To unboxing είναι μία νέα μόδα που το τελευταίο διάστημα την ακούμε πολύ συχνά. Τι είναι το Unboxing λοιπόν; Κυριολεκτικά σημαίνει άνοιγμα μίας κλειστής συσκευασίας και αυτό ακριβώς είναι και στην πράξη. Δηλαδή το άνοιγμα της συσκευασίας ενός νέου προϊόντος, περιγράφοντας το ίδιο το προϊόν και δείχνοντας αναλυτικά όλα τα περιεχόμενα. Συνήθως η παρουσίαση γίνεται με την μορφή βίντεο και 

Πως ξεκίνησε το Unboxing

Σαν έννοια και στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, δηλαδή ως παρουσίαση, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2006 όταν για πρώτη φορά έγινε unboxing βίντεο με ένα νέο κινητό της -τότε κραταιάς- Nokia. Παρότι αυτό το βίντεο δεν έφερε και τόσο καλή τύχη στην ίδια την Nokia, δημιούργησε μία νέα κατηγορία άρθρων και βίντεο, που με τον καιρό απόκτησαν τόση απήχηση που μερικά από τα πιο δημοφιλή κανάλια στο youtube είναι κανάλια που ασχολούνται αποκλειστικά με τα Unboxing Videos.

Γιατί έγινε ξαφνικά mainstream

Το unboxing άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν άρχισε να αυξάνεται σημαντικά το μερίδιο αγοράς από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε αντίθεση με τα προϊόντα που υπάρχουν στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία μπορεί να δει και να αγγίξει ο αγοραστής, στα προϊόντα από τα e-shop δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έτσι ο αγοραστής είτε θα έπρεπε να πάει να το δει από κοντά σε ένα τοπικό κατάστημα ή θα έπρεπε να αρκεστεί στις φωτογραφίες από το ίδιο το κατάστημα ή την εταιρία κατασκευής.

Εδώ λοιπόν ήρθε το unboxing να διορθώσει την κατάσταση. Τώρα αν και τα πρώτα unboxing videos έγιναν από τις ίδιες τις εταιρίες ή από ειδησεογραφικούς κολοσσούς, το κοινό έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον για unboxing από κοινούς θνητούς. Ο λόγος είναι προφανής. Τα unboxing από τις ίδιες τις εταιρίες δεν είναι κάτι άλλο από μία μορφή διαφήμισης. Όπως είναι λογικό, ο ίδιος ο κατασκευαστής δεν πρόκειται να δείξει ένα ελαττωματικό προϊόν ούτε να εστιάσει στα μειονεκτήματα της ίδιας του της συσκευής.

Έτσι για τους περισσότερους τα βίντεο που κάναν ιδιώτες από το δωμάτιο ή το γκαράζ τους, χρησιμοποιώντας ψηφιακές κάμερες των 100 ευρώ, είχαν πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τα επαγγελματικά βίντεο των ίδιων των εταιριών, καθώς το κοινό τα θεωρούσε ως πιο αξιόπιστα.

Όσο και να φαίνεται απίστευτο η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου το unboxing έχει τεράστια άνθηση. Αυτό απεικονίζεται και στα νέα κανάλια του youtube που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα αλλά και στο Google Trends, όπου στην λέξη unboxing είμαστε πάντα ανάμεσα στις πρώτη δεκάδα τον τελευταίο χρόνο.

Πως ξεκίνησε το επαγγελματικό unboxing

To επαγγελματικό unboxing ξεκίνησε όταν οι ίδιες οι εταιρίες κατάλαβαν ότι ήταν τόσο δημοφιλές που μπορούσε να γίνει μία νέα μορφή διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων. Παρότι αρχικά όλοι οι unboxers έκαναν ερασιτεχνικά unboxing σε μερικά προϊόντα που αγόραζαν για δική τους χρήση, στην συνέχεια αρκετοί άρχισαν να το κάνουν και επαγγελματικά.

Οι ίδιες οι εταιρίες βλέποντας πόσο δημοφιλή είναι τα unboxing άρχισαν να προσφέρουν δωρεάν προϊόντα (και κάποιες φορές και χρήματα) στους unboxers ενώ η δυνατότητα κερδών μέσω affiliate μάρκετινγκ από γνωστά e-shop (κυρίως Amazon και Κινέζικα), το έκανε ακόμα πιο επικερδές. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα κέρδη από διαφημίσεις στις σελίδες ή στα βίντεο του youtube.

Πόσο αξιόπιστο είναι το unboxing

Το Unboxing είναι σίγουρα πολύ πιο αξιόπιστο από την διαφήμιση της ίδιας της εταιρίας. Βέβαια, όταν το προϊόν σου προσφέρεται δωρεάν από κάποιον, αν το “θάψεις” δεν πρόκειται να σου ξαναπροσφερθεί νέο από την ίδια εταιρία. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μία μορφή αυτόλογοκρισίας. 

Βέβαια, μερικά μεγάλα κανάλια unboxer, τα οποία έχουν εκατομμύρια ακόλουθους, έχουν την δυνατότητα να είναι πιο ειλικρινείς, αν και αυτό εξαρτάται καθαρά από την συνείδηση του κάθε unxboxer.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το unboxing

Ένα μικρό πρόβλημα που έχει το unboxing είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν δείχνει κάτι παραπάνω από το ξεπακετάρισμα του νέου προϊόντος. Δηλαδή δείχνει απλώς το άνοιγμα της συσκευασίας και ίσως λίγα λεπτά από την πρώτη χρήση. Φυσικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά τα προϊόντα δεν τα αγοράζουμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε μόνο λίγα λεπτά. 

Έτσι το unboxing δεν μας δίνει καμία πληροφορία για την αξιοπιστία, την αντοχή, την φθορά από την χρήση, τις δυνατότητες σε συγκεκριμένες συνθήκες και γενικότερα χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν μόνο μετά από πολύμηνη χρήση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοντέρνος τηλέγραφος με εκτύπωση από ένα Arduino (DIY)
Επόμενο άρθροReview: Sungold Arc-200 MMA IGBT, οικονομική ηλεκτροκόλληση inverter 200 αμπέρ με 120 ευρώ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια