Ο πλαστικός σωλήνας PVC αν και χρησιμοποιείται κυρίως για υδραυλικές εγκαταστάσεις, μπορεί να έχει και δεκάδες άλλες χρήσεις. Είναι εξαιρετικά φθηνό προϊόν και έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον κάνουν ιδανικό για DIY κατασκευές. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και η δυνατότητα να γίνει εύκαμπτος  με την χρήση την θερμότητας. Μία τέτοια κατασκευή -ένα φωτιστικό γραφείου από σωλήνα PVC- παρουσίασε πρόσφατα και η γνωστή youtuber Linn από το κανάλι Darbin Orvar, την οποία την είχαμε ξαναδεί σε μία πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή μίας τσιμεντένιας ματσόλας με καλούπι από κουτάκια LEGO.

Σαν κατασκευή δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά η ιδέα είναι αρκετά πρωτότυπη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο τρόπος που επέλεγα για να κάνει το PVC εύκαμπτο. Ο κλασσικός τρόπος είναι με ένα πιστόλι θερμού αέρα, με το οποίο ζεσταίνουμε τον σωλήνα περίπου στους 100 βαθμούς Κελσίου, ώσπου να αρχίζει να γίνεται εύκαμπτος. Το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι είναι ιδανικό μόνο για μικρές εφαρμογές (πχ για να ενώσουμε δύο κομμάτια) και μπορεί να αλλοιώσει εξωτερικά την σωλήνα, αφού συνήθως δημιουργούνται δυσχρωμίες ή φουσκαλίτσες.

φωτιστικό από σωλήνα PVC

Η τεχνική που χρησιμοποιεί η δημιουργός του βίντεο είναι τελείως διαφορετική. Είναι η λεγόμενη μέθοδος της ζεστής άμμου, μία σχετικά νέα τεχνική -που από ότι φαίνεται «ανακάλυψε» ένας Youtuber πριν μερικά χρόνια- την οποία χρησιμοποιούν πλέον αρκετοί δημιουργοί για να λυγίσουν σωλήνα pvc σε ότι σχήμα θέλουν. Με αυτή την τεχνική απλώς ζεσταίνουμε άμμο και την βάζουμε στο εσωτερικό της σωλήνας. Έτσι η σωλήνα ζεσταίνεται ομοιόμορφα και είναι εύκολο να λυγίσει ταυτόχρονα σε όλο το μήκος της.

fotistiko apo pvc

Στο υπόλοιπο κομμάτι της κατασκευής, ο φωτισμός είναι από μία λεντοταινία, την οποία έχει κρύψει στο εσωτερικό ενός δίσκου από ξύλο καρυδιάς, ενώ στην βάση χρησιμοποιεί ένα κλασσικό διακόπτη on/off που έχει τοποθετηθεί χωνευτά.

Δείτε αναλυτικά όλην την κατασκευή στο βίντεο από το κανάλι Darbin Orvar. Αν θέλετε να δείτε μερικές ακόμα κατασκευές με σωλήνες PVC μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Sungold Arc-200 MMA IGBT, οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter 200 αμπέρ με 120 ευρώ
Επόμενο άρθροReview: Τηλεσκοπική σκάλα αλουμινίου 14 σκαλιών (4.1 μέτρα) Finether
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια