Τα Lenovo G50 είναι από τα οικονομικότερα laptop της αγοράς. Παρότι κυκλοφορεί σε αρκετές εκδόσεις (με διαφορετικές CPU, δίσκο, drive..), όλες είναι σε entry-level επίπεδα και αυτό με το ζόρι. Η συγκεκριμένη έκδοση (G50-45 80e3) είναι μία από τις πιο απλές, με AMD E1 επεξεργαστή, 2GB RAM και χωρίς DVD Drive. Η τιμή του κυμαίνεται στα 220-260 ευρώ.

Χαρακτηριστικά LENOVO G50-45 80e3 (AMD E1)

Εταιρία Lenovo
Σειρά G50-45
Μοντέλο 80Ε3
Τύπος Notebook
Κατηγορία Entry Level
Τιμή 220-260 ευρώ
Εγγύηση 12 μήνες
ΟΘΟΝΗ
Διάμετρος 15,6″
Ανάλυση 1366χ768
ΜΗΤΡΙΚΗ
Εταιρία Lenovo
Μοντέλο Lancer 5B2
BIOS A2CN25WW (V1.07)
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ
Μοντέλο AMD E1 6010
Πυρήνες / Threads 2 / 2
Clock Rate 1350 MHz
Cache 1ΜΒ
Κατανάλωση 10 WATT
Ημερομηνία κυκλοφορίας Q2 2014
ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ
Μοντέλο AMD RADEON APU E2-4000 R2 
Μνήμη Κοινή
Processor Clock 267MHz
Memory Clock 667MHz
RAM
Τύπος SoDIMM DDR3 1600MHz
Slots 2
Μέγιστη 8GB
Εγκατεστημένη 1 χ Hynix 2GB SK Hynix 1600MHz
ΔΙΣΚΟΣ
Υποδοχή 1 χ SATA 3 
Εγκατεστημένος 1 χ HDD Seagate 320GB
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
WiFi 802.11 b/g/n
LAN 10/100
Bluetooth 4.0
ΘΥΡΕΣ
USB 1 χ USB 3.0, 2 x USB 2.0
VGA 1
HDMI 1
Άλλες Audio combo, 2 σε 1 card reader
DVD Drive Υποστηρίζεται, δεν έχει
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ
Μοντέλο ADLX45NCC3A
Τάση εξόδου 20VDC
Ρεύμα 2,25 αμπέρ
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
Μοντέλο PABAS0241231
Χωρητικότητα 31,68Wh
Διάρκεια Περίπου 4 ώρες
Λειτουργικό Windows 8

Εντυπώσεις από Lenovo G50 (AMD E1)

To Lenovo G50 είναι ένα από τα πιο οικονομικά laptop της αγοράς. Με τιμή που κάποτε δεν έπαιρνες ούτε τάμπλετ, τώρα μπορείς να πάρεις ένα laptop με 15αρα οθόνη. Βέβαια δεν τρελάθηκε η Lenovo και πουλάει κάτω από το κόστος. Δυστυχώς για να επιτευχθεί μία τόσο χαμηλή τιμή, υπάρχουν αρκετά σημεία όπου η συγκεκριμένη έκδοση υστερεί.

Πολύ αργός επεξεργαστής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο laptop είναι ο επεξεργαστής του, ο AMD Ε1 6010. Είναι ένας διπύρηνος επεξεργαστής με πολύ φτωχές επιδόσεις (1350MHz, 2 threads) και κατά πάσα πιθανότητα είναι ο πιο αργός επεξεργαστής με τον οποίο έρχεται το G50. Ακόμα και για τη στιγμή που μιλάμε είναι αργός και δυσκολεύεται αρκετά ακόμα και για απλή καθημερινή χρήση, πόσο μάλλον σε 3-4 χρόνια που οι εξελίξεις θα απαιτούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε κάθε τομέα. Πραγματικά είναι ο αχίλλειος τένοντας στο συγκεκριμένο laptop.

Μόνο 2GB RAM

Δυστυχώς ο επεξεργαστής δεν είναι το μόνο θέμα σε αυτό το φθηνό laptop. Η μνήμη που έχει είναι μόνο 2GB (συγκεκριμένα έχει ένα module Hynix 2GB@1600MHz). To καλό είναι ότι έχει 2 slots και μπορεί να αναβαθμιστεί έως τα 8GB. Το περίεργο είναι ότι η RAM που έχει πάνω είναι 1600MHz, αλλά ο επεξεργαστής σηκώνει έως 1333MHz, οπότε γίνεται αυτόματα downgrade σε 1333MHz. Αν θέλετε να βάλετε περισσότερη ram μπορείτε να δείτε εδώ πως μπορείτε να το κάνετε.

2GB μνήμη κοστίζουν λιγότερο από 20 ευρώ στο e-shop.gr.

Σχετικά καλή οθόνη

Η οθόνη -περιέργως- είναι σχετικά καλή για τόσο φθηνό laptop. Ακριβότερα Lenovo έχουν χειρότερη. Έχει διάμετρο 15,6″ και μέγιστη ανάλυση 1366 χ 768 pixel. Έχει αρκετό bezel, αλλά η φωτεινότητα είναι σχετικά καλή και το ίδιο και οι γωνίες θέασης. Δεν μπορείς να πεις ότι βλέπεις τέλεια από οποιαδήποτε γωνία, όμως βλέπεις.

Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών AMD R2

Όπως ειναι λογικό έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της AMD. Δυστυχώς είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον επεξεργαστή, δηλαδή σχετικά κακή. Βέβαια αυτό είναι το μοναδικό κομμάτι που δεν μπορείς να το ψέξεις, καθώς αγοράζοντας ένα τόσο φθηνό laptop περιμένεις να έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών με μέτρια χαρακτηριστικά.

Σκληρός δίσκος 320GB

Ο δίσκος που έχει πάνω είναι ένας 320αρης HDD της SEAGATE. Είναι λίγο αργός (5400rpm) αλλά και εδώ δεν μπορείς να πεις ότι περίμενε κάποιος περισσότερα. Το καλό είναι ότι η σύνδεση είναι SATA 3 οπότε σε τυχόν αναβάθμιση σε SSD θα μπορείτε να απολαμβάνετε πολύ καλύτερες ταχύτητες. Επίσης είναι σχετικά αθόρυβος.

Windows 8

Το Lenovo G50-45 80E3 έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 8 (μπορείτε να τα αναβαθμίσετε σε 8.1). Σίγουρα όχι τα καλύτερα windows που έχουν κυκλοφορήσει αλλά είναι καλύτερο από το να μην είχε καθόλου λειτουργικό.

Εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής

laptop lenovo g50-45

Εδώ τα πράγματα δεν είναι άσχημα, ίσα ίσα. Το lenovo έχει πολύ όμορφη εμφάνιση, με ωραία πλαστικά και σχετικά καλή σχεδίαση. Είναι σχετικά slim (όχι και τελείως γιατί έχει υποδοχή για dvd drive) και σίγουρα δεν το λες άσχημο.

Η ποιότητα κατασκευής δείχνει αρκετά καλή, με τα πλαστικά να μην είναι τα πολύ φθηνιάρικα που έχουν αρκετά low-badget λάπτοπ της κατηγορίας. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είναι κακής ποιότητας. Πάλι δεν συγκρίνεται με ποιότητα ακριβών laptop, αλλά μιλάμε πάντα συγκριτικά με την κατηγορία του.

DVD Drive και θύρες

Στην συγκεκριμένη έκδοση, παρότι υπάρχει υποδοχή για dvd drive έχει μόνο το πλαστικό κάλυμμα. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα dvd drive, αλλά δεδομένου ότι είναι παρωχημένη τεχνολογία δεν χρειάζεται και τόσο.

Οι θύρες που έχει είναι αρκετές, με 3 USB (ένα 3.0 και δύο 2.0), ένα HDMI, VGA, LAN, SD reader και ένα για audio (combo, και για μικρόφωνο και για ακουστικά).

Συνδεσιμότητα

Τo Lenovo G50 έχει WiFi 802.11 b/g/n και LAN 10/100, ενώ έχει και bluetooth 4.0. Σε γενικές γραμμές δεν περιμέναμε περισσότερα από ένα τόσο φθηνό laptop. To WiFi έχει καλή εμβέλεια και δεν δείχνει προβληματικό όσο το δοκιμάσαμε.

Web camera

Τώρα για όποιον ενδιαφέρεται έχει μία ενσωματωμένη web camera με 720p και 0.3MP ανάλυση. Προφανώς δεν είναι για πολλά, αφού η ανάλυση είναι πολύ κακή. Για ένα απλό videochat και εκεί με το ζόρι.

Πληκτρολόγιο / Touchpad

lenovo g50-45

Άλλο ένα κομμάτι που το συγκεκριμένο Lenovo εκπλήσσει ευχάριστα είναι το πληκτρολόγιο και το touchpad. Και τα δύο είναι αρκετά καλά και σε εμφάνιση και σε ποιότητα. Το πληκτρολόγιο δεν είναι φωτιζόμενο αν και έχει φωτάκι ένδειξης σε caps/nums lock. H αίσθηση που δίνει όταν πατάς το πλήκτρο είναι πολύ καλή και σίγουρα δεν ενοχλεί.

Το ίδιο και το touchpad, ευχάριστη αίσθηση, σωστό μέγεθος και καλή ακρίβεια.

Αρκετά καλός ήχος

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Lenovo G50-45 80E3 είναι ο πολύ καλός ήχος που διαθέτει χάρη στα στερεοφωνικά ηχεία με dolby advanced audio. Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τόσο φθηνό laptop.

Μπαταρία και τροφοδοτικό

Η μπαταρία που έχει πάνω είναι αποσπώμενη και έχει χωρητικότητα περίπου 32Wh. Για laptop με τόσο αργό επεξεργαστή είναι καλό νούμερο και η διάρκειά της είναι περίπου 4 ώρες με κανονική χρήση.

Το τροφοδοτικό είναι καλής ποιότητας με 20VDC τάση εξόδου και 2.25 ρεύμα εξόδου.

Ευκολία καθαρισμού, αναβάθμισης και επισκευής

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν μερικά laptop (ειδικά από συγκεκριμένες μάρκες) είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον αρχάριο να καθαρίσει το ανεμιστηράκι ή να κάνει αναβάθμιση σε μνήμη ή δίσκο.

Στο συγκεκριμένο μοντέλο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι από τα ευκολότερα laptop που θα συναντήσετε, καθώς έχει ένα μεγάλο καπάκι στο κάτω μέρος που αν το ανοίξετε έχετε πρόσβαση σχεδόν σε όλη την μητρική. Συγκεκριμένα σε ram, δίσκο, wifi και επεξεργαστή. Ειδικά το τελευταία δεν συνηθίζεται στα μοντέρνα laptop,αφού στα περισσότερα για να καθαρίσεις το ανεμιστηράκι ή για να αλλάξεις πάστα στην ψύκτρα πρέπει να λύσεις όλο το laptop.

Για να ανοίξετε το καπάκι, απλώς ξεβιδώνετε τις 3 βίδες που είναι στο κάτω μέρος και τραβάτε προς τα κάτω (προσοχή όχι προς τα έξω όπως συνήθως, αλλά προς τα κάτω, είναι συρταρωτό).

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μετά από μερικά χρόνια χρήσης κάηκε ένα pixel στην οθόνη.

Ελαττώματα όπως είπαμε έχει αρκετά, αλλά σχεδόν όλα αφορούν τα χαρακτηριστικά.

Συνοψίζοντας: Δώστε λίγα παραπάνω χρήματα και πάρτε ένα laptop με λίγο καλύτερα χαρακτηριστικά

Το Lenovo G50-45 80E3 θα μπορούσε να ήταν ένα αξιοπρεπές low-budget λάπτοπ αν είχε λίγο καλύτερο επεξεργαστή. Μπορεί κάποιος να παραβλέψει τα 2GB RAM (καθώς αναβαθμίζεται), τον αργό σκληρό και την ύπαρξη dvd (παροτι υπάρχει υποδοχή), όμως η αργή CPU είναι πρόβλημα που δεν λύνεται. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι αρκετά καλό για τα λεφτά του, όμως μόνο και μόνο λόγω επεξεργαστή καλό είναι να το αποφύγετε.

Αν το έχετε αγοράσει ήδη, καλό θα ήταν να προχωρήστε σε αναβάθμιση μνήμης ( κοστίζει λιγότερο από 20 ευρώ) και ίσως έναν SSD δίσκο για να πάει λίγο καλύτερα. Όμως και πάλι μην περιμένετε θαύματα, καθώς ο επεξεργαστής περιορίζει αρκετά.

  • Όμορφο design
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Εύκολη πρόσβαση σε ram/δίσκο/cpu
  • Σχετικά καλή οθόνη
  • Εγκατεστημένο λειτουργικό
  • Πολύ καλός ήχος
  • Πολύ αργός επεξεργαστής
  • Λίγη RAM
  • Αργός δίσκος
  • Δεν έχει dvd-drive
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροTo Death Star του Star Wars φτιαγμένο από ξύλο μπαμπού
Επόμενο άρθροΠως να φτιάξετε ένα τσιμεντένιο σφυρί (ματσόλα)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια