Πως να φτιάξετε ένα τσιμεντένιο σφυρί (ματσόλα)

0
Στην αγορά θα βρείτε αρκετά διαφορετικά σφυριά και ματσόλες. Συνήθως είναι φτιαγμένα από ξύλο και μέταλλο, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι, από εντελώς διαφορετικά υλικά. Στα υλικά αυτά, σίγουρα δεν περιλαμβάνεται το τσιμέντο.
 
Η Linn από το κανάλι του Youtube, Darbin Orvar, ήρθε όμως να το αλλάξει αυτό. Δημιούργησε ένα εντελώς πρωτότυπο σφυρί (τύπου ματσόλα) από μείγμα τσιμέντου και εποξική κόλλα. Ο λόγος που χρησιμοποίησε μείγμα τσιμέντου, είναι ότι το σκυρόδεμα, είναι αρκετά βαρύ και έχει πολύ μικρό κόστος. Έτσι μπορεί να φτιαχτεί ένα μικρό σφυρί που θα έχει σημαντικό βάρος με αρκετά μικρό κόστος. Συνήθως οι ξυλουργικές ματσόλες, έχουν εσωτερικά μολύβι, το οποίο είναι ανάμεσα στα πιο βαριά μέταλλα, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ακριβό (σε σύγκριση με απλά μέταλλα).
Tsimentenia_matsola_4
H (αρκετά) ευπαρουσίαστη Σουηδέζα Linn, κρατώντας την δημιουργία της
Το πρόβλημα με το σκυρόδεμα, είναι ότι αν και έχει εξαιρετική αντοχή στις πιέσεις, είναι εύθραυστο. Γιαυτό συνήθως χρησιμοποιείται εσωτερικός οπλισμός, ο οποίος το κάνει πιο ανθεκτικό, αλλά και πάλι θα σπάσει αν το χτυπήσετε δυνατά. Αυτό το πρόβλημα, η Linn το έλυσε, “οπλίζοντας” εξωτερικά το σκυρόδεμα, με εποξική κόλλα. Η εποξική κόλλα, αν σκληρύνει, είναι αρκετά ανθεκτική και έτσι προφέρει την έξτρα αντοχή στα χτυπήματα.
 
 Tsimentenia_matsola_3
Φυσικά αυτό το σφυρί, δεν μπορεί ποτέ να παίξει το ρόλο της βαριοπούλας, γιατί λογικά θα σπάσει με ένα πολύ δυνατό χτύπημα, αλλά ως ματσόλα για χτυπήματα σε σκαρπέλα ή άλλα ξύλινα εργαλεία, ίσως αντέξει αρκετά.
 
 Tsimentenia_matsola_1
Το καλούπι για το μείγμα του τσιμέντου, το έφτιαξε από κουτάκια LEGO (πραγματικά έξυπνη ιδέα), ενώ για λαβή, χρησιμοποίησε ένα κομμάτι καρυδιάς, το οποίο το διαμόρφωσε κατάλληλα, με ένα παστράγγουλο.
 
Tsimentenia_matsola_6 
Κάτι αρκετά σημαντικό για την κατασκευή, είναι ότι χρησιμοποίησε έτοιμο μείγμα σκυροδέματος για τοιχοποιία. Στα Αγγλικά, αυτό ονομάζεται mortar mix (όπως θα δείτε να αναφέρει και η συσκευασία στο βίντεο) και περιέχει έτοιμο το μείγμα του σκυροδέματος (απλώς προσθέτετε νερό). Το μείγμα αυτό είναι πιο μαλακό από το κοινό σκυρόδεμα, αλλά σπάει πιο δύσκολα, αφού επιτρέπει την κίνηση των υλικών. Έτσι χρησιμοποιείται  ως συνδετικό υλικό στο χτίσιμο. 
 
DIY τσιμεντένιο σφυρίΣίγουρα η επιτυχία και η χρηστικότητα του συγκεκριμένου σφυριού είναι αρκετά αμφίβολη, αλλά το μικρό κόστος κατασκευής και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει μέσα σε λίγη μόνο ώρα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, είναι καλός λόγος να το δοκιμάσει κάποιος.
Δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής, στο παρακάτω βίντεο. 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Οικονομικό Laptop Lenovo G50-45 80e3 (AMD E1)
Επόμενο άρθροReview: Κλαδευτικό αλυσοπρίονο Husqvarna T425
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια