Κάποια εργαλεία μπορεί να εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολύ διαφορετική χρήση. Δύο τέτοια εργαλεία είναι η σέγα και η σπαθοσέγα. Η σέγα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως σε ξυλουργικές εργασίες ή για κόψιμο σχεδίων σε διάφορα λεπτά υλικά. Αντίθετα η σπαθοσέγα, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται περισσότερο για γρήγορο κόψιμο, χοντρών επιφανειών.

 
Η σπαθοσέγα τα τελευταία χρόνια, απέκτησε και ένα μικρότερο αδελφάκι, τη μικρή σπαθοσέγα μπαταρίας, που αρχικά σχεδιάστηκε ως κλαδευτικό εργαλείο (στο οποίο όμως για διάφορους λόγους, δεν έχει απήχηση), αλλά άρχισε να χρησιμοποιείται και για μικροδουλειές που έκανε η σπαθοσέγα πριν.
 
Ας δούμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ αυτών των εργαλείων.

Διαφορές μεταξύ σέγας και σπαθοσέγας

Η πρώτη διαφορά που προσέχει κάποιος είναι φυσικά το μέγεθος. Η μεγάλη σπαθοσέγα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε μέγεθος και βάρος. Για να την χρησιμοποιήσει κάποιος απαιτούνται, σίγουρα, και τα δύο χέρια.
Η μικρή σπαθοσέγα, είναι πολύ πιο μικρή και πιο ελαφριά, πιο ελαφριά συνήθως και από μια μέτρια σέγα. Μπορείτε να την κρατήσετε με το ένα χέρι, αν και σε δύσκολα υλικά απαιτείται πίεση και με τα δύο χέρια.
Η σέγα τώρα, έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια μικρή σπαθοσέγα, αλλά αισθητά μικρότερο από μια κανονική σπαθοσέγα. Το βάρος της εξαρτάται από το πόσο δυνατή είναι, αλλά σίγουρα είναι μικρότερο από μια κανονική σπαθοσέγα.

 

διαφορές μεταξύ σέγας και σπαθοσέγας

Μοτέρ

Μια άλλη μεγάλη διαφορά, είναι η ισχύς του μοτέρ που διαθέτουν. Η σπαθοσέγα  έχει πάντα πιο ισχυρό μοτέρ, με τις απλές να ξεκινούν από τα 600-700 Watt και τις αρκετά μεγάλες να πλησιάζουν τα 1500 watt. Οι σέγες αντίθετα, έχουν συνήθως μοτέρ 300-1000 Watt. Οι μικρές σπαθοσέγες, είναι σχεδόν πάντα μπαταρίας, από 7.2 έως 12 Volt συνήθως.
 

06033A6070Action1

Βάθος κοπής

Εκτός από ισχυρότερο μοτέρ, οι σπαθοσέγες έχουν και μεγαλύτερο βάθος κοπής. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αρκετά μεγαλύτερων λαμών (και σε μήκος και σε πλάτος) αλλά και από τη μεγαλύτερη διαδρομή που μπορεί να κάνει η λάμα. Έτσι μερικά μοντέλα, μπορούν να κόψουν ξύλα διαμέτρου μέχρι και 30 εκατοστά.

Τύπος και μέγεθος λάμας

Οι μικρές σπαθοσέγες, μπορούν να πάρουν ακριβώς τις ίδιες λάμες με τις μεγάλες σπαθοσέγες (έχουν ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό), αλλά συνήθως δεν έχουν την ισχύ να κόψουν όσο οι μεγάλες σπαθοσέγες, έτσι χρησιμοποιούνται με τις μεσαίες λάμες.

Οι περισσότερες σέγες τώρα, παίρνουν πολύ μικρότερες λάμες και έχουν μικρότερη παλινδρόμηση. Έτσι έχουν μικρότερο βάθος κοπής ( πχ ξύλου 6-15 εκατοστών).

540

 

Ακρίβεια

Η ακρίβεια στο κόψιμο, είναι ένα άλλο κομμάτι στο οποίο διαφέρουν. Οι σπαθοσέγες δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια στο κόψιμο. Έχουν περισσότερες δονήσεις και κλώσημα και η μεγαλύτερη σε πλάτος λάμα, επιτρέπει ,πρακτικά, μόνο ευθείες κοπές. Οι μικρές σπαθοσέγες, μπορεί να έχουν μικρότερες δονήσεις και κλώσημα, αλλά και αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με την ακρίβεια που έχει μια σέγα. 
 

Dewaltbladehorizontal

Θέση λάμας

Μια σημαντική διαφορά, είναι ότι οι σπαθοσέγες, δεν έχουν το ρουλεμάν ασφαλείας, για την λάμα. Αυτό τους δίνει περισσότερη πλευρική ελευθερία στη λάμα κοπής (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται) αλλά και δυνατότητα για τοποθέτηση της λάμας και ανάποδα , και σε κάποια μοντέλα και πλάγια. Ειδικά η πλάγια τοποθέτησης της λάμας, είναι πολύ χρήσιμη για κόψιμο σε στενά σημεία.
Κοπή υπό γωνία με το ειδική βάση της σέγας της Festool
Κοπή υπό γωνία με το ειδική βάση της σέγας της Festool
 
Επίσης οι σπαθοσέγες σε αντίθεση με την σέγα, δεν έχουν δυνατότητα κοπής υπό γωνία. Φυσικά, αν κάποιος θέλει μπορεί να την κρατάει πλάγια και να κόβει υπό γωνία, απλώς δεν έχει δυνατότητα αλλαγή της γωνίας στην βάση, το οποίο πάντα έχει η σέγα.
Bosch_Jig_Saw_Dust_Hood_JA1009_28EN2928629

Απομάκρυνση σκόνης

Κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά σίγουρα διαφέρει, είναι ότι οι σέγες έχουν πάντα σύστημα εξαγωγής της σκόνης μέσω σύνδεσης σε σκούπα. Μερικές εξελιγμένες σέγες, μάλιστα, μπορούν να φυσούν τα υπολείμματα κοπής, ακόμα και χωρίς την χρήση σκούπας.
Κάτι επίσης που ισχύει, για τις περισσότερες σέγες, είναι ότι έχουν και φωτισμό με λάμπα LED στο σημείο κοπής, έτσι ώστε να βλέπετε καλύτερα. Οι σπαθοσέγες τώρα, δεν έχουν δυνατότητα σύνδεσης με σκούπα ούτε κάποιο μηχανισμό για να καθαρίζουν το σημείο κοπής, ενώ συνήθως δεν διαθέτουν και φωτισμό LED (ελάχιστες μικρές σπαθοσέγες έχουν).

Μεγάλη λυγισμένη λάμα σπαθοσέγας
Μεγάλη λυγισμένη λάμα σπαθοσέγας
Διαφορά υπάρχει και ως προς τις λάμες, που χρησιμοποιούν. Όπως είπαμε ήδη, οι λάμες της σπαθοσέγας είναι πάντα μεγαλύτερες σε μήκος και πλάτος, από αυτές της σέγας. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά. Αρκετές λάμες για την σπαθοσέγα είναι εύκαμπτες, σε αντίθεση με αυτές για την σέγα, που πάντα είναι άκαμπτες και σπάνε αν λυγίσουν, έστω και λίγο.

Επίσης οι λάμες για την σέγα, είναι συνήθως μόνο για ξύλο (σκληρό ή μαλακό ξύλο), πλαστικό και μέταλλο. Οι λάμες της σπαθοσέγας αντίθετα, έχουν αρκετά μεγάλη ποικιλία, καθώς με την σπαθοσέγα μπορείτε να κόψετε περισσότερα και πιο περίεργα υλικά. Έτσι εκτός από τις κλασσικές λάμες, για κοπή ξύλου, και μετάλλου, θα βρείτε και λάμες για κόψιμο πάγου, κρέατος ή λάμες για κοπή κεραμικών. Ακόμα όμως και για κόψιμο κλασσικών υλικών όπως ξύλο, θα βρείτε πολύ πιο μεγάλη ποικιλία.

Ομοιότητες μεταξύ σέγας και σπαθοσέγας

Εκτός από διαφορές έχουν και μερικές ομοιότητες. Και οι δύο έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό ταλαντώσεων της λάμας, ρυθμιζόμενο αβαθμίδωτα συνήθως (εξαρτάται καθαρά από το μοντέλο). Και οι δύο (συνήθως) διαθέτουν σύστημα ελλειπτικής ταλάντωσης της λάμας, για γρηγορότερες κοπές (με λίγο διαφορετικό τρόπο λειτουργίας ανάμεσα σε σέγα και σπαθοσέγα).
Κάτι που επίσης είναι ίδιο ανάμεσα σε σέγα και σπαθοσέγα, είναι και ο τρόπος αλλαγής της λάμας. Τα νεότερα μοντέλα και στα δύο είδη, έχουν μηχανισμό γρήγορης αλλαγής, ενώ τα παλαιότερα απαιτούν κλειδί άλλεν.
 

Πλεονεκτήματα κάθε έργαλείου 

 
Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα του κάθε εργαλείου είναι :

Σέγα

 • Ακρίβεια στο κόψιμο
 • Δυνατότητα ελλειπτικών και κυκλικών κοπών
 • Δυνατότητα φαλτσοκοπών
 • Μικρότερο βάρος από σπαθοσέγα
 • Μικρότερο μέγεθος από σπαθοσέγα
 • Λιγότερες δονήσεις
 • Δυνατότητα χρήσης και με το ένα χέρι

Σπαθοσέγα (μικρή)

 • Μικρότερο βάρος και μέγεθος από σέγα και μεγάλη σπαθοσέγα
 • Δυνατότητα χρήσης μεγάλων λαμών
 • Δυνατότητα τοποθέτησης λάμας ανάποδα ή και πλάγια
 • Δυνατότητα χρήσης και με το ένα χέρι
 • Μεγαλύτερο βάθος κοπής από σέγα

Σπαθοσέγα (μεγάλη)

 • Μεγαλύτερη δύναμη
 • Μεγαλύτερο βάθος κοπής από σέγα και μικρή σπαθοσέγα
 • Δυνατότητα τοποθέτησης λάμας ανάποδα ή και πλάγια
 • Μεγαλύτερη ποικιλία σε λάμες
 • Δυνατότητα κοπής, σχεδόν, κάθε υλικού (πάγο, κρέας, κεραμικά…)

Συνοψίζοντας

Μπορεί να μοιάζουν λίγο σε εμφάνιση και λειτουργία, αλλά η διαφορές τους είναι σημαντικές. Η σέγα είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε να κάνετε μικρές κοπές, στις οποίες είναι σημαντική η ακρίβεια ή θέλετε να κάνετε ελλειπτικές κοπές. Με την σέγα, μπορείτε να κάνετε και φαλτσοκοπές, αφού όλες έχουν δυνατότητα περιστροφής της βάσης τους. 
 
Η σπαθοσέγα, είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να κόψετε υλικά μεγάλου πάχους ή απλώς θέλετε να κόψετε κάτι γρήγορα. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία λαμών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο μήκος και είναι και ευλύγιστες, δίνοντάς σας έτσι την δυνατότητα, να κάνετε ακόμα και παράλληλες κοπές από μια επιφάνεια , σε απόσταση ελάχιστων χιλιοστών.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροWorkMo, ένας φορητός πάγκος εργασίας με απεριόριστες δυνατότητες
Επόμενο άρθροΦαναράκια με φιάλες εργαστηρίου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια