Deponia I ένα point n click adventureTo Deponia είναι το πρώτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας. Δημιουργήθηκε το 2012 από τη Γερμανική εταιρία Daedalic Entertainment. Ανήκει στη κατηγορία point n’ click Adventure και έχει πάρει αρκετές καλές κριτικές.

Υπόθεση

Το χωριό του Rufus, το Kuvaq

Στο Deponia βρίσκεστε σε ένα post-apocalyptic κόσμο, στον πλανήτη Deponia. Η Deponia είναι ένας πλανήτης κατεστραμμένος, γεμάτος σκουπίδια και μιζέρια. Βασικός ήρωας του παιχνιδιού είναι ο Rufus, ένας εγωκεντρικός γκαντέμης και κατεργάρης νέος, με σχεδόν κανένα φίλο που μοναδικός του σκοπός είναι να δραπετεύσει από τον πλανήτη του στο Elysium.

Deponia I ένα point n click adventure
Ο Rufus, ο ήρωας του παιχνιδιού
H πλοκή ξεκινάει στο χωριό του Rufus, το Kuvaq όπου ο Rufus προσπαθεί να υλοποιήσει ένα ακόμα σχέδιο απόδρασης από τη Deponia. Στη προσπάθεια του αυτή θα συναντήσει τη Goal, μια κοπέλα κυνηγημένη από το Elysium την οποία θα προσπαθήσει να σώσει.
 

Γραφικά, ήχος και υπότιτλοι

 

Τα γραφικά του Deponia είναι καλοσχεδιασμένα 2.5D (pseudo 3D) με σχετικά καλή κίνηση. Θυμίζει αρκετά τα κλασσικά point n click adventure της προηγούμενης δεκαετίας. Στα θετικά ότι έχει αρκετά cutscenes (ένα μετά το τέλος κάθε κεφαλαίου) .

 

Ο ήχος είναι σε πολύ καλά επίπεδα με πλήρη ομιλία σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά). Σε πολλά σημεία έχει και μουσική σαν background αλλά και κωμικά τραγουδάκια σε μερικά cutscenes.

Το μενού στα Ελληνικά
Εκτός από τον πολλές επιλογές στον ήχο, έχει και υπότιτλους και μενού σε 12 γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά. Ειδικά αυτό το κομμάτι είναι μια θετική έκπληξη, καθώς η Ελληνική μετάφραση είναι αρκετά καλή χωρίς κανένα πρόβλημα.
 

Ατμόσφαιρα και γρίφοι

Το παιχνίδι ακολουθεί τη κλασσική γραμμή των κωμικών point n click Adventure, με αρκετό χιούμορ και αστείους διαλόγους σε όλη τη πορεία του. Ο Rufus είναι αυτό που αποκαλούμε στα Ελληνικά, “λίγο κάφρος” και θα πρέπει να περιμένετε ανάλογη συμπεριφορά σε ότι και να κάνει.
Ένας από τους γρίφους του παιχνιδιού
 
Το παιχνίδι δεν έχει μεγάλη δυσκολία. Αντίθετα η δράση είναι σχετικά εύκολη με μόνο μερικούς γρίφους να έχουν κάποια αυξημένη δυσκολία. Βέβαια ακόμα και σε αυτούς, το παιχνίδι έχει ένα κουμπί παράλειψης με το οποίο μπορείτε να τους προσπεράσετε χωρίς να βρείτε τη λύση, αν δυσκολευτείτε αρκετά.

Gameplay

To Deponia έχει αρκετά απλό gameplay. Απαιτεί μόνο τη χρήση του mouse με το αριστερό πλήκτρο να είναι για περπάτημα/use και το δεξί για look. Με το μεσαίο πλήκτρο μπορείτε να ενεργοποιείτε το inventory.
Με πατημένο το Space βλέπετε όλα τα ενεργά σημεία στην οθόνη

Ένα θετικό είναι ότι πατώντας το πλήκτρο Space, μπορείτε να δείτε όλα τα σημεία τα οποία έχουν ενδιαφέρον, γλυτώνοντας έτσι αρκετές ώρες ψαξίματος.

 

Στο παιχνίδι δεν μπορείτε να κάνετε λάθος ούτε να πεθάνετε, έτσι ότι απάντηση και να δώσετε στους διαλόγους ή ότι ενέργεια και να κάνετε, δεν μπορεί να έχει άσχημο αποτέλεσμα. Έτσι το Save δεν είναι απαραίτητο.

Διάρκεια

Η διάρκεια του παιχνιδιού δεν είναι ούτε μεγάλη αλλά ούτε και μικρή. Ένας μέτριος παίκτης ίσως χρειαστεί μια βδομάδα χωρίς καμία βοήθεια. Ένας καλός adventuras μπορεί σίγουρα να το τελειώσει και σε 1-2 μέρες.

Συνοψίζοντας

 
Το Deponia είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι, που θα αφήσει ευχάριστες εντυπώσεις στους λάτρεις των point ‘n click adventure. Έχει αρκετό χιούμορ, καλοσχεδιασμένη πλοκή και πολύ καλά ψευτό 3D γραφικά.
 
Είναι διαθέσιμο για Windows, MAC και Linux (64bit) μέσω τους STEAM με κόστος περίπου 20 ευρώ. Βέβαια είναι αρκετά πιθανό να το πετύχετε σε κάποια προσφορά ή bundle σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
 
Θέλει περίπου 1.5GΒ ελεύθερα στο σκληρό δίσκο και δεν έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε ισχύ (μονοπύρηνο με 2.5 Ghz ή διπύρηνο με 2Ghz και 2 GB RAM)
 

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι επειδή το παιχνίδι ήταν προσχεδιασμένο να βγει σε τριλογία, τελειώνει κάπως απότομα (όπως οι τριλογία του Hobbit) αφήνοντας σου μια περίεργη αίσθηση όταν τελειώνει.

Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Γραφικά
Ήχος
Gameplay
Δράση
Διάρκεια
Υπόθεση
Προηγούμενο άρθροReview: Κλαδευτικό αλυσοπρίονο Husqvarna T425
Επόμενο άρθροΜοναδικά έπιπλα από χρωματιστό τσιμέντο
computer-game-deponiaΑρκετά καλό point 'n click adventure
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια