Η αγορά νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να αποτελέσει πονοκέφαλο για αρκετούς. Ειδικά όσοι δεν είναι τόσο σχετικοί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν μπορούν να διακρίνουν ποιος υπολογιστής είναι καταλληλότερος για τις απαιτήσεις τους. Ο υπολογιστής για τους περισσότερους είναι κάτι που θα κρατήσουν για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Έτσι μια κακή επιλογή, μπορεί να μας κοστίσει αρκετά και από άποψη χρημάτων και από θέμα λειτουργικότητας.
 
Γιαυτό θα παραθέσουμε έναν αναλυτικό οδηγό αγοράς υπολογιστή, για να δούμε ποιος είναι ο καταλληλότερος για τις ανάγκες μας αλλά και για την τσέπη μας.

Desktop, Laptop και μίνι-PC

Οι υπολογιστές χωρίζονταν μέχρι πρότινος σε δύο βασικές κατηγορίες. Τους επιτραπέζιους (Desktop) και τους φορητούς (Laptop). Τελευταία ήρθε να προστεθεί και μια τρίτη, οι μίνι υπολογιστές.
Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του.
 

Desktop (Επιτραπέζιος)


Ο desktop υπολογιστής είναι ο κλασσικός υπολογιστής. Αποτελείται από ένα κουτί που περιέχει τον υπολογιστή, μια ξεχωριστή οθόνη και ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες παραλλαγές που είναι όλα ενσωματωμένα (All in One) με την οθόνη (πχ iMAC, Dell) αλλά συνήθως είναι λίγο πιο ακριβά.
 
Το Desktop PC υπάρχει εδώ και σχεδόν 3 δεκαετίες, χωρίς να έχει αλλάξει πάρα πολύ αυτά τα χρόνια, αν βέβαια εξαιρέσουμε τις επιδόσεις και το design.
 
To Desktop είναι η καλύτερη λύση για τους Power χρήστες και αυτούς που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του μηχανήματος τους αναβαθμίζοντας το όταν πρέπει. Επίσης, αν θέλετε ένα gaming υπολογιστή, είναι σίγουρα μονόδρομος.
 

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του Desktop είναι ότι έχει χαμηλότερο κόστος από ένα Laptop με τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι αναβαθμίσιμο πλήρως, μπορούμε να του προσθέσουμε κυριολεκτικά ότι θέλουμε και είναι ευκολότερος και οικονομικότερος στις επισκευές.

Μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματά του είναι ότι δεν έχει καθόλου φορητότητα, καταλαμβάνει αρκετό χώρο συνήθως και είναι αρκετά πιο ενεργοβόρος από το Laptop.
 
 

Laptop


laptop_v1
To Laptop τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο της αγοράς υπολογιστών. Το κόστος τους έχει πέσει αρκετά (τα πρώτα Laptop στις αρχές του 2000 κόστιζαν περίπου 1 εκατομμύριο δραχμές, δηλαδή 3000 ευρώ) και οι επιδόσεις έχουν ανέβει. 
Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές, από μικρά 7 ίντσα netbook που κοστίζουν λιγότερο από 200 ευρώ μέχρι power Notebooks 17 ιντσών που κοστίζουν 2000 ευρώ.
 
Για το μέσο χρήστη, που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για σερφάρισμα και μικρές δουλειές Office, το Laptop είναι ίσως η καλύτερη επιλογή πλέον.
 

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματά του Laptop είναι κυρίως η φορητότητά του και η μικρότερη κατανάλωση που έχει σε σχέση με το Desktop.

Μειονεκτήματα

μειονεκτήματά του είναι ότι εκτός από ελάχιστα μέρη δεν μπορεί να αναβαθμιστεί, είναι δυσκολότερος στην επιδιόρθωση ή συντήρηση (ειδικά για αρχάριους) και με μια καλή βλάβη το κόστος επιδιόρθωσης ίσως είναι απαγορευτικό.
 
 
 

Μίνι-PC


Τα τελευταία χρόνια μια νέα σειρά υπολογιστών έκανε την εμφάνισή της. Τα Mini-PC αν και ξεκίνησαν δειλά, έχουν αρχίσει να παίρνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Με οδηγό τα Nuc της Intel και άξιους συμπαραστάτες από δεκάδες άλλες εταιρίες μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις από ένα ευρύ φάσμα κοινού.
 
Τα Mini-Pc είναι ένας συνδυασμός Dekstop και Laptop. Είναι σαν ένα πολύ μικρό Desktop. Με μέγεθος που δεν ξεπερνάει το μέγεθος ενός modem και επιδόσεις εφάμιλλες καλών Laptop.
Συνήθως χρησιμοποιούνται σαν Media Centers σε τηλεοράσεις αφού τα περισσότερα διαθέτουν και θύρες υπερύθρων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν απλοί υπολογιστές.
 
Τα Mini-PC όπως και τα Desktop δεν έχουν ενσωματωμένη οθόνη ούτε πληκτρολόγιο. Μπορούν όμως άνετα να συνδεθούν με οποιαδήποτε οθόνη ή τηλεόραση θέλετε. Για περισσότερα σχετικά με τα μίνι pc μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.
 

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των Mini-Pc είναι το μικρό τους μέγεθος και βάρος, η φορητότητα που έχουν (καθώς μπορούν να χωρέσουν άνετα σε μία μικρή τσάντα),έχουν συνήθως δέκτη υπερύθρων, και η πολύ μικρή τους κατανάλωση.

Μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα τους, είναι ότι δεν είναι αναβαθμίσιμα (εκτός από μνήμη και σκληρό δίσκο), έχουν πάντα μόνο ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και έχουν ανάγκη παροχής ρεύματος για να λειτουργήσουν καθώς δεν έχουν μπαταρία,
 
 
 
Συνοψίζοντας ας δούμε τα συγκριτικά μεταξύ τους 
Desktop Vs LaptopDesktop Vs Mini-PCLaptop Vs Mini-Pc
ΕπιδόσειςDesktopDesktopLaptop
ΦορητότηταLaptopMini-PcLaptop
ΚατανάλωσηLaptopMini-PcLaptop *1
Δυνατότητα αναβάθμισηςDesktopDesktopΚανένα *2
Ευκολία επιδιόρθωσηςDesktopDesktopMini-Pc
Χρήση χωρίς παροχή ρεύματοςLaptopΚανέναLaptop
ΤιμήDesktopMini-PcLaptop
ΜέγεθοςLaptopMini-PcMini-Pc
ΕπεκτασιμότηταDesktopDesktopMini-Pc

*1 : Αν και υπάρχουν Mini-Pc που μαζί με οθόνη καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο Laptop ,κατά βάση τα Laptop είναι λίγο πιο οικονομικά στη κατανάλωση
*2 : Και στο Laptop και στο Mini-Pc το μόνο που μπορείς να αναβαθμίσεις είναι η μνήμη και ο δίσκος. Βέβαια στο Mini-PC μπορείτε να αλλάξετε όλα τα περιφερειακά που δεν είναι ενσωματωμένα (πληκτρολόγιο, οθόνη…)

Τι είναι κατάλληλο για εσάς


Διαβάζοντας όλα αυτά θα πρέπει να βρείτε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς. 
Αν θέλετε έναν υπολογιστή που να έχει φορητότητα και να τον χρησιμοποιείτε παντού, το Laptop είναι η καλύτερη λύση.
Αν είστε Power χρήστης που παίζει αρκετά βαριά online παιχνίδια ( όχι browser games αλλά ΜΜΟ) ή θέλετε να κάνετε επαγγελματική επεξεργασία βίντεο ή ήχου τότε σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε ένα Desktop.
Τέλος αν θέλετε έναν μικρό σε μέγεθος οικονομικό υπολογιστή για ειδικές περιπτώσεις (media center, torrent , server) τα Mini-Pc είναι η καταλληλότερη λύση.
 

Χαρακτηριστικά υπολογιστών


Πέρα από το είδος του υπολογιστή πολύ σημαντικό είναι και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει. Μια σωστή επιλογή στα χαρακτηριστικά ενός υπολογιστή μπορεί να σας γλυτώσει αρκετά ευρώ.
Ας δούμε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός υπολογιστή

1. Επεξεργαστής

download2Ο επεξεργαστής είναι το βασικότερο κομμάτι κάθε υπολογιστή. Είναι αυτός που καθορίζει κατά κύριο λόγο τις επιδόσεις του υπολογιστή αφού σε αυτόν γίνονται όλες οι διεργασίες των προγραμμάτων.
 
Οι περισσότεροι επεξεργαστές παράγονται από δύο μεγάλες εταιρίες. Την Intel και την AMD . H Intel είναι η κυρίαρχη στη αγορά εδώ και αρκετά χρόνια (χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι όλοι οι επεξεργαστές από την Intel είναι καλύτεροι από αυτούς της AMD).  

Πως θα συγκρίνετε επεξεργαστές μεταξύ τους

Τώρα το πως θα ξεχωρίσετε ποιος επεξεργαστής είναι καλύτερος ή πιο κατάλληλος για εσάς, δεν είναι πάρα πολύ εύκολο. Είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι στη αγορά ενός υπολογιστή. Πρέπει να κοιτάξετε αρκετά επιμέρους στοιχεία για να είστε σίγουροι ότι διαλέξατε τον καλύτερο για το ποσό που διαθέτετε και τις απαιτήσεις τις οποίες έχετε .
Όλοι οι επεξεργαστές έχουν κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά
 • Αριθμός των πυρήνων : Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε επεξεργαστές από 2 έως 8 πυρήνες
 • ClockSpeed : Είναι η ταχύτητα στην οποία τρέχει ο κάθε επεξεργαστής και μετριέται σε Ghz πλέον
 • Cache : Είναι η ενσωματωμένη μνήμη που έχει κάθε επεξεργαστής για άμεση πρόσβαση
 • FSB : Ουσιαστικά είναι η ταχύτητα της μνήμης που μπορεί να υποστηρίξει.Μετριέται σε Mhz
 • Μέγιστη υποστηριζόμενη μνήμη : Ο κάθε επεξεργαστής έχει ένα μέγιστο όριο μνήμης που μπορεί να υποστηρίξει. Συνήθως δεν είναι κάτι που μας απασχολεί κατά την αγορά, αλλά είναι ίσως σημαντικό για το μέλλον, ειδικά σε Laptop
 • Hypertheading :  To Hyperthreading με απλά λόγια σημαίνει ότι κάθε πυρήνας μπορεί να ελέγχει πιο αποδοτικά την σειρά των διεργασιών δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερα προγράμματα να χρησιμοποιούν τους ίδιους πυρήνες κάνοντας έτσι το σύστημα πιο αποδοτικό όταν τρέχει συγκεκριμένα προγράμματα.
 • Turbo Boosting : Το Turbo Boosting είναι μια τεχνολογία που έχουν οι Ι5 και Ι7 επεξεργαστές της Intel. Με το Turbo Boosting με απλά λόγια σε ένα πολύ-πύρηνο επεξεργαστή μειώνονται οι ταχύτητες και η κατανάλωση των υπολοίπων για να αυξηθεί η ταχύτητα ενός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί όλοι οι πυρήνες να έχουν μέγιστη ταχύτητα 2.5 GHz αλλά ένας αν χρειαστεί να φτάσει μέχρι και 3.2 GHz μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα στους υπολοίπους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς χωρίς την αύξηση της κατανάλωσης μπορούμε να τρέχουμε πιο βαριές εφαρμογές αν χρειάζεται.

Intel Celeron, I3, I5 και Ι7

download1Για να προσπαθήσει να κάνει τη δουλειά λίγο πιο εύκολη η Intel καθιέρωσε κάποιες ονομασίες στα μοντέλα της.
Οπότε είναι πιθανό να συναντήσετε τις παρακάτω ονομασίες
 • Intel Celeron
 • Intel Core 2 Duo
 • Intel I3
 • Intel I5
 • Intel I7
Οι ονομασίες αυτές έχουν να κάνουν καθαρά με την τεχνολογία με την οποία είναι φτιαγμένοι οι επεξεργαστές. Έτσι λοιπόν αν και οι i7 είναι η κορυφαία τεχνολογία που διαθέτει η Intel αυτή τη στιγμή αυτό, δεν σημαίνει ότι όλοι οι i7 είναι καλύτεροι από όλους τους i5.
Οι Intel Celeron και οι Core 2 Duo είναι λίγο παρωχημένοι την δεδομένη στιγμή, αν και ίσως τους βρείτε να πωλούνται ακόμα σε κάποια οικονομικά Laptop και mini pc. Σε γενικές γραμμές είναι επεξεργαστές χαμηλών επιδόσεων, οι οποίοι είναι αρκετά οικονομικοί και έχουν πολύ μικρή κατανάλωση. 
Οπότε ας επικεντρωθούμε στους I3, I5 και Ι7.
 I3Ι5Ι7
Πυρήνες22 Laptop/4 Desktop2 Laptop μέχρι 8 Desktop
HyperthreadingΝαιΝαι Laptop / Όχι DesktopΝαι
TDPΧαμηλόΜέτριοΥψηλό
Turbo BoostΌχιΝαιΝαι
Cache2-4 Mbs4-8 Mbs8-20 Mbs
ΤιμήΧαμηλήΜέτριαΥψηλή
HD GraphicsΚαλή ΜέτριαΚαλύτερη

Τεχνολογία και γενιες

Γενικά λοιπόν βλέπουμε ότι οι I7 έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά από όλους. 
Κατά κανόνα, κάθε επεξεργαστής ίδιας τεχνολογίας και γενιάς για τον ίδιο τύπο υπολογιστή (πχ Laptop) με την ίδια ClockSpeed, θα είναι αισθητά καλύτερος από έναν προηγούμενης τεχνολογίας για τον ίδιο τύπο υπολογιστή με την ίδια ClockSpeed.
 
Δηλαδή ένας i7 2.5 Ghz για Desktop θα είναι σίγουρα καλύτερος από έναν i5 2.5 Ghz για Desktop. Όμως ένας i3 3.5 Ghz νεότερης γενιάς μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από έναν i7 στα 2Ghz παλαιότερης γενιάς.
 
Οπότε αν είναι να διαλέξετε επεξεργαστή, μην ξεγελιέστε μόνο από τη ονομασία τους, αλλά κοιτάξτε και τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους. Καλό είναι επίσης να κοιτάξετε και διάφορα ανεξάρτητα Benchmarks στο διαδίκτυο για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα.
 
Για να ξεχωρίσετε εύκολα την γενιά της κάθε τεχνολογίας κοιτάξτε το πρώτο αριθμό της κωδικής ονομασίας (πχ Ι3 3110) . Όσο πιο μικρό είναι το πρώτο ψηφίο, τόσο παλαιότερης γενιάς θα είναι. Έτσι αν δείτε δύο i5 με την ίδια ταχύτητα και τον πρώτο να είναι 4χχχ και τον δεύτερο 5χχχ, σίγουρα προτιμήστε τον δεύτερο.
 

2. Μνήμη


download3Κάτι πολύ σημαντικό σε έναν υπολογιστή είναι η μνήμη η οποία έχει. Αυτή τη στιγμή οι πιο πολλοί υπολογιστές πωλούνται με ελάχιστα 4 GΒ μνήμης. 
Η μνήμη στον υπολογιστή είναι σχετικά εύκολη επιλογή. Συνήθως είναι κάτι που αναβαθμίζεται σε όλους του τύπους των υπολογιστών.
Τα στοιχεία που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι τα εξής
 • Όσο περισσότερη μνήμη τόσο καλύτερο. 4 GBs μνήμης θα πρέπει να είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να επιλέξετε. Αυτή τη στιγμή οι νέοι επεξεργαστές υποστηρίζουν έως 64 GB.
 • FSB μνήμης : Είναι η ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί η μνήμη με τον επεξεργαστή. Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο. Συνήθως αυτή την στιγμή είναι από 1600 Mhz και πάνω
 • Θέσεις μνήμης : Η μνήμη όπως είπαμε αναβαθμίζεται στους περισσότερους υπολογιστές. Κάθε υπολογιστής έχει συγκεκριμένες θέσεις για τη μνήμη. Συνήθως είναι από 2 μέχρι 8. Οπότε αν αγοράσετε έναν υπολογιστή με 2 modules των 2 GB (συνολικά 4 GB μνήμης) και έχει μόνο 2 Slots (θέσεις) για τη μνήμη, όταν θελήσετε να βάλετε περισσότερη μνήμη για να έχετε συνολικά 8 GB , θα πρέπει να πετάξετε τα παλιά και να αγοράστε 2 καινούργια των 4 GB ή ένα με 8 GB αν το υποστηρίζει. Αν όμως είχατε αγοράσει ένα module μνήμης 4 GB, απλώς θα αγοράζατε άλλα 4 GB.

Ποια εταιρία είναι καλύτερη

Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν μνήμες.Kingston, Corsair, G.Skill, ADATA, Crucial και Mushkin είναι οι σημαντικότερες. Και εδώ δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των εταιριών. Έχουν πάνω κάτω τις ίδιες τιμές και την ίδια ποιότητα και προσφέρουν όλες Lifetime εγγύηση. 

 

3. Κάρτα γραφικών


download4Η κάρτα γραφικών είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι στον υπολογιστή. Υπάρχουν 2 τύποι κάρτας γραφικών. Οι ενσωματωμένες και οι ξεχωριστές. Οι ενσωματωμένες έχουν αισθητά μικρότερες επιδόσεις, λιγότερη μνήμη, λιγότερη ταχύτητα αλλά δεν κοστίζουν επιπλέον.
Οι ξεχωριστές κάρτες γραφικών έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά έχουν επιπλέον κόστος που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε εκατοντάδες ευρώ.

Χρειάζεστε ξεχωριστή κάρτα γραφικών;

Το βασικότερο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι αν όντως χρειάζεστε μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Αν είστε ένας απλός χρήστης που δεν παίζει δυνατά και βαριά παιχνίδια ή δεν κάνετε επεξεργασία βίντεο τότε πολύ πιθανό να μη χρειάζεστε και να γλυτώσετε 100-200 ευρώ. 
Μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών μπορεί να αντεπεξέλθει με ευκολία στις περισσότερες απαιτήσεις ενός απλού χρήστη ( σερφάρισμα, ταινίες , Word,  παιχνίδια στο facebook…).
Αν παίζετε παιχνίδια MMO (πχ World Of Warcraft ή παρόμοια ) ή δυνατά FPS στον υπολογιστή ή αν κάνετε επαγγελματική επεξεργασία σε βίντεο, τότε μια καλή κάρτα γραφικών θα έχει τεράστια διαφορά στις επιδόσεις.
Αν αγοράσετε Desktop, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να προσθέσετε μια εξωτερική κάρτα γραφικών αν δείτε ότι το απαιτούν οι ανάγκες σας. Δυστυχώς αν επιλέξετε Laptop θα είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσετε την στιγμή που το αγοράζετε, καθώς μετά δεν θα μπορείτε να προσθέσετε και να θέλετε. Τα Mini-Pc δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν εξωτερική κάρτα γραφικών ακόμα.

Ποια εταιρία είναι καλύτερη

Στις εξωτερικές κάρτες γραφικών αν και υπάρχουν αρκετές εταιρίες που τις παράγουν (Gigabyte, MSI, Asus, Gainward, Saphire) η τεχνολογία τους (το chipset) είναι φτιαγμένη από δύο μόνο εταιρίες. Την AMD και την nVIDIA. H AMD κράταγε τα σκήπτρα για μερικά χρόνια, αλλά τελευταία η nVIDIA ανακάμπτει. 
Όλες οι παραπάνω εταιρίες είναι αρκετά αξιόπιστες, οπότε είναι σχετικά σπάνιο να σας καεί μια κάρτα γραφικών. Άρα κοιτάξτε τα επιμέρους στοιχεία και χαρακτηριστικά αν θέλετε να διαλέξετε την καλύτερη για το ποσό το οποίο διαθέτετε.

 

4. Δίσκος


οδηγός αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστήΟ δίσκος του υπολογιστή είναι και αυτός πολύ σημαντικός. Οι δίσκοι είναι δύο ειδών. HDD και SSD. Οι ΗDD είναι ο κλασικοί δίσκοι που υπάρχουν εδώ και 20+ χρόνια. Είναι πολύ πιο οικονομικοί και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα.
οδηγός αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστήΟι SSD είναι δίσκοι που έχουν την ίδια περίπου τεχνολογία με τα USB Flash Drives. Είναι πολύ πιο γρήγοροι, δεν χρειάζονται Defrag, δεν είναι ευάλωτοι στα χτυπήματα και τις πτώσεις, είναι αθόρυβοι, έχουν μικρότερο μέγεθος και μικρότερη κατανάλωση αλλά έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος.
Γενικά ένας υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε SSD δίσκο είναι αρκετά γρηγορότερος από έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε HDD δίσκο. 
Η καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή θα ήταν ένα σύστημα με έναν μικρό SSD 64 -128 GBs για το λειτουργικό σύστημα και ένας μεγάλος δίσκος  HDD 1-2 TB για τα δεδομένα.
Για περισσότερα σχετικά με τους δίσκους μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ποια εταιρία είναι καλύτερη

Στους σκληρούς δίσκους υπάρχει διαφορά στην αξιοπιστία αναλόγως την εταιρία. Την δεδομένη στιγμή, που γράφτηκε το άρθρο, οι Hitatchi έχουν την καλύτερη αξιοπιστία στην αγορά.
Στους SSD υπάρχουν διαφορές στην ταχύτητα και την αξιοπιστία αναλόγως με το μοντέλο, όχι τόσο με την εταιρία. Σε γενικές γραμμές οι SSD είναι αρκετά αξιόπιστοι, οπότε δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί, οπότε επικεντρωθείτε στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που έχει το κάθε μοντέλο ξεχωριστά.
 

5. Μητρική


download7Η μητρική αν και είναι ο συνδετικός κρίκος όλου του υπολογιστή, είναι λίγο πολύπλοκη στα επιμέρους χαρακτηριστικά (Βios Features, Case Connectors…) για να μπορέσετε να επιλέξετε μεταξύ δύο παρόμοιων. 
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα onboard χαρακτηριστικά που θα έχει, όπως τι κάρτα ήχου, πόσες θύρες USB, αν οι θύρες είναι USB 2.0 ή USB 3.0 , αν έχει WiFi ενσωματωμένο και γενικά αν έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που θα σας είναι χρήσιμα.
Βέβαια αν επιλέξετε Desktop μπορείτε να προσθέσετε με σχετικά μικρό κόστος πρόσθετα WiFi, USB και γενικά οτιδήποτε θέλετε. 
Αν όμως επιλέξετε Laptop τότε ουσιαστικά δεν θα μπορείτε να προσθέσετε τίποτα επιπλέον.

Ποια εταιρία είναι καλύτερη

Και εδώ υπάρχουν αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν μητρικές. Οι μητρικές είναι κάτι που πολύ σπάνια χαλάει (χωρίς λόγο) σε έναν υπολογιστή, οπότε πιο σημαντικά είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά που έχουν.
Βέβαια μια πιο επώνυμη μητρική με μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς είναι πιθανό να κάνει ανανεώσεις στο BIOS πιο συχνά και για αρκετό χρόνια ακόμα.

 

6. Οθόνη


download8Η οθόνη αν και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι συνήθως δεν έχει τη δέουσα σημασία. Και αυτό γιατί σε έναν απλό χρήστη οι διαφορές δεν είναι τόσο σημαντικές.
Τι θα πρέπει να προσέξετε
 • Τεχνολογία :Θα πρέπει να είναι σίγουρα LED, έχουν αισθητά μικρότερη κατανάλωση και καλύτερο φωτισμό
 • Μέγεθος : Αν επιλέξετε Desktop τότε ίσως καλύτερα θα ήταν να επιλέξετε μεγαλύτερη οθόνη, τουλάχιστον 21 ιντσών. Αν επιλέξετε Laptop τότε αναλόγως με τη χρήση και τη φορητότητα που θέλετε να έχει μπορείτε να επιλέξετε από 10 ίντσες μέχρι 17.
 • Αντίθεση (Contrast) : Όσο μεγαλύτερη αντίθεση τόσο καλύτερη η εικόνα
 • Γωνία θέασης : Ειδικά σε οθόνες Laptop αυτό μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό. Όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα. Υπάρχουν οθόνες με τεχνολογία (IPS) που μπορείτε να βλέπετε και από γωνίες 180 μοιρών σχεδόν.
 • Ανάλυση : Όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο καλύτερο. Πλέον στην αγορά υπάρχουν αρκετά οικονομικές οθόνες που υποστηρίζουν FULL HD
 • Δέκτης Τηλεόρασης : Στις οθόνες Desktop υπάρχει πλέον κατηγορία, που είναι τηλεόραση με ενσωματωμένους ψηφιακούς και αναλογικούς δέκτες και είναι ταυτόχρονα οθόνη υπολογιστή. Είναι ιδανικές για φοιτητές που μπορεί έτσι να γλυτώσουν το κόστος της αγοράς τηλεόρασης. Φυσικά σε Desktop με ειδικό δέκτη μπορείτε να παρακολουθείτε τηλεόραση και χωρίς μια τέτοια οθόνη
 • Touchscreen : Αν και υπάρχουν και για Dekstop, κυρίως απευθύνεται σε οθόνες Laptop. Αν για κάποιο λόγο στην δουλειά για τον οποία τον θέλετε σας είναι χρήσιμο το Touchscreen μπορείτε να το επιλέξετε. Φυσικά προσοχή γιατί δεν έχουν όλα τα Touchscreen την ίδια απόκριση και μπορεί να μην είναι τόσο λειτουργικό όσο νομίζετε.
 • Χρόνος απόκρισης : Όσο μικρότερος τόσο καλύτερα
 • Ηχεία : Μερικές οθόνες για Desktop έχουν πλέον ενσωματωμένα ηχεία. Κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιους.

Μάρκες, έχουν σημασία;


Οι μάρκες αναλόγως τι υπολογιστή θέλετε να αγοράσετε έχουν μεγαλύτερη η μικρότερη σημασία. 

Desktop

Στους Desktop η μάρκα που ίσως θα δείτε έχει να κάνει με το ποιος έχει φτιάξει το κουτί και έχει κάνει τη συναρμολόγηση. Υπάρχουν τόσο πολλές εταιρίες που το κάνουν αυτό που είναι λίγο δύσκολο να τις αναφέρουμε όλες. Μερικές είναι και Ελληνικές.  Όλα τα επιμέρους στοιχεία είναι από διαφορετικές εταιρίες συνήθως. Δεν έχει τόσο σημασία λοιπόν η επωνυμία ενός Desktop όσο έχουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, καθώς όλα αλλάζουν εύκολα (εκτός αν είναι έτοιμο All In One πχ Aplle, Dell). 

Laptop

Στα Laptop τις περισσότερες φορές το όνομα (brand) δείχνει την εταιρία που έκανε την τελική συναρμολόγηση.

ODM

Ας δούμε λίγο πως κατασκευάζονται τα Laptop. Σχεδόν όλα Laptop κατασκευάζονται από περίπου 7 εταιρίες με έδρα την Ταϊβάν και εργοστάσια κυρίως στην ενδοχώρα της Κίνας. Αυτές οι εταιρίες ονομάζονται ODM (Original Design Manufacturers) και είναι κυρίως οι εξής Clevo, Compal, Asus, MSI, Quanta, Wistron, Mitac, Arima and Inventec. Οι εταιρίες αυτές ευθύνονται για τα περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας τα οποία κρατάτε στα χέρια σας, καθώς κατασκευάζουν κινητά, tablet και σχεδόν ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Από αυτές μόνο η Asus και η MSI είναι και εταιρίες που κατασκευάζουν και διαθέτουν μόνες τους Laptop. Όλες οι υπόλοιπες κατασκευάζουν με συμβόλαιο τα Laptop, για λογαριασμό άλλων όπως η Dell, Acer, Lenovo, Sony…., οι οποίες στη συνέχεια προσθέτουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά όπως επεξεργαστής, DVD, WIFI και κάνουν την τελική συναρμολόγηση. Κάποιες φορές όλη η διαδικασία γίνεται μέσα στις ODM.

Μερικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Acer, αγοράζουν τα Laptop τους από περισσότερες από μία ODM. Ή οι εταιρίες κατά καιρούς αλλάζουν ODM. Έτσι είναι αρκετά δύσκολο, αν διαλέξετε Laptop από μια εταιρία, άλλη από την Asus και MSI, να ξέρετε ποιος πραγματικά το κατασκεύασε. Και αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε να δείτε Laptop δύο διαφορετικών εταιριών να είναι πανομοιότυπα. Αυτό βέβαια κάποιες φορές είναι και πρακτικό, καθώς είναι πιο εύκολο και οικονομικό να βρείτε ανταλλακτικά για αυτά τα Laptop.

Αξιοπιστία

Οπότε δυστυχώς, δεν υπάρχει καλή και κακή εταιρία. Βέβαια υπάρχουν εταιρίες που διαχρονικά, έχουν αρκετά καλύτερη φήμη βάση αξιολογήσεων χρηστών ή αποτελεσμάτων ανεξάρτητων εταιριών.  Αλλά όλες οι εταιρίες κατά καιρούς, ίσως αναλόγως και με το ποιον προμηθευτή είχαν, έχουν βγάλει προβληματικά μοντέλα. Αν και οι πιο επώνυμες και ακριβές συνήθως προσφέρουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, δεν είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε απόλυτα.

Οι επίσημες εταιρίες, όπως είναι φυσικό, δεν παρουσιάζουν στοιχεία όσο αφορά την αξιοπιστία των Laptop που προσφέρουν. Αλλά αρκετές εταιρίες και site τεχνολογίας έχουν κάνει τις δικές τους αξιολογήσεις για το ποια εταιρία έχει τα πιο αξιόπιστα Laptop. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από αξιολογήσεις χρηστών και όχι από κάποια επίσημα στοιχεία. Οπότε μια εταιρία που έχει μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων μπορεί να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό αξιολογήσεων από κάποια άλλη ή κάποια εταιρία που κατασκευάζει μόνο πολύ ακριβά Laptop να υπερτερεί των υπολοίπων.

συγκριτικά τεστ για laptop
Συγκριτικά αποτελέσματα της εταιρίας FourTrade για το 2009. Όσο μικρότερο ποσοστό τόσο καλύτερα.

Μία από τις λίγες έρευνες που έχει γίνει από κάποιον ανεξάρτητο και συγκρίνει την αξιοπιστία μεταξύ των Laptop των διάφορων εταιριών, είναι από την εταιρία FourTrade. H εταιρία FourTrade, με έδρα της ΗΠΑ, είναι μια εταιρία που προσφέρει πρόσθετη εγγύηση σε τεχνολογικά προϊόντα, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα ενδεχόμενα (πτώση, νερό…).

Αποτελέσματα έρευνας
Έβγαλε λοιπόν πριν λίγα χρόνια τα συγκριτικά αποτελέσματα των δικών της δεδομένων τα οποία μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ αν θέλετε. Η εταιρία αυτή είναι ανεξάρτητη και δεν έχει κάποια σχέση με κάποια από τις εταιρίες που διαθέτουν τα Laptop, οπότε τα αποτελέσματα των δεδομένων έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Δυστυχώς υπάρχουν δύο προβλήματα στα συγκεκριμένα δεδομένα. Πρώτον όπως είπαμε είναι του 2009 και ίσως δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και  δεύτερον δεν αναφέρουν ακριβώς τα προβλήματα της βλάβης που μπορεί να είχαν, καθώς όπως είπαμε η εταιρία FourTrade είναι μια εταιρία που καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και πτώση.
Παρόλα αυτά δείχνουν κάτι (που και αρκετές αξιολογήσεις χρηστών έχουν δείξει) ότι τα Asus είναι πάντα μέσα στις πρώτες θέσεις ( όσο αφορά την αξιοπιστία πάντα).
Μερικές άλλες έρευνες και αξιολογήσεις μπορείτε να δείτε στα παρακάτω λινκ
pcmag
pcadvisor
blog.laptopmag

Έτσι το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προτιμήσετε Laptop από εταιρίες που προσφέρουν μεγαλύτερη εγγύηση από τα υπόλοιπα έχουν καλές κριτικές από άλλους χρήστες προσφέρουν On-Site εγγύηση έχουν επίσημο σέρβις στην Ελλάδα.

Λειτουργικό σύστημα


Το λειτουργικό σύστημα κατά την αγορά ενός υπολογιστή είναι κάτι που μπορεί να αυξήσει το κόστος ενός υπολογιστή.
Οι επιλογές που έχετε είναι οι εξής
 • Windows
 • Linux
 • FreeDos
Ας τις δούμε λίγο αναλυτικά.

Windows

downloadΤα Windows είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα. Εξαιτίας της απλότητας του και της φιλικότητας προς τον χρήστη, για αρκετά χρόνια ήταν μονοπωλούσε την αγορά. Το κόστος του εξαρτάται από την έκδοση των Windows και αν είναι μόνο η εγκατάσταση για τον συγκεκριμένο υπολογιστή (DSP) ή σας δίνετε το λειτουργικό σύστημα και σε CD. Συνήθως στην Ελληνική αγορά , πωλείται μόνο η εγκατάσταση για τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Δηλαδή αν αλλάξετε μητρική στον υπολογιστή θα πρέπει να αγοράσετε νέα Windows.

Linux

imagesΤα Linux αν και υπάρχουν για σχεδόν 20 χρόνια τώρα, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Αυτό οφείλεται κυρίως σε πιο φιλικές προς το χρήστη διανομές και σε εταιρίες που τα προωθούν, όπως τα Ubuntu.
Τα Linux είναι δωρεάν σαν λειτουργικό σύστημα και έχουν κάποιες προαιρετικές χρεώσεις για την αγορά πακέτου με CD ή τεχνική υποστήριξη.
Ορισμένες διανομές είναι εξίσου φιλικές στη χρήση όπως τα Windows. Ένας απλός χρήστης μπορεί άνετα να τρέξει τις πιο πολλές εφαρμογές που θέλει σε μια διανομή Linux.
Τα μειονεκτήματά του Linux είναι ότι δεν υπάρχουν όλα τα αντίστοιχα προγράμματα για Windows (ειδικά τα πολύ εμπορικά) και δεν υποστηρίζουν πάρα πολλά παιχνίδια.

FreeDos

freedos_image_5To FreeDos είναι η εξελιγμένη δωρεάν open source έκδοση του MS-Dos, του λειτουργικού συστήματος που είχαν οι υπολογιστές πριν περίπου 20 χρόνια. Βασίζεται σε εντολές από το τερματικό αν και έχει γραφικό περιβάλλον και σίγουρα δεν είναι για αρχάριους ή απαιτητικούς χρήστες.
Συνήθως προσφέρεται σαν επιλογή στην αγορά νέου υπολογιστή για να διαλέξετε εσείς το λειτουργικό  σύστημα που θέλετε μετέπειτα. 

 

Τι να διαλέξετε λοιπόν;

Η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά σε εσάς. Αν είστε χρήστης εφαρμογών που τρέχουν μόνο σε Windows (πχ AutoCad ή παιχνιδιών) τότε η επιλογή μάλλον είναι μονόδρομος. Και καλό είναι να επιλέξετε υπολογιστή που προσφέρει προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα των Windows καθώς θα είναι πιο οικονομικό από ότι αν το αγοράζατε εσείς ξεχωριστά.
Αν δεν χρησιμοποιείτε όμως τέτοιες εφαρμογές και χρησιμοποιείται τον υπολογιστή για σερφάρισμα και εφαρμογές τύπου Office, τότε μια φιλική διανομή Linux ίσως είναι καταλληλότερη για εσάς. Θα έχετε γλυτώσει από 50 εώς 150 ευρώ μόνο από το λειτουργικό σύστημα και δεν θα έχετε το συνεχές άγχος των ιών. Εκτός του ότι είναι δωρεάν και έχει τρομερή υποστήριξη από το community της κάθε διανομής, πλέον υπάρχουν δεκάδες δωρεάν εφαρμογές εφάμιλλες εμπορικών εφαρμογών των Windows (πχ Gimp αντί για Photoshop). Για περισσότερα σχετικά με τα Linux και πως μπορείτε να τα εγκαταστήσετε μπορείτε να δείτε εδώ.
 

Αξίζει η επιπλέον εγγύηση;


Μερικά καταστήματα ή εταιρίες υπολογιστών προσφέρουν με κάθε αγορά καινούργιου υπολογιστή πρόσθετη εγγύηση με κάποιο επιπλέον κόστος. 
Αξίζει λοιπόν αυτή η εγγύηση? Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 
Καταρχάς πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τι προσφέρει η κάθε εγγύηση. Σημαντικά είναι τα εξής
 • Τα πόσα χρόνια επιπλέον προσφέρει
 • Το τι περιπτώσεις βλάβης καλύπτει
 • Το αν προσφέρουν υπολογιστή αντικατάστασης σε περίπτωση βλάβης

Laptop ή Desktop;

Τα Desktop έχουν μεγάλη ευκολία στις επισκευές. Ουσιαστικά και ένας αρχάριος μπορεί να ανοίξει ένα Desktop και να κάνει αλλαγές στα περισσότερα μέρη του σχετικά εύκολα.
Τα Laptop όμως είναι πολύ πιο δύσκολα. Τα περισσότερα Laptop θέλουν μια σχετική εμπειρία για να ανοίξουν και είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξεις οτιδήποτε. Μόνο το κόστος των εργατικών για να ανοιχτεί ένα Laptop και να γίνει ένας απλός καθαρισμός από τη σκόνη μπορεί να ξεκινάει από 20 ευρώ.
Στα Desktop λοιπόν μια τέτοια εγγύηση δεν είναι τόσο συμφέρουσα, γιαυτό και συνήθως δεν προσφέρεται. Στα Laptop όμως λόγω της δυσκολίας που έχουν  και ότι η πλειοψηφία των χρηστών φοβάται να τα ανοίξει, είναι πιο λογική μια τέτοια εγγύηση.
Άρα στα Desktop δεν συνίσταται, ενώ στα Laptop εξαρτάται.

Οικονομικός υπολογιστής

Σε έναν οικονομικό υπολογιστή για έναν απλό χρήστη, το πιο πιθανό είναι να μην αξίζει. Το επιπλέον κόστος είναι μεγαλύτερο από τη πιθανότητα βλάβης. Για παράδειγμα γνωστή εταιρία προσφέρει για Laptop 400 κάτι ευρώ 3χρόνη εγγύηση που κοστίζει 100 ευρώ. Η εγγύηση αυτή δεν καλύπτει βλάβες από ατυχήματα, καμμένα Pixel στην οθόνη, βλάβες από αυξομοιώσεις τάσεις.
Ουσιαστικά λοιπόν καλύπτει μόνο αστοχία υλικού
Αν το Laptop είναι ελαττωματικό, το πιο πιθανό είναι να παρουσιάσει πρόβλημα στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Αυτούς τους μήνες όμως τους καλύπτει η κανονική εγγύηση του προϊόντος. Φυσικά δεν αποκλείεται να παρουσιάσει πρόβλημα μετά, αλλά δεν είναι πολύ πιθανό. Και αν γίνει αυτό είναι πιθανό το κόστος της βλάβης να μην υπερβαίνει τα 100 ευρώ (δίσκος, μνήμη). Μετά από 1.5-2 χρόνια το Laptop που κόστιζε 400 ευρώ θα κοστίζει περίπου 200 ευρώ καινούργιο. Οπότε  σε 2 χρόνια αν σας χαλάσει, προσθέτετε άλλα 100 και παίρνετε ένα καινούργιο (με καινούργια μπαταρία, καινούργιο δίσκο…) και έχετε τον παλιό για ανταλλακτικά, τα οποία πιθανώς να πουλήσετε αν θέλετε για παραπάνω από 100 ευρώ.
Οπότε δεν συνίσταται για οικονομικούς υπολογιστές

Ακριβός υπολογιστής

Αν όμως έχετε έναν σχετικά ακριβό υπολογιστή (που πλησιάζει ή υπερβαίνει τα 1000 ευρώ) και δεν είστε σχετικός με τους υπολογιστές και τις επισκευές τους, ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε. Ειδικά αν είναι πιο συμφέρουσα (αναλογικά) η προσφορά. Για παράδειγμα στην ίδια αλυσίδα, για Laptop 1000 ευρώ η επιπλέον εγγύηση στοιχίζει λίγο παραπάνω από 150 ευρώ. Αναλογικά λοιπόν είναι πιο συμφέρουσα η προσφορά, καθώς πριν ήταν το 25% της τιμής, ενώ τώρα είναι το 15%.
Επίσης ένα ακριβός υπολογιστής σημαίνει ότι έχει νεότερα άρα και ακριβότερα ανταλλακτικά και έχει δυνατότητα να μείνει λειτουργικός για πολύ περισσότερα χρόνια. Έτσι για παράδειγμα ένας υπολογιστής που αυτή τη στιγμή κοστίζει 1000 ευρώ, σε 2 χρόνια η τιμή του δεν θα έχει πέσει κάτω από 500 κατά πάσα πιθανότητα.
Οπότε συνίσταται για ακριβούς υπολογιστές ειδικά για Laptop αν είστε αρχάριοι.

Επαγγελματίας

Αν τώρα είστε επαγγελματίας και το επάγγελμά σας εξαρτάται από τον υπολογιστή, η πρόσθετη εγγύηση είναι κάτι που πάλι θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά. Ειδικά αν προσφέρει προσωρινό υπολογιστή όσο καιρό ο δικός σας υπολογιστής βρίσκετε στο σέρβις.
Επίσης αν είστε επαγγελματίας ο υπολογιστής, λογικά, έχει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες να προκληθεί βλάβη πρόωρα. Αν και πάλι ίσως το κόστος των ανταλλακτικών είναι μικρότερο της τιμής της εγγύησης, το κόστος των εργατικών μπορεί να το υπερβαίνει κατά πολύ. 

Οπότε συνίσταται για επαγγελματίες, ειδικά αν χρησιμοποιούν Laptop για την εργασία τους και προσφέρετε προσωρινός υπολογιστής αντικατάστασης.


Έχετε γνωστό που κάνει επισκευές;

Τέλος αυτό που θα πρέπει να παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή σας, είναι αν έχετε κάποιο φίλο / συγγενή που μπορεί να σας επισκευάσει τον υπολογιστή δωρεάν ή με μικρότερο κόστος. Όπως είπαμε, το πιο πιθανό και βλάβη να πάθει ο υπολογιστής σας, το κόστος των ανταλλακτικών να είναι κατά πολύ μικρότερο από την τιμή της πρόσθετης εγγύησης. Αυτό που όμως ίσως ανεβάζει το κόστος της επισκευής αρκετά, είναι η τιμή του σέρβις και τυχόν μεταφορικών στις αντιπροσωπείες.
Έτσι αν η επισκευή μπορεί να γίνει δωρεάν ή με λογικό κόστος, τότε πιθανώς η πρόσθετη εγγύηση να είναι περιττή.
Άρα αν έχετε γνωστό που κάνει επισκευές σε υπολογιστές, δεν συνίσταται η πρόσθετη εγγύηση

 

 

Που μπορείτε να αγοράσετε νέο υπολογιστή


Υπάρχουν αρκετά καταστήματα -τοπικά και αλυσίδες- που πωλούν έτοιμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κομμάτια. Σίγουρα μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο τοπικό κατάστημα, στο οποίο ίσως έχετε πιο φιλική εξυπηρέτηση ή κάποια μεγάλη αλυσίδα (όπως πχ e-shop.gr ή public), όπου θα πετύχετε καλύτερες τιμές και after sales εξυπηρέτηση σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδος

 

Συνοψίζοντας


Κάθε υπολογιστής έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετεί συγκεκριμένες απαιτήσεις. Κάποιος υπολογιστής που είναι τέλειος για κάποιον, ίσως είναι άχρηστος για κάποιον άλλο.
 
Αφού έχετε μελετήσει όλα τα παραπάνω στοιχεία, μπορείτε πλέον να επιλέξετε, με το μικρότερο δυνατό κόστος, τον καταλληλότερο για εσάς.
 
Αν έχετε την οικονομική άνεση, φυσικά διαλέξτε τον ακριβότερο. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο καλύτερος που μπορείτε να βρείτε.
 
Αν δεν έχετε όμως αυτή την άνεση και ειδικά αν ο υπολογιστής αυτός, είναι ένας υπολογιστής που θα πρέπει να τον έχετε για αρκετά χρόνια, η επιλογή σας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν πρόκειται για Laptop. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως αλλάζουμε μία καμμένη ασφάλεια αυτοκινήτου
Επόμενο άρθροΠως να απενεργοποιήσετε τη αυτόματη έναρξη των βίντεο στο Facebook
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια