ΠΡΟΣΟΧΗ
Προσοχή! Από 01/01/2021 η Αγγλία αποχώρησε και επίσημα από την τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ότι αγοράζετε από Αγγλικό Amazon και έρχεται από την Αγγλία, θα περνάει από εκτελωνισμό όταν φθάνει στην Ελλάδα.
Μόνη εξαίρεση προϊόντα που ίσως πωλούνται από το Αγγλικό Amazon αλλά αποστέλλονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως αν θέλετε να αγοράσετε κάτι από το Amazon και να μην πληρώσετε τελωνείο, οι επιλογές είναι είτε το Γερμανικό ή το Ιταλικό (το Ιταλικό δεν στέλνει τα πάντα Ελλάδα και δεν έχει την ίδια ποικιλία με το Γερμανικό ή το Αγγλικό).

Το Amazon είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στο κόσμο. Ειδικά στην Αμερική είναι σχεδόν μονοπώλιο. Παρότι το Αμερικάνικο Amazon έχει τεράστια ποικιλία και ασυναγώνιστες τιμές σε επώνυμα προϊόντα, τα μεταφορικά κόστη αλλά και τέλη εκτελωνισμού για αγορές από την Αμερική είναι πολύ υψηλά. Για αυτό το λόγο υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά Amazon, από τα οποία δεν υπάρχει εκτελωνισμός και τα μεταφορικά κόστη είναι συνήθως πολύ πιο λογικά. Η καλύτερη λύση για αγορές από Ελλάδα είναι το Αγγλικό Amazon. Όμως είναι αρκετά αυτά που πρέπει να προσέξετε.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά 


Δεν είναι όλα τα προϊόντα της Amazon


Κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι το Amazon εκτός από ηλεκτρονικό κατάστημα είναι και πλατφόρμα πωλήσεων. Δηλαδή πολλά από τα προϊόντα που φιλοξενούνται στις σελίδες του Amazon είναι από ιδιώτες εμπόρους

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό και έχει δύο παραμέτρους που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν αποστέλλονται όλα τα προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι ιδιώτες πωλητές στέλνουν τα προϊόντα απευθείας από Κινέζικες αποθήκες. Αυτό συνήθως σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης, αλλά και πρόσθετα τέλη αν εκτελωνιστεί

Βέβαια αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα όταν κάνετε το checkout, οπότε το μόνο που έχετε είναι να προσέξετε. Πάντως όσα προϊόντα αποστέλλονται από την Amazon ή έχουν το σηματάκι Prime, είναι πάντα από Αγγλία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η λεγόμενοι dropshippers. Το dropshipping είναι μία νέα μέθοδος πώλησης που στην Ελλάδα μπορεί να αποκαλεστεί ως αεριτζής. Πρακτικά αυτό που γίνεται είναι ότι κάποιοι μεταπωλούν απευθείας προΪόντα από Κινέζικα e-shop. To πρόβλημα με αυτή την περίπτωση είναι ότι αγοράζετε ένα προϊόν με καπέλο από το Amazon πιστεύοντας ότι έρχεται από Αγγλία, αλλά στην πραγματικότητα έρχεται απευθείας από την Κίνα. Αν το αγοράζατε απευθείας από το Κινέζικο e-shop και όχι από τον αεριτζή μεσάζοντα μπορεί να γλιτώνατε από 10-40%. Επειδή ο μεσάζοντας δεν έχει ποτέ τα προϊόντα στην κατοχή του, η επιστροφή ελαττωματικών προϊόντων είναι αρκετά πιο μπλεγμένη υπόθεση. Τους dropshippers θα τους αναγνωρίσετε συνήθως από τον τύπο των προϊόντων, αφού συνήθως έχουν φθηνά Κινέζικα gadgets.

Δεν στέλνει τα πάντα Ελλάδα


Τις περισσότερες φορές όταν ένα προϊόν δεν αποστέλλεται στην Ελλάδα αναγράφεται με κόκκινα γράμματα στην περιγραφή. Κάποιες φορές πρέπει να πάτε μέχρι το checkout για να δείτε αν όντως αποστέλλεται ή όχι.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει κάποιος στο Αγγλικό Amazon είναι ότι δεν στέλνονται όλα τα προϊόντα Ελλάδα. Το τι στέλνεται και τι όχι είναι λίγο μπλεγμένο, αλλά σίγουρα είναι αρκετά αυτά που δεν στέλνονται.

Αυτά που φαίνεται να αποστέλλονται κανονικά είναι όσα πωλεί η ίδια η Amazon ή απλώς αναλαμβάνει την αποστολή (fullfilled by amazon). Βέβαια και σε αυτά υπάρχει ένας περιορισμός, αφού πολύ ογκώδη ή ακριβά αντικείμενα δεν φαίνεται να αποστέλλονται ούτε από την ίδια την Amazon στην χώρα μας και υπάρχει γενικός περιορισμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως

 • φάρμακα
 • σπρέι
 • παιδικές τροφές
 • μερικά καθαριστικά
 • μερικές μπαταρίες
 • μερικά προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα

Στα προϊόντα από ιδιώτες πωλητές, ειδικά όσων έχουν βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Κάποιοι στέλνουν σχεδόν τα πάντα, άλλοι δεν στέλνουν τίποτα.

Δεν δέχεται paypal, μόνο κάρτες


Ένα από τα μειονεκτήματα του Amazon είναι ότι δεν δέχεται πληρωμές με paypal. Ο λόγος είναι ευνόητος. Το paypal είναι δημιούργημα του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του Amazon, του ebay, οπότε είναι λίγο λογικό.

Το paypal προσφέρει ευκολία αλλά και ασφάλεια και σίγουρα θα ήταν καλό να υπήρχε, αλλά δυστυχώς ο μόνος τρόπος πληρωμής είναι με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το καλό είναι ότι δέχεται χωρίς πρόβλημα και τις προ-πληρωμένες.

Αγγλικό φις


To αγγλικό φις. Η καλύτερη λύση είναι ένας μετατροπέας, καθώς συνήθως έχουν και ενσωματωμένη ασφάλεια.

 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στο Αγγλικό Amazon, διαθέτουν Αγγλικό φις. Για τους όχι και τόσο σχετικούς, αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο είναι με τα Αμερικάνικα, καθώς η τάση του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη είναι ίδια. Δηλαδή Ελλάδα και Αγγλία χρησιμοποιούν ακριβώς τον ίδιο τύπο ρεύματος, απλώς το μόνο που αλλάζει είναι το φις. Οπότε  το μόνο που έχετε να κάνετε είναι είτε να αλλάξετε το φις είτε να αγοράσετε ένα μετατροπέα από Αγγλικό φις σε σούκο, με κόστος 1-3 ευρώ. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε εδώ.

Καλό είναι να αγοράζετε αρκετά μαζί


Ένα από τα μειονεκτήματα του Αγγλικού Amazon είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν δωρεάν μεταφορικά για την Ελλάδα. Μάλιστα πολλές φορές τα μεταφορικά είναι σημαντικό μερίδιο της συνολικής αξίας. Έτσι αν θέλετε να σας έρθει λίγο πιο οικονομικά, καλό είναι να κάνετε αρκετές αγορές μαζεμένες. Για παράδειγμα αν αγοράσετε ένα πλαστικό καλούπι για τσιμέντο θα πληρώσετε 14 λίρες για το καλούπι και 8 για τα μεταφορικά, σύνολο 22 λίρες. Αν αγοράσετε 2 καλούπια, τότε θα πληρώσετε 28 λίρες για τα καλούπια και 10 λίρες μεταφορικά.  

Αυτό φυσικά ισχύει μόνο για αγορές από τον ίδιο αποστολέα, είτε αυτός είναι η ίδια η Amazon είτε κάποιος άλλος έμπορος.

Εξπρές και απλή μεταφορά


Οι βασικές επιλογές για μεταφορά είναι η κανονική αποστολή και η εξπρές. Η κανονική αποστολή κάνει περίπου 15 ημέρες, ενώ η εξπρές ίσως και λιγότερο από μία εβδομάδα. Η εξπρές μεταφορά είναι αρκετά πιο ακριβή, οπότε τις περισσότερες φορές δεν αξίζει το επιπλέον κόστος για μία εβδομάδα διαφορά.

Εκπτωτικά κουπόνια και προσφορές στο Amazon


Το Amazon δεν ακολουθεί την τακτική των ξεχωριστών κουπονιών για κάθε προϊόν ή κατηγορία. Τα εκπτωτικά κουπόνια τα οποία έχει είναι είτε vouchers ή εκπτωτικές δωροεπιταγές

Τα ισχύοντα vouchers μπορείτε να τα βρείτε μέσω της σελίδα Amazon Deals όπου υπάρχουν διάφορες προσφορές (προσφορές μέρας, vouchers, προσφορές αποθήκης….). Δυστυχώς δεν είναι πάρα πολλά τα προϊόντα που έχουν voucher αλλά δεν χάνετε τίποτα να κοιτάξετε καθώς οι εκπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και 20-30% με την χρήση του voucher.

Αξίζει το Αmazon Prime


To Amazon Prime είναι μία συνδρομητική υπηρεσία της Amazon, η οποία σου παρέχει κάποιες δυνατότητες. Το κόστος της είναι περίπου 9 ευρώ το μήνα και έχει αρκετές παροχές. Η πιο σημαντική παροχή είναι η Prime Now ή same-day delivery, δηλαδή αυθημερόν παράδοση. Δυστυχώς αυτό ισχύει μόνο για την Βρετανία και μάλιστα όχι για όλες τις πόλεις. Έτσι για την Ελλάδα ή την Κύπρο είναι παντελώς άχρηστη υπηρεσία.

Τα άλλα προνόμια που δίνει το Amazon Prime είναι η συνδρομή στο  Prime Videos, όπου είναι μία υπηρεσία video streaming με χιλιάδες ταινίες και σειρές. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και έτσι πολλές από τις ταινίες και τις σειρές δεν μπορείτε να τις δείτε από Ελλάδα (υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθεί αυτό, αλλά αυτό θα το δούμε σε ένα άλλο άρθρο).

Εκτός από το Prime Videos, υπάρχει και το Prime Music το οποίο είναι το αντίστοιχο αλλά με μουσική, το Prime Photos που είναι μία δωρεάν υπηρεσία cloud για φωτογραφίες, το Prime Reading που είναι το αντίστοιχο με ebooks και μερικά ακόμα που αφορούν μόνο την Αγγλία.

Ίσως ο μόνος λόγο για να έχετε την υπηρεσία εκτός του Prime Videos είναι η ειδικές εκπτώσεις σε κάποια προϊόντα (ειδικά προπωλήσεις) και η δυνατότητα να μπορείτε να συμμετέχετε 30 λεπτά νωρίτερα στα Lighting Deals.

 

Επιστροφές και εγγύηση


Ένα από τα καλά του Amazon είναι ότι έχει σχετικά καλή πολιτική για τις επιστροφές των προϊόντων. Αν το προϊόν είναι ελαττωματικό τότε σας πληρώνει και τα έξοδα επιστροφής και αν δεν το αντικαταστήσει, τότε και τα έξοδα αποστολής.

Έχετε δικαίωμα 30 ημερών για την επιστροφή των προϊόντων. Αν το επιστρέψετε όπως το πήρατε, τότε σας αποζημιώνει όλη την αξία, ενώ αν είναι ανοιγμένο τότε σας επιστρέφει μέρος της αξίας του προϊόντος. Επίσης σας αποζημιώνει και μέρος των εξόδων αποστολής (όχι αυτών της επιστροφής).

Κριτικές και αξιολογήσεις


Σε αντίθεση με κάποια Κινέζικα e-shop που πολλές φορές λογοκρίνονται οι κακές κριτικές, στο Amazon υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Έτσι πολλές φορές θα δείτε προϊόντα ακόμα και με 1/5 βαθμολογία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι κριτικές είναι αυθεντικές ή αξιόπιστες.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι βάζουν κακή κριτική χωρίς λόγο, ενώ υπάρχουν και άλλες που κάποιες καλές κριτικές φαίνονται λίγο στημένες. Πάντως σίγουρα στο Amazon η βαθμολογία είναι αρκετά πιο αξιόπιστη από ότι στα Κινέζικα ή στο ebay.

Αγορές σαν επαγγελματίας

Κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα σαν επαγγελματίας και να περαστούν στα έξοδά της επιχείρησής σας. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση αγοράζετε χωρίς VAT, δηλαδή τον ΦΠΑ που επιβάλει τo Amazon για τις πωλήσεις. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να έχετε ανοιχτές τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές στην εφορία και να ανοίξετε επαγγελματικό λογαριασμό στο Αγγλικό Amazon. Περισσότερα για αυτή τη διαδικασία μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το αναλυτικό οδηγό (ισχύει για όλα τα Ευρωπαϊκά Amazon).

Update 01/2021: Από την στιγμή που η Αγγλία αποχώρησε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς χωρίς ΦΠΑ με ενδοκοινοτική συναλλαγή. Μπορεί να αγοράσετε σαν τιμολόγιο, αλλά θα πρέπει να περάσει από εκτελωνισμό και η διαδικασία να γίνει στο τελωνείο.

Ποια προϊόντα αξίζει να αγοράσετε από το Αγγλικό Amazon και ποια όχι


Υπάρχουν περιπτώσεις που αξίζει να αγοράσεις από το Αγγλικό Amazon και περιπτώσεις που είναι πολύ καλύτερα να το αγοράσετε από Ελλάδα ή από κάπου αλλού.

Γενικότερα έχει σχετικά καλές τιμές στα επώνυμα προϊόντα, συνήθως καλύτερες από την Ελληνική αγορά. Φυσικά υπάρχει και το κόστος των μεταφορικών οπότε θέλει λίγο ψάξιμο για να δείτε αν όντως συμφέρει ή όχι. Μπορεί αγοράζοντας πχ ένα εργαλείο να γλιτώνετε 20-30% μπορεί όμως να σας βγει και λίγο παραπάνω από ότι αν το παίρνατε από Ελλάδα.

Ένα κλασσικό παράδειγμα που αξίζει κανείς να αγοράσει από το Αγγλικό Amazon. Το φαλτσοπρίονο σιδήρου ξηράς κοπής Evolution Rage 2, όπου από το Αγγλικό Amazon κοστίζει περίπου 250 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά. Στην Ελλάδα κοστίζει 350 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ παραπάνω.

Εκεί που δεν έχει ανταγωνισμό είναι στα Αγγλικά προϊόντα και στα προϊόντα τα οποία πωλεί επίσημα και με αποκλειστικότητα το Amazon. 

Εκεί που δεν συμφέρει σίγουρα είναι στα μικρής αξίας προϊόντα. Μόνο αν έχετε σκοπό να αγοράσετε πολλά μαζί μπορεί να σας βγει πιο οικονομικά μαζί με τα μεταφορικά.

Το ίδιο ισχύει και για τα Κινέζικα. Συνήθως τα βρίσκετε πολύ φθηνότερα στα Κινέζικα e-shop. Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τον Ευρωπαϊκό ΦΠΑ και ότι από το Αγγλικό Amazon δεν χρειάζεται εκτελωνισμός.

Συνήθως συμφέρουν
 • Αγγλικά προϊόντα
 • Αποκλειστικότητες του Amazon
 • Προϊόντα που δεν εισάγονται επίσημα στην Ελλάδα
 • Ακριβά προϊόντα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα
Συνήθως δεν συμφέρουν
 • Φθηνά προϊόντα
 • Κινέζικα προϊόντα
 • Επώνυμα κινητά 

 

Παρόμοιοι οδηγοί αγοράς για άλλα μεγάλα e-shop


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠατέντα σε αλυσοπρίονο για να κόβετε σύριζα κορμούς δέντρους
Επόμενο άρθροReview: Οθόνη αφής Nextion HMI 3.2″ LCD για Raspberry/Arduino
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια