αντώνης ψωμας

Όσο αφορά το insopek άλλαξα καρμιλατερ στα 20 ευρώ και ησύχασα …Ακόμη να γνωρίζετε ότι το κατάστημα star τάδε από την Πάτρα έκλεισε και μέχρι την τελευταία ημέρα με δούλευαν με το αλυσοπρίονο…. Με έβλαψαν 20 ευρώ ας είναι….. Συγχορεμενοι..

Αντώνης ψωμας

Παιδιά πήρα το insopek και εγώ … Αλλά στο ρελαντί αυξωμιωνει το ρελαντί και όταν πατάω γκάζι σβεινει… Το ρύθμισα δούλεψε και μετά πάλι τα ίδια .Του έβαλα στο ένα λίτρο βενζίνης σαράντα ml λάδι. Να μειώσω την ποσότητα του λαδιου;. Έχω μπερδευτεί… Η να το παρατησω;. Να πω εδώ ότι το επέστρεψα μια φορά από εκεί που το πήρα …..Από μια σελίδα στο internet…

Αντώνης ψωμας

Ξεκίνησε και το έκανε χωρίς να πειράξω τις βίδες!… Μετά προσπάθησα μοναχός μου δούλεψε στην αρχή και μετά χάλασε ξανά!!!.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ

Το ίδιο συμβαίνει και με το δικό μου κινέζικο.. Του έβαλα 40ml Husqvarna LS+ στο λίτρο και καπνιζει.. Πόσο να του βάλω; Να το κάνω 30;

Σωτήρης Σκαρτσίλας

Καλησπέρα, ήθελα να μου πείτε αν έχετε τη διάθεση το εξής. Στο αλυσοπρίονο insopek CS2500 που αγορασα πρόσφατα κ δεν το έχω δουλέψει ακόμα, οι οδηγίες στο βιβλιαράκι που το συνοδεύει, σχετικά με την αναλογία βενζίνης-λαδιού, έχει το πινακάκι που έχετε ετο άρθρο σας παραπάνω.(1:50 και 1:30). Όμως στο πίσω μέρος του αλυσοπρίονου (όχι στο τεπόζιτο) έχει μια κίτρινη ένδειξη που λέει “use mixture gasoline Gasoline 25:1”. Τι αναλογία πρέπει να βάλω; Αυτό που γράφει το βιβλιαράκι στο πινακάκι ή αυτό που γράφει η ένδειξη; Ευχαριστώ!

Σωτήρης Σκαρτσίλας

Ευχαριστώ πολύ!