Review: Σπαθοσέγα DeWalt DC385

0
dewalt dc385 review

Η DeWalt είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρίες επαγγελματικών εργαλείων. Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στην πραγματικότητα ανήκει στον όμιλο της Black And Decker. Μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές της DeWalt είναι τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία 18V XR, με την σπαθοσέγα DeWalt DC385 να είναι ένα από τα αρκετά εργαλεία της σειράς. Όπως και σε όλα τα εργαλεία 18V XR μπορείτε να αγοράσετε μόνο το εργαλείο χωρίς μπαταρία και φορτιστή (DC385), το εργαλείο με μπαταρία (DC385K) και το εργαλείο μαζί με κασετίνα, μπαταρία και φορτιστή (DCS385L). Η τιμή του σώματος χωρίς μπαταρία στην Ελλάδα είναι περίπου 140-170 ευρώ.

Χαρακτηριστικά DeWalt DC385

ΕταιρίαDeWalt
ΜοντέλοDC385
ΤύποςΣπαθοσέγα
Χώρα κατασκευήςΗ.Π.Α.
Εγγύηση3 χρόνια 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τάση λειτουργίας18VDC
Αμπέρ λειτουργίας (ρελαντί)5 έως 12.5
Αριθμός παλινδρομήσεων0 έως 3000 ανά λεπτό
Διαδρομή παλινδρόμησης28 χιλιοστά
Τύπος λάμαςΑλεποουρά
Θέσεις λάμας4
Αλλαγή λάμας χωρίς κλειδίΝαι
Ρυθμιζόμενο πέλμαΝαι
Συμβατή μπαταρία DE9180, DC9096

Εντυπώσεις από σπαθοσέγα DeWalt DC385

H σπαθοσέγα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ερασιτέχνες για γρήγορες κοπές. Μάλιστα οι επαναφορορτιζόμενες σπαθοσέγες με την κατάλληλη λάμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κλάδεμα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι οι σπαθοσέγες και τι μπορούν να κάνουν, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Επαγγελματική χρήση

Η DeWalt DC385 είναι μία από τις καλές σπαθοσέγες που προορίζεται για επαγγελματική χρήση. Η τιμή της μαζί με μπαταρία και φορτιστή ξεπερνάει τα 250-300 ευρώ και σίγουρα δεν είναι για τον καθένα. Από τις επαγγελματικές επαναφορτιζόμενες σπαθοσέγες είναι από τις πιο φθηνές, με την Bosch (μπλε σειρά) και την Milwaukee να είναι λίγο πιο πάνω σε τιμή.

Προφανώς υπάρχουν και πολύ πιο οικονομικές. H PARKSIDE που φέρνουν τα LIDL εχει κάτω από 60 ευρώ (μαζί με μπαταρία και φορτιστή) και λίγο πιο πάνω είναι η Einhell, Bulle, Skil, Incgo και πολλές ακόμα.

Σειρά 18V XR με ίδια μπαταρία

μπαταρία Dewalt DE9180

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της DC385 είναι ότι ανήκει στην σειρά εργαλείων 18V XR, μία σειρά με αρκετά επαναφορτιζόμενα που χρησιμοποιούν την ίδια μπαταρία. Έτσι αν έχετε κάποιο άλλο από την σειρά δεν χρειάζεται να αγοράσετε επιπλέον μπαταρία ή φορτιστή. Βέβαια οι μπαταρίες του δεν είναι φθηνές, πλησιάζουν στο 100αρικο οι 2Ah (όταν Makita με πιο πολλά Ah είναι πιο φθηνές), όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις φθηνές που έχουν τα ερασιτεχνικά εργαλεία. Είναι πολύ πιο ποιοτικές σαν κατασκευή και είναι κατασκευασμένες από νανοφοσφωρικά ιόντα λιθίου, για μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερη αντοχή.

Update
Δυστυχώς η DeWalt άλλαξε τον τύπο της μπαταρίας στα μεταγενέστερα 18V μοντέλα και χρησιμοποιούν μπαταρίες που δεν είναι συμβατές με αυτή την σειρά. Αυτό έκανε τις συγκεκριμένες μπαταρίες λίγο πιο σπάνιες και δυστυχώς η τιμή παραμένει υψηλή.

Στιβαρή και ποιοτική κατασκευή

dewalt dc385

Πάμε όμως τώρα στο συγκεκριμένο εργαλείο. Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει είναι ότι όντως είναι μία πολύ ποιοτική κατασκευή. Δεν έχει καμία σχέση με τα φθηνά Κινέζικα. Τα πλαστικά είναι πολύ πιο καλά και ανθεκτικά (μέσα στις πρώτες μέρες έπεσε κάτω αρκετές φορές και δεν έκανε ούτε σημάδι) ενώ ακόμα και μετά από πολύ ώρα λειτουργίας δεν πιάνει φωτιά και ο μηχανισμός αλλαγής της λάμας δείχνει ότι θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια.

Η μαλακή επένδυση στις λαβές είναι όντως μαλακή και αντιολισθητική και δεν φεύγει μετά τις πρώτες μέρες. Και ειδικά στην λαβή υποστήριξης, η μαλακή επένδυση είναι σε όλο το μπροστινό μέρος, ώστε να μην έχετε θέμα όπως και να το πιάσετε.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία ατέλεια ούτε ψεγάδι εμφανισιακά. Ακόμα και τα αυτοκόλλητα είναι κολλημένα ακριβώς στο σημείο που πρέπει.

Αρκετά δυνατή

Η DeWalt DC395 είναι αρκετά δυνατή. Παρότι επαναφορτιζόμενη είναι το ίδιο δυνατή με τις ενσύρματες. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κόψει (φυσικά με την κατάλληλη λάμα). Έτσι μπορεί να κόψει με άνεση ακόμα και μεγάλα κομμάτια σκληρής ξυλείας, ατσάλι, αλουμίνιο, σωλήνες pvc, κλαδιά δέντρων ακόμα και κεραμικά.

Λάμα με όποια κατεύθυνση θέλετε και ρυθμιζόμενο πέλμα

dewalt dc385

Ένα από τα θετικά της σπαθοσέγας της DeWalt είναι ότι έχει 4 διαφορετικές θέσεις για τη λάμα (οι περισσότερες απλές σπαθοσέγες έχουν 2). Έτσι μπορείτε να βάλετε την λάμα με όποια κατεύθυνση θέλετε (πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά), οπότε θα κόβετε ότι θέλετε με την λαβή στο σημείο που σας βολεύει.

Όμως, δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και πολύ πρακτικό όταν θέλετε να κόψετε κάπου που ο χώρος είναι περιορισμένος. Για παράδειγμα αν θέλατε να κόψετε κάτι σε ένα χώρο όπου το ύψος ήταν μόνο 10 πόντοι με κανονικές σπαθοσέγες δεν θα μπορούσατε γιατί η σπαθοσέγα μαζί με την μπαταρία έχει 20 πόντους ύψος. Όμως με την DeWalt μπορείτε αν βάλετε την λάμα πλάγια (το πάχος της είναι μικρότερο απο 10 πόντους).

Επίσης το πέλμα ρυθμίζεται σε όποια γωνία θέλετε (μόνο στον ένα άξονα).

Κοινός τύπος λάμας και αλλαγή χωρίς εργαλείο

Ο μοχλός που τραβάτε για να αλλάξετε λάμα. Από τις καλύτερους και πιο άνετους μηχανισμούς που θα βρείτε σε σπαθοσέγες

Η λάμα που χρησιμοποιεί το DeWalt DC395 είναι η κοινή λάμα για σπαθοσέγα με υποδοχή τύπου αλεποουρά. Αυτός ο τύπος είναι καθολικός και χρησιμοποιείται σχεδόν από όλες τις σπαθοσέγες της αγοράς. Οπότε μπορείτε να βρείτε συμβατή λάμα σε οποιοδήποτε κατάστημα και αν πάτε. Μπορεί να πάρει από μικρές λάμες έως και πολύ μεγάλες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αυτόματο μηχανισμό για αλλαγή λάμας χωρίς κανένα εργαλείο. Απλώς τραβάτε τον κίτρινο μοχλό που βρίσκεται στο πλάι και αλλάζετε την λάμα. Δεν χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με το άξονα παλινδρόμησης (συνήθως εκεί είναι ο μηχανισμός), οπότε δεν θα λερωθείτε ούτε υπάρχει περίπτωση για να κοπείτε. Σίγουρα από τους καλύτερους μηχανισμούς που θα βρείτε σε σπαθοσέγες. Για να ασφαλίσει πιέζετε τον μοχλό πάλι προς τα μέσα και πλέον έχει ασφαλίσει.

Ρυθμιζόμενη ταχύτητα μέσω σκανδάλης

σπαθοσέγα dewalt

Στο DeWalt DC395 μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα παλινδρόμησης της λάμας μέσω της σκανδάλης. Όσο πιο πολύ την πιέζετε, τόσο αυξάνεται η ταχύτητα. Αν την πιέσετε τέρμα, τότε είναι στη μέγιστη ταχύτητα. Προφανώς είναι λίγο πιο δύσκολο να κρατήσετε σταθερή την ταχύτητα όταν είστε κάπου στο ενδιάμεσο, αλλά είναι και πιο πρακτικό από το να υπάρχει ξεχωριστός περιστροφικός διακόπτης.

Επίσης υπάρχει και ειδικό κλείδωμα ώστε να μην ενεργοποιηθεί κατά λάθος ο διακόπτης όπως τον κρατάτε.

3 χρόνια εγγύηση

Η DeWalt προσφέρει στα περισσότερα εργαλεία της τριετή εγγύηση κατά την οποία θα σας επισκευάσει ή θα σας αντικαταστήσει το εργαλείο αν πάθει κάτι. Βέβαια αυτό αφορά μόνο ελαττωματική κατασκευή και βλάβες όπου δεν ευθύνεται ο πελάτης.

Για βλάβες από φυσιολογική χρήση η DeWalt προσφέρει ένα χρόνο εγγύηση.

Επίσης έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε το εργαλείο έως και 90 μέρες μετά την αγορά του και να σας επιστρέψουν τα χρήματα.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχει κάποιο ελάττωμα, εκτός ίσως από τις λίγο ακριβές μπαταρίες.

Συμπέρασμα: Ακριβό αλλά καλό

Η σπαθοσέγα DeWalt DC385 είναι ένα πολύ καλό επαγγελματικό εργαλείο που σίγουρα κάθε ευρώ που κοστίζει. Έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, είναι πολύ ισχυρό μοτέρ, αντέχει ακόμα και σε πολύ σκληρή χρήση, έχει 4 διαφορετικές θέσεις για τη λάμα και έχει μία εξαιρετική μπαταρία. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι η τιμή της μπαταρίας, που δεν είναι και τόσο οικονομική, ειδικά για τόσα λίγα Ah.

  • Ποιοτική κατασκευή
  • Made In USA/Europe
  • Πολύ δυνατή
  • Μαλακές αντιολισθητικές λαβές
  • 4 θέσεις για τη λάμα
  • Ακριβή μπαταρία
  • Μετά από λίγα χρόνια άλλαξε ο τύπος της μπαταρίας

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως τερματίζουμε μία εφαρμογή σε Linux
Επόμενο άρθροLinux – Πως να αλλαξουμε μεθεθος στα εικονιδια του Unity Launcher(Ubuntu)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια