Πατέντα σε αλυσοπρίονο για να κόβετε σύριζα κορμούς δέντρους

0

Ένα κλασσικό πρόβλημα που υπάρχει όταν κόβουμε δέντρα είναι πως θα γίνει η ολοκληρωτική αφαίρεση του κορμού που έχει μείνει μέσα στο χώμα. Ακόμα και αν δεν θέλουμε να τον αφαιρέσουμε τελείως, θα πρέπει να το κόψουμε όσο το δυνατόν σύριζα για να μην υπάρχουν προβλήματα διέλευσης. Όμως αυτό δεν μπορεί αν γίνει με το αλυσοπρίονο, γιατί πολύ απλά η αλυσίδα δεν πρέπει να ακουμπήσει στο χώμα. Τώρα για αυτή τη δουλειά υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που μπορούν να κόψουν ένα κορμό ακόμα και μέσα στο χώμα, όμως όλα είναι μεγάλα και προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση. 

Ένα ειδικό επαγγελματικό μηχάνημα το οποίο σκάβει τον κορμό ακόμα και μέσα στο έδαφος.

Σε αυτό το πρόβλημα προσπάθησε να δώσει λύση ένας Πολωνός youtuber κατασκευάζοντας το πρώτο αλυσοπρίονο-πλάνη, το οποίο μπορεί να πλανίζει τον κομμένο κορμό μέχρι και την επιφάνεια της γης. Η κατασκευή δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη και σαν εργαλείο δείχνει αρκετά επικίνδυνο, όμως φαίνεται ότι λύνει ένα πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

αλυσοπρίονο πλάνη
Η βασική μετατροπή είναι η προσθήκη αυτού του γραναζιού με τον άξονα.

Ουσιαστικά η βασική ιδέα ήταν να προσθέσει ένα γρανάζι μετά την λάμα. Αυτό το γρανάζι παίρνει κίνηση από την αλυσίδα και την μεταδίδει σε έναν άξονα που κινεί δύο αντιδιαμετρικά μαχαίρια πλάνης. Με αυτό το τρόπο δημιουργείται μία heavy duty βενζινοκίνητη πλάνη.

Δυστυχώς στην παρουσίαση το χρησιμοποιεί μόνο σε πολύ μικρούς κορμούς (και μάλλον μαλακής ξυλείας), οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε τι αντίδραση θα έχει σε πιο μεγάλους κορμούς ή πιο σκληρή ξυλεία (πχ ελιά). Παρόλα αυτά, είναι αρκετά πρωτότυπη ιδέα και ίσως αξίζει μία προσπάθεια. Δείτε αναλυτικά όλη την κατασκευή στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι Made in Poland

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση από