Review: Sungold Arc-200 MMA IGBT, οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter 200 αμπέρ με 120 ευρώ

4
οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter

Η Sungold Arc-200 MMA IGBT είναι μία πολύ οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter, που κοστίζει λιγότερο από 120 ευρώ. Πρόκειται για την κορυφαία σε πωλήσεις στην κατηγορία της στο μεγάλο Αγγλικό Amazon. Προφανώς είναι Κινέζικης κατασκευής και από τα χαρακτηριστικά της είναι εμφανές ότι δεν είναι ιδανική για επαγγελματική χρήση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Sungold ARC-200 


ΜοντέλοSungold Arc-200
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή110-120 ευρώ από εξωτερικό
Ρεύμα εξόδου20-200Α DC
Κύκλος λειτουργίας (200Α) 60%
Αποδοτικότητα70 (85?)%
Τάση χωρίς φορτίο58V
Διαστάσεις34.6 χ 14 χ 26.5 εκατοστά
Βάρος6.8 κιλά
Μήκος καλωδίων1.2 / 1.8 μέτρα 

Εντυπώσεις από ηλεκτροσυγκόλληση Sungold ARC-200 MMA IGMT


H Sungold Arc-200 είναι μία πολύ οικονομική ηλεκτροσυγκόλληση ηλεκτροδίου τεχνολογίας inverter. Παρότι είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και βάρος είναι αρκετά ισχυρή, αφού μπορεί να συγκολλήσει άνετα μέχρι και 3.2 ηλεκτρόδιο.

Ρεύμα, αβαθμίδωτη ρύθμιση 20-200 αμπέρ

Η Sungold ARC-200 είναι μία 200αρα ηλεκτροσυγκόλληση. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα μπορεί να φθάσει έως τα 200 αμπέρ. Στα θετικά της ότι η ρύθμιση είναι όχι μόνο αβαθμίδωτη (δηλαδή δεν υπάρχουν σκάλες) αλλά έχει και ψηφιακό καντράν. Έτσι μπορείτε να βλέπετε ακριβώς το ρεύμα που χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή, ακόμα και από απόσταση.

60% κύκλος εργασίας, 70% efficiency

Για φθηνή, μη επαγγελματική ηλεκτροσυγκόλληση ο κύκλος εργασιών είναι σε αρκετά καλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 60% στα 200 αμπέρ, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κάθε 10 λεπτά έχετε 6 λεπτά συνεχούς λειτουργίας.

Οι περισσότερες 200αρες inverter έχουν παρόμοιο κύκλο και μόνο αρκετά μεγαλύτερες ή πολύ πιο ακριβές έχουν καλύτερο κύκλο στα 200 αμπέρ.

Η αποδοτικοτητα  είναι στο 70% (σημείωση: στην σελίδα πώλησης αναφέρεται 85%, ενώ στο εγχειρίδιο 70%), το οποίο για οικονομική ηλεκτροκόλληση δεν είναι και άσχημο.

Βέβαια επειδή το λέει ο κατασκευαστής δεν σημαίνει ότι ισχύει. Δυστυχώς οι μη “επώνυμες” ηλεκτροκολλήσεις έχουν τσακωθεί λίγο με την αλήθεια όσον αναφορά τα χαρακτηριστικά που λένε. Σίγουρα δεν φαίνεται να είναι τόσο όσο λέει, όμως δεν φαίνεται να είναι πολύ χαμηλά. Πάντως για φθηνή δείχνει να έχει καλό κύκλο. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί, ότι μπορεί επίσημα να αντέχει σε υψηλό κύκλο, όμως αν δουλευθεί επαγγελματικά συνεχόμενα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καεί. Μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα φθηνά και τα ακριβά μοντέλα είναι ότι τα ακριβά έχουν σχεδιασθεί να μπορούν να δουλεύουν συνεχόμενα για ώρες, ενώ τα φθηνα ερασιτεχνικά για σχετικά μικρό διάστημα.

Ηλεκτρόδιο μέχρι 3.2 χιλιοστά

Έχει την δυνατότητα να πάρει ηλεκτρόδια από 1.6 χιλιοστά έως 3.2. Θεωρητικά ίσως μπορεί να χρησιμοποιήσετε και 4αρι, αλλά σίγουρα όχι για πάρα πολύ. Με το 3.2 που δοκιμάστηκε τα πήγε αρκετά καλά, όπως επίσης και με το 2μισάρι. Σε λίγες ημέρες θα υπάρχουν νεότερα με την απόδοση σε κάθε ηλεκτρόδιο.

Εύκολη έναρξη τόξου, δεν κολλάει

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκολλήσεων inverter έναντι των απλώς χαλκού είναι και η ευκολία με την οποία ξεκινάει το τόξο, καθώς και ότι δεν κολλάει το ηλεκτρόδιο πάνω στο μέταλλο. Αυτό συμβαίνει και με την συγκεκριμένη ηλεκτροκόλληση.

Μικρές διαστάσεις και βάρος

Ο ορισμός της φορητής ηλεκτροκόλλησης. Είναι πολύ ελαφριά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ηλεκτροκόλλησης είναι οι μικρές διαστάσεις αλλά και το βάρος. Και δεν μιλάμε μόνο σε σύγκριση με τις απλές χαλκού, αλλά και με άλλες inverter. Το βάρος της είναι περίπου 6 κιλά συνολικά. Η ίδια η ηλεκτροκόλληση είναι ακόμα ελαφρύτερη. Είναι τόσο ελαφριά, που όταν παρέδωσε ο κούριερ της Γενικής το πακέτο, ανοίχθηκε κατευθείαν μπροστά του γιατί πίστεψα ότι ίσως έχει κλαπεί ή ίσως έχουν στείλει άδειο χαρτόκουτο από την Amazon.

Τσιμπίδα και σώμα γείωσης

Και η τσιμπίδα και το σώμα γείωσης είναι αποσπώμενα, οπότε μπορεί να γίνει εύκολα αλλαγή. Το σώμα είναι το κλασσικό φθηνό γαλβανιζέ σώμα που έχουν όλες οι φθηνές ηλεκτροκολλήσεις. Καλό είναι στην πρώτη ευκαιρία να αλλαχθεί με ένα καλύτερο.

Η τσιμπίδα είναι και αυτή μία οικονομική τσιμπίδα, που όμως επαρκεί για τα 200 αμπέρ.

Μήκος καλωδίων

Το μήκος των καλωδίων είναι σίγουρα ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της ηλεκτροκόλλησης. Είναι μόλις 1.2 μέτρα για το σώμα γείωσης και 1.8 μέτρα για την τσιμπίδα. Ειδικά του σώματος είναι πολύ μικρό και άβολο. Δυστυχώς τα καλώδια είναι ένας εύκολος τρόπος να μειωθεί το κόστος χωρίς να το αντιληφθεί ο καταναλωτής, καθώς οι περισσότεροι κοιτάνε μόνο τα αμπέρ και άντε τον κύκλο εργασίας.

Μάσκα και ματσακόνι

πλαστική μάσκα ηλεκτροκόλλησης
H πλαστική μάσκα ηλεκτροκόλλησης που υπάρχει στην συσκευασία

Στην συσκευασία υπάρχουν και τα κλασσικά «αγιοβασιλιάτικα» εξαρτήματα, δηλαδή η πλαστική μάσκα χειρός και το απλό ματσακόνι με τη μικρή συρματόβουρτσα. Ο μόνος λόγος για να χρησιμοποιηθούν είναι να μην έχετε κάποιο άλλο.

Βεντιλατέρ σε συνεχή λειτουργία

Φυσικά η Sungold διαθέτει ένα βεντιλατέρ για τον αερισμό και την απομάκρυνση της θερμότητας, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, όχι μόνο όταν κάνετε κολλήσεις ή έχει ανεβάσει θερμοκρασία, αλλά με το που θα το ανοίξετε.

Αγγλικό φις

Επειδή η συγκεκριμένη αγοράστηκε από το Αγγλικό Amazon, διαθέτει Αγγλικό φις. Αυτό – σε αντίθεση με τα Αμερικάνικα- δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα και η Αγγλία χρησιμοποιούν το ίδιο ρεύμα (AC 220-240V). Οπότε ή απλά χρησιμοποιείτε ένα φθηνό μετατροπέα από Αγγλικό σε σούκο (κοστίζει 1-2 ευρώ) ή απλά αλλάζετε το Αγγλικό φις με αρσενικό φις σούκο.

Ποιότητα κατασκευής

Για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό, την ποιότητα κατασκευής. Η Sungold φαίνεται ότι είναι Κινέζικη. Όχι επειδή είναι κακή, αλλά επειδή έχει μικροατέλειες παντού. Σαν κατασκευή το κουτί δείχνει καλό, το ίδιο και τα κουμπιά, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με μία καλή και ακριβή ηλεκτροκόλληση που είναι συνήθως αθάνατη.

Πόσο κάνει και που μπορείτε να την βρείτε


Η συγκεκριμένη μάρκα δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά. Παρότι μπορείτε να την βρείτε σε αρκετά e-shop του εξωτερικού, φαίνεται ότι προμοτάρεται πιο πολύ από το ίδιο το Amazon, το οποίο έχει όλες τις ηλεκτροκολλήσεις αυτής της εταιρίας σε καλή τιμή.

Η συγκεκριμένη αγοράστηκε από το Αγγλικό Amazon, με αποστολή από την ίδια την Amazon. Το συνολικό κόστος μαζί με τα μεταφορικά ήταν περίπου 130 ευρώ και ο χρόνος παράδοσης περίπου 10 ημέρες από την UPS. Πρόκειται για ένα Amazon Best Seller και έχει συγκεντρώσει πάρα πολύ καλές κριτικές στο Amazon. Εκτός από αυτό το μοντέλο, υπάρχει και μικρότερο αλλά και μεγαλύτερο (250 αμπέρ) καθώς και άλλες TIG ή MIG.

Στην ίδια περίπου τιμή πωλείται και από το Γερμανικό Amazon, με αποστολή πάλι από την ίδια την Amazon.

Προσοχή! Αν δεν έχετε ξανακάνει αγορές από το Amazon, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα του ίδιου του Amazon. Μερικές υπάρχουν προϊόντα από ανεξάρτητους πωλητές που μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πληρώσετε φόρους ή δασμούς πρέπει να επιλέξετε κάποιο το οποίο έχει χώρα αποστολής μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία…). Όσα προϊόντα έχουν την ένδειξη Amazon Prime ή Fulfilled by amazon και είναι στο Αγγλικό, το Γερμανικό, ή το Ιταλικό Amazon είναι σίγουρο ότι αποστέλλονται από τις τοπικές Ευρωπαϊκές αποθήκες και δεν θα πληρώσετε τελωνείο όποια και να είναι η τιμή που έχει. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να ελέγχετε πάντα την χώρα αποστολής.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και αυτόν τον οδηγό αγοράς από το Αγγλικό Amazon.

Σύνοψη: Μία οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter με καλές κριτικές


Η Sungold Arc-200 είναι μία πολύ οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter 200 αμπέρ. Σίγουρα δεν έχει κάποιο όνομα βαρύ όπως μερικές γνωστές Ιταλικές, Γερμανικές και Αμερικάνικες ηλεκτροκολλήσεις αλλά στοιχίζει λιγότερο από τα μισά χωρίς να έχει τεράστιες διαφορές στις επιδόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι μέσα στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων στην κατηγορία της στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Καλές κριτικές
  • Καλή απόδοση
  • Ψηφιακό καντράν
  • Μικρές διαστάσεις
  • Μικρό βάρος
  • Εγγύηση Amazon
Αρνητικά
  • Δεν έχει την αξιοπιστία των επώνυμων
  • Έχει μικρό-ατέλειες
  • Δεν πωλείται σε Ελληνικό κατάστημα
  • Αν θέλετε να την αγοράσετε με τιμολόγιο θέλετε ενδοκοινοτικές συναλλαγές
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι είναι το Unboxing και γιατί είναι τόσο δημοφιλές
Επόμενο άρθροDIY Φωτιστικό γραφείου από σωλήνα PVC (video)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια