Το Linux δημιουργήθηκε από τον Φιλανδό Linus Torvald το 1991, βασιζόμενο πάνω στο Unix και βασίζεται στη φιλοσοφία του open source (ανοιχτού κώδικα) και είναι δωρεάν. Όπως όλα τα λειτουργικά συστήματα έχει και θετικά και αρνητικά. Για τους περισσότερους χρήστες τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών και ειδικά σε σύγκριση με τα Windows θα λέγαμε ότι αυτό είναι μία πραγματικότητα.
Eχει copyleftcopyright που σημαίνει ότι όλες οι εκδόσεις που βασίζονται στο Linux πρεπει να είναι πάντα ανοιχτού λογισμικού και πάντα να προσφέρονται δωρεάν. Έτσι όλες οι διανομές Linux είναι δωρεάν και μόνο σε κάποιες παρέχεται επαγγελματική υποστήριξη με αντίτιμο.
Αυτές είναι οι βασικές και οι πιο δημοφιλείς μόνο.Υπάρχουν δεκάδες άλλες λιγότερο γνωστές και δημοφιλείς εκδόσεις Linux. Θα τις βρείτε όλες στο Distrowatch.
Ubuntu
Οι διαφορές είναι κυρίως στη εμφάνιση, στην ευκολία χρήσης (κάποια είναι τόσο απλά όσο τα windows, κάποια είναι για πιο hardcore users) στα προγράμματα, στις εντολές στο τερματικό (οι πιο πολλές εντολές βασίζονται στο Unix και έτσι είναι ίδιες παντού, ακόμα και σε Mac, απλώς διαφέρουν οι εντολές που σχετίζονται με managers και προγράμματα)
Τα Ubuntu για τους περισσότερους είναι από η πιο user friendly διανομή Linux, και μάλλον η πιο εύκολη για μετάβαση απο Windows. Είναι επίσης το πιο mainstream μαζί με το Red Hat και τα πιο “επαγγέλματικα”.
Είναι πολύ εύκολο στη εγκατάσταση και βασίζεται πολύ στο GUI και έτσι ένας απλός χρήστης ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ανοίξει τερματικό (αν και καλό είναι να μάθετε να χρησιμοποιείτε τερματικό γιατί προσφέρει απίστευτες δυνατότητες). Απλώς στην αρχή τουλάχιστον για κάποιο απλό χρήστη, δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Προγράμματα
Τα Linux έχουν αρκετά προγράμματα συμβατά και εκτός απο ελάχιστες εξαιρέσεις (κάποια προγραμματα και κυρίως παιχνίδια) οτι κάνετε στα Windows μπορείτε να το κάνετε με τη ίδια σχεδόν ευκολία σε Linux.
Για κάθε πρόγραμα που υπάρχει σε Windows, και κανονικά τουλάχιστον πρέπει να το αγοράσεις για να το χρησιμοποίεις, υπάρχει ένα αντίστοιχο στα Linux δωρεάν.
Υπάρχουν και αρκετά που είναι Cross-Platform, δηλαδή λειτουργούν σε όλα τα λειτουργικά.
Γενικά αυτά που δεν λειτουργούν σε Linux είναι ότι είναι της Microsoft (με εξαίρεση το Skype που παίζει ακόμα για Linux), της Adobe, της Autodesk, της Nero και συνήθως ότι άλλο δε ειναι free σε windows. Οτι είναι free ή opensource συνήθως έχει και έκδοση για Linux (πχ VLC,Eclipse,Pidgin….)
Windows
Linux
Word
Libre Office,OpenOffice
Photoshop
Gimp
CorelDraw
InkScape
3dMax
Blender3d
Outlook
Thunderbird, Evolution
Msn
Pidgin
uTorrent
Transmission
Dreamweaver
Bluefish,Aptana
Visual Studio
Netbeans,Eclipse
Nero
Brasero,k3B
Partition Magic
Gparted
Windows Media Player
Vlc,Totem
Αυτά που παίζουν δύσκολα ή και καθόλου στα Linux είναι τα γνωστά εμπορικά παιχνίδια (αν και αυτό τελευταία αλλάζει μέσω του STEAM) ή κάποιες εφαρμογές για hardware, όπως πχ το εφαρμογές για σύνδεση κινητών σε υπολογιστή η κάποια προγράμματα εκτυπωτών.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνδέσετε το κινητό σας και τον εκτυπωτή σε υπολογιστή με λειτουργικό Linux. Υπάρχουν αρκετές opensource εφαρμογές που το επιτρέπουν αυτό. Απλώς χάνετε τα πρόσθετα και τις ευκολίες που προσφέρουν αυτά τα προγραμμάτα. Βέβαια τα περισσότερα από αυτά μπορείτε να τα τρέξετε μέσω VirtualBox ή ίσως και μέσω Wine.
Αν όμως δεν χρησιμοποιείτε παιχνίδια ή κάποια πολύ εξειδικευμένη εμπορική εφαρμογή, τότε μπορείτε να γλυτώσετε αρκετά χρήματα (ή τους κινδύνους που κρύβουν συνήθως τα σπασμένα πειρατικά προγράμαμτα) από εφαρμογές των Windows.
Και το μηδενικό κόστος απόκτησης δεν είναι το καλύτερο πλεονέκτημα του Linux. To μεγαλύτερο προσόν του Linux είναι το τεράστιο community του που πάντα είναι πρόθυμο να βοηθήσει. Όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά τα πρώτα χρόνια, ότι πρόβλημα είχα πάντα έβρισκα τη λύση, σε λίγες μόνο ώρες σε κάποιο απο τα φορουμς.
Γρήγορα και Ελαφρά
Ένα άλλο τεράστιο προσόν του λειτουργικού συστήματος Linux είναι ότι είναι πολύ πιο light από τα Windows.
Ο γραφών, την στιγμή πού γράφεται αυτό το άρθρο, χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα δεκαετίας (Code Duo 1,86 με 2GB Ram με Ubuntu 13.10 και ανοιχτό Chromium (10+ tabs), Firefox(10+tabs) και αλλα 3 προγράμματα και πάει μια χαρά).
Σε Windows 7 μονο με τον chrome σερνοτάνε μετά από λίγα tabs. Κάποιες φορές σερνότανε μόνο με το windows explorer αν άνοιγε φακέλους με πολλά αρχεία.
Στο netbook (Asus EEE1000) που έχω οι χρόνοι bootισματος στις login screens είναι οι εξής
Windows XP : 48 δευτερόλεπτα
Ubuntu 12.04LTS : 32 δευτερόλεπτα
Lubuntu 13.10 : 24 δευτερόλεπτα
Και θεωρητικά, η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα Ubuntu και Lubuntu σε λιγότερο απο 5 δευτερόλεπτα είναι έτοιμα προς χρήση, ενω τα XP θέλουν τουλάχιστον άλλο μισό λεπτό ακόμα.
Και υπάρχουνε ακόμα πιο light διανομές Linux που μπορούν να τρέξουν ακόμα και σε αρχαίους Pentium με 256MB μνήμη.
Μεγαλύτερη Ασφάλεια
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Linux είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια που έχει σε σύγκριση με τα Windows. Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι είναι αδύνατο να κολλήσει ιός ή malware σε λειτουργικό Linux, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως έτσι. Οι λόγοι δεν θα γίνουν εύκολα κατανοητοί στον απλό χρήστη, αλλά μία πλήρως ενημερωμένη διανομή Linux είναι πολύ πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφαλείας, αν φυσικά δεν έχει κάνει κάποια τρομερή «χαζομάρα» ο χρήστης.
Υπάρχουνε 4 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε Linux
1. Η εγκατάσταση από τα Windows (Πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα)
Αυτό δε προσφέρεται για όλα τα Distros ούτε για όλες τις version. Στα Ubuntu, μπορείτε να το κάνεις μόνο για XP και Windows 7 και μόνο μέχρι την 12.04LTS. Windows 8 δε γινεται.
2. H εγκατάσταση από CD / USB stick
Αυτή είναι η προτεινόμενη για όλες τις εκδόσεις. Το εγκαθιστάς σε άλλο παρτίσιον ή δίσκο με μπουτάρισμα και κάθε φορά που ξεκινάς το υπολογιστή διαλέγεις ποιο λειτουργικό θες να τρέξεις.
3. Το τρέξιμο απο Live CD / USB
Τα Linux δε χρειάζεται να είναι εγκατεστημένα για να τρέξουν.Μπορούν να τρέξουν και από το CD/USb χωρίς εγκατάσταση. Είναι ένας καλός τρόπος να τα δοκιμάσεις και πολύ καλός τρόπος να φτιάχνεις υπολογιστές με windows που τα έχουνε παίξει εντελώς.
4. Λειτουργία μέσω Virtual Box
Τρέχεις τα Linux από Virtual Box σε ένα εικονικό υπολογιστή που έσυ καθορίζεις μνήμη και δίσκο.Καλός και απλός τρόπος να δοκιμάσεις λειτουργικά συστήματα,η να χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα στο υπολογιστή που θές χωρίς να το εγκαταστήσεις.
Θα είανι λίγο πιο αργό από κανονική εγκατάσταση.
Εγκατάσταση μέσα από windows
Μέσω του επίσημου site της Canonical, κατεβάζεις το wubi.exe αρχείο και το τρέχεις. Ακουλουθείς τα βήματα ένα ένα και βάζεις username και password. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση,κάνεις επανεκίνηση στο υπολόγιστη και θα σου βγάλει μια οθόνη για να διαλέξεις αν θες να φορτώσεις τα Windows η τα Ubuntu.
Εγκατάσταση σε παρτίτιον απο μπουτάρισμα
Πάλι μέσω του επίσημου site της Canonical κατεβάζεις τη έκδοση που θες(η 13.10 είναι η τελευταία, η 12.04 είναι η τελευταία LTS, δηλαδή Long Term Support. 32bit είναι για παλιούς υπολογιστές με λίγη μνήμη, 64bit για τους τελευταίους).
Οταν κατέβει τη γράφετε η σε CD η σε usb stick το οποίο να είναι bootable και όταν τελειώσετε επανεκινείετ τον υπολογιστή σας. Τώρα θα πρέπει να bootαρει απο το CD η το Usb και όχι απο τον δίσκο που είναι τα windows.
Αναλόγως τον υπολογιστή ή θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το boot menu με κάποιο πλήκτρο αν έχει τη δυνατότητα(σε μένα γίνεται με το F12) ή θα πρέπει να μπείτε στο Bios και να αλλάξετε τη σειρά bootaρισματος των συσκευών σε αυτή που θελετε. Πάλι αναλόγως τον υπολογιστή γίνεται με άλλο πλήκτρο η συνδυασμό πλήκτρων. Λογικά θα το λέει όταν ξεκινάει ο υπολογιστής.”Press F… To Enter Setup” ή κατι παρόμοιο. Συνήθως είναι το F2, το F4, και το F8.
Όταν μπουτάρει θα σας ρώτησει αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε δοκιμαστικά ή να το εγκαταστήσετε.
Πατάτε εγκατάσταση, διαλέγετε δίσκο ή παρτίσιον (αν δε ειναι κενό αυτό που θα διαλέξεις θα το σβήσει όλο πριν τη εγκατάσταση), και ξεκινάει η διαδικασία.
Θα σας ρωτήσει username κ password, αν θέλετε να έχετε δίκτυο κατά τη εγκατάσταση για να κατέβαζετε νέα πακέτα, αν είναι απαραίτητο. Επίσης θα καθορίσετε ώρα και ημερομηνία (μέσω επιλογής Timezone), γλώσσα εγκατάστασης αλλά και γλώσσα πληκτρολογίου.
Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, και όλα έχουνε πάει μια χαρά θα δείτε πρώτη φορά αυτή τη οθόνη.
Αυτή είναι η οθόνη login.
Αφού βάλεται το κωδικό σας,θα μπείτε στα Ubuntu.
Αυτή είναι η οθόνη των Ubuntu με Unity Desktop.Μπορείτε να αλλάξετε desktop και εμφάνιση και να γίνει εντελώς διαφορετικό το Ubuntu.
Συνοψίζοντας
Θετικά
Open Source και δωρεάν λειτουργικό σύστημα
Τεράστια Community για τα πιο πολλά distro
Σχεδόν εξίσου καλά προγράμματα με Windows και τα περισσότερα δωρεάν
Πιο γρήγορα απο τα Windows
Πιο ελαφριά. Υπάρχουν Distros που παίζουνε άνετα σε mini pcs η αρχαίους υπολογιστές
Μεγαλύτερη ασφάλεια
Αρνητικά
Αρκετά mainstream προγράμματα δε προσφέρονται για Linux (Microsoft Office,Adobe)
Τα πιο πολλά παιχνίδια δε παίζουν σε Linux ακόμα (Αν και σιγά σιγά αρχίζουν να υποστηρίζονται αρκετά μέσω STEAM).
Κάποια Distros είναι λίγο buggy (βέβαια όχι τοσο buggy οσο τα κορυφαία Win ME)
Για τον εντελώς αρχάριο ίσως είναι λίγο advanced τα πιο πολλά distros
Νομίζω είναι ελάχιστοι οι λόγοι που υπάρχουν για να μην αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί Linux. Σχετίζονται μόνο με ορισμένες εφαρμογές. Αλλά και πάλι τα Linux θα πρέπει να υπάρχουν σαν διπλό λειτουργικό σύστημα με dualboot σε κάθε υπολογιστή.
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
ΔιαφωνώΣυμφωνώ
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει και διαφημίζεται αρκετά στα social media το Steamoose, ένα e-shop που υποτίθεται ότι πουλάει διάφορα δημοφιλή προϊόντα σε μεγάλες...
Μία ακόμα πολύ απλή ιδέα για μοντέρνα καρέκλα κήπου από το κανάλι HomemadeModern είναι αυτή η πολυθρόνα που συνδυάζει τσιμέντο και ξύλο. Είναι εύκολη...
Η Nakayama NS1616 είναι μία από τις πιο οικονομικές ψεκαστήρες με μπαταρία της αγοράς. Δεν έχει αποσπώμενη μπαταρία, αλλά την κλασσική παλαιού τύπου 12V....
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα απορρίψετε.ΔέχομαιΑπόρριψηΔιαβάστε περισσότερα
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Duration
Description
__cf_bm
30 minutes
Cloudflare set the cookie to support Cloudflare Bot Management.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Cookie
Duration
Description
_gat
1 minute
This cookies is installed by Google Universal Analytics to throttle the request rate to limit the colllection of data on high traffic sites.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Duration
Description
__gads
1 year 24 days
This cookie is set by Google and stored under the name dounleclick.com. This cookie is used to track how many times users see a particular advert which helps in measuring the success of the campaign and calculate the revenue generated by the campaign. These cookies can only be read from the domain that it is set on so it will not track any data while browsing through another sites.
_ga
2 years
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_ga_*
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_gtag_UA_*
1 minute
Google Analytics sets this cookie to store a unique user ID.
_gid
1 day
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded YouTube videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Duration
Description
_pxhd
1 year
This cookie is used by the Zoominfo. This cookie collects information on user behaviour on multiple websites. This information is used inorder to optimize the relevance of advertisements.
DSID
1 hour
This cookie is setup by doubleclick.net. This cookie is used by Google to make advertising more engaging to users and are stored under doubleclick.net. It contains an encrypted unique ID.
IDE
1 year 24 days
Used by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
test_cookie
15 minutes
This cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
This cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website.
YSC
session
This cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos.
yt.innertube::nextId
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-functional
1 year
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-others
1 year
No description
GoogleAdServingTest
session
No description
pvc_visits[0]
1 day
This cookie is created by post-views-counter. This cookie is used to count the number of visits to a post. It also helps in preventing repeat views of a post by a visitor.
yt-remote-connected-devices
never
This cookie stores information about the device you are using to watch a video
This cookie is persistent and stored until expired or removed
This cookie shares information with Youtube.
yt-remote-device-id
never
This cookie stores information about the device you are using to watch a video
This cookie is persistent and stored until expired or removed