Ο όρος refurbished έχει εισαχθεί στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών τα τελευταία χρόνια και πλέον τον συναντάμε όλο και πιο συχνά. Κυριολεκτικά σημαίνει «ανανεωμένο» αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει μία ειδική κατηγορία μεταχειρισμένων προϊόντων.
Ποια η διαφορά refurbished και μεταχειρισμένου
Το μεταχειρισμένο σημαίνει συνήθως ότι το προϊόν έχει απλώς χρησιμοποιηθεί και δεν είναι καινούργιο. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση καλής λειτουργίας και μπορεί να έχει οπτικές ατέλειες ή κρυφά προβλήματα.
Το refurbished προϊόν σημαίνει ότι αν και είναι μεταχειρισμένο, έχει υποστεί έλεγχο καλής λειτουργίας και έχουν αντικατασταθεί οποιαδήποτε προβληματικά μέρη. Δηλαδή με απλά λόγια, είναι ένα μεταχειρισμένο προϊόν με εγγυημένη -από τον πωλητή- σωστή λειτουργία.
Που μπορείτε να βρείτε refurbished προϊόντα
Όπως είπαμε ο όρος refurbished είναι σχετικά νέος στην αγορά. Παρόλα αυτά αρκετές εταιρίες και καταστήματα έχουν αρχίσει και πωλούν refurbished προϊόντα. Οι πιο γνωστές είναι το Amazon, η Apple, η Samsung, η Dell, η GoPro και πολλά μικρά και μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών (ακόμα και στην Ελληνική αγορά υπάρχουν πλέον αρκετά).
Τι είδη συνήθως βρίσκετε refurbished
Τα είδη που συνήθως θα βρείτε σε refurbished προϊόντα είναι τα εξής
- Υπολογιστές
- Μέρη υπολογιστή
- Κινητά
- Tablet
- Φωτογραφικές μηχανές (ειδικά dslr ή action)
- Παιχνιδομηχανές
- Τηλεοράσεις και οθόνες
- Μηχανήματα γραφείου (εκτυπωτές, fax, τηλεφωνικά κέντρα)
Από που προέρχονται συνήθως τα refurbished προϊόντα
Μια κοινή απορία είναι από που προέρχονται τα refurbished προϊόντα. Η απάντηση, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, είναι από επιστροφές, ελαττωματικών ή μη, προϊόντων.
Δηλαδή για παράδειγμα, κάποιος χρήστης αγοράσει ένα Laptop Dell, το οποίο ενώ βρισκόταν σε εγγύηση αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα (πχ καμμένη motherboard). Έτσι το έστειλε πίσω στην Dell και η Dell το αντικατέστησε άμεσα με καινούργιο. Στο «χαλασμένο» Laptop, το οποίο κατά τα άλλα ήταν σε καλή κατάσταση, αντικατέστησε motherboard και το μετέτρεψε σε refurbished προϊόν.
Βέβαια δεν προέρχονται όλα τα refurbished από επιστροφές ελαττωματικών προϊόντων. Αρκετές φορές είναι πλήρως λειτουργικά προϊόντα, τα οποία επιστράφηκαν επειδή αντικαταστάθηκαν με νεότερης τεχνολογίας ή απλώς επειδή υπήρχε αυτό το δικαίωμα στον αγοραστή.
Έτσι για παράδειγμα μία μεγάλη εταιρία πληροφορικής, η οποία έχει δεκάδες υπολογιστές, μπορεί να αποσύρει υπολογιστές που αγοράστηκαν ως hi-end κομμάτια, αλλά με την πάροδο του χρόνου έπαψαν να είναι, για νεότερους. Οι υπολογιστές αυτοί αν και είναι πλήρως λειτουργικοί, για τις απαιτήσεις τις εταιρίας μπορεί να μην ήταν πλέον χρήσιμοι. Όμως για κάποιον απλό χρήστη, ίσως να είναι ότι πρέπει.
Τέλος πολλές φορές πωλούνται ως refurbished τα εκθεσιακά κομμάτια που χρησιμοποιούνται συνήθως για επίδειξη σε καταστήματα ή εκδηλώσεις. Τα συγκεκριμένα τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλή περίπτωση αγοράς, αφού δεν έχουν πολλές ώρες λειτουργίας και μικρές εξωτερικές ατέλειες, μπορεί να ρίξουν την τιμή αρκετά.
Αξίζει να αγοράσετε refurbished προϊον
Εδώ η απάντηση εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Φυσικά, ο σημαντικότερος είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά τιμής ανάμεσα στο refurbished και σε ένα ίδιο καινούργιο προϊόν.
Αν η διαφορά είναι μικρή (πχ 10-15%), τότε στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος. Όμως αν η διαφορά είναι σημαντική, τότε ίσως είναι αρκετά καλή αγορά.
Και λέμε ίσως, γιατί υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας.
1. Παρωχυμένη τεχνολογία
Τις περισσότερες φορές τα refurbished προϊόντα, είναι συνήθως προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας. Δηλαδή για παράδειγμα αν πρόκειται για ηλεκτρονικό υπολογιστή, ίσως έχει επεξεργαστή που πρώτο-κυκλοφόρησε ακόμα και 10 χρόνια πριν. Ακόμα και αν αυτός ο υπολογιστής βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και δεν είχε χρησιμοποιηθεί αρκετά, παραμένει ένας υπολογιστής παλαιότερης τεχνολογίας που θα δυσκολευθεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της σημερινής εποχής.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν προϊόντα refurbished που είχαν πρώτο-κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν ή προϊόντα που η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατηγορία τους, δεν ήταν και τόσο σημαντική.
2. Αναλώσιμα μέρη
Κάτι άλλο το οποίο θα πρέπει σίγουρα να συνυπολογίσετε, είναι το κατά πόσο τα μέρη του προϊόντος που θέλετε να αγοράσετε, είναι αναλώσιμα ή μη.
Για παράδειγμα αν πρόκειται για ένα refurbished εκτυπωτή λέιζερ, υπάρχουν τα toner του ακόμα στην αγορά και αν ναι, σε τι τιμή;
Αυτό το λέμε γιατί δυστυχώς πολλές φορές είναι πολύ πιο ακριβό να αγοράσεις αναλώσιμο για παλαιότερα παρωχημένα μοντέλα, από ότι για νεότερα.
3. Συγκεκριμένη διάρκεια ζωής
Ένα ακόμα σημείο που χρίζει προσοχής, είναι και αν το προϊόν ή μέρη που βρίσκονται σε αυτό, έχουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών λειτουργίας. Δηλαδή αν κάποιο μέρος ή ολόκληρο το προϊόν είναι αναμενώμενο να χαλάσει μετά από χ αριθμό ωρών λειτουργίας.
Έτσι για παράδειγμα ένας επεξεργαστής ή ένα ηλεκτρικό κύκλωμα (με ορθή χρήση πάντα), δεν θεωρείται αναλώσιμο μέρος και μπορεί να λειτουργεί κυριολεκτικά για δεκαετίες.
Αντίθετα τα μηχανικά μέρη ενός σκληρού δίσκου υπολογιστή (HDD) είναι αναλώσιμα, καθώς έχουν καθορισμένο αριθμό ωρών λειτουργίας.
Έτσι για παράδειγμα αν αγοράσετε ένα refurbished σκληρό δίσκο υπολογιστή στο 30% της αρχικής τιμής, ο οποίος έχει όμως εξαντλήσει το 80% των ωρών λειτουργίας, τότε σίγουρα δεν ήταν και τόσο καλή αγορά. Βέβαια αν τον θέλατε μόνο για περιορισμένη χρήση, ίσως αυτό το 20% που απομένει να σας είναι αρκετό, αλλά για φυσιολογική χρήση θα ήταν σίγουρα κακή αγορά.
Ένας σύντομος οδηγός για το την μέση διάρκεια ζωής σε συγκεκριμένα είδη είναι ο παρακάτω
Σχετικά μικρή διάρκεια ζωής
- Μηχανικά μέρη
- Μπαταρίες
- Δίσκοι αποθήκευσης (περισσότερο οι HDD, αλλά και οι SSD, SDs, sticks)
Μέση διάρκεια ζωής
- Φωτογραφικές μηχανές
- Οθόνες
- Κινητά (πλην μπαταρίας)
Μεγάλη διάρκεια ζωής
- CPU
- GPU
- RAM
- Motherboard
4. Περιορισμένη εγγύηση
Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν κάποιες φορές τα refurbished προϊόντα είναι η περιορισμένη εγγύηση. Περιορισμένη και σε ότι αναφορά την χρονική διάρκεια, αλλά και σε ότι αναφορά το ποιος εγγυάται το προϊόν.
Έτσι πολλές φορές θα δείτε την εγγύηση σε ένα refurbished προϊόν να είναι μόνο 6 μήνες ή το πολύ 12. Κάποιες φορές ο χρόνος αυτός ίσως είναι σημαντικός, καθώς πχ για τα περισσότερα κινητά η αρχική εγγύηση είναι συνήθως 12 μήνες. Για κάποια όμως που η αρχική εγγύηση είναι 5 χρόνια πχ, το να σου προσφέρει κάποιος μόνο 6 μήνες σίγουρα δεν είναι και τόσο θελκτικό.
Όμως, δεν είναι μόνο ο χρόνος το πρόβλημα με την εγγύηση στα refurbished προϊόντα, αλλά και το ποιος προσφέρει την εγγύηση. Έτσι αν πρόκειται για ένα refurbished iPhone από την ίδια την Apple, γνωρίζεις ότι η εγγύηση έχει την ίδια ισχύ με το κανονικό iPhone.
Όμως αν πρόκειται για εγγύηση από ένα τοπικό κατάστημα, τότε η εγγύηση ισχύει μόνο σε αυτό το τοπικό κατάστημα και μόνο εφόσον συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία.
Έτσι, με απλά λόγια ο «κράχτης» της εγγύησης σε ένα μεταχειρισμένο προϊόν, έχει τόση σημασία όσο και η φήμη του πωλητή.
Συνοψίζοντας
Ένα refurbished προϊόν, σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον αγοραστή από ότι ένα απλό μεταχειρισμένο από άγνωστο πωλητή. Όμως δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Πριν προβείτε στην αγορά, θα πρέπει να συνυπολογίσετε αρκετούς παράγοντες για να δείτε αν η προσφορά είναι πράγματι επωφελής ή όχι.
Αυτά που θα πρέπει να προσέξετε εν συντομία είναι
- Ποια είναι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε καινούργιο προϊόν και refurbished;
- Πότε πρώτο-κυκλοφόρησε το refurbished προϊόν και αν πωλείται ακόμα στα καταστήματα;
- Πόσο αξιόπιστος είναι ο πωλητής;
- Πόσο είναι η χρονική διάρκεια της εγγύησης του καινούργιου προϊόντος και πόσο είναι αυτή που προσφέρει ο πωλητής στο refurbished;
- Αν είναι προϊόν που έχει αναλώσιμα, υπάρχουν αυτά ακόμα στην αγορά και αν ναι, πόσο κοστίζουν;
- Αν πρόκειται για προϊόν που έχει μικρή ή μέση διάρκεια ζωής, υπάρχει περίπτωση να έχει εξαντληθεί ήδη;
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε
- Για τα περισσότερα ηλεκτρονικά προϊόντα υπάρχουν ειδικά tests τα οποία μπορείτε να κάνετε και να δείτε ώρες λειτουργίας ή χρήση (πχ για τις DSLR φωτογραφικές είναι εύκολο να βρείτε το shutter count)
- Το skroutz είναι ένα καλό μέρος για να δείτε πότε πρώτο-κυκλοφόρησε το προϊόν στην Ελληνική αγορά. Για κάποια γνωστά μοντέλα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ακόμα και στο wikipedia