Linux – Εγκατάσταση Linux (Ubuntu)

0
 
 
Το Linux δημιουργήθηκε από τον Φιλανδό Linus Torvald το 1991, βασιζόμενο πάνω στο Unix και βασίζεται στη φιλοσοφία του open source (ανοιχτού κώδικα) και είναι δωρεάν. Όπως όλα τα λειτουργικά συστήματα έχει και θετικά και αρνητικά. Για τους περισσότερους χρήστες τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών και ειδικά σε σύγκριση με τα Windows θα λέγαμε ότι αυτό είναι μία πραγματικότητα.
 
Eχει copyleft copyright που σημαίνει ότι όλες οι εκδόσεις που βασίζονται στο Linux πρεπει να είναι πάντα ανοιχτού λογισμικού και πάντα να προσφέρονται δωρεάν. Έτσι όλες οι διανομές Linux  είναι δωρεάν και μόνο σε κάποιες παρέχεται επαγγελματική υποστήριξη με αντίτιμο.

Τα κυριότερα Linux Distros

 

Αυτές είναι οι βασικές και οι πιο δημοφιλείς μόνο.Υπάρχουν δεκάδες άλλες λιγότερο γνωστές και δημοφιλείς εκδόσεις Linux. Θα τις βρείτε όλες στο Distrowatch.

Ubuntu

 
 
 Οι διαφορές είναι κυρίως στη εμφάνιση, στην ευκολία χρήσης (κάποια είναι τόσο απλά όσο τα windows, κάποια είναι για πιο hardcore users) στα προγράμματα, στις εντολές στο τερματικό (οι πιο πολλές εντολές βασίζονται στο Unix και έτσι είναι ίδιες παντού, ακόμα και σε Mac, απλώς διαφέρουν οι εντολές που σχετίζονται με managers και προγράμματα)
 
Τα Ubuntu για τους περισσότερους είναι από η πιο user friendly διανομή Linux, και μάλλον η πιο εύκολη για μετάβαση απο Windows. Είναι επίσης το πιο mainstream μαζί με το Red Hat και τα πιο “επαγγέλματικα”.
 
Είναι πολύ εύκολο στη εγκατάσταση και βασίζεται πολύ στο GUI και έτσι ένας απλός χρήστης ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ανοίξει τερματικό (αν και καλό είναι να μάθετε να χρησιμοποιείτε τερματικό γιατί προσφέρει απίστευτες δυνατότητες). Απλώς στην αρχή τουλάχιστον για κάποιο απλό χρήστη, δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Προγράμματα

Τα Linux έχουν αρκετά προγράμματα συμβατά και εκτός απο ελάχιστες εξαιρέσεις (κάποια προγραμματα και κυρίως παιχνίδια) οτι κάνετε στα Windows μπορείτε να το κάνετε με τη ίδια σχεδόν ευκολία σε Linux.
 
Για κάθε πρόγραμα που υπάρχει σε Windows, και κανονικά τουλάχιστον πρέπει να το αγοράσεις για να το χρησιμοποίεις, υπάρχει ένα αντίστοιχο στα Linux δωρεάν.
 
Υπάρχουν και αρκετά που είναι Cross-Platform, δηλαδή λειτουργούν σε όλα τα λειτουργικά.
 
Γενικά αυτά που δεν λειτουργούν σε Linux είναι ότι είναι της Microsoft (με εξαίρεση το Skype που παίζει ακόμα για Linux), της Adobe, της Autodesk, της Nero και συνήθως ότι άλλο δε ειναι free σε windows. Οτι είναι free ή opensource συνήθως έχει και έκδοση για Linux (πχ VLC,Eclipse,Pidgin….)
 
 
WindowsLinux
WordLibre Office,OpenOffice
PhotoshopGimp
CorelDrawInkScape
3dMaxBlender3d
OutlookThunderbird, Evolution
MsnPidgin
uTorrentTransmission
DreamweaverBluefish,Aptana
Visual StudioNetbeans,Eclipse
NeroBrasero,k3B
Partition MagicGparted
Windows Media PlayerVlc,Totem

 
Αυτά που παίζουν δύσκολα ή και καθόλου στα Linux είναι τα γνωστά εμπορικά παιχνίδια (αν και αυτό τελευταία αλλάζει μέσω του STEAM) ή κάποιες εφαρμογές για hardware, όπως πχ το εφαρμογές για σύνδεση κινητών σε υπολογιστή η κάποια προγράμματα εκτυπωτών.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνδέσετε το κινητό σας και τον εκτυπωτή σε υπολογιστή με λειτουργικό Linux. Υπάρχουν αρκετές opensource εφαρμογές που το επιτρέπουν αυτό. Απλώς χάνετε τα πρόσθετα και τις ευκολίες που προσφέρουν αυτά τα προγραμμάτα. Βέβαια τα περισσότερα από αυτά μπορείτε να τα τρέξετε μέσω VirtualBox ή ίσως και μέσω Wine
Αν όμως δεν χρησιμοποιείτε παιχνίδια ή κάποια πολύ εξειδικευμένη εμπορική εφαρμογή, τότε μπορείτε να γλυτώσετε αρκετά χρήματα (ή τους κινδύνους που κρύβουν συνήθως τα σπασμένα πειρατικά προγράμαμτα) από εφαρμογές των Windows.
 

Και το μηδενικό κόστος απόκτησης δεν είναι το καλύτερο πλεονέκτημα του Linux. To μεγαλύτερο προσόν του Linux είναι το τεράστιο community του που πάντα είναι πρόθυμο να βοηθήσει. Όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά τα πρώτα χρόνια, ότι πρόβλημα είχα πάντα έβρισκα τη λύση, σε λίγες μόνο ώρες σε κάποιο απο τα φορουμς.

Γρήγορα και Ελαφρά

Ένα άλλο τεράστιο προσόν του λειτουργικού συστήματος Linux είναι ότι είναι πολύ πιο light από τα Windows.
Ο γραφών, την στιγμή πού γράφεται αυτό το άρθρο, χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα δεκαετίας (Code Duo 1,86 με 2GB Ram με Ubuntu 13.10 και ανοιχτό Chromium (10+ tabs), Firefox(10+tabs) και αλλα 3 προγράμματα και πάει μια χαρά).
 

Σε Windows 7 μονο με τον chrome σερνοτάνε μετά από λίγα tabs. Κάποιες φορές σερνότανε μόνο με το windows explorer αν άνοιγε φακέλους με πολλά αρχεία.

Στο netbook (Asus EEE1000) που έχω οι χρόνοι bootισματος στις login screens είναι οι εξής 

 • Windows XP : 48 δευτερόλεπτα
 • Ubuntu 12.04LTS : 32 δευτερόλεπτα
 • Lubuntu 13.10 : 24 δευτερόλεπτα
Και θεωρητικά, η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα Ubuntu και Lubuntu σε λιγότερο απο 5 δευτερόλεπτα είναι έτοιμα προς χρήση, ενω τα XP θέλουν τουλάχιστον άλλο μισό λεπτό ακόμα.

Και υπάρχουνε ακόμα πιο light διανομές Linux που μπορούν να τρέξουν ακόμα και σε αρχαίους Pentium με 256MB μνήμη.

Μεγαλύτερη Ασφάλεια

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Linux είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια που έχει σε σύγκριση με τα Windows. Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι είναι αδύνατο να κολλήσει ιός ή malware σε λειτουργικό Linux, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως έτσι. Οι λόγοι δεν θα γίνουν εύκολα κατανοητοί στον απλό χρήστη, αλλά μία πλήρως ενημερωμένη διανομή Linux είναι πολύ πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφαλείας, αν φυσικά δεν έχει κάνει κάποια τρομερή «χαζομάρα» ο χρήστης.

Υπάρχουνε 4 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε Linux

1. Η εγκατάσταση από τα Windows (Πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα)

Αυτό δε προσφέρεται για όλα τα Distros ούτε για όλες τις version. Στα Ubuntu, μπορείτε να το κάνεις μόνο για XP και Windows 7 και μόνο μέχρι την 12.04LTS. Windows 8 δε γινεται.

2. H εγκατάσταση από CD / USB stick

Αυτή είναι η προτεινόμενη για όλες τις εκδόσεις. Το εγκαθιστάς σε άλλο παρτίσιον ή δίσκο με μπουτάρισμα και κάθε φορά που ξεκινάς το υπολογιστή διαλέγεις ποιο λειτουργικό θες να τρέξεις.

 

3. Το τρέξιμο απο Live CD / USB

Τα Linux δε χρειάζεται να είναι εγκατεστημένα για να τρέξουν.Μπορούν να τρέξουν και από το CD/USb χωρίς εγκατάσταση. Είναι ένας καλός τρόπος να τα δοκιμάσεις και πολύ καλός τρόπος να φτιάχνεις υπολογιστές με windows που τα έχουνε παίξει εντελώς.


4. Λειτουργία μέσω  Virtual Box

Τρέχεις τα Linux από Virtual Box σε ένα εικονικό υπολογιστή που έσυ καθορίζεις μνήμη και δίσκο.Καλός και απλός τρόπος να δοκιμάσεις λειτουργικά συστήματα,η να χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα στο υπολογιστή που θές χωρίς να το εγκαταστήσεις.
Θα είανι λίγο πιο αργό από κανονική εγκατάσταση.

Εγκατάσταση μέσα από windows

Μέσω του επίσημου site της Canonical, κατεβάζεις το wubi.exe αρχείο και το τρέχεις. Ακουλουθείς τα βήματα ένα ένα και βάζεις username και password. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση,κάνεις επανεκίνηση στο υπολόγιστη και θα σου βγάλει μια οθόνη για να διαλέξεις αν θες να φορτώσεις τα Windows η τα Ubuntu.

Εγκατάσταση σε παρτίτιον απο μπουτάρισμα

Πάλι μέσω του επίσημου site της Canonical κατεβάζεις τη έκδοση που θες(η 13.10 είναι η τελευταία, η 12.04 είναι η τελευταία LTS, δηλαδή Long Term Support. 32bit είναι για παλιούς υπολογιστές με λίγη μνήμη, 64bit για τους τελευταίους).

Οταν κατέβει τη γράφετε η σε CD η σε usb stick το οποίο να είναι bootable και όταν τελειώσετε επανεκινείετ τον υπολογιστή σας. Τώρα θα πρέπει να bootαρει απο το CD η το Usb και όχι απο τον δίσκο που είναι τα windows.

Αναλόγως τον υπολογιστή ή θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το boot menu με κάποιο πλήκτρο αν έχει τη δυνατότητα(σε μένα γίνεται με το F12) ή θα πρέπει να μπείτε στο Bios και να αλλάξετε τη σειρά bootaρισματος των συσκευών σε αυτή που θελετε. Πάλι αναλόγως τον υπολογιστή γίνεται με άλλο πλήκτρο η συνδυασμό πλήκτρων. Λογικά θα το λέει όταν ξεκινάει ο υπολογιστής.”Press F… To Enter Setup” ή κατι παρόμοιο. Συνήθως είναι το F2, το F4, και το F8.

Όταν μπουτάρει θα σας ρώτησει αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε δοκιμαστικά ή να το εγκαταστήσετε.
Πατάτε εγκατάσταση, διαλέγετε δίσκο ή παρτίσιον (αν δε ειναι κενό αυτό που θα διαλέξεις θα το σβήσει όλο πριν τη εγκατάσταση), και ξεκινάει η διαδικασία.
 
Θα σας ρωτήσει username κ password, αν θέλετε να έχετε δίκτυο κατά τη εγκατάσταση για να κατέβαζετε νέα πακέτα, αν είναι απαραίτητο. Επίσης θα καθορίσετε ώρα και ημερομηνία (μέσω επιλογής Timezone), γλώσσα εγκατάστασης αλλά και γλώσσα πληκτρολογίου.
 
Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, και όλα έχουνε πάει μια χαρά θα δείτε πρώτη φορά αυτή τη οθόνη.
 
Αυτή είναι η οθόνη login.
 
Αφού βάλεται το κωδικό σας,θα μπείτε στα Ubuntu.
 
Ubuntu 13.10 με Unity Desktop Enviroment
 
 
Αυτή είναι η οθόνη των Ubuntu με Unity Desktop.Μπορείτε να αλλάξετε desktop και εμφάνιση και να γίνει εντελώς διαφορετικό το Ubuntu.

Συνοψίζοντας

Θετικά
 • Open Source και δωρεάν λειτουργικό σύστημα
 • Τεράστια Community για τα πιο πολλά distro
 • Σχεδόν εξίσου καλά προγράμματα με Windows και τα περισσότερα δωρεάν
 • Πιο γρήγορα απο τα Windows
 • Πιο ελαφριά. Υπάρχουν Distros που παίζουνε άνετα σε mini pcs η αρχαίους υπολογιστές
 • Μεγαλύτερη ασφάλεια
Αρνητικά
 • Αρκετά mainstream προγράμματα δε προσφέρονται για Linux (Microsoft Office,Adobe)
 • Τα πιο πολλά παιχνίδια δε παίζουν σε Linux ακόμα (Αν και σιγά σιγά αρχίζουν να υποστηρίζονται αρκετά μέσω STEAM).
 • Κάποια Distros είναι λίγο buggy (βέβαια όχι τοσο buggy οσο τα κορυφαία Win ME)
 • Για τον εντελώς αρχάριο ίσως είναι λίγο advanced τα πιο πολλά distros
Νομίζω είναι ελάχιστοι οι λόγοι που υπάρχουν για να μην αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί Linux. Σχετίζονται μόνο με ορισμένες εφαρμογές. Αλλά και πάλι τα Linux θα πρέπει να υπάρχουν σαν διπλό λειτουργικό σύστημα με dualboot σε κάθε υπολογιστή.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈχετε πολλά tabs ανοιχτά στον Chrome και ο υπολογιστής κολλάει; Δείτε την λύση
Επόμενο άρθροΧαλασμένος σκληρός δίσκος στον υπολογιστή; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια